x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Regii Romaniei

Regii Romaniei

de Ilarion Tiu    |    22 Ian 2007   •   00:00
Regii Romaniei

Imbracamintea-standard a celor patru regi ai Romaniei a fost haina militara. Dinastia regala romaneasca nu a fost una autohtona, fiind "importata" din Germania, din randul Casei de Hohenzollern.

Capete incoronate

Imbracamintea-standard a celor patru regi ai Romaniei a fost haina militara. Dinastia regala romaneasca nu a fost una autohtona, fiind "importata" din Germania, din randul Casei de Hohenzollern. Inca de la instalare Regele Carol I a adoptat ca imbracaminte oficiala uniforma de ofiter, in primul rand pentru a-si spori autoritatea in conditiile in care multi il considerau un "venetic".

CAROL I. Principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a urcat pe tronul Romaniei la 10 mai 1866 in conditii extrem de tulburi atat pe plan intern, cat si international. A preluat o tara vasala Imperiului Otoman, careia i-a promis independenta. Pentru aceasta a intarit Armata, principele insusi imbracandu-se tot timpul in uniforma de ofiter (el fusese locotenent in armata prusaca). Pentru a-si spori autoritatea contestata de unii politicieni, in perioada razboiului de independenta s-a deplasat pe frontul din Bulgaria, unde a condus trupele in calitate de sef al Armatei. A locuit intr-o coliba acoperita de paie, participand timp de sase luni la campaniile militare alaturi de soldatii sai.

Carol I le-a impus si membrilor familiei regale comportamentul si vesmantul sau sobru. Chiar si la intalnirile particulare cu politicienii romani, regele aparea imbracat in uniforma militara, ceea ce impunea o atmosfera sobra, cazona. Pana in ultimele clipe ale vietii Carol I a aparut imbracat in unifoma de ofiter, vesmant in care a si fost ingropat.

FERDINAND I. Carol I nu a avut urmasi, succesor fiind desemnat nepotul sau, Ferdinand. La 19 aprilie 1889 acesta a sosit la Bucuresti pentru a-si prelua atributiile de mostenitor al monarhiei. Cat timp a trait Carol I, Ferdinand a adoptat stilul militar de imbracaminte al unchiului sau chiar si la intalnirile particulare. Dupa razboi atmosfera de la Curte s-a mai destins, Ferdinand I adoptand o tinuta "civila" cand se intalnea cu apropiatii sai sau cu politicienii. Insa in ceremoniile oficiale tinuta militara s-a mentinut, fiind simbolul autoritatii monarhiei.

CAROL AL II-LEA. Spre deosebire de Carol I, Ferdinand a avut sase copii, primul-nascut fiind Principele Carol - 15 octombrie 1893. Acesta si-a petrecut copilaria si adolescenta in Romania, insusindu-si si unele deprinderi comportamentale "balcanice" ale locului. Inca de mic apare in fotografiile oficiale imbracat in uniforma militara, in spiritul monarhiei de Romania. Pentru a sugera apropierea de "talpa tarii" a fost fotografiat chiar si in straie de ciobanas.

Principele Carol a fost, de tanar, o persoana aventuriera. A fugit de pe front in 1918 pentru a se casatori la Odessa cu Zizi Lambrino. In martie 1921 a renuntat la acel mariaj, casatorindu-se cu principesa Greciei, Elena, cu care a avut un copil, Mihai. Dar curand a inceput o aventura cu Elena Lupescu, renuntand la statutul de principe mostenitor in decembrie 1925. Din pricina vietii sale "agitate", Principele Carol si-a atras porecla de "regele-playboy". Vestimentatia sa era adecvata acestui statut "nobil", afisandu-se in costume elegante, alaturi de anturaje la fel de "sic".

Insa dupa ce va deveni rege (iunie 1930), Carol al II-lea va adopta si el tinuta militara. Dar nu din ratiuni de sobrietate ca si Carol I, ci pentru ca era preocupat de "alinierea" tuturor segmentelor populatiei dupa model fascist. Carol al II-lea a impus un regim autoritar in februarie 1938, grupand populatia in categorii profesionale - a desfiintat sindicatele, pe care le-a organizat in bresle, pe tineri i-a integrat in "Straja Tarii", iar functionarii statului au fost obligati sa intre in "Frontul Renasterii Nationale". Pentru "strajeri", regimul a confectionat uniforme asemanatoare cu cele ale pionierilor din anii regimului comunist. Si membrii Frontului Renasterii Nationale aveau un costum oficial, de culoare albastra iarna si alba vara. Intregul Parlament al Romaniei era in uniforma. La toate ceremoniile oficiale regele aparea imbracat in vesminte militare, cu bereta si pelerina de maresal.
Regele-copil Mihai I bucurandu-se de cateva zile "libere" in statiunea Mamaia

MIHAI I. Prin renuntarea Principelui Carol la tron, fiul sau, Mihai, a devenit mostenitorul tronului in 1925, la varsta de 3 ani. Peste numai doi ani va deveni rege, deoarece Ferdinand I a murit in noiembrie 1927 rapus de cancer. In varsta de numai 5 ani, micul rege nu este imbracat in uniforme militare, aparand in fotografiile oficiale in camasi albe sau chiar in costum de baie si colac de plastic pe plaja la Mamaia.

Insa tatal sau va schimba "politica" vestimentara a fostului rege-copil dupa intoarcerea pe tron in iunie 1930. Mihai a fost numit "Mare Voevod de Alba-Iulia", si costumat in concordanta cu statutul sau, in uniforma militara.
Erori la funeralii regale
In ultimi ani de viata, Ferdinand I a suferit de cancer la intestine. Desi medicii i-au extirpat tesuturile afectate, nu a putut fi vindecat, murind in chinuri la 20 iulie 1927. Funeraliile sale au fost destul de haotic organizate. In graba a fost asezat intr-un sicriu obisnuit, fara insemne si decoratiuni regale, ceea ce a provocat nemultimirea familiei. Nu l-au mai scos de acolo, fiind tapitata catifea rosie peste sicriu. Imaginea macabra a tamplarului care batea cuie in sicriul regal a devenit de poveste in epoca. S-a gresit si in alegerea vestimentatiei defunctului. Regele Ferdinand fusese imbracat in haina de general de Vanatori, insa Regina Maria si-a adus aminte ca monarhul dorise sa fie inmormantat in uniforma de general de Cavalerie. Nefiind scos din sicriu, i-a fost pus pe corp un veston de general de Cavalerie cu spatele taiat.
"DIVA" BALCANILOR
Regina Maria, ingrijindu-se de soarta ranitilor in primul razboi mondial
Cel mai "colorat" personaj al Dinastiei de Romania a fost Regina Maria. A fost crescuta la curtea Marii Britanii, casatorindu-se in anul 1893 cu Principele-mostenitor Ferdinand. Devenita regina in 1914, in prag de razboi, Maria va adopta ca vestimentatie oficiala uniforma de Rosiori, dar si vesmantul alb de sora medicala. In octombrie 1926, Maria a facut o vizita controversata in America, la invitatia dansatoarei de cabaret Loïe Füller, care a sponsorizat si organizat itinerariul reginei. Prezentata de presa americana ca o "diva a Estului", Maria a avut mai multe intrevederi oficiale, printre care si un dineu la Casa Alba oferit in onoarea ei de presedintele Calvin Coolidge. A acordat numeroase interviuri presei de peste Ocean, aparand imbracata in diverse costumatii, de la hainele traditionale indiene pana la ultimele creatii pariziene ale momentului.
×
Subiecte în articol: carol ferdinand uniforma editie de colectie