x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Chemarea marii

Chemarea marii

de Loreta Popa    |    06 Noi 2006   •   00:00
Chemarea marii
DEBUTUL
Margareta a debutat inca de pe vremea gimnaziului, talentul sau fiind repede remarcat si sustinut de compozitorul George Grigoriu.

A lansa pe cineva era simplu inainte. Poate, dar, cata munca, seriozitate si respect pentru ceea ce faci trebuie sa ai? Andreea Andrei, fiica lui George Grigoriu, cunoscuta textiera de muzica usoara, a avut bunavointa sa ne povesteasca despre debutul Margaretei. "Tatal meu a avut o pasiune din a lansa tineri solisti de muzica usoara. Cred ca Margareta a fost prima lui eleva. In acea perioada cred ca Margareta era eleva de liceu. Imi povestea tata ca venea la ore in uniforma de liceu."

TIMBRU. "Pe tata l-a interesat intotdeauna nu o voce buna, ci o voce speciala, cu un timbru personal, iar Margareta avea o voce grava si un timbru inconfundabil. Foarte special. Avea si un cap de papusa. Era foarte frumoasa si avea niste ochi verzi, superbi. Era frumusica.

Tata a avut mare incredere in ea. Intotdeauna cand incerci sa lansezi pe cineva sunt pareri pro, pareri contra. Tata niciodata nu s-a lasat influentat. Ulterior s-a dovedit ca a avut dreptate in ceea ce o privea pe Margareta. Dar si a celorlalti solisti pe care i-a lansat: Angela Similea, George Nicolescu, Stela Enache, Pompilia Stoian, Cristian Popescu, Mihaela Runceanu, Mihaela Mihai, Marina Florea, Fuego. Piesa cu care a lansat-o pe Margareta a fost «Chemarea marii», mai bine cunoscuta de public sub denumirea «Si-n apa marii». Erau si bancuri cu aceasta piesa. «Stii bancul cu sina...? Si-n apa marii...» A facut un succes extraordinar cu aceasta piesa si, de atunci, toate drumurile i-au fost deschise. A fost o inregistrare facuta in studio, la radio cred, o piesa indragita, foarte ceruta la vremea aceea."

"Trio Grigoriu a avut o mare influenta in dezvoltarea mea artistica. De la ei am invatat importanta activitatilor multilaterale. Am incercat la randul meu sa urmez sfatul maestrului George Grigoriu, care mi-a spus: «Mai fetita, trebuie sa stii cand sa-ti calauzesti talentul catre alte activitati artistice». Draga maestre, iti pastrez o vesnica recunostinta!"
  • Margareta Paslaru
  • O LUME MINUNATA PENTRU MUZICA

    Andreea Andrei ne-a spus ca muzica nu a lipsit din viata ei niciodata. "Am crescut cu muzica in casa. Printre compozitori, cantareti, textieri, regizori, chiar si actori, asa incat imi placea genul acela de muzica pe care tata il compunea. Am avut totusi o perioada in care am fost o tanara razvratita si un mic conflict intre generatii s-a produs si la noi, dar acum ma intorc la ce a fost si imi dau seama ce multa muzica buna se compunea atunci si cat de putina muzica de valoare se compune acum."

    STILUL A PLASAT-O IN VARFUL PIRAMIDEI

    S-a lansat in muzica usoara la varsta adolescentei, iar debutul a fost aidoma unei explozii, dobandind o popularitate extraordinara si devenind o stea peste noapte. Glasul ei inconfundabil, prezenta fascinanta, dar mai ales stilul de interpretare special au plasat-o in varful piramidei muzicii usoare. George Grigoriu (foto), Temistocle Popa, Radu Serban, Vasile Veselovski, Camelia Dascalescu, Florin Bogardo, Marcel Dragomir, Marius Teicu au compus pentru ea, iar Margareta insasi este o inspirata compozitoare.

    MIRABELA DAUER ARE ALUNITA À LA MARGARETA

    Oricat de desuet ar suna, fan infocat al Margaretei Paslaru este Mirabela Dauer. O venera, o idolatriza, o iubea la nebunie in tinerete. Si astazi ii dedica o admiratie profunda. "Tot timpul am placut-o. Margareta Paslaru a fost modelul meu. Din pacate, n-am avut sansa sa merg decat de vreo doua-trei ori in turnee cu ea inainte de a pleca din tara. Cand concerta, eu stateam in culise si o studiam. Ii urmaream fiecare gest, ce face, cum face, felul in care se misca pe scena. Era idolul meu. Un om puternic, o profesionista", spune Mirabela, artista care din dragoste pentru Margareta si-a facut o alunita pe obraz cu acul inrosit si varful de chibrit. "Voiam sa fiu ca ea..." (R.I.A.)
    ×
    Subiecte în articol: margareta muzica editie de colectie