x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienţii cronici solicită retragerea obligativităţii dosarului electronic de sănătate

Pacienţii cronici solicită retragerea obligativităţii dosarului electronic de sănătate

18 Noi 2016   •   13:28
Pacienţii cronici solicită retragerea obligativităţii dosarului electronic de sănătate

Pacienţii cronici cer retragerea obligativităţii dosarului electronic de sănătate, întrucât contravine dreptului la confidenţialitatea informaţiilor şi datelor medicale personale. 

"Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a luat act cu îngrijorare despre faptul că toate informaţiile pacienţilor cuprinse în dosarul electronic vor fi disponibile tuturor celor din sistemul sanitar, fără stabilirea unor nivele de informare şi fără acordul pacienţilor. COPAC solicită imperativ Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să reglementeze dosarul electronic în aşa fel încât informaţiile să poată fi trecute în dosarul electronic şi folosite doar cu acordul expres şi scris al fiecărui pacient în parte. COPAC solicită de asemenea eliminarea obligativităţii DES, întrucât contravine dreptului pacientului la confidenţialitatea informaţiilor şi datelor medicale personale", afirmă COPAC într-un comunicat remis presei. 

În opinia reprezentanţilor COPAC, accesul "neîngrădit" la informaţii legate de starea de sănătate actuală sau trecută poate conduce la stigmatizare şi discriminare, atât în zona serviciilor medicale, cât şi în zona profesională sau socială. 

"Constatăm cu uimire că a fost gândit un dosar electronic, în teorie pentru a ajuta medicii şi pacienţii, în realitate fără nicio consultare cu aceştia. Aşa cum este gândit în acest moment, informaţiile pot fi văzute de orice cadru medical dintr-un spital sau dintr-un cabinet în care pacientul merge, fără nicio limitare. De aici până la a ajunge informaţiile la societăţile de asigurări, care vor refuza să asigure pacienţii cu riscuri, la angajatori sau făcute public este un singur pas, uşor de realizat", se mai arată în comunicat. 

Preşedintele COPAC, Radu Gănescu, a declarat că nimeni nu a solicitat părerea pacienţilor cronici şi "nu s-a gândit" la confidenţialitatea dintre medic şi pacientul său. 

"Dacă medicii sunt obligaţi să treacă aceste informaţii în dosarul electronic şi ele pot fi văzute de toată lumea, nu mai putem vorbi despre o asemenea confidenţialitate. Solicităm retragerea proiectului realizat astfel fără nicio pregătire şi cu o discriminare flagrantă a pacienţilor şi realizarea împreună cu asociaţiile de pacienţi şi cele profesionale a unui proiect care să apere confidenţialitatea şi demnitatea pacienţilor", a afirmat Gănescu, citat în comunicatul de presă. AGERPRES

×