x close

Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere

0
Autor: Diana Scarlat 17 Apr 2018 - 19:30
Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere
Vezi galeria foto


România deţine una dintre cele mai frumoase arii protejate din lume, Delta Dunării, unde timpul parcă a stat pe loc, iar întinderea de ape este singura certitudine. Delta este preferată, în special, de pescari, dar e fascinantă pentru toţi cei care iubesc natura şi plimbările cu barca. Este una dintre puţinele zone turistice unde nu se caută clubbingul sau distracţia, nici măcar confortul maxim, ci liniştea în mijlocul apelor, departe de lumea dezlănţuită. Sunt multe feluri de a gusta minunea Deltei Dunării, în funcţie de preferinţe, de la cort sau ponton plutitor, până la resorturile de patru şi cinci stele, trecând prin mai multe tipuri de pensiuni agroturistice care le oferă atât românilor, cât şi străinilor mărturia vie a unei civilizaţii greu de înţeles pentru cei obişnuiţi cu tot ce înseamnă lumea contemporană.

Principala poartă către Delta Dunării este oraşul Tulcea, de unde pleacă ambarcaţiuni de toate felurile către splendoarea de dincolo de civilizaţie. Primul lucru pe care-l învaţă turistul ajuns aici este că transportul în comun poate fi şi pe apă, din portul turistic, spre orice destinaţie din întinderea de ape. Dar, fiind rezervaţie a biosferei, are şi reguli, iar traseele nu se pot face ocricum şi oriunde. „Sunt 15 trasee autorizate, pe care putem merge. Cel mai folosit este Tulcea - canalul Mila 36 - Gârla Şontea - sat Mila 23 - sat Crişan - Braţul Sulina - Tulcea. Acest traseu face legătura între Tulcea şi cele doua sate care sunt şi principalele destinaţii din Delta Dunării. Alt traseu foarte solicitat porneşte din satul Murighiol - canalul Uzlina - canalul Litcov - Sat Crişan. Este un traseu de o deosebită importanţă, deoarece face legătura între partea continentală, satul Murighiol, şi centrul Deltei, satul Crişan. Aici putem remarca vasta biodiversitate a zonei”, a explicat, pentru Jurnalul, ghidul de turism Ionuţ Călin. Ionuţ este şi ornitolog, iar pasiunea pentru Delta Dunării l-a transformat într-un adevărat motor de promovare a zonei, căreia i-a dedicat întreaga activitate, în ultimii ani.

Alt traseu important, ales de vizitatorii Deltei, porneşte de la Crişan spre canalul Magearu, ajunge la Sulina şi se întoarce la Crişan. “Odată ajunşi la Letea, turiştii pot vizita satul, cel mai bine conservat din întreaga Deltă, dar şi faimoasa pădure Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, ce surprinde prin diversitatea florei”, mai spune ghidul. Al patrulea traseu autorizat, în ordinea importanţei, este Sulina - canalul Caron – Periprava - Golful Musura - Sulina. “Urmând acest traseu, se ajunge aproape de graniţa cu Ucraina. Zona golfului Musura poartă numele de avandeltă, datorita proceselor biologice şi chimice care au loc între apele Dunării şi apa Mării Negre”, explică Ionuţ Călin. Un alt traseu intens circulat porneşte de la Crişan, spre satul Mila 23 - lac Trei iezere - lac Bogdaproste, cu întoarcere la Crişan.

Creşteri generate de dezvoltare

După o perioadă în care turiştii păreau a evita minunea naturii din Delta Dunării, în ultimii cinci ani s-a înregistrat o creştere timidă, dar constantă. Atât românii, cât şi turiştii străini au început să prindă gustul liniştii de diclolo de ape, dar şi pe cel al mâncărurilor tradiţionale, al rusticului autentic, conservat ca emblemă a civilizaţiei care pare să sfideze trecerea timpului şi istoria. Preţurile nu diferă foarte mult de cele din staţiunile turistice, cele medii pornind de la 120 de lei de persoană, pe noapte, cu mic dejun inclus, la o pensiune mică, până la 290-300 de lei pentru cazare cu trei mese asigurate, la o pensiune sau un hotel de patru stele. Există discounturi, gratuităţi şi pachete complexe pe care le oferă hotelierii şi patronii de pensiuni, dar şi oferte foarte bune ale agenţiilor de turism care fac excursii în Delta Dunării.

