x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii România, în topul țărilor unde se face turism de aventură

România, în topul țărilor unde se face turism de aventură

de Oana Portase    |    16 Mai 2017   •   20:10
România, în topul țărilor unde se face turism de aventură

Alpinism, escaladă, trekking, rafting, scuba diving, parasailing, canotaj, ciclism, echitație, drumeții montane, toate sunt cuprinse sub aripa generoasă a turismului de aventură. Mulți confundă această nișă cu sportul extrem, însă turismul de aventură este destinat celor care doresc să îmbine vacanța cu mișcarea și vor să se bucure cât mai mult de natură și de aerul liber. Când vine vorba de turismul de aventură, se pune accentul pe experiență și pe locație, România fiind foarte ofertantă la acest capitol.

Te urci în mașină și la câteva ore distanță te bucuri de valurile mării, faci drumeții pe munte sau te relaxezi sub razele blânde ale soarelui pe o câmpie. Oriunde mergi fascinanta natură îți oferă o experiență unică. Nu-i de mirare că țara noastră se află în clasamentul țărilor recomandate pentru turismul de aventură. În fiecare an, experții americani de la Universitatea George Washington publică un studiu cu destinațiile potrivite pentru turismul de aventură, iar de câțiva ani țara noastră se menține în Top 10. Este vorba de un dublu clasament. Americanii au făcut un top al țărilor dezvoltate și alt top pentru țările în curs de dezvoltare. Au fost analizate 191 de țări, dintre care 28 sunt clasificate ca fiind țări dezvoltate, iar restul de 163 de țări sunt în curs de dezvoltare. România ocupă locul 10 în topul țărilor în curs de dezvoltare și a fost întrecută de Polonia, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, pe primul loc aflându-se Chile. Topul țărilor dezvoltate este dominat de Islanda, Germania, Noua Zeelandă și Elveția.

Țările unde se face turism de aventură

Țările dezvoltate

  1. Islanda
  2. Germania
  3. Noua Zeelandă
  4. Norvegia
  5. Elveția
  6. Canada
  7. Australia
  8. Finlanda
  9. Austria

10 Danemarca

Țările în curs de dezvoltare

  1. Cehia
  2. Israel
  3. Estonia
  4. Chile
  5. Slovacia
  6. Slovenia
  7. Bulgaria
  8. Polonia
  9. Coreea

10 România

Sursa: Studiul ATDI 2016 Universitatea George Washington

Ce poți face în România

Rafting pe râuri învolburate, zbor cu parapanta peste dealuri, cățărări pe stânci, drumeții pe munți, stand up paddle pe lacuri, parasailing la mare, scuba diving și tabere de supraviețuire. Cam orice îți dorești. Nu trebuie să fii expert sau sportiv de performanță, trebuie doar să-ți dorești să te simți bine. Programele de aventură din țara noastră sunt diverse. Poți opta doar pentru aventură și să te ocupi singur de cazare, transport și alte nevoi sau poți achiziționa pachete cu tot cu cazare.

În România, prețurile pentru o experiență pornesc de la 10 euro. Undeva sub 50 de lei vă veți da pe tiroliană sau rapel, dar pentru parapantă veți plăti în jur de 60 de euro, rafting-ul ajunge cam la 50 de euro de persoană, iar scuba diving pornește de la 30 de euro.

Prețurile se stabilesc și în funcție de durată și de echipament. La capitolul turism de aventură intră și turele de off-road, plimbările cu ATV-ul sau cu skijet-ul. Pe litoral se pot face scufundări ce pornesc de la 150 de lei și puteți descoperi și epavele din zona Mării Negre. Dacă preferați înălțimea, atunci la Canionul 7 Scări puteți să vă dați pe cea mai mare tiroliană din țară, care are o lungime de peste 2 kilometri și este formată din 21 de segmente. Tot la înălțime puteți alege una dintre cele mai înalte instalații de bungee jumping din Europa, la Cheile Râșnoavei. Tot la capitolul aventură intră și zborul cu balonul cu aer cald. La noi în țară astfel de zboruri se practică, la cerere, în diverse regiuni și costă între 100 și 250 de euro de persoană. Cu toate acestea, raiul baloanelor cu aer cald este în Cappadocia, o zonă renumită pentru această activitate.

Dacă preferați să rămâneți la drumețiile pe munte, puteți apela la programe ce cuprind ghizi montani și trasee cu diverse grade de dificultate.

