Ocolim pe cat se poate carnea de porc, in timpul verii. Ne putem bucura insa de salatele de peste, de mancarurile asiatice pe baza de pui sau fructe de mare sau de meniurile vegetariene alcatuite din soia, linte, fasole pastai, orez cu sofran, pizza fara carne, paste cu vegetale etc.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
De multe ori, cel care propune un astfel de meniu se simte incurcat in a sugera un vin dedicat. Faptul ca vinurile care se gaseau pe piata noastra pana acum cativa ani erau "grele" si nu raspundeau cererii unui nou stil de viata a facut ca practica sa lipseasca. Cumva adaptabil la orice situatie, romanul si-a creat propriul vin "light" - "de vara" - adaugandu-i apa. Faimosul "sprit". Desi nu recomand procedeul - mai ales, aplicat vinurilor valoroase (si in nici un caz la restaurant) - el este o consecinta a dorintei de a avea acces la un vin usor, de "cursa lunga". Astazi avem la dispozitie un ecart fantastic in ceea ce priveste gusturile propuse de vinificatori si importatori. Ceea ce inseamna ca, daca la o salata de ton ne propunem sa ne bucuram de un vin spumant alb, sec, nu vom avea nici un motiv sa nu facem aceasta asociere.
La paste, in functie de categorie, am putea schematiza in felul urmator: paste vegetale - Sauvignon Blanc; Carbonara - Pinot Gris, Chardonnay; branza, Gorgonzola - rosii usoare; cu carne - rosii puternice: Cabernet Sauvignon Samburesti; ciuperci - Pinot Noir. La pizza si sosurile sunt importante, asa ca, pentru cele condimentate, o Feteasca Neagra de Uricani sau un Shiraz ar avea "caderea" sa intregeasca bucuria gustativa.
Concurs - Premiem cititorii fideli!
In fiecare zi puteti castiga cate un bag-in-box Val Duna oferit de Vinexpert. Trebuie sa cititi cu atentie editorialul semnat de Catalin Paduraru si sa raspundeti corect la o intrebare.Raspunsurile le puteti trimite prin e-mail la: gastronomie@jurnalul.ro. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, iar numele lor vor fi publicate in editia de marti a fiecarei saptamani. Intrebarea de astazi este:
Numiti cateva vinuri care se asociaza cu deserturile?