x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reducerea CAS va avea un impact negativ mediu anual de 4,409 miliarde lei, în următorii 5 ani

Reducerea CAS va avea un impact negativ mediu anual de 4,409 miliarde lei, în următorii 5 ani

de Agerpres    |    16 Iun 2014   •   21:21
Reducerea CAS va avea un impact negativ mediu anual de 4,409 miliarde lei, în următorii 5 ani

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale va avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat calculat la o medie anuală de 4,409 miliarde lei, în următorii cinci ani, se arată în motivarea la proiectul de Lege pentru modificarea Codului Fiscal, publicată de Ministerul Finanţelor.

În 2014, impactul este estimat la minus 850 milioane lei, în 2015 la minus 4,86 miliarde lei, în 2016 la minus 5,206 miliarde lei şi în 2017 şi 2018 la minus 5,564 miliarde lei.

Conform proiectului de act normativ, cotele plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii vor fi diminuate la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă. În prezent, cotele sunt de 20,8%, 25,8% şi, respectiv, 30,8%.

Această modificare va determina, conform motivării, "creşterea fondurilor rămase la dipoziţia angajatorului, surse care pot fi folosite pentru crearea de noi locuri de muncă, contribuind astfel al creşterea bazei de calcul a contribuţiilor sociale". De asemenea, va duce la creşterea numărului de contribuabili, implicit la eficientizarea raportului contribuţii/beneficiari şi a mesei de impunere, respectiv creşterea veniturilor asupra cărora se aplică contribuţia, va stimula mediul de afaceri şi va reduce rata efectivă de taxare a muncii.

Impactul social va fi "crearea de noi locuri de muncă, diminuarea fenomenului muncii neformalizate şi implicit asigurarea prestaţiilor acordate din sistemele de asigurări sociale (servicii medicale, indemnizaţii pentru boală şi maternitate, indemnizaţii de şomaj, pensii)".

În motivare se mai menţionează că impactul negativ generat de această măsură va fi compensat pe anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii, care a fost proiectat pentru anul 2014 în valoare de 488 milioane lei, a fost declarat în valoare de 1,449 miliarde lei şi a fost încasat la primul termen de plată în sumă de 710,4 milioane lei.

Anul viitor, impactul negativ va fi compensat prin creşterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi de creştere a gradului de conformare voluntară, atât la declarare cât şi la plată. Compensarea va veni, potrivit iniţiatorilor proiectului de Lege, şi din creşterea pe termen mediu a obligaţiilor la bugetul general consolidat ca urmare a efectelor de multiplicare economică determinate de această măsură, ce decurg din creşterea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. 

×
Subiecte în articol: reducere cas