x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viktor Orban curtează Guvernul PSD-ALDE prin UDMR

Viktor Orban curtează Guvernul PSD-ALDE prin UDMR

de Sînziana Duţă    |    02 Oct 2017   •   12:55
Viktor Orban curtează Guvernul PSD-ALDE prin UDMR

Premierul maghiar Viktor Orban, care a vizi­tat în weekend Cluj-Napoca, le-a transmis lideri­lor UDMR că şi-ar dori să colaboreze mai strâns cu Guvernul PSD-ALDE condus, din umbră, de Liviu Dragnea. Mesajul liderului de la Budapesta vine după o convorbire telefonică avută cu şeful PSD la sfârşitul lunii trecute.

Liderii FIDESZ şi UDMR, care s-au întâlnit, la Cluj, în acest sfârşit de săptămână, s-au înţeles asupra unor proiecte care reprezintă interesele comunităţii maghiare din România, a transmis preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a subliniat faptul că FIDESZ şi, implicit, Guvernul ungar susţin proiectele UDMR care vizează afirmarea şi extinderea drepturilor comu­nităţii maghiare, inclusiv reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. De asemenea, premi­erul Viktor Orban le-a vorbit şefilor UDMR despre necesitatea colaborării între Guvernele de la Budapesta şi Bucureşti, pentru a depăşi blocajul care există în acest moment. Mesajul premierului maghiar vine după ce acesta a vorbit la telefon cu Liviu Dragnea, pe 23 septembrie, iar partea română şi-a luat angajamentul că va rezolva problema apărută la Liceul Catolic din Târgu Mureș. La schimb, Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). „Ambele părţi (UDMR şi Guvernul maghiar - n.r.) consideră extrem de importantă intensi­ficarea relaţiilor economice dintre România şi Ungaria. Pe agenda priorităţilor în acest domeniu se află nume­roase proiecte comune în domeniile energetic, transport şi infrastructură care ar contribui semnificativ la dezvol­tarea relaţiilor economice dintre cele două ţări. Întâlnirea a fost un prilej de evaluare a principalelor obiective de interes comun şi de elaborare a unei strategii care să contribuie la punerea în practică a dezideratelor celor două ţări vecine, în conformitate cu standardele europene”, se arată într-un comu­nicat transmis de UDMR după discuţiile cu delegaţia condusă de Viktor Orban.

 

PSD ar fi de acord cu prag de 15%

În urmă cu două săptămâni, Comisia de muncă din Camera Deputaților, în care PSD deține majoritatea, a avizat favorabil, în regim de urgență, proiectul UDMR privind scăderea (de la 20% la 10%) pragului de la care autoritățile locale sunt obligate să asigure folosirea limbii materne a minorităţilor în instituţiile publice. Deşi Liviu Dragnea a dat înapoi la presiunea parlamentarilor PSD din Ardeal, liderul social-democrat a spus că iniţiativa UDMR ar putea deveni lege dacă amendamentele maghia­rilor vor fi explicate foarte bine, iar populaţia va înţelege. Pe scena politică se vorbeşte despre o înţele­gere între PSD şi UDMR privind scăderea graduală a pragului, deocamdată până la 15%.

Într-un discurs pe care l-a susținut la Cluj, în limba maghiară, fără a fi tradus, Viktor Orban a vorbit despre nevoile comunităților de maghiari din afara Ungariei. „Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari”, a spus premi­erul Ungariei. Şeful Executivului de la Budapesta s-a aflat sâmbătă şi duminică la Cluj, unde a participat la o serie de evenimente organizate cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma protestantă. În cursul dimineţii de duminică el a participat la sfinţirea unei biserici reformate din comuna Floreşti, în apropiere de Cluj-Napoca. Ridicarea bisericii a costat 3,5 milioane de lei, sumă din care 2,36 milioane de lei au fost au fost asigurate de către Guvernul de la Budapesta. La recensământul din 2011, peste 1.000 de locuitori ai comunei Floreşti s-au declarat maghiari reformaţi. Sâmbătă, Viktor Orban a participat la o slujbă oficiată de episcopul reformat al Ardealului Kato Bela, în Biserica Reformată Centrală din Cluj, după care a parcurs pe jos, centrul orașului, într-un cortegiu format din câteva sute de persoane.

Avem rădăcini adânci şi puternice, care ne-au ajutat să ajungem până aici şi să supravieţuim. Am rezistat şi în timpul dictaturii comuniste, şi în deceniile trecute. Dacă sub povara ultimilor 500 de ani am reuşit să ne păstrăm coloana vertebrală şi să fim drepţi ca steja­rii, atunci cu siguranţă vom face asta şi în următorii 500 de ani. Viktor Orban, premierul Ungariei

×