Clienţii fideli ai naturii virgine

Dezvoltarea zonei şi a ofertei turistice a adus şi creşterea numărului de vizitatori, dintre care unii se îndrăgostesc în mod iremediabil de această minune a naturii şi devin clienţi fideli. „Numărul de turişti este în creştere. Şi noi am simţit acest lucru, în ultimii ani, dar noi suntem un caz fericit, pentru că am mers bine de la început. La noi vin în special oameni ocupaţi, din oraşe mari, precum Bucureşti, Cluj, Constanţa, care caută multă linişte. Avem circa 80% turişti români şi restul străini. Cei care vin din alte ţări, de obicei fac circuite în care vizitează şi Delta. Dar, în general, vin români care vor să se relaxeze, să pescuiască, să stea la piscină. Cei mai mulţi stau trei nopţi, dar avem şi în lunile de vară familii cu copii care stau şi o săptămână”, explică Denisa Mocanu, reprezentanta pensunii Doi Căpitani, de la Crişan. Turiştii care vor să-şi înceapă aventura pe cont propriu trebuie să ajungă mai întâi la Tulcea, de unde există transport în comun, pe apă. Îşi pot face rezervarea pe site, la una dintre ambarcaţiuni, iar preţul pentru un drum de o oră este între 30 şi 60 de lei de persoană, în funcţie de barca aleasă. De la Tulcea se ajunge la Crişan într-o oră, dar există şi posibilitatea de a alege o excursie cu opriri în mai multe locuri, care adaugă încă o zi de aventură sejurului deja programat. 

Obiceiuri formate în timp

Cei care au ajuns în Deltă în ultimii ani şi-au format deja obiceiuri şi tind să-şi păstreze aceleaşi locuri de cazare, unde au primit ceea ce şi-au dorit. Astfel, s-au format noi tendinţe pe care patronii pensiunilor le pot măsura şi estima, pentru a modela oferta în funcţie de nevoile clienţilor. „Turiştii stau, în medie, minimum trei zile. Pescarii stau, de obicei, o săptmână, dar nu în perioada de prohibiţie. Acum este prohibiţie, două luni, până-n iunie. În perioadele de sărbătoare, cum este minivacanţa de 1 Mai, vin multe familii, care stau până la cinci zile. Sunt familii care vin periodic, de ani de zile, şi stau câte o săptămână. La noi, cei mai mulţi vin din Bucureşti şi din zona Ardealului. Avem grupuri din Austria, care vin deja an de an. Cam 70-80% dintre turiştii noştri sunt români şi restul străini” spune Camelia Puticiu, reprezentanta resortului Hanul Pescarilor, de la Crişan.

Delta Dunării se bucură de un sezon mai generos decât Litoralul. Aici, perioada de sezon este de şapte luni, din aprilie sau mai, în funcţie de vreme, până la începutul lunii noiembrie.

„Noi am avut în jur de 1.700-1.800 de turişti pe sezon. În general, aici vin cei care iubesc natura virgină. Noi suntem ardeleni şi am venit în Deltă pentru că iubim natura, ne place tot ce este aici. Facem tot ce putem pentru a păstra specificul arhitectural şi culinar al zonei, rusticul, tradiţionalul, autohtonul”, mai spune Camelia Puticiu. O poveste asemănătoare regăsim şi la Uzlina, unde resortul Cormoran a fost ridicat de Cornel Găină, ajuns în Deltă mai întâi ca vizitator, în anii '90, devenit în scurt timp investitor şi dezvoltator, care a reuşit să construiasscă o zonă turistică vastă, cu 250 de camere pentru cazarea turiştilor, cu ambarcaţiuni proprii, care oferă şi trasfer individual. 

