x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Iohannis, ascensiune fulminantă în PNL prin lovituri de culise

Iohannis, ascensiune fulminantă în PNL prin lovituri de culise

03 Oct 2014   •   19:33
Iohannis, ascensiune fulminantă în PNL prin lovituri de culise

Iohannis “gospodarul” s-a dovedit la fel de abil în a urca rapid treptele spre vârful PNL reuşind într-un an să ajungă liderul partidului şi candidatul ACL la prezidenţiale. Cum altfel decât trăgându-i preşul de sub picioare fostului lider al PNL Crin Antonescu după ce acesta făcuse imprudenţa de a anunţa că demisionează din fruntea partidului dacă la alegerile europarlamentare liberalii vor obţine un scor sub 20%.

Iohannis s-a înscris în PNL în februarie 2013, anterior fiind membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) şi preşedinte al acestei formaţiuni.
Presa a relatat cum demisia lui Klaus Iohannis, imediat după alegerile europarlamentare, nu fusese una programată, luându-l prin surprindere pe Crin Antonescu, retragerea din fruntea partidului obligându-i şi pe ceilalţi din conducere să-i urmeze gestul. Antonescu a şi recunoscut de altfel că “s-a speriat”. “Demisia lui Klaus Iohannis a fost o pană, ca să spunem aşa (...) m-a îngrijorat un pic. (...) Dar în principiu lucrurile acestea se pregătesc. De ce? Pentru că nu demisionezi de undeva de la o instituţie unde lucrezi tu şi pleci acasă. Demisionezi într-un context în care – deci noi şi acum în campania de europarlamentare am vorbit de tandemul Antonescu – Iohannis – de un proiect care poată şi numele lui. Sigur că ulterior m-am liniştit, pentru că mi-am dat seama că a fost un şoc, o nemulţumire în raport cu evaluarea de către Klaus Iohannis într-un anumit fel a unui rezultat care altfel era bun”, a declarat Antonescu la sfârşitul lunii mai.

Înţelegerea iniţială prevedea doar o demisie de faţadă al lui Crin Antonescu şi revenirea ulterioară în fruntea partidului. Următoarea lovitură primită de Antonescu a fost solicitarea de derogare de vechime şi de anunţ de candidatură la şefia partidului venită din partea primarului Sibiului la congresul extraordinar al PNL de la sfârşitul lunii iunie. “A fost o surpriză totală pentru preşedinte”, a declarat pentru stiripesurse.ro unul din vicepreşedintii interimari ai PNL. Asta l-a scos practic din orice combinaţie pe Crin Antonescu care nu ar fi avut nici o şansă în faţa lui Iohannis în cadrul congresului.

L-a lucrat pe Antonescu pentru ajunge prezidenţiabil
După alegerea lui Iohannis preşedinte al PNL, primarul Sibiului a dorit să fie el candidatul partidului la Preşedinţia României, şi nu Crin Antonescu, creând tensiuni în interiorul partidului. Klaus Iohannis a făcut însă o mişcare surpriză văzând că Antonescu se mai bucură de sprijin în rândul delegaţilor la congres: a amânat decizia desemnării candidatului la Preşedinţie pentru Delegaţia Permanentă.

De altfel, tema candidatului la prezidenţiale a fost subiect de negociere în culisele Congresului PNL. Susţinătorii lui Klaus Iohannis doreau ca primarului Sibiului să fie desemnat explicit candidat la prezidenţiale, în timp ce susţinătorii lui Crin Antonescu doreau ca la congres să fie stabilită efectuarea unor sondaje, în care să fie incluşi atât Antonescu, cât şi Iohannis. Ulterior, Iohannis a avut o întâlnire de taină cu o mare parte dintre liderii PNL unde le-a prezentat planurile lui de viitor.

Conform stiripesurse.ro, mişcările au fost confirmate de mai mulţi liberali din conducerea PNL şi nu numai. Că Antonescu fusese deja marginalizat în partid au susţinut şi reprezentanţi ai PDL, cu care liberalii negociau constituirea unei alianţe. – “La primele negocieri cu ei am avut sentimentul că nu mai controlează deloc PNL.

Iohannis a condus ostilităţile în permanenţă”, susţinea unul din democrat-liberalii prezenţi la negocieri. Cu toate acestea, Crin Antonescu a anunţat că nu se retrage din cursă şi a cerut vot uninominal pentru desemnarea candidatului PNL la Preşedinţie. “Orice desemnare a unui candidat de către un partid este o decizie politică. Ea trebuie formalizată cumva. Ea nu se poate lua în constatarea unor sondaje (...) trebuie să însemne o decizie luată prin vot de un for al unui partid. În conformitate cu statutul, Delegaţia Permanentă”, a afirmat fostul lider al PNL.

În final, prin vot secret, Iohannis a fost desemnat de membrii Delegaţiei Permanente candidatul partidului la alegerile prezidenţiale cu 110 voturi, în timp ce Crin Antonescu a obţinut doar 56. “Toată lumea este mulţumită, dl Iohannis pentru că a fost desemnat, partidul pentru că a făcut desemnarea, eu pentru că ceea ce am solicitat, şi anume această pronunţare printr-un vot clar, corect, civilizat, elegant, s-a făcut şi în rest vom vedea ce se mai întâmplă”, a afirmat după vot Crin Antonescu, potrivit Agerpres.

Alegerea în fruntea PNL, contestată la tribunal
La începutul lunii septembrie însă, Iohannis şi PNL primesc o lovitură din partea Tribunalului Bucureşti. În urma unei contestaţii depuse de un primar liberal din Pucioasa – Dâmboviţa, care a susţinut că edilul Sibiului nu a fost ales statutar la conducerea PNL la congresul din 28 iunie.

Primarul Dănuţ Bădău a spus că partidul trebuia să aibă mai întâi un nou statut aprobat de instanţă şi abia apoi să fie organizate alegeri pentru conducerea formaţiunii politice. El a contestat şi derogarea de vechime primită de Iohannis pentru a putea candida la şefia partidului, despre care spune că nu a fost conformă cu statutul PNL.

Ca urmare, instanţa a respins noul statut al PNL, modificat în urma congresului din 28 iunie, decizia nefiind definitivă. Ulterior, judecătorii instanţei au explicat în motivare că legea nu le permite analizarea legalităţii alegerii conducerii unui partid, însă le este permis să ia act de procesele verbale prin care se alege o nouă conducere a unui partid politic. De asemenea, ei au arătat că respingerea solicită rii de înregistrare a noului statut al PNL vine deoarece acesta trebuia semnat de preşedintele ales al PNL, Klaus Iohannis semnând statutul înainte de a dobândi această calitate.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis - mapa profesionala