x close

Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian

0
Autor: Tudor Cires 06 Dec 2006 - 00:00
Despre regimul verde, acasa la Elena Nita Ibrian


La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

La Piatra-Neamt, o octogenara ne propune sa descoperim tainele bucatariei fara foc, gustand din bucatele presarate cu petale de trandafir si promisiuni de viata lunga si sanatate.

Casa mirosea a floare incremenita in ierbar. Sau a seara, pe campul abia cosit. Daca ai fi inchis ochii, zidurile ar fi disparut si parfumul asta dulce-uscat te-ar fi prins in vartejul lui… Totusi, dincolo de usa, de geamuri, de pereti, orasul se zbatea in bratele burnitei de sfarsit de toamna. Ma nimerisem in Piatra-Neamt, acasa la Elena Nita Ibrian - cunoscuta "combatanta" a "bucatariei fara foc" - chiar de ziua domniei sale.

"E zi mare pentru mine, azi inchei primii 85 de ani, de maine il incep pe-al 86-lea. Ehei, cu multa vreme in urma n-as fi zis ca ating varsta asta…"

Florile lecuitoare
De fapt as putea incepe din nou relatarea mea cu urmatoarea insemnare: "12 noiembrie 2006 - ziua in care am mancat flori!". Duc cu lingurita la gura crema cu gust greu de definit, care imbina sucul de aloe cu nuci zdrobite. Parfumul de toamna tarzie ma invaluie. Inghit, rand pe rand, petale de galbenele, de crizanteme si de trandafir. Crude. Proaspete. Dulci-amare, usor salcii.

"Sunt copil de taran" - ma smulge din explorarea mea gustativa doamna Elena Nita Ibrian. "Copiii de tarani sunt indragostiti de plante. Bunicii fereau fiecare buruienuta, pana si pe iarba calcau cu mila." Paradoxal, florile i-au marcat destinul. Mai intai i-au provocat… cancerul. "Am creat 600 de nuante de vopsele vegetale. Dar la astea trebuie vitriol, acid azotic, oteturi puternice… Nu obisnuiam sa folosesc masca si la 27 de ani s-a prins cancerul de mine. M-au ajutat credinta in Dumnezeu si regimul de cruditati. Am inceput cu sucuri din plante si-am continuat cu ceea ce numesc «bucataria fara foc» sau «regimul verde». Au trecut 58 de ani. Daca as fi mancat «verde» inca din burta mamei, cred ca nu as mai fi avut de ce sa-mi fac griji ca n-o sa apuc suta de ani!"

Bucataria creativa
Ce alimente se pot manca in stare cruda? "Tot ce este leguma. Ceapa, prazul, varza… Pe platou aveti varza rasa cu branza. Restul este decor. Daca o mancare nu are decor, nu te atrage. Cand este aspectuoasa, o mananci si cu ochii. Totusi, nu indemn pe nimeni sa manance numai cruditati. Nu se poate deodata totul fara foc. De aceea, eu am scris si carti de «bucatarie creativa», cu retete care te ajuta sa faci trecerea mai usor catre bucataria fara foc." De ce este important sa trecem cat mai putin alimentele prin foc? "Fara enzima, omul moare. Si vitamina este interesanta, dar mai interesanta este enzima, pentru ca e chiar viata omului. Numai ca la 38°C, enzima moare. Si, uite, de asta nu trebuie sa gatim cu foc, fiindca ucidem enzima." Ma imbie din nou sa gust din bucate, exclamand: "Ehei, de mult timp n-am mai mancat preparate gatite cu foc…!".

Regim de octogenar
De fapt, ce mananca Elena Nita Ibrian? "Legume crude, fructe, radacini. Dar si lactate, branzeturi si oua, cate unul la doua zile." Ou? Gatit cum? "Il fac intr-o tigaita, cu un pic de apa. Sparg oul cand fierbe apa si il las acolo numai pana se coaguleaza albusul. Galbenusul ramane crud, rece." Foloseste, de asemenea, sucuri proaspete ("se oxideaza repede"), fructe in "zahar invertit", iar pentru iarna conserva totul cu hrean. "Hreanul e o minune a lui Dumnezeu! Si-n dulceata se poate pune hrean. Nu imprumuta gustul si e cel mai puternic antibiotic pe care-l cunosc. Pun o frunza de vita-de-vie deasupra, apoi patru suvite de hrean, in cruce. Tot la borcane pun morcov ras, patrunjel, pastarnac si catina. Catina egaleaza ginsengul si e mai bogata de cinci ori decat lamaia in vitamine. Pun catina in miere - la un kilogram de fructe, patru kilograme de miere."

Sfaturile curg unul dupa altul, la fel si retetele, pe care le-am adunat pentru dumneavoastra. Cat despre mine, nu am putut pleca pana n-am ridicat paharul cu licoarea aceea care mi-a pus sangele in miscare: suc de struguri, nefermentat, in care adaugase radacina de hrean. Am ridicat paharul, urandu-i "La multi ani!"
"Imi plac foarte mult sosurile. Folosesc, pentru a le pregati, moare de varza: are 29 de substante nutritive care ajuta organismul"
  • Elena Nita Ibrian

  •  

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 4296


    Mai multe titluri din categorie

    Peştera cu Oase - Loc unic în România (VIDEO)

    Peştera cu Oase - Loc unic în România (VIDEO)
    În sistemul carstic al Văii Minişului, în apropiere de oraşul Anina, din Caraş Severin, se află o peşteră al cărei nume a făcut înconjurul lumii. Peştera cu Oase este locul unde au fost...

