x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Clapon fript - rețetă de pe vremea lui Cuza și a lui Christ Ionnin

0
13 Mar 2018 - 19:41
Clapon fript - rețetă de pe vremea lui Cuza și a lui Christ Ionnin


Dacă nu știi ce-i claponul, atunci îți va fi greu să înțelegi de ce rețeta aceasta anume, dintre alte rețete tradiționale românești, e mai savuroasă decât puiul fript, găina coaptă și cocoșul pârpălit, deși câteșpatru sunt înaripate de ogradă țărănească (ori boierească). Claponul e cocoșul castrat, care are proprietatea de a se îngrășa mai tare decât fârtatele său iubăreț, frăgezindu-i-se carnea „în viu”. Claponul era mai degrabă pasăre pentru „stomahurile” de boieri și de burghezi, decât pentru cele de țărani, căci pe la 1865, în primii ani ai Principatelor Unite, când se tipărea cartea din care am de gând să vă dau o rețetă, sătenii preferau să-și lase cocoșii necastrați, să fie buni de sămânță (cât avea să le fie viața de lungă), iar nu de huzureală, cum viața claponului era (până-n tava de friptură ajungea).

Rețeta, cum ziceam, e culeasă din volumul „Bucătăria română” al lui Christ Ionnin - cel pe care pentru-ntâia oară mă-nvrednicesc a-l readuce la lumină la 153 de ani distanță de la ediția princeps. Și chiar de-i savuros și numai bun de-adus pe masă într-o zi de sărbătoare, pregăteală prea complicată n-are. Zicea, la vremea lui, Christ Ionnin să faci așa, pentru Clapon fript: „Înfășoară-l cu felioare de slănină; pune-l în frigare și unge-l necontenit cu unt. Servă-l cu cardama (adicătelea: cardamom - n.n.), sare și oțet, peste care poți turna sosul ce s-a scurs din friptură”. 

Ți-ar putea plăcea și

Plachie de stridii - rețeta Ecaterinei Steriady (colonelu), de la 1871

Alivenci - rețeta din 1871 a Ecaterinei Steriady (colonelu)

După cum se vede, autorul de acum un veac jumate nu a avut grija sosului, să obțină, de exemplu, un sos „deglasat” din zeama aia scursă din pasăre și arsă parțial în tingirea de sub ea. Nici nu și-a bătut capul să ne indice garnitura potrivită. Cât despre „cardama” (sau cardamom), din care se găsea din plin, adus fiind din bazarul cel mare de la Stambul, ei bine, în epocă se pregătea în două feluri - ori se măcina precum piperul și se amesteca apoi cu sare și oțet (îndoit eventual cu apă), ori se puneau boabele din timp la murat în oțet cu sare și se foloseau așa, murate, la unele găteli, mai cu seamă din carne. 

Iar dacă vreți rețete vechi mai multe, atunci se cuvine să dați de urma cărții lui Christ Ionnin, cea dintâi în care, în 1865, se adunau laolaltă cuvintele nouă atât de dragi azi: „bucătărie română”, carte pe care, la 153 de ani distanță, Editura GastroArt o readuce sub tipar. (Simona Lazăr)


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 944


Mai multe titluri din categorie

Laptele de șteandru - o rețetă de la stână

Laptele de șteandru - o rețetă de la stână
Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile nu mai știu să toarcă și, câteodată nu mai știu nici a face brânza ori laptele...

Rețeta zilei: Brioşe cu porumb şi cârnaţi

Rețeta zilei: Brioşe cu porumb şi cârnaţi
Ingrediente: 350 g cârnaţi proaspeţi sau afumaţi, un ardei gras, 150 g porumb fiert, 2 fire de ceapă verde, 50 caşcaval, 150 g făină, 100 g mălai, 2 linguri ulei de măsline, 2 pahare iaurt grecesc, 2...

Este Arabia Saudită următoarea destinație turistică de top?

Este Arabia Saudită următoarea destinație turistică de top?
David Kennedy face parte dintr-o echipă internațională care realizează cel mai mare studiu arheologic din Arabia Saudită, început în luna martie. Spre deosebire de vecinele sale, Egipt și Iordania, Arabia...

Să sărbătorim ia românească!

Să sărbătorim ia românească!
Galerie Foto De Ziua Internațională a Iei, sărbătorită pe 24 iunie, Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor "Dinu Lipatti", în parteneriat cu Muzeul Țăranului Român și Ii Breaza de Anda Mănescu, vă invită vi...

