x close

Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian

0
Autor: Tudor Cires 06 Dec 2006 - 00:00
Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian


La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

Casa mirosea a floare incremenita in ierbar. Sau a seara, pe campul abia cosit. Daca ai fi inchis ochii, zidurile ar fi disparut si parfumul asta dulce-uscat te-ar fi prins in vartejul lui… Totusi, dincolo de usa, de geamuri, de pereti, orasul se zbatea in bratele burnitei de sfarsit de toamna. Ma nimerisem in Piatra-Neamt, acasa la Elena Nita Ibrian - cunoscuta "combatanta" a "bucatariei fara foc" - chiar de ziua domniei sale.

"E zi mare pentru mine, azi inchei primii 85 de ani, de maine il incep pe-al 86-lea. Ehei, cu multa vreme in urma n-as fi zis ca ating varsta asta…"

Florile lecuitoare
De fapt as putea incepe din nou relatarea mea cu urmatoarea insemnare: "12 noiembrie 2006 - ziua in care am mancat flori!". Duc cu lingurita la gura crema cu gust greu de definit, care imbina sucul de aloe cu nuci zdrobite. Parfumul de toamna tarzie ma invaluie. Inghit, rand pe rand, petale de galbenele, de crizanteme si de trandafir. Crude. Proaspete. Dulci-amare, usor salcii.

"Sunt copil de taran" - ma smulge din explorarea mea gustativa doamna Elena Nita Ibrian. "Copiii de tarani sunt indragostiti de plante. Bunicii fereau fiecare buruienuta, pana si pe iarba calcau cu mila." Paradoxal, florile i-au marcat destinul. Mai intai i-au provocat… cancerul. "Am creat 600 de nuante de vopsele vegetale. Dar la astea trebuie vitriol, acid azotic, oteturi puternice… Nu obisnuiam sa folosesc masca si la 27 de ani s-a prins cancerul de mine. M-au ajutat credinta in Dumnezeu si regimul de cruditati. Am inceput cu sucuri din plante si-am continuat cu ceea ce numesc «bucataria fara foc» sau «regimul verde». Au trecut 58 de ani. Daca as fi mancat «verde» inca din burta mamei, cred ca nu as mai fi avut de ce sa-mi fac griji ca n-o sa apuc suta de ani!"

Bucataria creativa
Ce alimente se pot manca in stare cruda? "Tot ce este leguma. Ceapa, prazul, varza… Pe platou aveti varza rasa cu branza. Restul este decor. Daca o mancare nu are decor, nu te atrage. Cand este aspectuoasa, o mananci si cu ochii. Totusi, nu indemn pe nimeni sa manance numai cruditati. Nu se poate deodata totul fara foc. De aceea, eu am scris si carti de «bucatarie creativa», cu retete care te ajuta sa faci trecerea mai usor catre bucataria fara foc." De ce este important sa trecem cat mai putin alimentele prin foc? "Fara enzima, omul moare. Si vitamina este interesanta, dar mai interesanta este enzima, pentru ca e chiar viata omului. Numai ca la 38°C, enzima moare. Si, uite, de asta nu trebuie sa gatim cu foc, fiindca ucidem enzima." Ma imbie din nou sa gust din bucate, exclamand: "Ehei, de mult timp n-am mai mancat preparate gatite cu foc…!".

Regim de octogenar
De fapt, ce mananca Elena Nita Ibrian? "Legume crude, fructe, radacini. Dar si lactate, branzeturi si oua, cate unul la doua zile." Ou? Gatit cum? "Il fac intr-o tigaita, cu un pic de apa. Sparg oul cand fierbe apa si il las acolo numai pana se coaguleaza albusul. Galbenusul ramane crud, rece." Foloseste, de asemenea, sucuri proaspete ("se oxideaza repede"), fructe in "zahar invertit", iar pentru iarna conserva totul cu hrean. "Hreanul e o minune a lui Dumnezeu! Si-n dulceata se poate pune hrean. Nu imprumuta gustul si e cel mai puternic antibiotic pe care-l cunosc. Pun o frunza de vita-de-vie deasupra, apoi patru suvite de hrean, in cruce. Tot la borcane pun morcov ras, patrunjel, pastarnac si catina. Catina egaleaza ginsengul si e mai bogata de cinci ori decat lamaia in vitamine. Pun catina in miere - la un kilogram de fructe, patru kilograme de miere."

Sfaturile curg unul dupa altul, la fel si retetele, pe care le-am adunat pentru dumneavoastra. Cat despre mine, nu am putut pleca pana n-am ridicat paharul cu licoarea aceea care mi-a pus sangele in miscare: suc de struguri, nefermentat, in care adaugase radacina de hrean. Am ridicat paharul, urandu-i "La multi ani!"
"Imi plac foarte mult sosurile. Folosesc, pentru a le pregati, moare de varza: are 29 de substante nutritive care ajuta organismul"
  • Elena Nita Ibrian

  •  

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Jennifer Lawrence se dedică activismului

    Jennifer Lawrence se dedică activismului
    Jennifer Lawrence, deţinătoarea unui premiu Oscar şi una dintre cele mai bine plătite actriţe de la Hollywood, a anunţat că renunţă pentru un an la platourile de filmare pentru a convinge mai mulţi tineri...

    Jennifer Aniston infirmă zvonurile privind o împăcare cu Brad Pitt

    Jennifer Aniston infirmă zvonurile privind o împăcare cu Brad Pitt
    Anunţul despărţirii dintre Jennifer Aniston şi Justin Theroux a fost o grea încercare pentru acest cuplu, dar a dat totodată frâu liber imaginaţiei celor care cred că actriţa s-ar putea împăca...

