x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos A slăbi fără niciun regim. Metoda dr. Zermati ne invată să mâncăm doar atunci când ne este foame

A slăbi fără niciun regim. Metoda dr. Zermati ne invată să mâncăm doar atunci când ne este foame

de Magda Marincovici    |    21 Aug 2014   •   18:59
A slăbi fără niciun regim. Metoda dr. Zermati ne invată să mâncăm doar atunci când ne este foame
Sursa foto: Thinkstock

Metoda de a slăbi a nutriţionistul Jean Philippe Zermati se bazează pe cunoaştere atentă a nevoilor nutriţionale şi psihologice ale corpului şi nu are nimic de-a face cu progamul strict pe cantităţi şi zile comun tuturor dietelor.
Doctorul Jean Philippe Zermati, nutriţionist, şi doctorul Gerard Apfelbaum, un renumit psihiatru, sunt interesaţi de psihologia actului de a mânca. Împreună, cei doi specialişti au fondat asociaţia GROS (Groupe de Reflexion sur l’Obesite et le Surpoids – un grup de meditaţie asupra obezităţii şi supraponderalităţii), care luptă contra dietelor de slăbit oricare ar fi ele şi care se concentrează pe indivd şi propriile lui senzaţii şi sisteme de reglare. Dr. Zermati a elaborat două volume (“La fin des regimes” şi “Maigrir sans regime”) în care prezintă această metodă şi modul ei de aplicare. Metoda propusă de dr. Zermati porneşte de la necesitatea de a face pace între om şi hrană şi îi dă posibilitatea acestuia ca singur să calculeze care îi este greutatea potrivită. Dr. Zermati porneşte de la o serie de observaţii. Majoritatea oamenilor sunt obsedaţi de kilogramele acumulate peste greutatea normală după fiecare dietă, de modul cum să procedeze ca să slăbească cât mai rapid. Majoritatea oamenilor sunt frustraţi din cauza noianului de interdicţii impuse de dietele de slăbit. Pe acest fond, dr. Zermati ne propune să ne eliberăm de acest stres nociv. Practic, dr. Zermati ne îndeamnă să fim foarte atenţi atunci când mâncăm şi să acordăm acestui moment din viaţa noastră importanţa cuvenită. Pentru aceasta, dr. Zermati ne recomandă să notăm într-un carnet nu numai cantităţile ingerate, ci şi conţinutul alimentelor, cu cine le mâncăm, în ce loc, la ce ore… Dar mai ales să notăm starea creată: frustrare, enervare, stres, saţietate, plăcere etc. Aceasta este prima etapă, numită de observaţii, care durează aproximativ două săptămâni. În etapa a doua, dr. Zermati ne sfătuieşte să ne facem un obicei din a ne aşeza la masă doar când într-adevăr simţim că ne este foame şi să ne ridicăm când ne-am săturat. În această etapă, învăţăm un lucru esenţial: să facem diferenţa între foamea reală şi pofta de a mânca, între “mi-e poftă şi mi-e foame”. Pentru aceasta, dr. Zermati ne recomandă să mâncăm doar la masă şi nu aiurea, pe stradă, în maşină sau în parc. Atunci când stăm la masă, vom fi atenţi exclusiv la ceea ce mâncăm şi nu la televizor, la calculator sau la ce scrie într-un ziar. Este foarte important să mestecăm bine alimentele, să ne bucurăm de aromele condimentelor, să ne concentrăm asupra gusturilor. În etapa a treia a metodei dr. Zermati, dobândim însănătoşirea psihologică. Adică, vom scăpa de sentimentul de învinovăţire care ne cuprinde atunci când, să spunem, ronţăim nişte chipsuri sau ciocolată. Aceste alimente nu ne sunt interzise. Cu o singură condiţie, învăţată în etapa anterioară: totul se mănâncă aşezat civilizat la masă, la ora potrivită, atât cât este necesar ca să ne săturăm. Doctorul Zermati este convins că, respectând aceste etape, creierul, cel mai tare calculator din lume, ne va ajuta să ţinem sub control tot ceea ce mâncăm.


×