x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Unul din zece bebeluşi se naşte prematur

Unul din zece bebeluşi se naşte prematur

de Monica Cosac    |    23 Iun 2017   •   08:15
Unul din zece bebeluşi se naşte prematur
Sursa foto: DIANA OROS

În România, unul din zece copii vine pe lume înainte de termen, numărul micuţilor născuţi prematur menţinându-se relativ constant în ultimii ani. Majoritatea prematurilor cântăresc doar câteva sute de grame, iar riscul de deces este ridicat, astfel că îngrijirea lor reprezintă o adevărată provocare pentru părinţi. Cu toate acestea, în ţara noastră există o singură linie telefonică gratuită adresată familiilor cu copii prematuri, înfiinţată la iniţiativa unei asociaţii de părinţi.  

În 2016, peste 10% din bebelușii veniți pe lume în România au fost născuți prematur, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul acestora rămânând la același procent ca în 2015. În acest an, natalitatea a înregistrat 190.238 de născuți vii, din care 14.989 de bebeluși s-au născut prematur, adică nașterile survenite înainte de 28 de săptămâni, până în săptămâna 35.

Pentru că au stat mai puţin timp în uterul matern, prematurii cântăresc mult mai puțin decât copiii născuţi la termen. Însă nu aceasta este principala lor problemă. Ei se nasc cu organele imature, nepregătite pentru funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească, astfel că primele săptămâni şi le petrec în incubator, într-un mediu aseptic, la temperatură constantă şi sunt hrăniţi printr-un dispozitiv special. Chiar şi după ce părăsesc maternitatea, aceşti bebeluşi au nevoie de o atenţie specială, ceea ce îi sperie pe părinţi. Familiile cu copii prematuri pot primi sfaturi şi îndrumări de la un medic neonatolog sau psiholog la linia telefonică Alo, Prematuritate - 0800 390 678. Proiect iniţiat de Asociația Unu și Unu, linia telefonică este gratuită și poate fi apelată din toate rețelele de pe teritoriul României.  

 „Copiii îndelung spitalizați pot avea probleme de respirație, digestie, imunitate etc. și, de cele mai multe ori, familiile au nevoie de suport specializat și sprijin moral pentru o bună perioadă”, spune Diana Gămulescu, reprezentantul Asociației Unu și Unu, potrivit căreia „fenomenul prematurității continuă să se situeze în țara noastră la un nivel alarmant”.

Aceasta este, de altfel, şi singura linie telefonică gratuită din ţara noastră şi se adresează nu numai familiilor cu bebeluşi născuţi înainte de termen, ci şi femeilor care au o sarcină cu risc de naştere prematură.

×
Subiecte în articol: bebeluşi prematur