    Vica Blochina și Daniela Crudu învață o vietnameză din tribul Flower Hmong un dans tradițional românesc

    Vica Blochina și Daniela Crudu învață o vietnameză din tribul Flower Hmong  un dans tradițional românesc
    Galerie Foto Ediția de diseară a celui mai dur reality show ,,Asia Express”  va debuta cu o explozie de culoare, prezentând tradițiile inedite ale asiaticilor. Vietnamul, prima țară în care aceștia au...

    Mihai Bendeac, răsfățat cu o mulțime de cadouri la audițiile ”iUmor”

    Mihai Bendeac, răsfățat cu o mulțime de cadouri la audițiile ”iUmor”
    Galerie Foto Juratul ”iUmor” Mihai Bendeac și-a aniversat ziua de naștere chiar pe platoul emisiunii, la audițiile pentru sezonul cu numărul cinci, astfel că a fost răsfățat întreaga zi atât de...

    Delia a primit cadou o traistă tradițională la audițiile ”iUmor”

    Delia a primit cadou o traistă tradițională la audițiile ”iUmor”
    Cunoscută pentru pasiunea sa pentru haine și accesorii, jurata "iUmor" Delia a avut parte de o surpriză pe măsură la audiții. Sezonul cu numărul cinci "iUmor" va putea fi urmărit în...

    Rețeta zilei: Coșulețe cu gem

    Rețeta zilei: Coșulețe cu gem
    Ingrediente ● 100 g unt ● o cutie cremă de brânză ● 150 g făină ● 100 g zahăr ● gem, după gust  ●zahăr pudră Se amestecă untul cu crema de brânză cu ajutorul...

    Dorian Popa cu lacrimi în ochi la Asia Express: ,,Am căzut la pământ, nu mai puteam să rezist.”

    Dorian Popa cu lacrimi în ochi la Asia Express:  ,,Am căzut la pământ, nu mai puteam să rezist.”
    Galerie Foto Luni seară, de la ora 20:00, pe Antena 1, începe o nouă ediție a reality show-ului ,,Asia Express”. Până în acest moment, vedetele care au acceptat această provocare inedită s-au lovit de...

    O cunoscută prezentatoare TV a vorbit despre coșmarul copilăriei sale: „Aveam impresia că în orice clipă că mama putea muri”

    O cunoscută prezentatoare TV a vorbit despre coșmarul copilăriei sale: „Aveam impresia că în orice clipă că mama putea muri”
    Roxana Iliescu a povestit la emisiunea ”Adevăruri de viață” despre copilăria sa și faptul că mama ei a fost supusă violenței domestice. ”În sufletul meu, de la 6 ani până la 35,...

    Cum afli dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt

    Cum afli dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt
    Dezlegarea la peşte se ţine cu marfă din import. Peste 80% din peştele pe care îl mâncăm vine de la străini. A ajuns să fie cu mult mai ieftin să aducem marfă de peste mări şi ţări, decât...

    Topul celor mai bine îmbrăcați politicieni

    Topul celor mai bine îmbrăcați politicieni
    Conslierul de imagine Cezar Ionașcu a făcut un top al celor mai bine îmbrăcați politicieni.   Vladimir Putin este în fruntea clasamentului și în opinia specialistului este un exemplu...

    Vlad Gherman, surpriză emoţionantã pe platourile de filmare de la “Fructul oprit”

    Vlad Gherman, surpriză emoţionantã pe platourile de filmare de la “Fructul oprit”
    Și-a petrecut ziua de naștere în compania celor dragi, făcând ce-i place cel mai mult! Vlad Gherman, îndrăgitul actor care îl interpretează pe Ioan în serialul “Fructul...

    Elena Udrea, dezvaluire surpriză: ”Voi avea gemeni”

    Elena Udrea, dezvaluire surpriză: ”Voi avea gemeni”
    Elena Udrea a făcut o declarație surpriză la Antena 3. Fosta deputată a anunțat că va avea gemeni și va sta pe o perioadă mai lungă Costa Rica.   „Costa Rica este o țară frumoasă și...

    Mihai Bendeac, sărbătorit de colegii jurați și de mama sa, la audițiile ”iUmor”

    Mihai Bendeac, sărbătorit de colegii jurați și de mama sa, la audițiile ”iUmor”
    Galerie Foto Audițiile pentru cel mai îndrăgit show de divertisment continuă zilele acestea, iar dacă în prima zi au aniversat-o pe Delia, astăzi, jurații au avut din nou motiv de bucurie: Mihai Bendeac și-a...

    Mărturisire uimitoare a lui Ionel Dănciulescu: ”Eram un tip foarte cheltuitor. Nu mai aveam nici bani de mâncare”

    Mărturisire uimitoare a lui Ionel Dănciulescu:  ”Eram un tip foarte cheltuitor. Nu mai aveam nici bani de mâncare”
    Considerat unul dintre cei mai valoroși atacanți din Liga I, fostul jucător Ionel Dănciulescu, povestește despre începuturile carierei salei, despre oamenii care l-au ajutat, dar și despre cum a...

    Chile: Acolo, unde prea multa lumina artificiala strica!

    Chile: Acolo, unde prea multa lumina artificiala strica!
    Nimeni si nimic nu scapă de poluarea generată de lumina artificială: nici chiar telescoapele din nordul statului Chile, o regiune considerată paradisul astronomilor, dar al cărei cer ar putea să-şi piardă din...
    Serviciul de email marketing furnizat de