Tratamente balneare la Oradea

Tratamente balneare la Oradea
Apa termo-minerală de la Oradea are efecte miraculoase pentru prevenirea şi tratarea afecţiunilor reumatice. Relaxează şi ajută la recuperarea după diverse traume sau accidente, reduce riscurile asociate...

Pui în stil thailandez

Pui în stil thailandez
Ingrediente: 4 piepți de pui fără piele, un dovleac, o vânătă,o lingură ulei de rapiță, 3 linguri fulgi de cocos, 4 linguri pesmet, un ou, 300 gr roșii cherry, 2 linguri pastă roșie de curry, câteva...

Topul destinaţiilor de city break în România

Topul destinaţiilor de city break în România
Galerie Foto Marile oraşe ale României au intrat în lista destinaţiilor de city break preferate atât de români, cât şi de străini, în ultimii zece ani. Istoria şi obiectivele culturale, posibilităţile de cazare în...

Juratul “Next Star” Dorian Popa și-a tăiat limba pe jumătate, la saltelele gonflabile

Juratul “Next Star” Dorian Popa și-a tăiat limba pe jumătate, la saltelele gonflabile
Galerie Foto Sâmbătă, 23 iunie, de la ora 20.00, la “Next Star”, Arian (12 ani), un copil din București pasionat de trotinetele freestyle, va veni în fața juraților Lidia Buble, Pepe și Dorian Popa cu un număr de sport...

Osteria Francescana, cel mai bun restaurant din lume în 2018

Osteria Francescana, cel mai bun restaurant din lume în 2018
Restaurantul "Osteria Francescana" din Modena, Italia, aparţinând chef-ului Massimo Bottura, a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume în cadrul ceremoniei World's 50 Best Restaurants, care recompensează cele...

Reţeta zilei: Muşchi de vită cu sos de ciuperci

Reţeta zilei: Muşchi de vită cu sos de ciuperci
Ingrediente: 400 g muşchi de vită, 300 g ciuperci, 200 ml smântână pentru gătit, 50 g gorgonzolla, 25 g unt, sare de mare, piper, nucşoară Mod de preparare: Se taie muşchiul felii groase şi după ce...

Top 7 activitati distractive tata-copil

Top 7 activitati distractive tata-copil
Galerie Foto In ultima vreme tatii sunt din ce in mai implicati in cresterea si educarea copiilor. Daca in trecut acestia aveau drept sarcina familiala aducerea banilor acasa, iar restul (educatia, jocul, hrana) era in grija...

Două mari linii aeriene din Japonia au schimbat denumirea "Taiwan" în "China Taiwan" pe site-urile lor

Două mari linii aeriene din Japonia au schimbat denumirea "Taiwan" în "China Taiwan" pe site-urile lor
Două dintre cele mai mari linii aeriene din Japonia au schimbat denumirea de “Taiwan” în “China Taiwan” pe website-urile lor în limba chineză, o mişcare care va mulţumi Beijingul, însă va supăra insula...

În curând, te poți relaxa în singurul PARC ANTIALERGIC și ANTICANICULĂ din lume

În curând, te poți relaxa în singurul PARC ANTIALERGIC și ANTICANICULĂ din lume
Parcul a fost proiectat ca un vector al sănătății publice, până la punctul de a fi supus unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Este vorba despre transformarea unei zone industriale...

Povestea incredibilă a unei românce stabilită în Franța: A copilărit într-o secție de oncologie, iar la maturitate a reușit să învingă cancerul

Povestea incredibilă a unei românce stabilită în Franța:  A copilărit într-o secție de oncologie, iar la maturitate a reușit să învingă cancerul
Raluca are doi copii, trăiește în Franța și a reușit să învingă cancerul. Ea își va împărtăși impresionanta poveste de viață, astăzi, de la ora 14.00, în cadrul emisiunii ”Totul pentru dragoste”,...

Reţeta zilei: Spaghete carbonara

Reţeta zilei: Spaghete carbonara
Ingrediente: 3 gălbenușuri, 100 g parmezan, 150 g pancetta (sau bacon), 200 g spaghete, un cățel de usturoi, ulei de măsline, sare de mare, piper. Mod de preparare: Se bat...
Serviciul de email marketing furnizat de