    Rețeta zilei. Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

    Rețeta zilei. Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
    Cine îşi mai aminteşte de supa de trahana (o zeamă de carne în care se adaugă paste mărunte pregătite dintr-un aluat din făină cu ouă), despre care se spune că este atât de veche,...

    Bobeală (rețeta lui Radu Anton Roman)

    Bobeală (rețeta lui Radu Anton Roman)
    Vreme de câțiva ani - vreo 6 -, întâlnirile mele cu Radu Anton Roman au fost absolut întâmplătoare. Cel puțină așa credeam mai demult. Iar că nu a fost așa, aveam să îmi dau se...

    REŢETA ZILEI: Ouă umplute cu ton

    REŢETA ZILEI: Ouă umplute cu ton
    Ingrediente: 10 ouă, 1 conservă de ton, 1 fir ceapă verde, 1 castravete murat, 2 linguri muştar, 2 linguri suc de lămâie, 2 fire mărar, 2 fire pătrunjel, 2 linguri maioneză, sare şi piper. Mod de preparare:...

    Arii protejate ale României. Cineritele de la Nuteasca – Ruseni

    Arii protejate ale României. Cineritele de la Nuteasca – Ruseni
    Cineritele de la Nuteasca – Ruseni este o arie protejată situată în sud-vestul Moldovei, pe teritoriul județului Bacău. Zona este o rezervație naturală de tip geologic și a fost declarată monument al...

    Stevie Wonder s-a căsătorit pentru a 3-a oară

    Stevie Wonder s-a căsătorit pentru a 3-a oară
    Celebrul cântăreţ american Stevie Wonder s-a căsătorit săptămâna trecută cu partenera sa din ultimii ani, Tomeeka Bracy, într-o ceremonie intimă, relatează online ziarul spaniol...

    REŢETA ZILEI: Sushi Maki

    REŢETA ZILEI: Sushi Maki
    Ingrediente: 1 porţie orez pentru sushi, 300 gr somon file, 1 castravete, foi nori, wasabi, ghimbir în saramură, sos de soia. Mod de preparare: Pentru a forma rulourile e nevoie de un suport de bamubus...

    Destinația săptămânii. Călătorie în Țara Bascilor

    Destinația săptămânii. Călătorie în Țara Bascilor
    Frumosul oraș spaniol Bilbao reprezintă o bijuterie arhitecturală ce îmbină armonios trecutul cu prezentul. Principalele limbi vorbite în Bilbao sunt castellano și basca antică, Euskera, ale cărei...

    Iubitorii de rock, cultura traditionala si mancare organica sunt asteptati la Biertan

    Iubitorii de rock, cultura traditionala si mancare organica sunt asteptati la Biertan
    Servus Transilvania Fest a ajuns anul acesta la cea de-a treia editie si se va desfasura intre 18 si 20 august la Woistal, in apropiere de Biertan, judetul Sibiu. In prima zi, pe scena va urca trupa Antract, una dintre...

    5 greșeli de evitat în fotografiile de vacanță

    5 greșeli de evitat în fotografiile de vacanță
    De la escaladarea munților, până la un salt cu parașuta sau întâlnirea zorilor pe malul mării, sezonul de vacanță oferă oportunități fantastice pentru fotografii originale. Dar ești...

    Nicolas Cage, ținta glumelor după ca a apărut îmbrăcat în costum kazah

    Nicolas Cage, ținta glumelor după ca a apărut îmbrăcat în costum kazah
    O fotografie cu actorul american Nicolas Cage într-un costum tradiţional kazah în care acesta priveşte în gol în timp ce se află în compania primei doamne kazahe, Sara Nazarbaeva, a...

    Mesele ușoare, recomandate vara

    Mesele ușoare, recomandate vara
    În sezonul estival, și nevoile noastre nutriționale se modifică. Tot acum este și perioada când putem adopta, pe termen lung, obiceiuri alimentare sănătoase, scrie clicksanatate.ro. Căldura impune...

    Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

    Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
    La începutul secolului XX şi în special în perioada interbelică, bucătăria românească era în pas cu tendinţele europene, preparatele tradiţionale autohtone coexistând cu cele fr...

    REŢETA ZILEI: Tartă cu cireşe

    REŢETA ZILEI: Tartă cu cireşe
    Ingrediente: 200 gr făină, 3 ouă, 120 gr zahăr, 1 vârf cuţit sare, 80 gr unt, 250 ml lapte, 500 gr cireşe. Mod de preparare: Se curăţă cireşele de codiţe şi sâmburi. Făina se amestecă cu...

    Imam baialdî (rețeta dobrogeană a lui Constantin Bacalbașa)

    Imam baialdî (rețeta dobrogeană a lui Constantin Bacalbașa)
    Nu e gospodină în Dobrogea sau în tot întinsul sudic al României care să nu știe să gătească imam baialdî, adică vinete umplute. Rețeta nu-i nicidecum românească, însă...
    Serviciul de email marketing furnizat de