x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina palatului de la Mogoşoaia...

Grădina palatului de la Mogoşoaia...

de Cornelia Constantin    |    13 Iun 2009   •   00:00
Grădina palatului de la Mogoşoaia...
Sursa foto: Cornelia Constantin/

SAU TRANDAFIRI ÎN MAI MULTE IPOSTAZE. Palatul Mogoşoaia este un obiectiv cunoscut, din punct de vedere turistic, istoric, didactic. Are avantajul că este foarte aproape de Bucureşti, are un stil distinctiv, amplasament avantajos cu ieşire spre lac, căi de acces.



Din păcate, nu s-ar putea spune că a fost supus temeinic unor lucrări de restaurare, deşi în urmă cu câţiva ani se tot vorbea despre acest lucru. Chiar şi aşa, e plăcut să vizitezi complexul dacă eşti pasionat de grădini şi în special de trandafiri.

UN PAS ÎN TRECUT...
De cum păşeşti în curtea palatului îţi dai seama că prezentul rămâne în urmă, că eşti mai aproape de momentele istorice cheie pentru noi şi că nu priveşti doar o clădire, frumoasă ce-i drept, ci o felie de istorie. Aleea pietruită, zidurile originale, arcadele şi porţile te trimit înapoi în timp şi devii receptiv la poveşti.

Printre tufele de trandafir parfumate suav, un glas susură povestea locului. Nu, nu este un ghid, este doar un pasionat de istorie care se foloseşte de prilej.  Şi bine face! Pentru că există riscul ca frumosul complex să devină loc pentru... grătare de sfârşit de săptămână.

ROZĂRIILE
Pe partea dreaptă a aleii care porneşte de la şosea până la poarta principală a complexului s-a amenajat un rozariu în stil clasic. Predominanţi sunt trandafirii roşii şi roz, înconjuraţi de garduri vii din buxus. Tufele sunt bine îngrijite, sănătoase şi relativ spaţiate. Terenul pe care s-au plantat trandafirii este fragmentat de alei pietruite, buxus şi mici conifere pline de efect. În centrul rozariului se află o statuie, pentru păstrarea echilibrului, dar şi pentru marcarea ideii de monument istoric. Văzut din turnul porţii, rozariul este o mică minune. Şi-ar fi atins potenţialul dacă s-ar fi folosit mai multe varietăţi de trandafiri pe respectiva suprafaţă. Dar chiar şi aşa este o plăcere să-l priveşti.

Odată intrat în curtea palatului, urmezi aleea care te duce către lac. Şi aici găseşti alţi minunaţi trandafiri albi şi roz. Acest rozariu este şi mai de efect chiar dacă se întinde pe o suprafaţă mai mică. Micul labirint din buxus, buclele de verdeaţă, acompaniamentul salviei roşii te trimit la celebrele grădini franţuzeşti, care probabil că au fost folosite ca modele. Amplasamentul în trepte, faţada palatului, lacul... te fac să vezi graţioasele flori cu alţi ochi.

CA UN LAITMOTIV

Desigur că trandafirii sunt folosiţi şi în afara rozariilor: pe post de borduri pentru zona principală din faţa palatului şi pentru zona de expunere a unor obiecte de artă modernă, sub formă de pete de culoare pe latura cu serele palatului. Mai puteţi vedea crini imaculaţi şi ghivece suspendate în preajma bisericii, bromelii lângă monumentul familiei, plante suculente la intrarea în sere. De apreciat sunt şi coniferele, stejarii de dimensiuni apreciabile şi teii parfumaţi.

Pe spaţiul complexului puteţi descoperi şi alte plante simpatice. Iasomia de grădină mărgineşte o alee şi florile sale albe, parfumate atrag atât zburătoarele, cât şi vizitatorii iubitori de frumos. Weigela încântă prin florile rozalii, ca nişte clopoţei dantelaţi. Cunoscătorii vor mai găsi şi alte ciudăţenii vegetale dacă observă cu atenţie micile hăţişuri de crengi şi ierburi. Şi dacă s-ar găsi cineva cu adevărat pasionat care să se ocupe de extinderea şi amenajarea planificată a grădinii de la Mogoşoaia ne-ar face tuturor un bine.

SERA
Sera de la Mogoşoaia nu e uriaşă, dar ocupă o suprafaţă generoasă. Din păcate, este insuficient folosită. Cu puţină străduinţă s-ar putea amenaja o seră uimitoare, care să cuprindă atât plante pentru vânzare, cât şi ciudăţenii şi rarităţi din lumea florilor. Nu putem decât să bănuim că bugetul este insuficient.

×
Subiecte în articol: palatului mereu verde