x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Explozie de viroze. Gripa a ucis deja doi români

Explozie de viroze. Gripa a ucis deja doi români

de Monica Cosac    |    06 Ian 2017   •   14:22
Explozie de viroze. Gripa a ucis deja doi români
Sursa foto: Voyagerix/Getty Images/iStockphoto

Epidemia de gripă a izbucnit mult mai devreme în acest sezon şi a făcut deja două victime. Două femei cu vârsta de 37 de ani şi, respectiv, 80 de ani şi-au pierdut viaţa după ce au contractat virusul gripal, în toată ţara fiind confirmate în laborator peste 150 de cazuri de gripă, cele mai multe în Bucureşti şi Constanţa, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

 

Medicii sunt în alertă după ce valuri de pacienţi cu viroze şi infecţii respiratorii au ajuns, în ultimele două săptămâni, la camerele de gardă ale spitalelor din toată ţara.

Potrivit datelor făcute publice, ieri, de către specialiştii în sănătate publică de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), până la data de 3 ianuarie, la nivel naţional, “numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 64.572, cu 15,2% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (56.024 de cazuri) şi cu 1,7% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna anterioară (63.466).

Potrivit specialiştilor din cadrul INSP, activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (cum este cazul Municipiului Bucureşti) şi cu cazuri sporadice în unele judeţe.

De asemenea, până la data de 3 ianuarie “au fost înregistrate primele două decese confirmate cu virus gripal tip A, subtip H3N2”. Este vorba de o femeie de 37 de ani, din judeţul Galaţi, şi de o femeie în vârstă de 80 de ani, din judeţul Dâmboviţa. Ambele persoane erau nevaccinate antigripal.

De la începutul acestui sezon de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi a gripei, au fost confirmate în laborator 156 cazuri de gripă, dintre care 108 cazuri tip A (H3N2), 44 cazuri tip A, nesubtipate şi 4 cazuri tip B.

 

În afară de virusurile gripale, în acestă perioadă circulă şi alte virusuri care produc infecţii respiratorii, unele asemănându-se foarte bine cu taboul clinic al gripei. De asemenea, sunt şi bacterii care pot da pneumonii şi infecţii de tract respirator superior. Tocmai de aceea, doctorii avertizează că este necesară prezentarea la medic pentru a se stabili tratamentul corect.

Doar între Crăciun şi Anul Nou, la nivel naţional s-au înregistrat 326 cazuride gripă clinică, aproape de zece ori mai multe comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului trecut (36 cazuri).

×