x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primarii de comune, învrăjbiţi politic împotriva DNA

Primarii de comune, învrăjbiţi politic împotriva DNA

de Marius Gîrlașiu    |    21 Feb 2017   •   19:20
Primarii de comune, învrăjbiţi politic împotriva DNA
Sursa foto: DIANA OROS

Reuniţi ieri la Casa Poporului, sute de primari ai comunelor din toată ţara au primit sfaturi politice preţioase de la mai marii ţării. Jupânii de la Bucureşti i-au învăţat pe edilii de la sate să-şi scuipe în sân de teama Codruţei şi să nu le fie frică de anchetele DNA. Ca să-i convingă mai bine, Liviu Dragnea le-a promis salarii mărite, astfel încât edilii să fie oamenii cu cele mai mari solde din primării.

 

Aproape 600 de eşarfe tricolore purtate cu fală de edili din toată ţara au compus ieri decorul în sala I.I.C. Brătianu din Palatul Parlamentului, la cea de-a XX-a “sesiune ordinară cu caracter jubiliar” a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România. Denumirea pompoasă te poartă cu gândul la amintiri demult uitate din Epoca de Aur, iar atmosfera de plenară a Comitetului Central, cu ropote de aplauze însoţind discursul “secretarului general”, nu e prea departe de anii de glorie ai PCR. Diferenţa faţă de anii comunismului e că primarii de astăzi, ferchezuiţi şi îmbrăcaţi cu hainele de ocazie, sunt înarmaţi cu smartphone-uri de ultimă generaţie produse de companii multinaţionale şi au pagină de profil pe reţelele de socializare. Motiv pentru care se ridică enervant în timpul discursurilor pentru o poză de colecţie cu jupânii care ţin la degetul mic treburile ţării. Dacă nu iese din prima, fotografia în megapixeli se repetă o dată şi înc-o dată, iar primarul cu smartphone american produs în China freamătă în aşteptarea clipei când o va “share-ui” printre săteni. “O să vă confirme doamna Olguța Vasilescu, erau salariile foarte mici la primari și am depus un amendament să mărim salariile primarilor. Pentru că decizia guvernului a fost să aveți un nivel de salarizare așa cum niciodată cineva dintr-o primărie să aibă salariul mai mare decât primarul. Așa ceva nu mai poate fi acceptat”, se avântă Dragnea jupânul, în ropotele de aplauze ale primarilor entuziaşti. În hărmălaia creată, un primar mai înfipt a strigat în gura mare întrebând cu cât îi va creşte salariul însă liderul PSD s-a făcut că nu-l aude. A urmat la rând o fobie mai veche a pesediştilor, înspăimântaţi până la exasperare de balaurul DNA. “Trebuie să înţeleagă toată lumea că administraţia publică din România trebuie să iasă din această stare de paralizie, funcţionari cărora le e frică să mai semneze, primari care nu ştiu dacă ceea ce fac astăzi nu este reinterpretat peste un an sau peste zece, oameni de afaceri cărora le e frică să mai discute cu vreun primar sau cu vreun oficial din România, mă refer la oameni de afaceri români, că ceilalţi se pare că nu au probleme”, continuă discursul de înfierare al fostului secretar general al PSD. Peste toate, Dragnea le promite edililor că va defini în Parlament, “indiferent de presiuni”, distincţia dintre legalitate şi “oportunitate”, pentru a-i scăpa de răspunderea penală, în condiţiile în care în România există peste 20.000 de legi şi nimeni nu le cunoaşte pe toate.

 

“Cu corupţia-n gură”

Peste focul revoltei aţâţat de Dragnea, toarnă gaz din belşug preşedintele Senatului, al doilea om în stat. “În România este o vânătoare de vrăjitoare. Mulţi primari au trebuit să treacă prin anchete extrem de neplăcute pentru ei. Foarte mulţi s-au dovedit că sunt nevinovaţi. Toată lumea în România face gargară cu corupţia, de dimineaţa până seara, numai cu corupţia în gură stau”, declamă Tăriceanu, însoţit de alt val de aplauze furtunoase. Liderul ALDE mai are o idee strălucită, din categoria celor care vor transforma România în „a şaptea putere economică a Europei”: să se creeze o nouă bancă de stat, pe lângă CEC, care să aibă drept scop finanţarea proiectelor comunităţilor locale. Alte aplauze, poze în megapixeli, iar la final premii şi trofee „în semn de apreciere deosebită” pentru edilii de la talpa ţării româneşti.

Sorin Grindeanu, premierul României: Vă aştept la Guvern, la Palatul Victoria se mai întâmplă şi alte lucruri decât proteste. Vă rog să veniţi la Palatul Victoria. Noi lucrăm în continuare

 

Primarii de la sate s-au pus bine cu vicepremierul Sevil Shhaideh, omul care gestionează miliardele de euro pentru dezvoltare locală în Guvernul Grindeanu-Dragnea.

×