x close

Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian

0
Autor: Tudor Cires 06 Dec 2006 - 00:00
Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian


La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

Casa mirosea a floare incremenita in ierbar. Sau a seara, pe campul abia cosit. Daca ai fi inchis ochii, zidurile ar fi disparut si parfumul asta dulce-uscat te-ar fi prins in vartejul lui… Totusi, dincolo de usa, de geamuri, de pereti, orasul se zbatea in bratele burnitei de sfarsit de toamna. Ma nimerisem in Piatra-Neamt, acasa la Elena Nita Ibrian - cunoscuta "combatanta" a "bucatariei fara foc" - chiar de ziua domniei sale.

"E zi mare pentru mine, azi inchei primii 85 de ani, de maine il incep pe-al 86-lea. Ehei, cu multa vreme in urma n-as fi zis ca ating varsta asta…"

Florile lecuitoare
De fapt as putea incepe din nou relatarea mea cu urmatoarea insemnare: "12 noiembrie 2006 - ziua in care am mancat flori!". Duc cu lingurita la gura crema cu gust greu de definit, care imbina sucul de aloe cu nuci zdrobite. Parfumul de toamna tarzie ma invaluie. Inghit, rand pe rand, petale de galbenele, de crizanteme si de trandafir. Crude. Proaspete. Dulci-amare, usor salcii.

"Sunt copil de taran" - ma smulge din explorarea mea gustativa doamna Elena Nita Ibrian. "Copiii de tarani sunt indragostiti de plante. Bunicii fereau fiecare buruienuta, pana si pe iarba calcau cu mila." Paradoxal, florile i-au marcat destinul. Mai intai i-au provocat… cancerul. "Am creat 600 de nuante de vopsele vegetale. Dar la astea trebuie vitriol, acid azotic, oteturi puternice… Nu obisnuiam sa folosesc masca si la 27 de ani s-a prins cancerul de mine. M-au ajutat credinta in Dumnezeu si regimul de cruditati. Am inceput cu sucuri din plante si-am continuat cu ceea ce numesc «bucataria fara foc» sau «regimul verde». Au trecut 58 de ani. Daca as fi mancat «verde» inca din burta mamei, cred ca nu as mai fi avut de ce sa-mi fac griji ca n-o sa apuc suta de ani!"

Bucataria creativa
Ce alimente se pot manca in stare cruda? "Tot ce este leguma. Ceapa, prazul, varza… Pe platou aveti varza rasa cu branza. Restul este decor. Daca o mancare nu are decor, nu te atrage. Cand este aspectuoasa, o mananci si cu ochii. Totusi, nu indemn pe nimeni sa manance numai cruditati. Nu se poate deodata totul fara foc. De aceea, eu am scris si carti de «bucatarie creativa», cu retete care te ajuta sa faci trecerea mai usor catre bucataria fara foc." De ce este important sa trecem cat mai putin alimentele prin foc? "Fara enzima, omul moare. Si vitamina este interesanta, dar mai interesanta este enzima, pentru ca e chiar viata omului. Numai ca la 38°C, enzima moare. Si, uite, de asta nu trebuie sa gatim cu foc, fiindca ucidem enzima." Ma imbie din nou sa gust din bucate, exclamand: "Ehei, de mult timp n-am mai mancat preparate gatite cu foc…!".

Regim de octogenar
De fapt, ce mananca Elena Nita Ibrian? "Legume crude, fructe, radacini. Dar si lactate, branzeturi si oua, cate unul la doua zile." Ou? Gatit cum? "Il fac intr-o tigaita, cu un pic de apa. Sparg oul cand fierbe apa si il las acolo numai pana se coaguleaza albusul. Galbenusul ramane crud, rece." Foloseste, de asemenea, sucuri proaspete ("se oxideaza repede"), fructe in "zahar invertit", iar pentru iarna conserva totul cu hrean. "Hreanul e o minune a lui Dumnezeu! Si-n dulceata se poate pune hrean. Nu imprumuta gustul si e cel mai puternic antibiotic pe care-l cunosc. Pun o frunza de vita-de-vie deasupra, apoi patru suvite de hrean, in cruce. Tot la borcane pun morcov ras, patrunjel, pastarnac si catina. Catina egaleaza ginsengul si e mai bogata de cinci ori decat lamaia in vitamine. Pun catina in miere - la un kilogram de fructe, patru kilograme de miere."

Sfaturile curg unul dupa altul, la fel si retetele, pe care le-am adunat pentru dumneavoastra. Cat despre mine, nu am putut pleca pana n-am ridicat paharul cu licoarea aceea care mi-a pus sangele in miscare: suc de struguri, nefermentat, in care adaugase radacina de hrean. Am ridicat paharul, urandu-i "La multi ani!"
"Imi plac foarte mult sosurile. Folosesc, pentru a le pregati, moare de varza: are 29 de substante nutritive care ajuta organismul"
  • Elena Nita Ibrian

  •  

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 4405


    Mai multe titluri din categorie

    REŢETA ZILEI: Tăieţei cu legume în stil chinezesc

    REŢETA ZILEI: Tăieţei cu legume în stil chinezesc
    Ingrediente: 250 gr tăieţei din făină sau orez, 2 căţei usturoi, 1 ceapă medie, 200 gr ciuperci, 1 morcov mare, 350 gr varză, ½ linguriţă ghimbir praf, ¼ linguriţă fulgi de chili, 8 linguri sos...