EXCURSII CU GHID ÎN MUNȚII ROMÂNIEI

IUNIE

3-4 - Ciucaș, Muntele în Flăcări - vedeți Rhododendronul înflorit;

10-11 - Canionul Orății, Cetatea Orății și Peștera Urșilor - Canyoning și rapel; 

11 - Excursie cu bicicleta - Ocolul Pietrei Mari;

10-11 - Piatra Craiului, Hasas sau Bucegi;

17-18 - Piatra Craiului sau Bucegi;

23-25 - Ceahlău - 3 zile pe muntele sfânt al Dacilor cu faimoasa Umbră a Piramidei;

24-25 - Piatra Craiului sau Bucegi;

IULIE

1 sau 2 - Excursie cu bicicleta - Ocolul Pietrei Mari;

1 - 2 - Piatra Craiului sau Bucegi;

8 - 9 - Piatra Craiului sau Bucegi;

14/15/16 - Făgăraș Circuitul Creastei (ture de 3 si 6 zile);

22 - 23- Piatra Craiului sau Bucegi;

22 sau 23 - Canionul Oratii, Cetatea Oratii si Pestera Ursilor - Canyoning și rapel;

29 - 30 - Valea lui Stan (tura de 2 zile);

AUGUST

5-6 -  Piatra Craiului sau Bucegi;

12-13 – Retezat;

19-20 - Piatra Craiului sau Bucegi;

25/26-27 - Făgăraș (ture de 3 și 6 zile);

Sursa: extreme-travel.ro

Tabere de supraviețuire

Vremea clasicelor tabere la mare pentru copii a trecut de demult. Acum, îți poți trimite copiii și în tabere de aventură sau de supraviețuire. O tabără de 8 zile în Munții Retezat costă aproximativ 200 de euro. Copiii au asigurate trei mese pe zi și, pe lângă vizitarea obiectivelor din zonă, vor învăța să facă noduri, vor face rafting pe lac, vor învăța să monteze corturi, să facă focul, să epureze apa, să folosească busola, să citească urmele și să recunoască plantele. Faimosul foc de tabără și poveștile nu vor lipsi.

Îmblânzește Zeul Mării

Grecia nu a intrat în topul celor de la Universitatea George Washington, însă este cu siguranță o destinație exotică perfectă pentru turismul de aventură. Când ne gândim la Grecia ne gândim la relaxare, la timpul care trece leneș pe plajă sau la taverne și la apa de un turcoaz fabulos. După atâta relaxare, nu strică și puțină adrenalină. Firmele specializate pe turismul de aventură din România oferă pachete complexe și pentru călătorii în străinătate. Puteți petrece o săptămână pe un yacht luxos pe apele din Grecia, timp în care puteți face și rafting, snorkeling, scufundări, stand up paddle și multe altele. Prețul unui astfel de pachet pornește de la 720 de euro de persoană și include toate serviciile de aventură, mic dejun, transportul până în Grecia, taxele portuare și asigurarea bărcii.

Cucerește Everestul

Poate că nu toată lumea iubește marea, unii preferă înălțimea. Everestul a devenit acum foarte accesibil și sunt perioade ale anului când se stă la coadă, la propriu, pentru urcarea pe munte. Începătorii nu vor urca pe vârfurile grele, pentru aceștia cea mai ușoară variantă fiind tabăra de bază. Trekkingul spre tabăra de bază din Everest este una dintre cele mai renumite ture din întreaga lume. În această aventură veți descoperi diverse locuri istorice de patrimoniu din Kathmandu, veți străbate Parcul Național Sagarmatha, declarat de UNESCO în 1979 parte din patrimoniul natural mondial, veți trece pe la faimoasele mănăstiri budhiste și la școala Sir Edmund Hillary din Khumjung.

Sir Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay au triumfat peste cel mai înalt vârf al muntelui Everest în anul 1953.

Prețul unui pachet pentru Base Camp Everest este între 1.150 de dolari și 1.450 de dolari de persoană, în funcție de câte persoane se strâng în grup, potrivit celor de la Transilvania Adventure. Tarifele includ cazarea, zborurile interne, permisele de trekking, ghizi profesioniști și șerpași, salariile și alte servicii pentru staff, trei mese pe zi, kit de prim ajutor. Pachetul nu cuprinde zborul spre Nepal, asigurarea împotriva accidentelor, echipamentul individual și evacuarea în caz de urgență.

Rafting în Muntenegru

Tara este cel mai lung râu din Muntenegru și este perfect pentru iubitorii de sporturi pe apă. Râul mai este cunoscut drept “Lacrima Europei” pentru apele sale turcoaz. Costurile pentru un astfel de pachet pleacă de la 350 de euro de persoană pentru un grup de opt participanți. Tariful include transportul în Muntenegru, cazare în bungalouri, trei mese pe zi, tur cu jeep-urile, tabără de corturi și hiking.

×