x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Orice grădiniţă poate deveni un focar de TBC

Orice grădiniţă poate deveni un focar de TBC

de Monica Cosac    |    26 Oct 2016   •   05:46
Orice grădiniţă poate deveni un focar de TBC
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Peste 100 de copii de la o grădiniţă din Calafat au fost supuşi testului IDR pentru tuberculoză şi vor fi testaţi din nou peste o lună, după ce o îngrijitoare din cadrul unităţii respective a fost depistată cu TBC. Situaţia s-ar putea repeta oricând şi în orice grădiniţă din ţară, având în vedere că testarea pentru TBC nu mai este obligatorie la începutul fiecărui an şcolar, iar, pe de altă, parte vaccinarea copiilor este tot mai deficitară.

Părinţii copiilor de la Grădinița nr.3 cu program prelungit din Calafat sunt extrem de îngrijoraţi, după ce, la finalul săptămânii trecute, o angajată a unităţii de învăţământ a fost diagnosticată cu tuberculoză, o boală contagioasă, cu complicaţii grave, dacă nu este tratată. Femeia este internată, în prezent, iar în grădiniţă s-a făcut dezinfecţie şi a fost demarată o anchetă epidemiologică. Cadrele didactice şi ceilalţi angajaţi au fost examinaţi medical şi au fost supuşi unui examen radiologic, iar cei 113 preşcolari au fost testați IDR.

Însă, chiar dacă rezultatele acestor teste ies negative, calvarul celor care au intrat în contact cu femeia bolnavă nu se încheie aici. Copiii vor fi supuşi unor noi teste peste aproximativ o lună, deoarece perioada de incubaţie a bolii este de până la şase săptămâni. Activitatea unităţii de învăţământ nu a fost suspendată, dar unii părinţi au intrat în panică şi au decis să nu-i mai ducă pe cei mici la grădiniţă.

Conducerea unităţii spune că nu ştia că îngrijitoarea are TBC, deoarece testarea pentru această boală nu mai este obligatorie din 2007. „Acesta analize nu se mai impun. Neimpunându-se vă daţi seama că nici noi cadrele didactice, nici personalul de îngrijire nu a făcut aceste analize”, a spus Nelica Vădeanu, directorul Grădiniţei nr. 3 Calafat, citată de presa locală.

Chiar dacă intră în contact cu copiii, angajaţilor unităţilor de învâţământ li se cer doar câteva analize de rutină, iar în unele cazuri nici măcar acelea.

“Doar la angajare, acum câţiva ani, mi s-a cerut examenul MICRO. Dar, după aceea, la începutul anului şcolar, facem doar urină şi coprocultura”, ne-a mărturisit o îngrijitoare, de la o creşă din Capitală. 

Specialiştii în medicina muncii spun, însă, că examinarea medicală ar trebui făcută mai temeinic, mai ales în cazul persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în anumite domenii, în care riscul de transmitere al unor boli este mai mare.

Orice viitor angajat trebuie să meargă la un cabinet de medicina muncii pentru un aviz medical, iar medicul, pe baza examinării clinice şi în funcţie de domeniul de activitate, stabileşte dacă sunt necesare analize şi investigaţii suplimentare. 

 

“În funcţie de domeniu, de activitatea pe care o s-o aibă, îi fac anumite investigaţii şi îi dau că este apt de muncă, sau că nu este apt. În cazul profesorilor, pentru îngrijitori copii, educatoare, ei sunt testaţi anual. Eu fac examinare clinică – întrebări despre starea de sănătate din trecut şi din prezent -, investigaţie cardiacă, tensiune arterială, EKG, analize de sânge pentru hepatita B, hepatita C şi HIV, probele de scaun. După ce ies toate analizele de laborator, atunci pot să dau acel aviz”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, medicul Marius Lăzărescu, specialist în medicina muncii.

Medicul spune că, de multe ori, medicina muncii este tratată cu superficialitate: “Oamenii nu prea sunt interesaţi, vin doar pentru că trebuie să ia acel aviz: ” ţi,>

 

“Dacă la consult îmi dau seama că, pulmonar, se aude ceva, sau aş putea să încadrez într-o anumită patologie pulmonară, atunci, fără nicio discuţie, o trimit la radiografie. Contează foarte mult să nu fim superficiali şi să nu meargă avizele medicale ca pe bandă”, Dr. Marius Lăzărescu, specialist în medicina muncii.

Inspectoratul școlar Dolj verifică dacă îngrijitoarea şi-a depăşit sarcinile din fișa postului, în urma acuzaţiilor venite din partea unor părinți, care susțin că femeia ar fi lucrat și în bucătărie și ar fi servit masa copiilor.

Un bolnav poate infecta alte zeci de persoane

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă și, la fel ca o banală viroză, se transmite prin aer, în special în încăperile neaerisite. Atunci când o persoană bolnavă strănută, tușește, scuipă sau râde, răspândește în aer bacilii Kock. Aceştia pot fi transmişi doar de către cei care au TBC activă. Copiii mici nevaccinaţi se îmbolnăvesc cel mai uşor şi au cele mai severe complicaţii, putând fi soldate chiar cu deces. În ciuda progreselor înregistrate în ultimii 10 ani, incidența tuberculozei scăzând constant din 2005, România are, în continuare, cea mai mare incidenţă a tuberculozei - de patru ori mai mare faţă de media UE -, una dintre cele mai mici rate de vindecare şi cele mai multe decese (circa 1.100, anual).

×