x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Radacinile

de Catalina Iancu    |    06 Noi 2006   •   00:00
Radacinile
PLECAREA
A plecat in America in plina glorie. Si a luat-o de cateva ori de la capat.

In afara de glas, ochii tulburator de albastri au fost atuul Margaretei. Si tocmai acest aspect s-a intors la un moment dat impotriva ei: zburase vestea cum c-ar fi oarba! Se spune ca acest zvon a fost lansat de Securitate, care urmarea s-o discrediteze, fiindca interpreta era prea iubita de public. Se zice ca insasi Elena Ceausescu ar fi fost invidioasa pe succesul enorm al Paslaritei. Apoi a inceput bursa barfelor: ca fata Margaretei ar fi oarba, ca Mariuca, fiica artistei, ar avea probleme de sanatate. Ba chiar s-a zvonit la un moment dat ca Margareta ar fi murit! De fapt, artista figura pe lista neagra a cantaretilor interzisi. Iar po-vestea era cu totul alta: sotul Margaretei si-a gasit un post bun in America. Si, normal, si-a luat cu el sotia si fiica.

"MI-E DOR". Margareta parasea Romania in 1983 in plina glorie. Avea atunci 40 de ani. Cine ar mai fi facut una ca asta? Sa se duca intr-o tara straina, in care s-o ia realmente de la zero? Si a luat-o de la capat de cateva ori. Caci America este, dupa cum spune interpreta, o scoala dura. Dar chiar si la atatia kilometri distanta, a purtat in inima imaginile Romaniei. La cativa ani dupa Revolutie s-a intors "la radacini", caci, dupa cum spune cantareata, sufletul i-a ramas aici, doar trupul a plecat peste Ocean.

"Pentru mine a fost dureroasa aceasta despartire, dar am luat cu mine, in gand si in suflet, tot ceea ce am iubit aici, si asa mi-a fost mai usor. Multe din melodiile mele compuse acolo, la New Jersey, unde locuiesc, sunt scrise sub impulsul dorului de tara."

SOARTA LUI SISIF. De cateva ori, Margareta a trebuit s-o ia de la inceput. Dar ca si in Romania, unde a lucrat cu pumnii stransi, a strans si din dinti si a muncit in continuare. O data s-a intamplat cand s-a inchis galeria de arta la care lucra. Apoi s-a apucat de televiziune, in spatele camerei - ca producator. In 1996, Margareta a venit din nou acasa. Casa de discuri Electrecord a lansat albumul "Margareta - The Best of…", prezentat sub forma de CD si caseta audio. "Ce sa te impresioneze mai mult? Faptul ca George Grigoriu a venit, desi starea sanatatii i-ar fi interzis-o, sa spuna tuturor ca singurul cuvant cu care ar caracteriza-o pe Margareta este frumos (fara grade de comparatie)", nota Expres Magazin. Apoi, Margareta a revenit aproape in fiecare an cu ajutoare pentru persoanele aflate in suferinta. Concluzia vine pe versurile lui Nichita Stanescu: "Mi-e dor sa pot sa nu-mi mai fie dor…".

AMINTIRI DULCI-AMARE

Primea zeci de invitatii de peste hotare: Franta, Brazilia, Egipt, Germania, Argentina, dar timp de zece ani nu a primit viza de iesire din tara! Din aceasta cauza a pierdut si invitatia lui Bruno Coquatrix, directorul celebrului teatru Olympia din Paris… A reprezentat Romania in 29 de tari, dar amintirile turneelor sunt dulci-amare: "Succesul, premiile, cronicile favorabile atrageau dupa ele noi contracte. Dar din cauza intarzierii vizelor, uneori nu le puteam onora. Astfel, colaborarea cu organizatorii manifestarilor internationale devenea imposibila…".

A PLECAT TINERETEA NOASTRA

Buna prietena a Margaretei, Ana Blandiana, cea care i-a incredintat "Lasa-mi, toamna, pomii verzi", i-a mai facut la revenirea in Romania un compliment mai frumos decat o poezie. I-a spus ca atunci cand a plecat Margareta a avut senzatia ca i-a plecat propria tinerete. Asa au simtit, probabil, si parintii nostri. Dar si cei care i-au marturisit dupa multi ani artistei, prin intermediul internetului, ca au plecat din Romania cu o valiza si cu un disc al Paslaritei! Mai frumos de-atat nici ca se poate spune despre recunoasterea unui adevarat artist!

MARIUCA NU POARTA PE UMERI CELEBRITATEA MAMEI EI

La revenire in Romania, Margareta a venit insotita de fiica sa, Ana Maria, careia apropiatii i-au spus simplu Mariuca. A crescut cu picioarele bine infipte-n pamant, urmand exemplul parintilor. "Nu am lasat-o niciodata sa poarte pe umeri celebritatea mamei ei: nu a fost niciodata «fiica Margaretei Paslaru», si-a cucerit singura laudele." Fiindca in casa s-a vorbit romaneste, Mariuca a prins repede limba. Ii place si ei sa cante, dar nu a tentat-o lumea muzicii. Si-a ales singura drumul: este consultant in investitii private, si-a construit singura o cariera solida. A urmat un al doilea masterat, fiindca a dorit sa-si asigure viitorul. In afara de voce, pe care a mostenit-o de la mama ei, a mai mostenit si caracterul echilibrat, ideea de a sti exact ceea ce vrea. Margareta a fost soacra mica, dar… mare, caci Ana Maria s-a casatorit si a facut o nunta in stil american. In foto-albumul virtual al mamei exista poze de poveste, cu Ana Maria imbracata in rochia alba de mireasa alaturi de Juan, alesul inimii ei.

×
Subiecte în articol: margareta editie de colectie