x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ca să “topeşti” kilogramele aduse de o ciocolată trebuie să mergi 10 kilometri

Ca să “topeşti” kilogramele aduse de o ciocolată trebuie să mergi 10 kilometri

de Florin Condurateanu    |    06 Sep 2016   •   20:40
Ca să “topeşti” kilogramele aduse de o ciocolată trebuie să mergi 10 kilometri

La curele de slăbire se pricepe toată lumea, orice publicaţie are obligatoriu o reţetă de dat jos kilogramele în plus, vecinele şi cumetrii dau sfaturi de necontrazis privind dietele. Imprudenţii se agită să slăbească cu “hei-rup” şi se laudă că au lepădat zeci de kilograme în puţine săptămâni. Nici nu bănuisc că şi-au dat peste cap metabolismul şi că se îngraşă ulterior mai zdravăn. Aduce informaţii ştiinţifice despre regimul alimentar medic primar doctor Aurelian Ranetti, şeful Secţiei Endocrinologie a Spitalului Militar Central “Dr. Carol Davila” din Bucureşti.

 

Benjamin Franklin spunea: “n-am văzut pe nimeni care să moară de foame, dar am văzut mulţi care au murit de prea multă mâncare”. Greutatea unui om trebuie stabilită conform efortului fizic pe care-l face, ţinând cont de tinereţea lui, de înălţime, de bolile asociate. Precuparea corectă este să-ţi menţii greutatea potrivită, e mai greu decât să slăbeşti. Toţi trebuie să ştim că regimul alimentar este precum dieta la un bolnav cronic, adică trebuie ţinută toată viaţa. Jocul cu kilogramele, slăbirea pompieristică urmată de îngrăşarea ulterioară sunt mai periculoase decât supraponderalitatea.

Cura corectă de slăbire se recomandă cu pierderea a 100 de grame în fiecare zi, deci slăbirea cu 3 kilograme pe lună, şi nu mai mult de 1 kilogram pe săptămână. Este o performanţă să slăbeşti 5-10% din greutatea corpului în 6 luni. Într-o zi trebuie să se consume între 900 şi 2.000 de kilocalorii în funcţie de criteriile arătate mai sus. Cel mai bogat în kilocalorii este uleiul, 100 de mililitrii aduce 900 de kilocalorii, iar dacă se gătesc cu el prăjeli zestrea de calorii se triplează.

Ciocolata are mai multe calorii decât zahărul fiindcă ea conţine şi grăsimi. O tabletă de ciocolată cu alune şi stafide, conţinând 500-600 kilocalorii în 100 de grame te îngraşă atât de mult, încât e necesar să mergi din centrul Capitalei până în Drumul Taberei, adică vreo 10 kilometri, pentru a anula aportul de kilograme. O porţie de cartofi prăjiţi are 550 de kilocalorii şi impune şi ea o excursie pe jos de circa 10 kilometri.

Zilnic, omul e bine să mănânce cumpătat, în mai multe mese, asigurându-se că nu a uitat nicio clasă de alimente. Şi, apoi, greutatea normală se păstrează şi prin lupta cu sedentarismul, fiecare trebuie să meargă pe jos cel puţin o jumătate de oră, zilnic, în pas uşor grăbit.


S-a înstăpânit obiceiul de a ronţăi seminţe în faţa televizorului sau la meci. Nu e de neglijat că 100 de grame de seminţe conţin 560 de kilocalorii şi anularea acestui aport caloric mare se face tot prin 10 kilometrii de mărşăluit. Nu mai e de actualitate proverbul “gras şi frumos”, iar îmbuibatul copiilor duce la obezitate infantilă şi diabet. Atenţie, de asemenea, la excesul de paste. Şi ele îngraşă:100 de grame conţin 250-300 de kilocalorii.

 

×