x close

Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian

0
Autor: Tudor Cires 06 Dec 2006 - 00:00
Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian


La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

Casa mirosea a floare incremenita in ierbar. Sau a seara, pe campul abia cosit. Daca ai fi inchis ochii, zidurile ar fi disparut si parfumul asta dulce-uscat te-ar fi prins in vartejul lui… Totusi, dincolo de usa, de geamuri, de pereti, orasul se zbatea in bratele burnitei de sfarsit de toamna. Ma nimerisem in Piatra-Neamt, acasa la Elena Nita Ibrian - cunoscuta "combatanta" a "bucatariei fara foc" - chiar de ziua domniei sale.

"E zi mare pentru mine, azi inchei primii 85 de ani, de maine il incep pe-al 86-lea. Ehei, cu multa vreme in urma n-as fi zis ca ating varsta asta…"

Florile lecuitoare
De fapt as putea incepe din nou relatarea mea cu urmatoarea insemnare: "12 noiembrie 2006 - ziua in care am mancat flori!". Duc cu lingurita la gura crema cu gust greu de definit, care imbina sucul de aloe cu nuci zdrobite. Parfumul de toamna tarzie ma invaluie. Inghit, rand pe rand, petale de galbenele, de crizanteme si de trandafir. Crude. Proaspete. Dulci-amare, usor salcii.

"Sunt copil de taran" - ma smulge din explorarea mea gustativa doamna Elena Nita Ibrian. "Copiii de tarani sunt indragostiti de plante. Bunicii fereau fiecare buruienuta, pana si pe iarba calcau cu mila." Paradoxal, florile i-au marcat destinul. Mai intai i-au provocat… cancerul. "Am creat 600 de nuante de vopsele vegetale. Dar la astea trebuie vitriol, acid azotic, oteturi puternice… Nu obisnuiam sa folosesc masca si la 27 de ani s-a prins cancerul de mine. M-au ajutat credinta in Dumnezeu si regimul de cruditati. Am inceput cu sucuri din plante si-am continuat cu ceea ce numesc «bucataria fara foc» sau «regimul verde». Au trecut 58 de ani. Daca as fi mancat «verde» inca din burta mamei, cred ca nu as mai fi avut de ce sa-mi fac griji ca n-o sa apuc suta de ani!"

Bucataria creativa
Ce alimente se pot manca in stare cruda? "Tot ce este leguma. Ceapa, prazul, varza… Pe platou aveti varza rasa cu branza. Restul este decor. Daca o mancare nu are decor, nu te atrage. Cand este aspectuoasa, o mananci si cu ochii. Totusi, nu indemn pe nimeni sa manance numai cruditati. Nu se poate deodata totul fara foc. De aceea, eu am scris si carti de «bucatarie creativa», cu retete care te ajuta sa faci trecerea mai usor catre bucataria fara foc." De ce este important sa trecem cat mai putin alimentele prin foc? "Fara enzima, omul moare. Si vitamina este interesanta, dar mai interesanta este enzima, pentru ca e chiar viata omului. Numai ca la 38°C, enzima moare. Si, uite, de asta nu trebuie sa gatim cu foc, fiindca ucidem enzima." Ma imbie din nou sa gust din bucate, exclamand: "Ehei, de mult timp n-am mai mancat preparate gatite cu foc…!".

Regim de octogenar
De fapt, ce mananca Elena Nita Ibrian? "Legume crude, fructe, radacini. Dar si lactate, branzeturi si oua, cate unul la doua zile." Ou? Gatit cum? "Il fac intr-o tigaita, cu un pic de apa. Sparg oul cand fierbe apa si il las acolo numai pana se coaguleaza albusul. Galbenusul ramane crud, rece." Foloseste, de asemenea, sucuri proaspete ("se oxideaza repede"), fructe in "zahar invertit", iar pentru iarna conserva totul cu hrean. "Hreanul e o minune a lui Dumnezeu! Si-n dulceata se poate pune hrean. Nu imprumuta gustul si e cel mai puternic antibiotic pe care-l cunosc. Pun o frunza de vita-de-vie deasupra, apoi patru suvite de hrean, in cruce. Tot la borcane pun morcov ras, patrunjel, pastarnac si catina. Catina egaleaza ginsengul si e mai bogata de cinci ori decat lamaia in vitamine. Pun catina in miere - la un kilogram de fructe, patru kilograme de miere."

Sfaturile curg unul dupa altul, la fel si retetele, pe care le-am adunat pentru dumneavoastra. Cat despre mine, nu am putut pleca pana n-am ridicat paharul cu licoarea aceea care mi-a pus sangele in miscare: suc de struguri, nefermentat, in care adaugase radacina de hrean. Am ridicat paharul, urandu-i "La multi ani!"
"Imi plac foarte mult sosurile. Folosesc, pentru a le pregati, moare de varza: are 29 de substante nutritive care ajuta organismul"
  • Elena Nita Ibrian

  •  

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 4102


    Mai multe titluri din categorie

    REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi (de post)

    REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi (de post)
    Ingrediente: 3-4 ardei graşi mari, 150 g ciuperci, 100 g vinete, 100 g dovlecel, 100 g orez, 2 roşii mari, pătrunjel, mărar, 150 ml bulion, ulei de măsline, sare, piper Mod de preparare: Se curăţă...

