x close

Pericolele din alimentație influențează sănătatea

0
Autor: Diana Scarlat 12 Feb 2018 - 21:50
Pericolele din alimentație influențează sănătatea


Lumea medicală trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că multe dintre afecțiuni sau chiar blolile grave pot fi provocate de alimentație. Cu semnul întrebării încă, pe seama substanțelor chimice din alimente, dar și a Organismelor Modificate Genetic sunt puse astăzi mai multe afecțiuni, malformațiile congenitale, bolile degenerative și chiar cancerul. Problemele sunt cauzate și de hormonii de creștere, mai ales atunci când sunt folosți în exces. Iar antibioticele din alimente scad eficiența tratamentelor.

Pentru a înlătura pericolele din alimentație, putem alege alimente produse ecologic, dar trebuie să cunoaștem semnificația specificațiilor de pe etichetă. Pentru a ne asigura că facem alegerea corectă, diferența denumirii fiind dată de țara din UE în care sunt produse. Alimentul ecologic trebuie să respecte standardele impuse de Uniunea Europeană pentru producție și etichetare, adică fără: pesticide, îngrășăminte sintetice sau din nămoluri de epurare, erbicide, antibiotice, bioinginerie, hormoni și radiații ionizante. Dacă produsul este etichetat ca fiind „organic”, înseamnă că a fost verificat, ferma a fost inspectată și producția a fost certificată, după  ce s-a constatat că s-au respectat toate regulile impuse de standardele UE. „Natural” și „100% natural” nu înseamnă certificat ca fiind Bio, Eco sau Organic. Oricine poate pune asta pe o etichetă, fără nicio răspundere legală, chiar dacă se constată că respectivul produs conține chimicale.

Certificarea se face pentru etichetarea conform standardelor UE, iar natural poate însemna doar că planta sau animalul a crescut în natură. Produsele organice nu pot conține niciun fel de OMG. Untul bio, de exemplu, este obținut din lapte de la animalele crescute ecologic, iar în acest proces se verifică atât modul în care sunt crescute animalele - în aer liber și hrănite cu furaje ecologice.

 

Alimentele ecologice

- au gust mai bun, pentru că nu suferă modificări genetice și nu sunt tratate cu diverse substanțe chimice.

- nu slăbesc sistemul imunitar, în timp ce studiile au demonstrat că organismele modificate genetic (OMG) conduc la slăbirea imunității și, drept urmare, cresc riscul de alergii, disfuncții sexuale sau cancer.

- nu cresc rezistența organismului la antibiotice.

- nu conțin reziduuri de pesticide. Deși pesticidele sunt eficiente în lupta împotriva dăunătorilor, se elimină prea puțin prin spălare. Mare parte dintre acestea ajung în corpul nostru, prin ingerare.

- au o mai mare capacitate antioxidantă. antioxidanții stimulează imunitatea și protejează celulele de atacul radicalilor liberi, ne apără de boli și întârzie îmbătrânirea.

- cel mai bun mod de a-i feri pe copii de boli este de a evita consumul de alimente stropite cu pesticide.

Substanțele minerale artificiale ajunse în organism cresc riscul de autism și aDHD.

 

Ce trebuie să știm despre mâncare

O vitamină efervescentă sau un supliment alimentar luat fără a ține cont de sfatul unui medic nu poate suplini deficitul de vitamine din organism, pe care trebuie să le luăm din alimentație.

Unele pot face mai mult rău decât bine, dacă substanțele pe care le conțin nu sunt dozate optim. În urma unor studii s-a constatat că unele dintre ele au fost asociate creșterii riscului de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer și chiar apariţiei pietrelor la rinichi sau a colecistului. Prof. univ. dr. Ion  Schileru, de la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București, a publicat un articol științific despre suplimentele alimentare, în care arată că folosirea acestora poate fi considerată o măsură de „avarie“, nu un substitut pentru o dietă alimentară suficientă și variată. Specialistul amintește nevoia de a consul t a cu atenție recomandările nutriționale pentru diferitele categorii de vârstă, sex, activități desfășurate, condițiile de mediu etc. „Curent, noțiunile de supliment alimentar și supliment nutritiv sunt considerate echivalente.

