x close

Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian

0
Autor: Tudor Cires 06 Dec 2006 - 00:00
Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian


La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

Casa mirosea a floare incremenita in ierbar. Sau a seara, pe campul abia cosit. Daca ai fi inchis ochii, zidurile ar fi disparut si parfumul asta dulce-uscat te-ar fi prins in vartejul lui… Totusi, dincolo de usa, de geamuri, de pereti, orasul se zbatea in bratele burnitei de sfarsit de toamna. Ma nimerisem in Piatra-Neamt, acasa la Elena Nita Ibrian - cunoscuta "combatanta" a "bucatariei fara foc" - chiar de ziua domniei sale.

"E zi mare pentru mine, azi inchei primii 85 de ani, de maine il incep pe-al 86-lea. Ehei, cu multa vreme in urma n-as fi zis ca ating varsta asta…"

Florile lecuitoare
De fapt as putea incepe din nou relatarea mea cu urmatoarea insemnare: "12 noiembrie 2006 - ziua in care am mancat flori!". Duc cu lingurita la gura crema cu gust greu de definit, care imbina sucul de aloe cu nuci zdrobite. Parfumul de toamna tarzie ma invaluie. Inghit, rand pe rand, petale de galbenele, de crizanteme si de trandafir. Crude. Proaspete. Dulci-amare, usor salcii.

"Sunt copil de taran" - ma smulge din explorarea mea gustativa doamna Elena Nita Ibrian. "Copiii de tarani sunt indragostiti de plante. Bunicii fereau fiecare buruienuta, pana si pe iarba calcau cu mila." Paradoxal, florile i-au marcat destinul. Mai intai i-au provocat… cancerul. "Am creat 600 de nuante de vopsele vegetale. Dar la astea trebuie vitriol, acid azotic, oteturi puternice… Nu obisnuiam sa folosesc masca si la 27 de ani s-a prins cancerul de mine. M-au ajutat credinta in Dumnezeu si regimul de cruditati. Am inceput cu sucuri din plante si-am continuat cu ceea ce numesc «bucataria fara foc» sau «regimul verde». Au trecut 58 de ani. Daca as fi mancat «verde» inca din burta mamei, cred ca nu as mai fi avut de ce sa-mi fac griji ca n-o sa apuc suta de ani!"

Bucataria creativa
Ce alimente se pot manca in stare cruda? "Tot ce este leguma. Ceapa, prazul, varza… Pe platou aveti varza rasa cu branza. Restul este decor. Daca o mancare nu are decor, nu te atrage. Cand este aspectuoasa, o mananci si cu ochii. Totusi, nu indemn pe nimeni sa manance numai cruditati. Nu se poate deodata totul fara foc. De aceea, eu am scris si carti de «bucatarie creativa», cu retete care te ajuta sa faci trecerea mai usor catre bucataria fara foc." De ce este important sa trecem cat mai putin alimentele prin foc? "Fara enzima, omul moare. Si vitamina este interesanta, dar mai interesanta este enzima, pentru ca e chiar viata omului. Numai ca la 38°C, enzima moare. Si, uite, de asta nu trebuie sa gatim cu foc, fiindca ucidem enzima." Ma imbie din nou sa gust din bucate, exclamand: "Ehei, de mult timp n-am mai mancat preparate gatite cu foc…!".

Regim de octogenar
De fapt, ce mananca Elena Nita Ibrian? "Legume crude, fructe, radacini. Dar si lactate, branzeturi si oua, cate unul la doua zile." Ou? Gatit cum? "Il fac intr-o tigaita, cu un pic de apa. Sparg oul cand fierbe apa si il las acolo numai pana se coaguleaza albusul. Galbenusul ramane crud, rece." Foloseste, de asemenea, sucuri proaspete ("se oxideaza repede"), fructe in "zahar invertit", iar pentru iarna conserva totul cu hrean. "Hreanul e o minune a lui Dumnezeu! Si-n dulceata se poate pune hrean. Nu imprumuta gustul si e cel mai puternic antibiotic pe care-l cunosc. Pun o frunza de vita-de-vie deasupra, apoi patru suvite de hrean, in cruce. Tot la borcane pun morcov ras, patrunjel, pastarnac si catina. Catina egaleaza ginsengul si e mai bogata de cinci ori decat lamaia in vitamine. Pun catina in miere - la un kilogram de fructe, patru kilograme de miere."

Sfaturile curg unul dupa altul, la fel si retetele, pe care le-am adunat pentru dumneavoastra. Cat despre mine, nu am putut pleca pana n-am ridicat paharul cu licoarea aceea care mi-a pus sangele in miscare: suc de struguri, nefermentat, in care adaugase radacina de hrean. Am ridicat paharul, urandu-i "La multi ani!"
"Imi plac foarte mult sosurile. Folosesc, pentru a le pregati, moare de varza: are 29 de substante nutritive care ajuta organismul"
  • Elena Nita Ibrian

  •  

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Cele mai spectaculoase plaje din lume pe care merită să le vizităm

    Cele mai spectaculoase plaje din lume pe care merită să le vizităm
     Cele câteva plaje pe care vi le prezentăm astăzi, au devenit atracții turistice unice fie pentru culoarea nisipului lor, fie datorită calității apelor sau pentru că sunt ascunse. ”Glass...

