x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tribunalul București decide, la sfârșitul lunii ianuarie, în legătură cu înregistrarea partidului lui Ludovic Orban

Tribunalul București decide, la sfârșitul lunii ianuarie, în legătură cu înregistrarea partidului lui Ludovic Orban

de Ion Alexandru    |    27 Dec 2021   •   07:25
Tribunalul București decide, la sfârșitul lunii ianuarie, în legătură cu înregistrarea partidului lui Ludovic Orban

Ludovic Orban, fostul președinte al Partidului Național Liberal, a depus în instanță actele pentru înregistrarea noii sale formațiuni politice. Dosarul și cererea de acordare a personalității juridice au fost înregistrate în 20 decembrie, iar termenul fixat de Tribunalul București pentru judecarea acestora a fost stabilit pentru 27 ianuarie 2022.

Ludovic Orban este unul dintre cei trei petenți care solicită înființarea „Forței Dreptei”, alături de ex-ministrul Muncii Violeta Alexandru și de deputatul George Ionescu, fost lider al PDL Prahova.

După mai bine de trei luni de amenințări cu constituirea unui nou partid, care să se desprindă din PNL, ca urmare a câștigării președinției formațiunii liberale de către Florin Cîțu, Ludovic Orban a întreprins, în sfârșit, acțiuni concrete în acest sens. La Tribunalul București a fost înregistrată, în data de 20 decembrie 2021, cererea privind acordarea personalității juridice pentru un partid politic.

Această cerere face obiectul dosarului nr. 36642/3/2021 și a fost repartizată Secției a IV-a Civilă a Tribunalului București. Conform fișei dosarului, cauza va fi judecată la termenul din data de 27 ianuarie 2022, începând cu ora 11.00.

Ludovic Orban cere instanței acordarea personalității juridice a unei noi formațiuni politice, împreună cu alți doi deputați. Este vorba despre Victoria-Violeta Alexandru și despre George Ionescu, ambii dezafiliați, ca și Orban, din grupul Partidului Național Liberal, în cursul lunii noiembrie a anului curent.

Forța Dreptei, cu logo și slogan plagiate

Inițial, când s-a vorbit pentru prima dată despre faptul că Ludovic Orban intenționează să înființeze o nouă formațiune politică, s-a vehiculat ideea că acesta ar fi dorit să negocieze cu Călin Popescu Tăriceanu, pentru a face o alianță cu ALDE. Apoi, după ce acest plan a căzut, s-a vehiculat numele „Forța Liberală”, pentru acest nou partid. Ulterior, Orban a precizat că, pentru început, numele formațiunii va fi „Forța Dreptei”. Iar recent a fost înființată și o pagină Wikipedia, unde „Forța Dreptei” este descrisă ca fiind „un partid politic de centru-dreapta, fondat în decembrie 2021, de către Ludovic Orban”.

Aici se arată că, „pe 3 octombrie 2021, fostul premier al României, Ludovic Orban, care a fost înfrânt în bătălia pentru șefia PNL de către Florin Cîțu, a declarat că intenționează să creeze o nouă construcție politică care să fie gata să continue moștenirea PNL”.

Noua formațiune are și un logo, care a stârnit deja controverse majore. Prima este că sigla este identică cu cea a unei pagini de Facebook care promovează bucătăria marocană, înfățișând un copac cu frunze, pe un suport rotund. A doua controversă constă în aceea că sigla este însoțită de sloganul de campanie al Partidului Național Liberal – „Prin noi înșine”.

Umblă după alianțe

Surse politice precizează că, după înființarea oficială a acestui partid, Orban intenționează să discute cu alte partide neparlamentare care dețin atât funcții în administrația publică locală, cât și infrastructură teritorială consistentă. Pentru că negocierile cu cei de la ALDE ar fi picat, fostul premier curtează Partidul Mișcarea Populară, înființat de Traian Băsescu, partid care are filiale în aproape toată țara, dar care are reprezentanți și în Parlamentul European.

„Oastea” lui Orban, adunată de pe la Cioloș și Băsescu

Așa cum arătam mai sus, la dosarul înregistrat la Tribunalul București, pe lângă Ludovic Orban, mai există doi petenți care au formulat cererea de acordare a personalității juridice noii formațiuni politice.

Primul petent se numește Victoria-Violeta Alexandru, ajunsă în PNL după ce, în 2016, a deținut o funcție ministerială în Guvernul lui Dacian Cioloș. Anterior, Violeta Alexandru s-a făcut remarcată ca membru fondator al ONG-ului Institutul pentru Politici Publice (IPP), ONG aflat în siajul organizațiilor lui George Soros. În 2019, după ce Ludovic Orban a ajuns prim-ministru, Violeta Alexandru a fost promovată șefa PNL București și direct în funcția de ministru al Muncii. La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, aceeași Violeta Alexandru a fost impusă pe listele de candidați, pe o poziție eligibilă, tot de către Ludovic Orban. În timpul campaniei electorale interne de anul acesta din PNL, Violeta Alexandru s-a poziționat ferm de partea lui Ludovic Orban. Iar după ce echipa fostului premier a pierdut aceste alegeri interne, a luat decizia să se dezafilieze din grupul PNL de la Camera Deputaților. În prezent, Violeta Alexandru este membru în Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților.

Celălalt petent din dosarul de la Tribunalul București este deputatul George Ionescu, ales, în 6 decembrie 2020, pe listele PNL Prahova. Ionescu este fostul președinte al Organizației Oamenilor de Afaceri PD Prahova și ex-președintele executiv al PD Prahova (între 2007 și 2010), după care a activat ca deputat al Partidului Democrat Liberal.

George Ionescu s-a dezafiliat din grupul PNL în luna decembrie, devenind parlamentar independent.

×
Subiecte în articol: Forța Dreptei ludovic orban