Termenul «supliment nutritiv » are numeroase semnificații, însemnând deopotrivă produse complexe destinate sportivilor, produse pentru corectarea carențelor de vitamine și minerale, până chiar și combinații alimentare destinate copiilor (cum ar fi laptele cu cereale).

Unele dintre aceste suplimente au o arie largă de utilizare, cum este cazul multivitaminelor care sunt benefice oricărui consumator care are o stare de sănătate dezechilibrată, afectată de solicitări pasagere ori încercată de boală.

Cu totul diferită este administrarea suplimentelor speciale, care trebuie folosite la recomandarea unui specialist”, explică prof. dr. Ion Schileru, subliniind faptul că în legătură cu orice supliment alimentar se presupune că ar putea avea anumite efecte nedorite asupra consumatorului, astfel încât este firesc să fie urmărite și cunoscute aceste efecte, mai ales cele nocive.

 

Experimentele arată că ființa umană este legată de schema tradițională de hrană din mediul natural. Unii consumatori au nevoie de suplimente alimentare, în timp ce alții le aleg pe baza tendințelor generale. Numărul celor care consumă în mod curent suplimente alimentare este din ce în ce mai mare.

 

Bomba din suplimentele alimentare

La polul opus față de alimentele bio se află Organismele Modificate Genetic (OMG), plante sau animale al căror ADN a fost modificat. Aceste produse au fost supuse unor teste pe termen scurt, pentru a se determina efectele asupra oamenilor și mediului înconjurător, dar testele făcute până în prezent nu sunt relevante pentru stabilirea cu exactitate a efectelor nocive ale acestora.

Substanțele chimice, hormonii de creștere și antibioticele sunt folosite în exces în unele ferme, atât pentru plante, cât și pentru animale, iar consumul acestora poate provoca boli grave, alergii, intoleranță la gluten sau lactoză și alte afecțiuni.

Multe substanțe nocive au fost descoperite, în urma controalelor, în produsele fals etichetate ca „tradiționale”, care nu corespund standardelor UE pentru certificare BIO, Eco sau Organic.

Produsele organice de origine animală, precum carnea roșie, carnea de pasăre, ouăle și produsele lactate, provin de la animale care au fost hrănite 100% cu produse furajere ecologice, cărora nu le-au fost administrate antibiotice sau hormoni de creștere și care au acces la aer liber.

Alimentele „organice” pot fi: 100% organice (complet ecologice sau făcute din ingrediente organice); organice (cel puțin 95% organice); „realizat cu ingrediente organice” (conține cel puțin 70% ingrediente organice). Pentru ca un producător să aibă dreptul că cultive produse eco, bio, organice el trebuie practic să detoxifieze pământul/mediul de creștere timp de cel puțin doi ani. Fermele sunt atent monitorizate, verificate periodic și certificate.


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Cum să vă îmbunătățiți nivelul de colesterolul "bun"

Cum să vă îmbunătățiți nivelul de colesterolul "bun"
Este o concepție greșită conform căreia colesterolul este, în general, rău și nivelurile ridicate sunt întotdeauna cauze de îngrijorare serioasă. Dar, dacă ți-am spune că există un tip de colesterol care...

Seminţele CRUDE de dovleac vă ajută să deveniţi mai uşori cu 6 kilograme. Iată ce trebuie să faceţi!

Seminţele CRUDE de dovleac vă ajută să deveniţi mai uşori cu 6 kilograme. Iată ce trebuie să faceţi!
Vremea rece a începutui de Noiembrie ne îndeamnă la poveşti spuse la gura sobei. Din acest decor nu ar trebui să lipsească seminţele de dovleac, cu aroma lor de toamnă târzie. Sâmburii de bostan te ajută s

Beneficiile incredibile pentru sănătate ale murăturilor!

Beneficiile incredibile pentru sănătate ale murăturilor!
Nu este doar aroma oțetului,  care este atrăgătoare pentru consumatori.  Este vorba și despre beneficii aduse sănătații prin consumarea murăturilor. Pe lângă bunătatea legumelor, pot exista și...

Cocktailurile de fructe si legume care intaresc imunitatea!

Cocktailurile de fructe si legume care intaresc imunitatea!
Sistemul imunitar al omului nu cunoaste odihna, "lucrand" tot timpul pentru protejarea organismului. Iata, din cand in cand, el are nevoie de "ajutor".   Fructele si legumele nu numai ca ofera organismului...

