x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Rromii din show-biz

Rromii din show-biz

05 Iun 2005   •   00:00

Etnia rroma a adus scenei noastre nu doar piese traditionale, muzica lautareasca si manele, ci si voci care nu se fac de rusine atunci cand interpreteaza piese "romanesti". Interpretii au trecut peste complexul de a nu fi la fel ca majoritatea, din punct de vedere etnic, si au razbit in jungla show-bizz-ului autohton.



  • de DANA CIOBANU

  • ARANJAMENT. Carmen abia asteapta sa se casatoreasca, ca sa-si schimbe numele
    Madalin Voicu si-a facut aproape un tel din promovarea artistilor de care il leaga etnia rroma. El insusi e mandru cand spune ca "Nu doar in muzica, ci in arta, in general, majoritatea varfurilor vine din aceasta etnie. Ii avem pe actorul Adrian Pintea, pe cantaretii Marcel Pavel, Pepe, Marin Petrache Pechea, oboistul si clarinetistul Adrian Petrescu, pictorita Carmen Olteanu si multi altii". Nu e usor sa treci peste complexul si frustrarile de a apartine unei minoritati. Dar cei care au reusit sa se impuna printre colegii lor romani au gasit deja "cheia" pe care ne-a explicat-o Voicu: "Trebuie sa fii pregatit din punct de vedere profesional, sa dai dovada de moralitate, sa ai o anumita atitudine de invingator si un caracter demn, si atunci nimeni nu iti va contesta valoarea!".

    ADAPTARE. Intrebata daca e de etnie rroma, Carmen Trandafir a raspuns ca nu-i place "tot ce tine de etnia rroma. Fiecare padure are uscaciunile ei... Dar ce importanta are? Important este cum sunt, nu ce sunt. Pentru ca, daca sunt cum sunt, si as putea fi, oamenii ii catalogheaza pe toti la fel". Durerea solistei este ca, desi altii devasteaza spitale si bat oameni, sunt totusi considerati de calitate, pentru ca sunt romani. "Problema mea e ca traiesc in Romania si, atunci, lasa-ma sa ma adaptez, sa fiu ca majoritatea romanilor! In Romania, sunt obligata sa fiu fatarnica, din unele puncte de vedere". Carmen nu a avut niciodata "probleme" cu numele ei de familie - - Trandafir. "Au fost unii care chiar mi-au apreciat numele. Insa nu mi-a placut niciodata ca ma cheama Trandafir. Abia astept sa-mi schimb numele cand ma voi casatori. Il voi pastra totusi, pe cel de acum, ca nume de scena". Marcel Pavel isi recunoaste, fara a fi complexat, originile: "Da, sunt rrom. Si ce daca nu sunt mai negricios? (rade) Ma spal cu var! Dar n-am dat niciodata importanta acestui lucru. De fapt, nu are nici o relevanta pentru mine. Nu am facut public pana acum acest lucru, pentru ca nu am avut nevoie. Nu mi-e rusi-ne, dar nici nu e un lucru des-pre care vreau sa vorbesc. Sunt un om ca toti oamenii, doar ca Dumnezeu mi-a dat ceva mai mult talent decat altora, iertata sa-mi fie modestia".

    TALENTATA
    Minodora, fosta la Maxim, fosta iubita a lui Catalin Arabu’, canta manele doar ca sa castige lesne bani multi. "M-am nascut pe lumea asta ca sa cant! Poate ca odata o sa vina si momentul meu. Adica sa ma simt eu bine cu ceea ce cant. Am invatat ca in viata nu poti sa faci numai ceea ce-ti place." Minodora ar vrea sa incerce si muzica de negri, numai ca asa ceva nu se prea poate in Romania. "Aici trebuie sa faci numai un gen comercial ca sa poti supravietui. Am vazut asta pe propria mea piele. Dar tot as vrea sa fac niste melodii de suflet, ceva de genul celor de la Boyz II Men. Muzica soul si R&B e viata mea! Oricum, eu pot sa cant de la muzica banateana pana la muzica tiganeasca, jazz si muzica pop. Iar colegii mei ma respecta pentru talentul meu." Interpreta isi aduce aminte de copilarie, cand era aratata cu degetul pe strada, pentru ca era "saraca si inchisa la culoare. Eram o tiganca. Dar acum, ca-s tiganca blonda? E mai bine?"

    ×
    Subiecte în articol: antimonden