Agroturismul e în plină ascensiune

Avantajate sunt şi pensiunile mici, care le oferă turiştilor posibilitatea de a simţi din plin viaţa la ţară, în gospodăria dobrogeană, care nu şi-a schimbat foarte mult caracteristicile, în ultimele câteva sute de ani. Confortul s-a îmbunătăţit, pentru a ţine pasul cu nevoile contemporane, dar obiceiurile au rămas aceleaşi. „Noi suntem atât de ocupaţi vara, încât nu vedem foarte bine ce e în jurul nostru. Când mai discutam cu musafirii noştri, ne spuneau, cei care veneau prima dată, că trebuia să vadă şi Delta, iar cei care sunt împătimiţi de pescuit sau de plimbări, revin periodic. Turiştii străini stau cel mult patru nopţi. În general, îşi alocă o săptămână pentru toată Delta şi stau la noi o noapte sau două, apoi merg şi la Sulina şi la Sfântu Gheorghe. Românii stau de la trei nopţi în sus. La noi vin cam 30-40% străini, iar românii vin în general din Bucureşti, Piteşti, Craiova şi Braşov. Noi ne-am şi format o clientelă stabilă. Cei mai mulţi vin la recomandarea cuiva care a mai fost aici. Cei mai mulţi, circa 95%, mănâncă peşte, mai ales dacă e gătit după reţete tradiţionale, Dar sunt şi unii care vor carne, iar foarte mulţi străini sunt vegetarieni sau lacto-vogetarieni. Străinii sunt foarte curioşi, vin peste tot cu noi, să vadă cum se face gospodăria. Noi avem şi o grădină mare şi vor să meargă peste tot cu noi”, spune Elena Călin, reprezentanta pensiunii agroturistice Casa Călin, de la Crişan.

Au fost alese de Autoritatea pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării 15 trasee navale şi nouă trasee terestre, pentru desfăşurarea activităţilor turistice, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Se încearcă limitarea accesului în apropierea zonelor strict protejate şi, totodată, limitarea activităţilor umane asupra biodiversităţii.

Ionuţ Călin, ghid de turistic

 

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   delta dunării

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Unde se duc românii în vacanța de Rusalii

Unde se duc românii în vacanța de Rusalii
Majoritatea românilor aleg, de Rusalii, destinaţii din România, în special staţiuni de pe litoral, dar şi pensiuni rurale din diverse regiuni sau staţiuni montane, a precizat pentru AGERPRES, Traian Bădulescu, co...

Deschis și la MapN, de Noaptea Muzeelor

Deschis și la MapN, de Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor se sărbătorește și la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române și Muzeul Marinei Române, din Constanța. În premieră, doritorii vor putea vizita Memorialul Eroilor Neamului, din Parcul Carol I,...

Noaptea Muzeelor 2018. Expoziţii, concerte, ateliere, proiecţii în Bucureşti

Noaptea Muzeelor 2018. Expoziţii, concerte, ateliere, proiecţii în Bucureşti
Noaptea Muzeelor 2018. Instituţiile muzeale din Capitală îşi deschid porţile sâmbătă, până târziu în noapte, la Noaptea Muzeelor, pregătind pentru vizitatori diferite expoziţii, concerte, ateliere...

NUNTĂ REGALĂ: Publicul rugat să nu arunce cu confeti!

NUNTĂ REGALĂ: Publicul rugat să nu arunce cu confeti!
Forţele de poliţie care asigura securitate în ziua nunţii regale le-au cerut oamenilor din public să nu arunce cu confeti pentru a celebra participarea lor la fericitul moment.   Poliţia din Thames...

Răzvan și Dani au făcut anunțul care i-a intristat pe fani: „Simplu, direct, de anul acesta nu mai prezentăm...”

Răzvan și Dani au făcut anunțul care i-a intristat pe fani: „Simplu, direct, de anul acesta nu mai prezentăm...”
După şapte sezoane, Răzvan şi Dani se despart de proiectul „X Factor”, de la Antena 1. „Simplu, direct, de anul acesta nu mai prezentăm X Factor. Au fost şapte ani minunaţi. Au fost şapte ani de emoţie...