    REŢETA ZILEI: Humus

    REŢETA ZILEI: Humus
    Ingrediente: 2 conserve de câte 400 de grame de năut, 4 linguriţe de tahini, 2 căţei de usturoi, 1 linguriţă de sare de mare, 6 linguri ulei de măsline, 3 linguri suc de lămâie, praf de Paprika,...

    Pamela Anderson îi cere lui Kim Kardashian să renunţe la hainele de blană

    Pamela Anderson îi cere lui Kim Kardashian să renunţe la hainele de blană
    Actriţa Pamela Anderson, cunoscută pentru activitatea sa în favoarea drepturilor animalelor, i-a trimis o scrisoare deschisă cunoscutei vedete de reality-show, Kim Kardashian, pentru a-i cere să renunţe la...

    Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!

    Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!
    Nu toată lumea crede în zodiac, dar știm cu toții că sunt 12 semne zodiacale. Poate părea șocant, însă, din punct de vedere astrologic, lucrurile au luat o altă întorsătură, care a produs...

    De ce diamantele sunt pline de sânge. Află istoria lor tenebroasă

    De ce diamantele sunt pline de sânge. Află istoria lor tenebroasă
    Mina de diamante din orașul Kimberly (Africa de Sud), cunoscută sub numele de The Big Hole a intrat în exploatare în anul 1871, fiind cea de-a doua gropă artificială din lume ca mărime. Groapa este...

    Ovidiu Buta: ”Femeile vor învăța să arate și să se simtă bine”

    Ovidiu Buta: ”Femeile vor învăța să arate și să se simtă bine”
    ”Descoperă-ți frumusețea”, unul dintre cele mai așteptate show-uri ale acestei toamne, are marea premieră astăzi, 18 septembrie, de la ora 18.45, la Antena Stars.  În această seară,...

    Rețeta zilei : Ciuperci cu pui în sos cremos de brânză

    Rețeta zilei : Ciuperci cu pui în sos cremos de brânză
    Ingrediente 350 g ciuperci, feliate 200 g piept de pui, bucățele 3 căței de usturoi, pisați 2 linguri ulei 80 ml vin alb 3-4 linguri cremă de brânză 2 linguri lapte 1 lingură zeamă de...

    Delia îmbracă cele mai spectaculoase și amuzante ținute pentru noul sezon „iUmor”

    Delia îmbracă cele mai spectaculoase și amuzante ținute pentru noul sezon „iUmor”
    Accesorii, rochii, tricouri și pantofi în combinații nemaivăzute, plus coafuri pline de imaginație și un machiaj pe măsură, toate completate cu zâmbete pentru noii concurenți. Cu siguranță, nici...

    Meşteşuguri tradiţionale, readuse la viaţă într-un sat unic din România

    Meşteşuguri tradiţionale, readuse la viaţă într-un sat unic din România
    „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”. Aşa îşi încep povestea cei care au creat un sat unic în România. În Comana, judeţul Giurgiu, Satul meşteşugurilor îi...

    Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"

    Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"
    O tânără din Sălaj, din satul Plopiş, Alexandra Chira, a câştigat, sâmbătă seara, Marele Premiu al celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur",...

    Festivalul Enescu: Recitalul de duminică al tenorului Jonas Kaufmann a fost anulat din motive de sănătate

    Festivalul Enescu: Recitalul de duminică al tenorului Jonas Kaufmann a fost anulat din motive de sănătate
    Tenorul Jonas Kaufmann, care trebuia să susţină duminică un recital în cadrul Festivalului ''George Enescu'', îşi reprogramează apariţia pentru o ediţie viitoare, din motive de...

    NUMEROLOGIA îți spune care e anul în care vei avea SUCCES

    NUMEROLOGIA îți spune care e anul în care vei avea SUCCES
    Numerologia a apărut cu aproximativ o mie de ani în urmă, când numerele romane și evreiești erau alcătuite din litere ale alfabetului, iar numărul zero nu fusese încă inventat. Unele dintre...

    Plachie bucovineană (rețeta lui Radu Anton Roman)

    Plachie bucovineană (rețeta lui Radu Anton Roman)
    Pe Siret și pe Prut e destul pește mare ca și bucovinenii să-i știe bucoavnă. La Paști și Ia Crăciun întâi să mănânci pește sau pasăre, ca să fii ușor ca pasărea și vioi ca peștele. (C...

    Vacanța de după vacanță. 6 destinații autohtone de week-end, ideale pentru zilele însorite de toamnă (GALERIE FOTO)

    Vacanța de după vacanță. 6 destinații autohtone de week-end, ideale pentru zilele însorite de toamnă (GALERIE FOTO)
    Calendaristic, toamna și-a intrat în drepturi, însă vremea de afară ne trimite cu gândul la vacanță, la relaxare și la o baie de soare, de care este păcat să nu profităm din plin. Dacă...

    Dezvăluiri picante făcute de Monica Pop: ”Eu l-am cunoscut pe Gheorghe Dinică înainte să-și cunoască soția”

    Dezvăluiri picante făcute de Monica Pop:  ”Eu l-am cunoscut pe Gheorghe Dinică înainte să-și cunoască soția”
    Monica Pop, unul dintre cei mai cunoscuți medici oftalmologi din România, este invitata Florentinei Fântânaru în cadrul unei ediții speciale a emisiunii ”Dincolo de aparențe”,...
    Serviciul de email marketing furnizat de