x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere

Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere

de Diana Scarlat    |    17 Apr 2018   •   19:30
Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere

România deţine una dintre cele mai frumoase arii protejate din lume, Delta Dunării, unde timpul parcă a stat pe loc, iar întinderea de ape este singura certitudine. Delta este preferată, în special, de pescari, dar e fascinantă pentru toţi cei care iubesc natura şi plimbările cu barca. Este una dintre puţinele zone turistice unde nu se caută clubbingul sau distracţia, nici măcar confortul maxim, ci liniştea în mijlocul apelor, departe de lumea dezlănţuită. Sunt multe feluri de a gusta minunea Deltei Dunării, în funcţie de preferinţe, de la cort sau ponton plutitor, până la resorturile de patru şi cinci stele, trecând prin mai multe tipuri de pensiuni agroturistice care le oferă atât românilor, cât şi străinilor mărturia vie a unei civilizaţii greu de înţeles pentru cei obişnuiţi cu tot ce înseamnă lumea contemporană.

Principala poartă către Delta Dunării este oraşul Tulcea, de unde pleacă ambarcaţiuni de toate felurile către splendoarea de dincolo de civilizaţie. Primul lucru pe care-l învaţă turistul ajuns aici este că transportul în comun poate fi şi pe apă, din portul turistic, spre orice destinaţie din întinderea de ape. Dar, fiind rezervaţie a biosferei, are şi reguli, iar traseele nu se pot face ocricum şi oriunde. „Sunt 15 trasee autorizate, pe care putem merge. Cel mai folosit este Tulcea - canalul Mila 36 - Gârla Şontea - sat Mila 23 - sat Crişan - Braţul Sulina - Tulcea. Acest traseu face legătura între Tulcea şi cele doua sate care sunt şi principalele destinaţii din Delta Dunării. Alt traseu foarte solicitat porneşte din satul Murighiol - canalul Uzlina - canalul Litcov - Sat Crişan. Este un traseu de o deosebită importanţă, deoarece face legătura între partea continentală, satul Murighiol, şi centrul Deltei, satul Crişan. Aici putem remarca vasta biodiversitate a zonei”, a explicat, pentru Jurnalul, ghidul de turism Ionuţ Călin. Ionuţ este şi ornitolog, iar pasiunea pentru Delta Dunării l-a transformat într-un adevărat motor de promovare a zonei, căreia i-a dedicat întreaga activitate, în ultimii ani.

Alt traseu important, ales de vizitatorii Deltei, porneşte de la Crişan spre canalul Magearu, ajunge la Sulina şi se întoarce la Crişan. “Odată ajunşi la Letea, turiştii pot vizita satul, cel mai bine conservat din întreaga Deltă, dar şi faimoasa pădure Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, ce surprinde prin diversitatea florei”, mai spune ghidul. Al patrulea traseu autorizat, în ordinea importanţei, este Sulina - canalul Caron – Periprava - Golful Musura - Sulina. “Urmând acest traseu, se ajunge aproape de graniţa cu Ucraina. Zona golfului Musura poartă numele de avandeltă, datorita proceselor biologice şi chimice care au loc între apele Dunării şi apa Mării Negre”, explică Ionuţ Călin. Un alt traseu intens circulat porneşte de la Crişan, spre satul Mila 23 - lac Trei iezere - lac Bogdaproste, cu întoarcere la Crişan.

Creşteri generate de dezvoltare

După o perioadă în care turiştii păreau a evita minunea naturii din Delta Dunării, în ultimii cinci ani s-a înregistrat o creştere timidă, dar constantă. Atât românii, cât şi turiştii străini au început să prindă gustul liniştii de diclolo de ape, dar şi pe cel al mâncărurilor tradiţionale, al rusticului autentic, conservat ca emblemă a civilizaţiei care pare să sfideze trecerea timpului şi istoria. Preţurile nu diferă foarte mult de cele din staţiunile turistice, cele medii pornind de la 120 de lei de persoană, pe noapte, cu mic dejun inclus, la o pensiune mică, până la 290-300 de lei pentru cazare cu trei mese asigurate, la o pensiune sau un hotel de patru stele. Există discounturi, gratuităţi şi pachete complexe pe care le oferă hotelierii şi patronii de pensiuni, dar şi oferte foarte bune ale agenţiilor de turism care fac excursii în Delta Dunării.

