x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică S-a dat startul campaniei pentru Cotroceni

S-a dat startul campaniei pentru Cotroceni

de Ion Alexandru    |    10 Iul 2019   •   08:43
S-a dat startul campaniei pentru Cotroceni
Sursa foto: DIANA OROS

Klaus Iohannis a dat semnalul că a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Președintele a chemat la „sfat” apropiații săi din cadrul Partidului Național Liberal, la întâlnire informală, la Vila Lac 3, pentru a pune la punct strategia electorală în vederea câștigării unui al doilea mandat. De cealaltă parte, Dan Barna a anunțat că USR și PLUS vor avea un singur candidat pentru alegerile prezidențiale, urmând a se analiza cine dintre el și Dacian Cioloș va fi persoana cea mai potrivită. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că electoratul liberal îl obligă să candideze, chiar și fără sprijinul PSD.

 

Ludovic Orban, Vasile Blaga și Rareș Bogdan au fost invitați, aseară, la Vila Lac 3, de către președintele României, Klaus Iohannis, pentru a pune la punct strategia referitoare la alegerile prezidențiale din acest an. Anunțul, venit pe surse politice, a avut loc la scurt timp după ce premierul Viorica Dăncilă a făcut public faptul că Guvernul va stabili, prin HG, data primului tur de scrutin pentru 10 noiembrie.

Discuțiile dintre Iohannis și liberali sunt cu atât mai necesare cu cât este fără echivoc că doar Partidul Național Liberal îl va susține pe acesta pentru un nou mandat la Cotroceni. Colegii din opoziție, respectiv Uniunea Salvați România (USR) va avea propriul candidat cu care speră să intre în turul al doilea. Liderul formațiunii, Dan Barna, a explicat, ieri, că USR și PLUS, entitatea condusă de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, vor participa cu un candidat comun la alegerile din 10 noiembrie și că, în maximum o săptămână și jumătate, Alianța dintre cele două partide vor și nominaliza persoana care îl va înfrunta pe Klaus Iohannis.

 

ALDE va avea candidat, cu sau fără susținerea PSD

Tot ieri, mai multe organizații teritoriale ale ALDE i-au cerut imperativ președintelui Călin Popescu Tăriceanu să își depună candidatura pentru funcția de președinte al României. Acesta a precizat, ieri

după-amiază, că electoratul liberal îl obligă să își depună candidatura la prezidenţiale, urmând să stabilească dacă va fi una comună cu PSD. Tăriceanu spune că, în sondajul deja realizat, 90% dintre cei care votează cu PSD și-au arătat susţinerea pentru candidatura sa. „Mi-am arătat această disponibilitate, colegii mei cunosc că am motivaţia necesară pentru a candida la următoarele alegeri, având în vedere că o viitoare candidatură comună din partea noastră și a PSD ar avea șanse mai mari. Vom discuta după data de 20, pe baza sondajelor de opinie pe care și noi le avem și colegii din PSD le au în derulare. Vom hotărî întâi separat și apoi, dacă va fi cazul, împreună, despre candidatura separată sau condiţiile optime de candidatură comună”, a adăugat liderul ALDE, care a confirmat, încă o dată, negocierile pe care le poartă în această perioadă cu Victor Ponta.

PSD, pe de altă parte, urmează să stabilească un candidat la congresul din 3 august. Pe surse, persoana este agreată de Viorica Dăncilă este ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici.

×