x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Ce meserii ar fi avut reginele României dacă nu ar fi fost... regine? Dantelăreasă, fotomodel, jurnalistă, scriitoare, șofer de jeep...?

Ce meserii ar fi avut reginele României dacă nu ar fi fost... regine? Dantelăreasă, fotomodel, jurnalistă, scriitoare, șofer de jeep...?

07 Iul 2015   •   11:08
Ce meserii ar fi avut reginele României dacă nu ar fi fost... regine? Dantelăreasă, fotomodel, jurnalistă, scriitoare, șofer de jeep...?

 Cu siguranţă, cu secole în urmă, orice regină ar fi reuşit să-şi ţină casa lucrând la gherghef. Era în obiceiul oricărei familii nobile să le înveţe pe copile să mânuiască acul. Regina Victoria a Marii Britanii, bunica Reginei Maria a României, se spune că se pricepea la făcut dantele şi… multe dintre gulerele rochiilor sale erau lucrate chiar de ea. Nu că nu şi-ar fi putut permite o dantelăreasă! Apoi… prinţesele luau curent lecţii de desen şi de muzică şi-aşa se face că, la nevoie, s-ar fi descurcat predând copiilor vreuna dintre aceste arte.

Uneori, erau interesate de arta culinară. Ba, chiar, există în istorie, câteva prinţese care au scris cărţi de bucate! Prima dintre ele se numea Philippine şi a fost soţia Arhiducelui Ferdinand al II-lea de Habsburg; ea a trăit în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, la curtea regală de la Innsbruck, unde gătea (de plăcere) pentru soţul ei, iar reţetele create de ea au fost adunate într-o carte al cărei manuscris se află în Biblioteca Naţională de la Berlin. Dar nu e nevoie să ne ducem prea departe – în timp şi spaţiu –, putem să intrăm azi într-o librărie din Bucureşti şi să cerem “Cartea Regală de Bucate” (Editura Curtea Veche). Vom avea surpriza plăcută să descoperim numele autoarei: Principesa Margareta a României.

Citește și De ce călătoresc bisericile? Istoria incredibilă a bisericilor de lemn mutate la sute de kilometri distanță.

Stră-stră-mătuşa Alteţei Sale Regale Principesei Margareta, Regina Elisabeta a României, era considerată, în epocă, cea mai creativă dintre reginele Europei. Într-un studiu făcut de ziarul “Dimineaţa”, în aprilie 1913, Carmen Sylva (acesta e pseudonimul său literar) era descrisă astfel: “Poetă, scriitoare de talent, cunoscând vreo şase limbi, suveranei României i-ar fi fost uşor a trăi de pe urma condeiului, sau, la un caz mai anevoios, în urma agilităţii ce posedă ca stenodactilografă. Într-adevăr, se ştie de către toţi că nici o dactilografă de meserie nu ar putea concura cu Carmen Sylva, care e în stare a scrie 97 de cuvinte pe minut! Muzicantă de mare merit, ar avea atâtea lecţiuni încât nu le-ar putea prididi”. Şi, apropo, Regina Elisabeta a fost şi... fotomodel, pozând în reclame pentru maşini de scris şi parfumuri! “Sunt sigură că nu puţine din cititoarele noastre, gândindu-se la traiul reginelor, îşi şoptesc, poate, cu invidie: - Ce fericite, ele nu cunosc decât belşugul, găteala şi plimbările… - Ei bine, lucrurile nu stau tocmai aşa cu cea mai mare parte dintre reginele Europei, care mai toate se îndeletnicesc cu câte o ocupaţie serioasă ce le-ar aduce, la vreo nevoie, pâinea de toate zilele. Dacă am presupune, de pildă, o răsturnare a întregii stări sociale, care ar pune în rândurile muritoarelor de rând, fără avere şi moşii, pe reginele Europei, nici una dintre ele nu va pieri de foame, căci fiecare se pricepe la o meserie căutată”.

Să facem şi noi o scurtă trecere în revistă a reginelor României și a meseriilor pe care le stăpâneau.

Citește articolul integral AICI.

×