x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii cer cazier curat ca lacrima pentru femeia de serviciu

Parlamentarii cer cazier curat ca lacrima pentru femeia de serviciu

de Marius Gîrlașiu    |    10 Aug 2017   •   10:13
Parlamentarii cer cazier curat ca lacrima pentru femeia de serviciu
Sursa foto: DIANA OROS

Camera Deputaţilor a scos la concurs cinci posturi de agent de curăţenie, iar printre condiţiile de angajare se numă­ră una care n-ar putea fi îndeplinită de mulţi dintre aleşii poporului. Asta pentru că datul cu mopul pe holurile Parla­mentului necesită un cazier judiciar curat ca lacrima, un lux pe care nu şi-l permit nume grele din politica românească.

Camera Deputaţilor anga­jează cinci muncitori care să se ocupe de curăţenie, însă condi­ţiile de participare la concurs sunt absolut draconice, dacă este să le comparăm cu standar­dele care trebuie îndeplinite pentru a candida la un fotoliu de senator sau deputat. Astfel, cine vrea să şteargă praful şi să dea cu aspiratorul în Casa Poporului are nevoie de un cazier judiciar imaculat, fără niciun fel de antecedente penale. Condiţia este una care n-ar putea fi îndeplinită de mulţi dintre aleşii poporului, nu puțini dintre ei fiind condam­naţi definitiv în diferite cazuri de corupţie. Cele cinci posturi vacante de agent de curăţenie sunt pe perioadă nedeterminată, iar concursul va avea loc pe 24 august (proba scrisă) și pe 6 septembrie (proba orală). Mai mult, în cadrul probei orale candidații vor susține și o testare a abilităților practice, se arată într-un anunţ postat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Tot acolo se regă­sesc şi condiţiile care trebuie îndeplinite de eventualii candi­daţi: trebuie să fie cetăţeni români, să cunoască limba română, să aibă 18 ani împliniţi, să fie apţi din punct de vedere medical, să fi absolvit cel puţin studiile generale, să deţină un certificat de calificare pentru agent de curăţenie şi, mai presus de toate, un cazier judiciar fără antecentente penale. Viitorii agenţi de curăţenie au şi bibli­ografie pentru concurs. Trebuie să cunoască Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă şi Legea 307/2006 privind asigu­rarea împotriva incendiilor.

Discriminare între funcţii

Culmea este că tocmai la şefia Camerei Deputaţilor, instituţie care le cere agenţilor de curăţenie un cazier imaculat, se află o persoană condamnată la închi­soare cu suspendare. Liderul PSD, Liviu Dragnea, şeful deputa­ţilor, are la activ o condamnare definitivă la doi ani de închi­soare cu suspen­dare în dosarul „Referendumul”, dictată în aprilie 2016, şi este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul „DGASPC Teleorman”, aflat pe rolul ÎCCJ. Nici deputatul PSD Cătălin Rădulescu n-ar îndeplini condiţiile pentru a da cu mopul pe holurile Parlamentului. Deputatul AKM a fost condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de opera­ţiuni financiare cu acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Condamnaţii reabilitaţi ar putea face parte şi din Guvern, potrivit unui proiect de Cod Adminis­trativ elaborat de Ministerul Dezvoltării.

Legislatura trecută (2012-2016), 13 parla­mentari au fost condamnaţi definitiv, 16 au fost arestaţi sau anchetaţi de procurorii DNA, iar 6 au fost declaraţi incompatibili

×
Subiecte în articol: cazier femeie de serviciu