x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Week-end cu dovleac şi răcituri

Week-end cu dovleac şi răcituri

de Maria Belu    |    29 Oct 2010   •   00:00
Week-end cu dovleac şi răcituri
Sursa foto: /AFP/Mediafax

Halloween, sărbătoare de origine celtică, a devenit de câţiva ani bun motiv de distracţie şi pentru tinerii din România. Legenda spune că la 31 octombrie, spiritele celor care au murit în ultimul an se întorc pe pământ în căutarea unor fiinţe vii pe care le pot poseda tot anul următor, aceasta fiind singura lor speranţă de a avea viaţă după moarte. Celţii credeau că toate legile timpului şi spa­ţiului sunt suspendate în această zi şi că spiritele celor trecuţi în lumea cea­laltă puteau interacţiona cu cei vii.

Obiceiul costumelor se pare că a fost inspirat de englezi, care credeau că în noaptea spiritelor rele nu puteau ieşi afară decât costumaţi, pentru a speria fantomele. Acum costumele sunt un bun prilej de a ieşi din ano­nimat la diferitele petreceri pregătite de cluburi. În Clubul Space vor mixa Cosmin TRG, Suciu, Mauss, Posh, Emi, Ovidiu Andrei, iar pe terasa localului vor fi cei de la AWD House crew: Kosta, Narcis, Piftek şi TBF. La Atelierul de producţie are loc a treia ediţie a End of the World cu Rotopercutor, Clubul Silver va fi gazda evenimentului „Bal mascat pe'nserat", iar la Studio Martin are loc petrecerea de aniversare a patru ani de anyplace.ro. Şi pentru că petrecerile cu măşti se potrivesc în special celor mici, pă­rin­ţii sunt aşteptaţi să îşi costumeze co­­piii pentru Petrecerea de Hallo­ween care va avea loc pe 30 oc­tom­brie, începând cu ora 15:00 la ma­ll-ul din Băneasa. Copiii pot face pa­radă cu cele mai moderne şi îns­păi­mân­­­tătoare costume, pot participa la con­cursuri de decorat dovleci şi se pot juca cu cele mai îndrăgite per­so­­na­je din desenele Cartoon Network.

SĂRBĂTOAREA DOVLEACULUI
Castelul Bran va fi, timp de două zile, cuprins de frenezia sărbătorii de Halloween. Sâmbătă, 30 octombrie, va fi singura noapte din an când cheile se vor răsuci singure în uşi, dezvăluind castelul căutătorilor de comori şi iubitorilor de mistere. „Treausre Hunt" se va desfăşura între orele 20:00 şi 3:00 şi va fi, cu siguranţă, pentru prima dată când la Castelul Bran turiştii vor vizita singuri castelul, împărţiţi în grupuri de patru până la 15 persoane. Programul se va desfăşura sub forma unui concurs între echipe, fiecare membru primind de la un trainer o foaie cu întrebări ce vor fi punctate. Una dintre acestea va suna aşa: „Dacă doriţi să treceţi din camera bidermeyer în camera Regelui Ferdinand, cât veţi călători în timp?" Echipele se vor „lupta" pentru a acumula cât mai multe puncte, astfel putând câştiga premiile puse în joc de organizatori.

Duminică, 31 octombrie, va fi noaptea misterelor (între orele 20:00 şi 3:00) în tainiţele Castelului Bran. Dansul ielelor, muzica tenebrelor şi băutura sângerie de la castel sunt piesele de rezistenţă ale petrecerii, iar gazda nopţii va fi chiar... Contele. Duminică noaptea se vor deschide pentru turişti, spaţii ce n-au mai fost vizitate până acum: „Mai puţin turnul principal, celelalte trei vor fi deschise", spun organizatorii. Tot în această noapte intră în circuit şi temniţa Castelului Bran, aici fiind amplasat un bar, unde turiştii (care au împlinit 18 ani!) vor primi o băutură preparată din votcă neagră (comandată special din Anglia), combinată cu un sirop roşu, rezultatul fiind un cocteil „letal" jumătate roşu, jumătate negru. Tot duminică va fi premeiat şi cel mai reuşit costum de vampir. Tarifele vor fi, pentru fiecare din cele două seri de distracţie, de 40 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru elevi şi studenţi.

FESTIVALUL RĂCITURILOR
Dacă vă e teamă de vampiri puteţi să îi puneţi pe fugă savurând o delicioasă piftie asezonată cu usturoi. Vedeta Festivalului Răciturilor va fi şi de această dată tradiţionala piftie de porc, însă nu vor lipsi nici piftiile de curcan sau de peşte în vase de lut sau sticlă. Prezentată în premieră la ediţia de anul trecut a festivalului, piftia în coajă de dovleac este aşteptată să revină în forţă şi anul acesta.

„Cea mai bună piftie" şi „Cel mai frumos costum naţional vechi" vor fi premiate în acest week-end la Festivalul Răciturilor, care are loc la Peştişani, în judeţul Gorj. Turiştii cazaţi la pensiunile din Peştişani vor fi trataţi cu sarmale, piftie, berbecuţ la proţap şi multe alte bunătăţi.

