x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nepăsare şi dezinteres. Dezastru la alegerile locale

Nepăsare şi dezinteres. Dezastru la alegerile locale

de Marius Gîrlașiu    |    12 Iun 2017   •   07:33
Nepăsare şi dezinteres. Dezastru la alegerile locale
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Alegătorii din cele 49 de localităţi din ţară în care s-au desfăşurat ieri alegeri locale parţiale nu s-au înghesuit la votul pentru alegerea primarilor. Cu două ore înainte de închiderea urnelor, prezenţa la nivelul întregii ţări era de puţin peste 28%, în vreme ce la Craiova, cel mai important municipiu care şi-a ales primarul, s-a înregistrat un adevărat dezastru electoral. Doar 15% dintre craioveni s-au prezentat la urne până la ora 19.

 

Bătălia pentru locul lăsat liber de Lia Olguţa Vasilescu după alegerile parlamentare din decembrie 2016 nu i-a interesat aproape deloc pe craioveni. În Bănie, din 255.782 de alegători cu drept de vot înscrişi pe listele electorale, până aproape de ora 19 se prezentaseră la urne în jur de 37.000, adică o rata de prezenţă de numai 14,7%. Prin comparaţie, în 5 iunie 2016, data ultimelor alegeri locale, prezenţa la vot a fost de 38,6% în Craiova, unde au votat la acea vreme 99.554 de alegători. Olguţa Vasilescu a obţinut atunci al doilea mandat de edil al Băniei, însă şi-a părăsit postul pentru un loc în Parlament şi ulterior în Guvernul Grindeanu după numai şase luni. Pentru Primăria Craiovei s-au luptat ieri fostul primar interimar Mihail Genoiu (PSD), senatorul PNL Mario Oprea şi deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel. O prezenţă redusă la vot s-a înregistrat şi la Târgu-Jiu, celălalt mare municipiu rămas fără primar după alegerea ca senator a fostului edil PSD Florin Cârciumaru. În oraşul “Coloanei infinitului”, din 80.142 de alegători cu drept de vot, până la ora 19 se prezentaseră la urne doar puţin peste 19.000, ceea ce înseamnă o prezenţă de 24%. La Târgu-Jiu, pentru locul lăsat liber de Florin Cârciumaru s-au duelat ieri fostul viceprimar Aurel Popescu (PSD), Radu Miruţă (USR) şi consilierii locali Marcel Romanescu (PNL), Daniela Grădinaru (PMP) şi Eduard Lădaru (ALDE). În Roman (jud. Neamţ), din aproape 60.000 de alegători cu drept de vot, până la ora 19 s-au prezentat la urne sub 16.000, prezenţa fiind aproape de 27%. În Municipiul Lupeni din judeţul Hunedoara, din 22.442 de alegători, până la ora 19 nu votaseră nici 7.000, rata de participare fiind aproape de 31%. La Moineşti, în judeţul Bacău, din 20.326 de votanţi, până la ora 19 îşi aleseseră primarul doar 8.700 (42,8%). Ieri au avut loc alegeri locale parţiale în alte nouă oraşe (Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Ţăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Buşteni, Băicoi) şi 35 de comune, rata de participare la nivelul întregii ţări fiind de 28% cu două ore înainte de închiderea urnelor potrivit portalului AEP.

 

178.000 de români au votat ieri, până la ora 19, în cele 49 de localităţi în care au avut loc alegeri locale parţiale. Pe listele electorale erau înscrişi 627.910 alegători cu drept de vot. În iunie 2016, la ultimele alegeri locale, prezenţa la urne a fost de 48,43%.

 

Craiovenii au ignorat cu desăvârşire alegerile pentru Primăria Băniei. Olguţa Vasilescu a votat ieri pentru candidatul PSD Mihail Genoiu, fost viceprimar în mandatul său şi ulterior primar interimar

×
Subiecte în articol: alegeri locale