Clienţii fideli ai naturii virgine

Dezvoltarea zonei şi a ofertei turistice a adus şi creşterea numărului de vizitatori, dintre care unii se îndrăgostesc în mod iremediabil de această minune a naturii şi devin clienţi fideli. „Numărul de turişti este în creştere. Şi noi am simţit acest lucru, în ultimii ani, dar noi suntem un caz fericit, pentru că am mers bine de la început. La noi vin în special oameni ocupaţi, din oraşe mari, precum Bucureşti, Cluj, Constanţa, care caută multă linişte. Avem circa 80% turişti români şi restul străini. Cei care vin din alte ţări, de obicei fac circuite în care vizitează şi Delta. Dar, în general, vin români care vor să se relaxeze, să pescuiască, să stea la piscină. Cei mai mulţi stau trei nopţi, dar avem şi în lunile de vară familii cu copii care stau şi o săptămână”, explică Denisa Mocanu, reprezentanta pensunii Doi Căpitani, de la Crişan. Turiştii care vor să-şi înceapă aventura pe cont propriu trebuie să ajungă mai întâi la Tulcea, de unde există transport în comun, pe apă. Îşi pot face rezervarea pe site, la una dintre ambarcaţiuni, iar preţul pentru un drum de o oră este între 30 şi 60 de lei de persoană, în funcţie de barca aleasă. De la Tulcea se ajunge la Crişan într-o oră, dar există şi posibilitatea de a alege o excursie cu opriri în mai multe locuri, care adaugă încă o zi de aventură sejurului deja programat. 

Obiceiuri formate în timp

Cei care au ajuns în Deltă în ultimii ani şi-au format deja obiceiuri şi tind să-şi păstreze aceleaşi locuri de cazare, unde au primit ceea ce şi-au dorit. Astfel, s-au format noi tendinţe pe care patronii pensiunilor le pot măsura şi estima, pentru a modela oferta în funcţie de nevoile clienţilor. „Turiştii stau, în medie, minimum trei zile. Pescarii stau, de obicei, o săptmână, dar nu în perioada de prohibiţie. Acum este prohibiţie, două luni, până-n iunie. În perioadele de sărbătoare, cum este minivacanţa de 1 Mai, vin multe familii, care stau până la cinci zile. Sunt familii care vin periodic, de ani de zile, şi stau câte o săptămână. La noi, cei mai mulţi vin din Bucureşti şi din zona Ardealului. Avem grupuri din Austria, care vin deja an de an. Cam 70-80% dintre turiştii noştri sunt români şi restul străini” spune Camelia Puticiu, reprezentanta resortului Hanul Pescarilor, de la Crişan.

Delta Dunării se bucură de un sezon mai generos decât Litoralul. Aici, perioada de sezon este de şapte luni, din aprilie sau mai, în funcţie de vreme, până la începutul lunii noiembrie.

„Noi am avut în jur de 1.700-1.800 de turişti pe sezon. În general, aici vin cei care iubesc natura virgină. Noi suntem ardeleni şi am venit în Deltă pentru că iubim natura, ne place tot ce este aici. Facem tot ce putem pentru a păstra specificul arhitectural şi culinar al zonei, rusticul, tradiţionalul, autohtonul”, mai spune Camelia Puticiu. O poveste asemănătoare regăsim şi la Uzlina, unde resortul Cormoran a fost ridicat de Cornel Găină, ajuns în Deltă mai întâi ca vizitator, în anii '90, devenit în scurt timp investitor şi dezvoltator, care a reuşit să construiasscă o zonă turistică vastă, cu 250 de camere pentru cazarea turiştilor, cu ambarcaţiuni proprii, care oferă şi trasfer individual. 

Agroturismul e în plină ascensiune

Avantajate sunt şi pensiunile mici, care le oferă turiştilor posibilitatea de a simţi din plin viaţa la ţară, în gospodăria dobrogeană, care nu şi-a schimbat foarte mult caracteristicile, în ultimele câteva sute de ani. Confortul s-a îmbunătăţit, pentru a ţine pasul cu nevoile contemporane, dar obiceiurile au rămas aceleaşi. „Noi suntem atât de ocupaţi vara, încât nu vedem foarte bine ce e în jurul nostru. Când mai discutam cu musafirii noştri, ne spuneau, cei care veneau prima dată, că trebuia să vadă şi Delta, iar cei care sunt împătimiţi de pescuit sau de plimbări, revin periodic. Turiştii străini stau cel mult patru nopţi. În general, îşi alocă o săptămână pentru toată Delta şi stau la noi o noapte sau două, apoi merg şi la Sulina şi la Sfântu Gheorghe. Românii stau de la trei nopţi în sus. La noi vin cam 30-40% străini, iar românii vin în general din Bucureşti, Piteşti, Craiova şi Braşov. Noi ne-am şi format o clientelă stabilă. Cei mai mulţi vin la recomandarea cuiva care a mai fost aici. Cei mai mulţi, circa 95%, mănâncă peşte, mai ales dacă e gătit după reţete tradiţionale, Dar sunt şi unii care vor carne, iar foarte mulţi străini sunt vegetarieni sau lacto-vogetarieni. Străinii sunt foarte curioşi, vin peste tot cu noi, să vadă cum se face gospodăria. Noi avem şi o grădină mare şi vor să meargă peste tot cu noi”, spune Elena Călin, reprezentanta pensiunii agroturistice Casa Călin, de la Crişan.

Au fost alese de Autoritatea pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării 15 trasee navale şi nouă trasee terestre, pentru desfăşurarea activităţilor turistice, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Se încearcă limitarea accesului în apropierea zonelor strict protejate şi, totodată, limitarea activităţilor umane asupra biodiversităţii.

Ionuţ Călin, ghid de turistic

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: delta dunării