Horoscopul sanatatii: Oboseala, stres, incordare!

Horoscopul sanatatii: Oboseala, stres, incordare!
HOROSCOPUL SANATATII PENTRU 23 MAI 2018. Instabilitate emotionala combinata cu oboseala, stres, hipertonie, agravare a afectiunilor cardio-vasculare, asa poate fi caracterizata ziua de astazi. Deci, mare grija, nu...

Sport dimineaţa sau seara? Avantaje şi dezavantaje

Sport dimineaţa sau seara? Avantaje şi dezavantaje
Auzim mereu că cel mai bine este să facem sport dimineaţa, dar nu ştim exact de ce. Indiferent ce moment al zilei alegi să faci mişcare există avantaje şi dezavantaje. Programul sportiv depinde şi de ce...

Un ou pe zi poate reduce riscul de accident vascular cerebral

Un ou pe zi poate reduce riscul de accident vascular cerebral
Consumul unui ou pe zi reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la un sfert comparativ cu cei care le consumă rar, potrivit oamenilor de ştiinţă. De asemenea, cei care consumă aproximativ cinci...

Iaurtul, un "super aliment" la îndemâna tuturor

Iaurtul, un "super aliment" la îndemâna tuturor
Poate o porţie de iaurt consumată înainte de o masă plină de prăjeli să diminueze efectele dăunătoare ale celei din urmă? Aceasta a fost sugestia de săptămâna trecută a cercetătorilor americani care au...

Oţetul din cidru de mere, un ajutor în lupta împotriva kilogramelor

Oţetul din cidru de mere, un ajutor în lupta împotriva kilogramelor
Oţetul din cidru de mere este prezentat ca fiind noul elixir pentru arderea grăsimilor. Însă chiar funcţionează? Prevention propune să începem cu veştile proaste. Există foarte puţine dovezi directe...

8 simptome ale deficienţei de zinc

8 simptome ale deficienţei de zinc
Dacă doreşti să-ţi întăreşti sistemul imunitar, zincul este un mineral esenţial pentru a realiza armonie în corp, în special când vine vorba de metabolism, creştere şi simţuri, scrie Prevention. Vestea...

Epilepsia, o descărcare furtunoasă de electricitate în creier pe căi nefireşti

Epilepsia, o descărcare furtunoasă de electricitate în creier pe căi nefireşti
Când medicul rosteşte diagnosticul epilepsie, această boală cade ca un trăznet asupra pacientului, asupra rudelor. Spaima trebuie trasă de mânecă, epilepsia bine tratată şi regimul cumpătat de viaţă pot...

Povesti adevarate: Sangele lui a salvat milioane de vieti!

Povesti adevarate: Sangele lui a salvat milioane de vieti!
Sangele donat de australianul James Harrison a ajutat la salvarea a milioane de vieti. Daruirea de care a dat dovada i-a adus o distinctie de stat si prezenta in Cartea recordurilor. Recent, Harrison a iesit la pensie...

Antrenamente în 2. Cu iubitul, prietena sau copiii

Antrenamente în 2. Cu iubitul, prietena sau copiii
Dacă tot astăzi mai toată lumea s-a uitat la nunta regală și e cuprinsă încă de atmosfera de dragoste, m-am gândit să vă arăt cum și antrenamentele pot întări relația de cuplu.  Sau de...

Florile de salcâm, deliciu gastronomic dar și un aliat de nădejde pentru sănătate

Florile de salcâm, deliciu gastronomic dar și un aliat de nădejde pentru sănătate
Florile de salcâm sunt aromate, tonice, vindecătoare, dar și foarte decorative. Sunt recunoscute pentru eficiența lor terapeutică, deoarece conțin uleiuri volatile, robinină, flavone, acacina - un glicozid...

HOROSCOPUL sanatatii: Aveti grija cum mergeti pe strada!

HOROSCOPUL sanatatii: Aveti grija cum mergeti pe strada!
O zi normala din punctul de vedere al sanatatii: imunitatea este la inaltime, iar cu vointa veti putea depasi orice obstacol. Atentie doar cum mergeti pe strada si cum va imbracaati: urmariti prognoza...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de