x close

Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian

0
Autor: Tudor Cires 06 Dec 2006 - 00:00
Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian


La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

Casa mirosea a floare incremenita in ierbar. Sau a seara, pe campul abia cosit. Daca ai fi inchis ochii, zidurile ar fi disparut si parfumul asta dulce-uscat te-ar fi prins in vartejul lui… Totusi, dincolo de usa, de geamuri, de pereti, orasul se zbatea in bratele burnitei de sfarsit de toamna. Ma nimerisem in Piatra-Neamt, acasa la Elena Nita Ibrian - cunoscuta "combatanta" a "bucatariei fara foc" - chiar de ziua domniei sale.

"E zi mare pentru mine, azi inchei primii 85 de ani, de maine il incep pe-al 86-lea. Ehei, cu multa vreme in urma n-as fi zis ca ating varsta asta…"

Florile lecuitoare
De fapt as putea incepe din nou relatarea mea cu urmatoarea insemnare: "12 noiembrie 2006 - ziua in care am mancat flori!". Duc cu lingurita la gura crema cu gust greu de definit, care imbina sucul de aloe cu nuci zdrobite. Parfumul de toamna tarzie ma invaluie. Inghit, rand pe rand, petale de galbenele, de crizanteme si de trandafir. Crude. Proaspete. Dulci-amare, usor salcii.

"Sunt copil de taran" - ma smulge din explorarea mea gustativa doamna Elena Nita Ibrian. "Copiii de tarani sunt indragostiti de plante. Bunicii fereau fiecare buruienuta, pana si pe iarba calcau cu mila." Paradoxal, florile i-au marcat destinul. Mai intai i-au provocat… cancerul. "Am creat 600 de nuante de vopsele vegetale. Dar la astea trebuie vitriol, acid azotic, oteturi puternice… Nu obisnuiam sa folosesc masca si la 27 de ani s-a prins cancerul de mine. M-au ajutat credinta in Dumnezeu si regimul de cruditati. Am inceput cu sucuri din plante si-am continuat cu ceea ce numesc «bucataria fara foc» sau «regimul verde». Au trecut 58 de ani. Daca as fi mancat «verde» inca din burta mamei, cred ca nu as mai fi avut de ce sa-mi fac griji ca n-o sa apuc suta de ani!"

Bucataria creativa
Ce alimente se pot manca in stare cruda? "Tot ce este leguma. Ceapa, prazul, varza… Pe platou aveti varza rasa cu branza. Restul este decor. Daca o mancare nu are decor, nu te atrage. Cand este aspectuoasa, o mananci si cu ochii. Totusi, nu indemn pe nimeni sa manance numai cruditati. Nu se poate deodata totul fara foc. De aceea, eu am scris si carti de «bucatarie creativa», cu retete care te ajuta sa faci trecerea mai usor catre bucataria fara foc." De ce este important sa trecem cat mai putin alimentele prin foc? "Fara enzima, omul moare. Si vitamina este interesanta, dar mai interesanta este enzima, pentru ca e chiar viata omului. Numai ca la 38°C, enzima moare. Si, uite, de asta nu trebuie sa gatim cu foc, fiindca ucidem enzima." Ma imbie din nou sa gust din bucate, exclamand: "Ehei, de mult timp n-am mai mancat preparate gatite cu foc…!".

Regim de octogenar
De fapt, ce mananca Elena Nita Ibrian? "Legume crude, fructe, radacini. Dar si lactate, branzeturi si oua, cate unul la doua zile." Ou? Gatit cum? "Il fac intr-o tigaita, cu un pic de apa. Sparg oul cand fierbe apa si il las acolo numai pana se coaguleaza albusul. Galbenusul ramane crud, rece." Foloseste, de asemenea, sucuri proaspete ("se oxideaza repede"), fructe in "zahar invertit", iar pentru iarna conserva totul cu hrean. "Hreanul e o minune a lui Dumnezeu! Si-n dulceata se poate pune hrean. Nu imprumuta gustul si e cel mai puternic antibiotic pe care-l cunosc. Pun o frunza de vita-de-vie deasupra, apoi patru suvite de hrean, in cruce. Tot la borcane pun morcov ras, patrunjel, pastarnac si catina. Catina egaleaza ginsengul si e mai bogata de cinci ori decat lamaia in vitamine. Pun catina in miere - la un kilogram de fructe, patru kilograme de miere."

Sfaturile curg unul dupa altul, la fel si retetele, pe care le-am adunat pentru dumneavoastra. Cat despre mine, nu am putut pleca pana n-am ridicat paharul cu licoarea aceea care mi-a pus sangele in miscare: suc de struguri, nefermentat, in care adaugase radacina de hrean. Am ridicat paharul, urandu-i "La multi ani!"
"Imi plac foarte mult sosurile. Folosesc, pentru a le pregati, moare de varza: are 29 de substante nutritive care ajuta organismul"
  • Elena Nita Ibrian

  •  

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 4196


    Mai multe titluri din categorie

    Andreea Răducan este însărcinată

    Andreea Răducan este însărcinată
    Fosta gimnastă Andreea Răducan, medaliată cu aur la Olimpiada de la Sydney din 2000, a oferit fanilor săi o veste uriașă. În vârstă de 33 de ani, fosta sportivă a anunțat că este...

    REŢETA ZILEI: Madlene

    REŢETA ZILEI: Madlene
    Ingrediente: 3 ouă, 120 g zahăr pudră, 100 g unt, 130 gr făină, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriță praf de copt, 1/2 linguriță coajă de lămâie, un praf sare. Decor: zahăr pudră...

