x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Toma Roman Jr descâlceşte istoria

Toma Roman Jr descâlceşte istoria

de Sebastian S. Eduard    |    20 Iun 2013   •   09:30
Toma Roman Jr descâlceşte istoria

Fostul nostru coleg Toma Roman Jr a decis că a stat suficient în umbra presei scrise şi că este momentul să se afirme în televiziune. Prin urmare, vinerea aceasta, de la ora 23:00, Money Chanell va găzdui emisiunea “Istorii încâlcite”. O emisiune care are câte ceva din ingredientele unei anchete, unui reportaj şi ale unui talkshow în care imaginile din arhivă sunt aduse în actualitate cu ajutorul discuţiilor purtate cu martorii evenimetelor

“Primele cinci episoade sunt deja gata”, spune Toma Roman Jr. “Sunt mai multe poveşti. Este povestea unui spion al Securităţii în Parlamentul european, în anii ’80; spun istoria unui nepalez, soldat gourkha mort în condiţii misterioase la Bucureşti în 1918. Un alt episod este dedicat lui Ceuşescu şi întrebării dacă a fost sau nu mason. Urmează apoi singurul atentat terorist cu bombă soldat cu victime din istoria României, petrecut în 1985, dar şi complotul împotriva lui Ceauşescu pus la cale de generali filo-sovietici în 1984.”

“Ideea mi-a venit văzând că pe la toate televiziunile de ştiri se plimbă cam aceiaşi oameni, care clămpăn pe orice teme, de la grindină la orgasme cosmice, de la politică la economie, de la fotbal la istorie. Cred că publicul e sătul de tăiat fire-n paişpe la o masă şi ar exista potenţiali telespectatori pentru o emisiune de istorie în limbaj nu foarte academic, despre evenimente mai puţin cunoscute din România. M-au inspirat unele documentare ale Discovery, dar, neavând bugetul ălora de acolo, am improvizat un format «Discovery-low cost»“, mai spune Toma, cu umor.


×