x close

Pericolele din alimentație influențează sănătatea

0
Autor: Diana Scarlat 12 Feb 2018 - 21:50
Pericolele din alimentație influențează sănătatea


Lumea medicală trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că multe dintre afecțiuni sau chiar blolile grave pot fi provocate de alimentație. Cu semnul întrebării încă, pe seama substanțelor chimice din alimente, dar și a Organismelor Modificate Genetic sunt puse astăzi mai multe afecțiuni, malformațiile congenitale, bolile degenerative și chiar cancerul. Problemele sunt cauzate și de hormonii de creștere, mai ales atunci când sunt folosți în exces. Iar antibioticele din alimente scad eficiența tratamentelor.

Pentru a înlătura pericolele din alimentație, putem alege alimente produse ecologic, dar trebuie să cunoaștem semnificația specificațiilor de pe etichetă. Pentru a ne asigura că facem alegerea corectă, diferența denumirii fiind dată de țara din UE în care sunt produse. Alimentul ecologic trebuie să respecte standardele impuse de Uniunea Europeană pentru producție și etichetare, adică fără: pesticide, îngrășăminte sintetice sau din nămoluri de epurare, erbicide, antibiotice, bioinginerie, hormoni și radiații ionizante. Dacă produsul este etichetat ca fiind „organic”, înseamnă că a fost verificat, ferma a fost inspectată și producția a fost certificată, după  ce s-a constatat că s-au respectat toate regulile impuse de standardele UE. „Natural” și „100% natural” nu înseamnă certificat ca fiind Bio, Eco sau Organic. Oricine poate pune asta pe o etichetă, fără nicio răspundere legală, chiar dacă se constată că respectivul produs conține chimicale.

Certificarea se face pentru etichetarea conform standardelor UE, iar natural poate însemna doar că planta sau animalul a crescut în natură. Produsele organice nu pot conține niciun fel de OMG. Untul bio, de exemplu, este obținut din lapte de la animalele crescute ecologic, iar în acest proces se verifică atât modul în care sunt crescute animalele - în aer liber și hrănite cu furaje ecologice.

 

Alimentele ecologice

- au gust mai bun, pentru că nu suferă modificări genetice și nu sunt tratate cu diverse substanțe chimice.

- nu slăbesc sistemul imunitar, în timp ce studiile au demonstrat că organismele modificate genetic (OMG) conduc la slăbirea imunității și, drept urmare, cresc riscul de alergii, disfuncții sexuale sau cancer.

- nu cresc rezistența organismului la antibiotice.

- nu conțin reziduuri de pesticide. Deși pesticidele sunt eficiente în lupta împotriva dăunătorilor, se elimină prea puțin prin spălare. Mare parte dintre acestea ajung în corpul nostru, prin ingerare.

- au o mai mare capacitate antioxidantă. antioxidanții stimulează imunitatea și protejează celulele de atacul radicalilor liberi, ne apără de boli și întârzie îmbătrânirea.

- cel mai bun mod de a-i feri pe copii de boli este de a evita consumul de alimente stropite cu pesticide.

Substanțele minerale artificiale ajunse în organism cresc riscul de autism și aDHD.

 

Ce trebuie să știm despre mâncare

O vitamină efervescentă sau un supliment alimentar luat fără a ține cont de sfatul unui medic nu poate suplini deficitul de vitamine din organism, pe care trebuie să le luăm din alimentație.

Unele pot face mai mult rău decât bine, dacă substanțele pe care le conțin nu sunt dozate optim. În urma unor studii s-a constatat că unele dintre ele au fost asociate creșterii riscului de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer și chiar apariţiei pietrelor la rinichi sau a colecistului. Prof. univ. dr. Ion  Schileru, de la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București, a publicat un articol științific despre suplimentele alimentare, în care arată că folosirea acestora poate fi considerată o măsură de „avarie“, nu un substitut pentru o dietă alimentară suficientă și variată. Specialistul amintește nevoia de a consul t a cu atenție recomandările nutriționale pentru diferitele categorii de vârstă, sex, activități desfășurate, condițiile de mediu etc. „Curent, noțiunile de supliment alimentar și supliment nutritiv sunt considerate echivalente.

Termenul «supliment nutritiv » are numeroase semnificații, însemnând deopotrivă produse complexe destinate sportivilor, produse pentru corectarea carențelor de vitamine și minerale, până chiar și combinații alimentare destinate copiilor (cum ar fi laptele cu cereale).

Unele dintre aceste suplimente au o arie largă de utilizare, cum este cazul multivitaminelor care sunt benefice oricărui consumator care are o stare de sănătate dezechilibrată, afectată de solicitări pasagere ori încercată de boală.

Cu totul diferită este administrarea suplimentelor speciale, care trebuie folosite la recomandarea unui specialist”, explică prof. dr. Ion Schileru, subliniind faptul că în legătură cu orice supliment alimentar se presupune că ar putea avea anumite efecte nedorite asupra consumatorului, astfel încât este firesc să fie urmărite și cunoscute aceste efecte, mai ales cele nocive.

 

Experimentele arată că ființa umană este legată de schema tradițională de hrană din mediul natural. Unii consumatori au nevoie de suplimente alimentare, în timp ce alții le aleg pe baza tendințelor generale. Numărul celor care consumă în mod curent suplimente alimentare este din ce în ce mai mare.

 

Bomba din suplimentele alimentare

La polul opus față de alimentele bio se află Organismele Modificate Genetic (OMG), plante sau animale al căror ADN a fost modificat. Aceste produse au fost supuse unor teste pe termen scurt, pentru a se determina efectele asupra oamenilor și mediului înconjurător, dar testele făcute până în prezent nu sunt relevante pentru stabilirea cu exactitate a efectelor nocive ale acestora.