    „Chefi la cuțite” și-a ales cele trei echipe: show-ul a fost lider de audiență pe toate categoriile de public

    „Chefi la cuțite” și-a ales cele trei echipe: show-ul a fost lider de audiență pe toate categoriile de public
    Galerie Foto Marți seara, când emisiunea a fost lider de piață pe toate categoriile de public, „Chefi la cuțite” a adus ultimele probe eliminatorii din Bootcamp, iar cei trei chefi și-au ales echipele cu care...

    Horoscopul iubirii în luna aprilie

    Horoscopul iubirii în luna aprilie
    Iubirea înfloreşte în viaţa unor nativi o dată cu primăvara. Fie că se vor îndrăgosti sau îşi vor oficializa relaţia, capitolul iubirii se poate schimba foarte mult în luna aprilie,...

    Cursele aeriene ale Ryanair dintre UK şi Europa riscă să fie suspendate din cauza Brexitului

    Cursele aeriene ale Ryanair dintre UK şi Europa riscă să fie suspendate din cauza Brexitului
    Zborurile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană riscă să fie suspendate în 2019, dacă Marea Britanie nu va accepta un nou acord aerian în cadrul procedurilor de divorţ cu Uniunea Europeană,...

    Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele

    Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele
    Alimentele bogate în carbohidraţi precum pastele au adeseori o reputaţie proastă când vine vorba de sănătatea şi de silueta noastră. Carbohidraţii sunt principala sursă de combustibil a organismului...

    Ce combinații vestimentare nu va face niciodată o femeie

    Ce combinații vestimentare nu va face niciodată o femeie
    Moda e un teritoriu periculos, tocmai pentru că este atât de permisivă, la prima vedere. Vedetele și divele de street style dau impresia că poartă absolut orice și arată fabulos, încurajându-ne...

    Cheesecake-ul perfect. Rețeta germană

     Cheesecake-ul perfect. Rețeta germană
    Această prăjitură este preparată după o rețetă germană. Este imposibil să nu-ți iasă, dacă urmezi, pas cu pas, toate indicațiile, scrie ziarulring.ro. De ce ai nevoie pentru cheesecake 300 g biscuiți...

    Cel mai fin tort de zmeură. Rapid și gustos

    Cel mai fin tort de zmeură. Rapid și gustos
    Luna lui Mărţişor merită încheiată aşa cum se cuvine: cu o felie de tort delicios de ciocolată şi cu multă voie bună, scrie ziarulring.ro. Ingrediente Pentru blat 340 g unt 370 g zahăr 4...

    Testul amazoanei. Cât de puternică ești

    Testul amazoanei. Cât de puternică ești
    Chiar dacă nu au beneficiat de drepturi din cele mai vechi timpuri, femeile au știut întotdeauna să se impună. Puterea și inteligența le-au fost aliate din vremurile străvechi, atunci când aria de...

    Cele mai complicate femei din zodiac

    Cele mai complicate femei din zodiac
    Femeile sunt complicate – auzim acest clișeu în fiecare zi, la orice pas. Eu aș spune că femeile sunt complicate doar în compania nepotrivită. Calea spre inima unei femei poate fi foarte simplă, da...

    Horoscopul sănătății în luna aprilie

     Horoscopul sănătății în luna aprilie
    Sănătatea este de cel mai de preț, iar luna aprilie le priește aproape tututror nativilor, cu mici excepții. Cei aflați în zodia Taur, Rac, Scorpion și Capricorn sunt atenționați să fie foarte precauți...

    Scandal la Next Star. A fost dejucată o tentativă de mituire

    Scandal la Next Star. A fost dejucată o tentativă de mituire
    Galerie Foto Ce nu face un jurat pentru ca al său concurent să obțină mult dorita steluță verde care să-l ducă în finala serii? Aproape orice. Asta se întâmplă și joi, 30 martie, de la ora 20.30, la...

    De ce e mai bună ceapa roșie decât cea albă

    De ce e mai bună ceapa roșie decât cea albă
    Ingredient foarte popular în multe reţete culinare, ceapa este o legumă care se bucură de multă apreciere. Specialiştii ne explică, însă, de ce este mai bine pentru organism să mâncăm ceapă ro...

    Zodiile care înșală în această primăvară

    Zodiile care înșală în această primăvară
    Primăvara, cu peisajele sale de poveste, coloritul fraged al naturii și prospețimea revenirii la viață, aduce bucurie în suflete: chiar dacă vara este cel mai hot anotimp, nici în lunile martie-mai nu...

    Rețete românești. ”Cotlete false”, din zarzavat

    Rețete românești. ”Cotlete false”, din zarzavat
    Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici. Maria Parvulescu, directoarea revistei “Femeia satelor”, care aparea la...
    Serviciul de email marketing furnizat de