    Unic pe plaiuri mioritice. Casa atelier din Vulcana

    Muzeul ce poartă denumirea Casa-Atelier “Gabriel Popescu” este situat în satul Gura Vulcănii, comuna Vulcana Pandele, județul Dâmbovița. Gabriel Popescu a fost unul dintre cei mai...

    Aurelian Temişan, conexiuni dincolo de moarte cu părinţii săi: “Am comunicat de câteva ori cu ei şi m-au liniştit!”

    Aurelian Temişan, conexiuni dincolo de moarte cu părinţii săi: “Am comunicat de câteva ori cu ei şi m-au liniştit!”
    Este unul dintre cei mai cunoscuţi actori şi cântăreţi de la noi, celebru pentru rolurile sale de comedie, însă în ultimii ani viaţa i-a cam şters zâmbetul de pe buze. Aurelian Temişan...

    NAPOLEON Bonaparte e VINOVAT pentru BICARBONATUL DE SODIU din rețeta de MITITEI? Nici nu ți-ai fi imaginat asta!

    NAPOLEON Bonaparte e VINOVAT pentru BICARBONATUL DE SODIU din rețeta de MITITEI? Nici nu ți-ai fi imaginat asta!
    Mititeii cu bicarbonat de sodiu – scriam și într-o altă intervenție a mea în această pagină – aparțin veacului al XX-lea. Trecuseră deja trei decenii de la „botezul” lor de...

    Actul de „naștere” a mititeilor cu bicarbonat de sodiu - o scrisoare de la 1920

    Actul de „naștere” a mititeilor cu bicarbonat de sodiu - o scrisoare de la 1920
    Mititeii cu bicarbonat de sodiu au început a se prepara la noi pe la 1900. Într-o listă din 1902, cu necesarul de ingrediente, la restaurantul Caru’ cu bere, apare și azi mult-pârâtul...

    Destinația săptămânii. Istanbul, orașul de pe două continente

    Destinația săptămânii. Istanbul, orașul de pe două continente
    Istanbul este una dintre cele mai fascinante metropole din lume, aflându-se pe două continente, Europa și Asia. Ascunde comori culturale ce se îmbină armonios într-un oraș cu o atmosferă...

    O cunoscută cântăreață, nevoită să îşi amâne nunta: „Pe Doru meu îl apucase dorul de ducă!”

    O cunoscută cântăreață, nevoită să îşi amâne nunta: „Pe Doru meu îl apucase dorul de ducă!”
    Galerie Foto Dacă e sâmbătă după-amiaza, e rândul vedetelor să demonstreze că au o jumătate ideală, alături de care formează cuplul perfect, în cadrul emisiunii „2k1”, difuzată...

    Bărbatul ce cele mai drastice modificări ale feței, prezent la Transilvania Tattoo Expo

    Bărbatul ce cele mai drastice modificări ale feței, prezent la Transilvania Tattoo Expo
    Cel mai modificat om din lume, care şi-a tăiat urechile şi nasul, şi-a introdus implanturi în cap şi şi-a tatuat chiar şi ochii, venezueleanul Henry Rodriguez a ajuns pentru prima dată în Europa, la...

    Se schimbă Codul bunelor maniere. Șapte reguli noi de bună purtare

    Se schimbă Codul bunelor maniere. Șapte reguli noi de bună purtare
    Codul bunelor maniere rămâ­ne cartea sfântă pe care trebuie să o respectăm cu toții când ne gândim la educație și bun-simț. Vremurile s-au schimbat, multe reguli au rămas...

    Umplerea borșului de huște (o tradiție românească)

    Umplerea borșului de huște (o tradiție românească)
     Multe dintre retetele romanesti pentru începutul mesei se acresc cu... borș. Românul nu este adeptul supelor clare și dulci! Iar dacă vrei să respecți tradiția culinară, să gătești acele retet...

    Probleme la începutul căsniciei: “Eram căsătoriţi şi eu o conduceam pe soţia mea acasă la ea şi eu mergeam la mine acasă!”

    Probleme la începutul căsniciei: “Eram căsătoriţi şi eu o conduceam pe soţia mea acasă la ea şi eu mergeam la mine acasă!”
    Galerie Foto Sunt împreună de aproape patru ani de zile şi au trei copii, băieţelul David, pentru botezul căruia se pregătesc zilelea acestea, dar şi câte o fetiţă fiecare, din casătoriile anterioare, şi se...

    Ciorba de dovlecei cu aguridă (rețetă bătrânească)

    Ciorba de dovlecei cu aguridă (rețetă bătrânească)
    Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de sfârșit de mai și de-nceput de primavara ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o bărbații satului,...

    Cheloo, obligat să-i înveţe pe elevi dansuri şi colinde

    Cheloo, obligat să-i înveţe pe elevi dansuri şi colinde
    Galerie Foto Cheloo, solistul trupei Paraziţii, şi-a început munca în folo­sul comunităţii după ce procurorii ploieşteni l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru consum de...

    După 13 ani, Zuckerberg a primit diplomă de la Harvard

    După 13 ani, Zuckerberg a primit diplomă de la Harvard
    Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a primit în cele din urmă diploma - cu titlu onorific - joi la Harvard, la 13 ani după ce a părăsit băncile prestigioasei universităţi americane, informează France...
    Serviciul de email marketing furnizat de