    Rețete inedite din avocado

    Rețete inedite din avocado
    Vă place avocado atât de mult încât l-ai mânca în toate combinaţiile posibile, doar că, în afară de salate, toast, sandvişuri şi guacamole nu prea ştii cum să îl...

    Marşul bicicliştilor în Capitală

    Marşul bicicliştilor în Capitală
    Un marş al bicicliştilor va avea loc sâmbătă, începând cu ora 14,30, în Bucureşti, punctul de pornire fiind intrarea Charles de Gaulle, din Parcul Herăstrău. Potrivit unui comunicat al O...

    Antonia, în lacrimi la ”The Four – Cei 4”: ”Ce altceva ar fi trebuit să mai facă?”

    Antonia, în lacrimi la ”The Four – Cei 4”: ”Ce altceva ar fi trebuit să mai facă?”
    Faptul că o concurentă care îi plăcea foarte mult nu a primit voturile necesare pentru a rămâne în competiția ”The Four – Cei 4”, sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, a făcut-o pe Antonia să...

    Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

    Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
    Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa puneti destula ...

    Cheloo se analizează după 20 de ani de carieră

    Cheloo se analizează după 20 de ani de carieră
    Un număr de pe scena ”iUmor” i-a oferit de această dată juratului Cheloo un moment de reflecție asupra carierei sale muzicale.            ...

    O păpușă care o reprezintă pe pictorița Frida Kahlo nu poate fi comercializată în Mexic

    O păpușă care o reprezintă pe pictorița Frida Kahlo nu poate fi comercializată în Mexic
    Un judecător mexican a interzis grupului american Mattel să comercializeze în Mexic o păpuşă Barbie reprezentând-o pe pictoriţa Frida Kahlo (1907-1954), dând dreptate familiei artistei, a anunţat...

    Sarmale din carne de gâscă

    Sarmale din carne de gâscă
    Ingrediente 300 g carne tocată de gâscă 200 g carne de porc 100 g orez 100g de ulei 2 cepe potrivite 50g bulion 300g roșii o varză murată piper cimbru foi de dafin (una,...

    Monumentele lumii distruse de mania omului!

    Monumentele lumii distruse de mania omului!
    Galerie Foto UNESCO a marcat, recent, Ziua internationala a monumentelor si locurilor istorice. In pofida tuturor eforturilor depuse de-a lungul anilor, razboaiele, conflictele militare, revoltele inarmate izbucnite in diferite tari...

    Unde vor să-și petreacă românii vacanțele?

    Unde vor să-și petreacă românii vacanțele?
    Călătoriile românilor în destinaţii exotice au înregistrat, în ultimii doi - trei ani o creştere de circa 20% pe an la nivel de agenţii de turism, dar se observă o creştere şi în...

    Fratele lui Meghan Markle aruncă vorbe grele la adresa viitoarei soții a prințului Harry

    Fratele lui Meghan Markle aruncă vorbe grele la adresa viitoarei soții a prințului Harry
    Fratele vitreg al lui Meghan Markle, Thomas Markle, face aprecieri jignitoare la adresa viitoarei soții a prințului Charles, după ce aceasta nu l-a invitat la nuntă. Thomas spune despre sora sa că în ciuda...

    Rita Mureșan, mărturisire surprinzătoare:”Fiica mea mi-a zis să mă opresc, că sunt penibilă”

    Rita Mureșan, mărturisire surprinzătoare:”Fiica mea mi-a zis să mă opresc, că sunt penibilă”
    Creatoarea de modă Rita Mureșan vorbește despre familia ei, despre stilul de viață pe care l-a adoptat, dar și despre cât de greu i-a fost în momentul în care fiica ei cea mare a plecat să studieze peste...

    Nuami Dinescu, mărturisire surprinzătoare:  ”El m-a salvat de insomnie”

    Nuami Dinescu, mărturisire surprinzătoare:  ”El m-a salvat de insomnie”
    Actrița Nuami Dinescu, despre care se știe că este o mare iubitoare de animale, este convinsă că acestea au un  rol special în viața ei și în viața oamenilor, în general.  Actrița spune că una...

    Aloe Vera: cum să o cultivi la tine acasă

    Aloe Vera: cum să o cultivi la tine acasă
    A cultiva o plantă de Aloe Vera, în propria locuință, este foarte ușor, întrucât este o activitate plăcută, iar planta nu necesită foarte multă îngrijire. Cunoaștem cu toții beneficiile minunate oferite...

    Cristina Spătar și copiii ei, Aida și Albert, au donat cei 7.500 de lei câștigați la “Aici eu sunt vedeta” unui băiețel nevăzător

    Cristina Spătar și copiii ei, Aida și Albert, au donat cei 7.500 de lei  câștigați la “Aici eu sunt vedeta” unui băiețel nevăzător
    Galerie Foto Cristina Spătar și copiii ei, Aida (5 ani) și Albert (8 ani), au câștigat cea de-a șasea ediție a show-ului “Aici eu sunt vedeta”, iar premiul de 7.500 de lei i l-au donat lui Filip, un băiețel nevăzător....
    Serviciul de email marketing furnizat de