x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Maghiarii “n-au avut ce sărbători” de Ziua României

Maghiarii “n-au avut ce sărbători” de Ziua României

de Marius Gîrlașiu    |    02 Dec 2016   •   08:26
Maghiarii “n-au avut ce sărbători” de Ziua României
Sursa foto: Janos Marjai/AP

De 1 Decembrie, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto le-a interzis diplomaţilor maghiari să fie prezenţi la recepţia de Ziua Naţională a României de la Budapesta. Gestul politicienilor maghiari vine după ce liderii UDMR au considerat că aniversarea Marii Unire reprezintă, an de an, “o mare înfrângere” pentru comunitatea maghiară.

 

Jurnaliştii maghiari au cerut ministerului Afacerilor Externe din Ungaria să precizeze clar dacă le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la recepţia de Ziua Naţională a României organizată la Budapesta şi dacă nu cumva un astfel de ordin va influenţa în viitor relaţiile româno-maghiare. Răspunsul ministerului a fost unul care nu are nevoie de comentarii. “Având în vedere că poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecărui diplomat şi fiecărui angajat să participe la sărbătorile naţionale româneşti”, au transmis oficialii maghiari. Mai mult, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, i-ar fi atenţionat în două rânduri pe parlamentarii maghiari cu privire la această interdicţie.

 

“1918, o mare durere”

Luna trecută, liderii UDMR din România au promovat acelaşi discurs adoptat de 1 decembrie la Budapesta. "Se apropie 2018, momentul când se vor aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Nu ne este indiferent în ce stare sufletească vom ajunge noi să fim martori la acele aniversări. S-au făcut promisiuni acolo, s-au scurs 100 de ani, sunt patru generaţii. Acel moment, 1918, a însemnat o înfrângere pentru noi, să fie clar acest lucru. Nu poţi uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia”, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, odată cu lansarea candidaţilor UDMR la alegerile parlamentare. Aflat în campanie electorală în Transilvania, preşedintele Parlamentului de la Budapesta i-a asigurat zilele trecute pe liderii UDMR de sprijinul Guvernului maghiar, dar şi al celor două partide aflate la guvernare, FIDESZ şi Partidul Creştin-Democrat.

 

Kover Laszlo, preşedintele Parlamentului maghiar: Alegerile din România au o importanţă crucială pentru comunitatea maghiară din România. Pentru ca această comunitate să aibă oportunitatea de a-şi apăra şi de a-şi lărgi cercul drepturilor este nevoie de o cât mai mare reprezentare în Parlamentul României.
 

Ministrul Peter Szijjarto le-a interzis politicienilor maghiari să participe la recepţia de Ziua României

×