Mărturisire surprinzătoare a Mirabelei Dauer: ”Dumnezeu m-a trimis la analize”

Mărturisire surprinzătoare a Mirabelei Dauer: ”Dumnezeu m-a trimis la analize”
Galerie Foto Mirabela Dauer, una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de la noi, a povestit pe larg despre felul în care a reușit să treacă peste problemele de sănătate și le arată telespectatorilor casa și grădina sa,...

”De ce se complac femeile cu rolul de amantă?”  O cântăreață înșelată de soț și o fostă ispită de la ”Insula Iubirii” își spun poveștile

”De ce se complac femeile cu rolul de amantă?”  O cântăreață înșelată de soț  și o fostă ispită de la ”Insula Iubirii” își spun poveștile
Galerie Foto Ediția de astăzi a emisiunii ”Totul pentru dragoste”, moderată de Mirela Vaida și difuzată de la ora 14.00, la Antena 1, va avea ca temă femeile care acceptă rolul de amantă, subiect ce va fi dezbătut atât...

Locuri în care să călătorești în funcție de cât de singur ești

Locuri în care să călătorești în funcție de cât de singur ești
Pe măsură ce vara se apropie, temperatura devine tot mai potrivită pentru a călători. Nu este nevoie să fii înconjurat de o mulțime de oameni pentru a vizita locuri superbe și pentru a te bucura de vară. Elite...

7 riscuri pe care trebuie să ți le asumi la 20 de ani

7 riscuri pe care trebuie să ți le asumi la 20 de ani
De câte ori s-a spus că în viață trebuie să trăiești, nu doar să exiști? De o mulțime de ori și, cu toate acestea, tot nu este suficient pentru a ne convinge să trăim fiecare clipă la maximum. Elite...

Unde ne petrecem weekendul? Sibiu Jazz Festival

Unde ne petrecem weekendul? Sibiu Jazz Festival
În acest weekend mii de muzee şi instituţii culturale din 37 de ţări europene își deschid porțile cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor 2018. Cu acest prilej, în București şi în...

Reţeta zilei: Pui cu sos garam masala

Reţeta zilei: Pui cu sos garam masala
Ingrediente 1/2 de pui 1 ceapă 1 catel de usturoi suc de rosii 200 ml lapte de cocos 1 lingurita cu varf de garam masala 30 ml vin alb sec sare 2 linguri de ulei de...

"Porţile" bucureştene ale timpului. Harta tunelurilor secrete de sub capitală

"Porţile" bucureştene ale timpului. Harta tunelurilor secrete de sub capitală
Legende potrivit cărora Bucureştiul ar ascunde o reţea uluitoare de tuneluri, au tot circulat în ultima vreme. Deşi pe vremea lui Ceauşescu, acest subiect era unul tabu, iar informaţiile ce trimiteau în...

Adela Diaconu lanseaza Campania ''Oras Natal, Locuitori Talentati''

Adela Diaconu lanseaza Campania ''Oras Natal, Locuitori Talentati''
Galerie Foto   Jurnalista TV Adela Diaconu lanseaza, în anul dedicat Centenarului, o campanie de promovare a oamenilor talentati si a locurilor minunate din tara noastra. Aceasta campanie are scopul să aducă...

Noaptea muzeelor 2018

Noaptea muzeelor 2018
Mii de muzee şi instituţii culturale din 37 de ţări europene își deschid porțile pe 19 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor 2018. Cu acest prilej, în București şi în ţară peste...

Autentic Grill Fest - de joi până duminică, în Parcul Naţional

Autentic Grill Fest - de joi până duminică, în Parcul Naţional
Concursuri de gătit, demonstraţii de preparare a produselor pe grătar, expoziţie cu vânzare de preparate la grătar, o zonă de distracţie pentru cei mici şi muzică autentică românească vor fi prezente în...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de