Producătorii particulari din Alba, Vâlcea, Dolj, Gorj vor fi prezenţi la Festivalul Răciturilor pentru a expune produse din miere de albine, brânzeturi, produse de patiserie etc. De asemenea, turiştii ajunşi la festival vor putea lua parte la atelierele de lucru, putând învăţa unele trucuri de la meşterii populari prezenţi la eveniment, vor putea vedea cum se face ţuica într-un cazan tradiţional sau cum se face pâine pe vatră. Organizatorii evenimentului au pregătit şi un program artistic, cu muzică oltenească, precum şi numeroase ex­po­ziţii de brânzeturi, produse de patise­rie şi ţesături.

 

OBOR PENTRU PENSIONARI
Peste 50 de tarabe din noua Piaţă Obor vor fi rezervate în exclusivitate pensionarilor în acest sfârşit de săptămână, de unde vor putea să-şi cumpere legume şi fructe la preţuri promoţionale în cadrul proiectului „Cămara Pensionarului". Persoanele de vârsta a treia îşi vor putea face aprovizionarea de toamnă. Pentru a beneficia de reduceri la preţurile legumelor şi fructelor, persoanele de vârsta a treia trebuie să aibă asupra lor doar talonul de pensie.

TÂRGUL ŢĂRANULUI
Piaţa micilor producători de unde puteţi cumpăra produse româneşti, alimente tra­diţ­ionale, proaspete, pre­parate după vechi reţete, direct de la cei care le fac vă aşteaptă şi în acest sfâr­şit de săptămână la ARK-Bursa Măr­furilor. Pe lângă produsele autoh­tone, în veţi putea savura brânzeturi şi iaurt din lapte de bivoliţă şi din lapte de vacă, gemuri, pastă de ardei, vin organic Aronia, sucuri, plăcinte aromate, miere, rachiu şi brânză galbenă aduse în premieră la piaţă de producători din Bulgaria.

 

„La vita e bella!" cu haine vintage şi produse handmade
Unul dintre cele mai în vogă târguri vintage din Capita­lă revine, de data aceasta, cu ediţia numărul 6. Organizat de Expopedia Internaţional SRL, evenimentul îi is­pi­teşte pe bucureşteni, pasionaţi ai stilului, cu creaţii spec­ta­cu­loase dedicate Italiei şi conceptului la vita e bella. Târ­gul vintage, handmade&designers „Dress to Impress" are loc în zilele de 30 şi 31 octombrie, la Restaurantul Vi­lla Rodizio din Bucureşti, între orele 11:00 şi 19:00. Pe parcursul celor două zile doamnele, dar şi domnii care iu­besc moda vintage îşi pot îmbogăţi garderoba cu hai­ne şi accesorii ale unor designeri invitaţi la Drees To Im­press, precum Vintage Bazar, Vintage Capella, True Vintage, Vintage Deco, Tricouri Antante, Lust of Creation, Da­capo, Living la vie en rose etc. Aşa cum ne-au obiş­nuit organizatorii şi la această ediţie, cele mai în vogă vi­zi­ta­­toa­re ale târgului pot fi recompensate cu o ţinută de la Bla Bla Colours şi accesorii confecţionate de Vinta­ge Ba­zar.

 


Târg de produse ecologice, tradiţionale şi naturale la Agronomie
Şi în acest sfârşit de săptămână pu­teţi savura produse naturale ro­mâ­neşti la „Târgul naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale" care este găzduit în fiecare week-end de Academia de Ştiinţe Agrico­le şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti" (ASAS). În cadrul expoziţiei cu vânzare vor fi prezentate ali­men­te ecologice tradiţionale şi na­turale, dulciuri, băuturi şi produse dietetice, produse de medicină şi terapii naturiste, produse de artizanat, bijuterii, îmbrăcaminte, plan­te ornamentale şi produse şi servicii pentru horticultură şi amenajari peisagistice. Vedetele târgului vor fi: bulzul ciobănesc, preparat după o reţetă unică în ţară, de să­tenii din Sohodol - Bran, produsele tradiţionale şi ecologice din zona Bran, langoş cu smântână, cu us­turoi, cu caşcaval, cu dulceaţă sau cu ciocolată, brânzeturile şi produsele lactate din zona Bran, prepa­ratele din carne de pasăre, vită ori porc, după reţete de casă, muşchiuleţul Montana, muşchiul Azuga, cârnaţii la topor şi cârnaţii ţărăneşti din vită cu porc.

 

Tash auto
Iubitorii cailor putere care-şi do­resc un bolid la un preţ rezonabil au de unde alege! Sute de opţiuni pe care le pot studia pe parcursul celor patru zile cât durează evenimentul. În zilele de 28, 29, 30 şi 31 octombrie se desfăşoară în Bă­nea­sa Drive-In Cinema, Tash. Târ­gul Auto second-hand. Organizatorii evenimentului pun la dispo­zi­ţia vi­zitatorilor, dar şi a celor ca­re do­resc să-şi vândă maşinile, 20.000 de metri pătraţi cu maşini ce oferă garanţia că au piese originale, iar calitatea şi preţurile nu sunt deloc de neglijat. Doritorii gă­­sesc la Târ­gul Tash o multitudi­ne de oferte de maşini din partea parcurilor au­to, a firmelor de leasing, a dea­le­rilor şi a importatori­lor. Târgul es­te deschis în perioada 28-31 oc­tom­brie între orele 10:00 şi 18:00.

×
Subiecte în articol: special