x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Regina farselor

Regina farselor

27 Mar 2005   •   00:00

Cleopatra este cea mai cunoscuta regina egipteana din mitologia antica. Si-a folosit inteligenta pentru a urca pe tronul Egiptului, inainte de a implini 18 ani.

  • de ROXANA I. ANCUTA
  • SANTAJE ANTICE
  • Leonor Varela se alatura actritelor care au interpretat-o pe Cleopatra (Liz Taylor, Theda Bara, Lucy Lawless)
    Cleopatra s-a nascut in anul 69 i.Hr., in Alexandria, pe vremea aceea capitala Egiptului. Dupa moartea lui Ptolemeu al XII-lea, tatal ei, Cleopatra si fratele ei, Ptolemeu al XIII-lea, se casatoresc si mostenesc tronul. Chiar daca imaginea reginei din multe carti ori documente era aceea a unei femei deosebit de frumoase, analele istoriei o infatiseaza cu trasaturi mai mult masculine si cu nas coroiat. Cu toate astea, avea alte calitati care compensau lipsa frumusetii si care o faceau sa fie ravnita de barbati. Despre Cleopatra se spune ca era foarte inteligenta, vorbea noua limbi straine, avea o voce placuta, o statura atletica si, mai ales, a fost un politician viclean. Nu putine au fost ocaziile in care s-a folosit de siretenia cu care a inzestrat-o natura.

    INFASURATA IN COVOR. In septembrie 48 i.Hr., Pompei este ucis in batalia de la Pharsalus, iar succesorul sau pe tronul Imperiului Roman devine Cezar. Acesta din urma voia sa cucereasca Egiptul, plan care a ajuns si la urechile Cleopatrei, decisa sa nu cedeze puterea. Asadar, pentru a si-l apropia pe Cezar, un posibil dusman, amazoana Egiptului recurge la un siretlic. Ca semn de prietenie, aceasta ii trimite imparatului un enorm covor egiptean. Nimic neobisnuit in acest gest, numai ca, in momentul in care Cezar il desface, de pe podeaua palatului "rasare" chiar Cleopatra. Regina se infasurase in covor pentru a putea trece de garzile palatului, inclusiv de inamicii sai. Impresionat de ingeniozitatea Cleopatrei, Cezar o invita la cina impreuna cu fratele ei. Dupa numai o zi, Cezar (54 de ani) si Cleopatra (22 de ani) devin amanti, lucru care, de altfel, nu constituia un secret pentru Ptolemeu (care-i era si frate, si sot).

    A DOUA SOTIE. In martie 44 i.Hr., Cezar este injunghiat intr-o sedinta de Senat. Simtind ca este in pericol, Cleopatra fuge din Roma. Imediat dupa reintoarcerea ei in Egipt, Ptolemeu al XIV-lea este otravit, iar Caesarion (fiul ei si al lui Cezar) devine faraon. Pe vremea aceea, lupta pentru tronul Romei se dadea intre Octavian, fiul adoptiv al lui Cezar, si Marc Antoniu. Acesta din urma ii propune Cleopatrei sa i se alieze, iar regina vede in aceasta invitatie o mare oportunitate pentru a-si consolida puterea in Egipt, dar si in Roma.

    Un alt moment din viata Cleopatrei, in care regina hotaraste ca este cazul sa recurga din nou la viclenia sa, este apropierea ei de Antoniu. Desi era insurat cu sora lui Octavian, Antoniu o face pe Cleopatra sotia sa, care ii daruieste trei copii. Regina nu s-a lasat pana ce Antoniu nu a divortat de Octavia. In urma unui plan ingenios, Cleopatra l-a convins pe amantul sau sa plece la razboi, in Atena. Cum acesta insista totusi sa-si vada prima sotie, Cleopatra se infometeaza si ameninta ca se sinucide. Santajul ii reuseste cu succes. In perioada 32-31 i.Hr. Antoniu divorteaza de Octavia, facandu-i pe plac Cleopatrei.

    Cleopatra s-a maritat cu fratele ei mai mic, faraonul Ptolemeu al XIII-lea (12 ani), doar de convenienta, pentru ca scopul ei era sa devina regina. Traditia nu o lasa sa se urce pe tron, daca nu era casatorita

    VENIN DE VIPERA
    Dupa moartea lui Antoniu, Cleopatra si copiii ei sunt luati prizonieri de Octavian. Regina incearca sa se sinucida, dar nu reuseste, fiind bine pazita de Octavian si garzile sale. Prin urmare, amazoana schimba tactica. Incepe sa se apropie de Octavian. In timpul unui ospat, Cleopatra primeste un cos cu smochine, in care a fost ascunsa, la ordinele sale, o vipera. La scurt timp dupa ce gusta fructele, Cleopatra ii trimite lui Octavian o scrisoare si il roaga sa fie ingropata langa Antoniu. Cleopatra moare pe 12 august 30 i.Hr., la varsta de 39 de ani.

    Regina a reusit sa-l faca pe Octavian sa-i cada in capcane. Dupa cele cateva tentative nereusite de suicid, Cleopatra se arunca aproape goala la picioarele lui, spunandu-i ca vrea sa traiasca. Octavian a crezut-o
    ×