Substanțele chimice, hormonii de creștere și antibioticele sunt folosite în exces în unele ferme, atât pentru plante, cât și pentru animale, iar consumul acestora poate provoca boli grave, alergii, intoleranță la gluten sau lactoză și alte afecțiuni.

Multe substanțe nocive au fost descoperite, în urma controalelor, în produsele fals etichetate ca „tradiționale”, care nu corespund standardelor UE pentru certificare BIO, Eco sau Organic.

Produsele organice de origine animală, precum carnea roșie, carnea de pasăre, ouăle și produsele lactate, provin de la animale care au fost hrănite 100% cu produse furajere ecologice, cărora nu le-au fost administrate antibiotice sau hormoni de creștere și care au acces la aer liber.

Alimentele „organice” pot fi: 100% organice (complet ecologice sau făcute din ingrediente organice); organice (cel puțin 95% organice); „realizat cu ingrediente organice” (conține cel puțin 70% ingrediente organice). Pentru ca un producător să aibă dreptul că cultive produse eco, bio, organice el trebuie practic să detoxifieze pământul/mediul de creștere timp de cel puțin doi ani. Fermele sunt atent monitorizate, verificate periodic și certificate.


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Alimentele care te pot îmbolnăvi grav

Alimentele care te pot îmbolnăvi grav
În foarte multe cazuri, toxiinfecţiile alimentare îţi pot pune viaţa în pericol. E greu să stabileşti cu exactitate care sunt alimentele bune de mâncat şi care sunt cele ce pot cauza...

LĂMÂIE și PĂTRUNJEL – combinația perfectă, care vă transformă corpul și vă echilibrează nivelul de colesterol

LĂMÂIE și PĂTRUNJEL – combinația perfectă, care vă transformă corpul și vă echilibrează nivelul de colesterol
Rețeta băuturii care combină lămâia cu pătrunjelul este una dintre cele mai eficiente și mai sănătoase metode de a scăpa de kilogramele în exces. Fiecare dintre cele două ingrediente care stau la...

Alimente şi obiceiuri sănătoase pentru a preveni apariţia cancerului de sân

Alimente şi obiceiuri sănătoase pentru a preveni apariţia cancerului de sân
Cancerul de sân este o boală compexă care depinde de diferiţi factori, printre care cei mai importanţi sunt predispoziţia genetică, stilul de viată şi dieta. Ziua Mondială de Prevenire a Cancerului de...

Dieta cu mămăligă e... dieta curtezanelor! Știai asta? Află care e meniul

Dieta cu mămăligă e... dieta curtezanelor! Știai asta? Află care e meniul
Dieta cu mămăligă e... „de pe vremea bunicii”, dar nu a bunicilor româncelor. Inventată acum 300 de ani, le ajuta pe curtezane să intre în corsete! În ciuda faimei noastre de...

10 înlocuiri simple de ingrediente care fac mâncarea dietetică, sănătoasă dar și gustoasă

10 înlocuiri simple de ingrediente care fac mâncarea dietetică, sănătoasă dar și gustoasă
Când vine vorba de cure de slăbire, prima barieră psihologică este cea a renunțării la alimentele care ne produc plăcere sau pur și simplu cu care ne-am obișnuit. Să nu subestimăm obișnuința. Este a...

Verdictul dietologilor: Borsul cu sfecla arde kilogramele!

Verdictul dietologilor: Borsul cu sfecla arde kilogramele!
Oamenii de stiinta britanici au stabilit ca borsul, ciorba acrita, le ajuta pe tineri sa slabeasca, gratie prezentei in aceste preparate culinare a rosiile sau a sfeclei.   Denis Moore si Andrew Reigal sunt...

Avea mâncărime în ochiul stâng. Caz unic în istoria medicală

O tânără din SUA nu putea înlătura senzația de mâncărime la nivelul ochiului stâng. S-a dus la doctor și a aflat că este infestată cu Thelazia gulosa, specia de vierme translucid care...

Ce este durerea şi cum poate fi ea combătută?

Ce este durerea şi cum poate fi ea combătută?
Chiar dacă este adesea asimilată cu un lucru inconfortabil, neplăcut sau chinuitor, durerea are şi părţile ei pozitive: are rolul de a ne proteja de un eventual pericol sau de a ne alarmă atunci când...

Planta care are grijă de inimă şi prelungeşte viaţa cu cel puţin 10 ani

Planta care are grijă de inimă şi prelungeşte viaţa cu cel puţin 10 ani
Folosită din timpuri străvechi, această plantă are o puternică acţiune susţinând funcţiile mentale şi contribuind la creşterea capacităţii cardiace la efort. Considerată un simbol al speranţei şi...

Copilul tău s-a plâns vreodată de dureri articulare? Cât de grav este?

Copilul dumneavoastră se plânge de dureri de articulații? La fel ca varicela, durerile în creștere pot fi un ritual pentru copii. Aceste dureri apar în mod obișnuit la vârste cuprinse...

Tratamente naturiste. 3 remedii naturale eficiente în combaterea sinuzitei

Tratamente naturiste. 3 remedii naturale eficiente în combaterea sinuzitei
Dacă vă confruntați cu durere și presiune la nivelul feței, însoțită de senzație de nas înfundat sau plin cu secreții, atunci suferiți de sinuzită. Sinuzita este o infecție a membranei mucoase...

Andreea Sava: Cele 5 reguli de aur pe care le respect eu

Andreea Sava: Cele 5 reguli de aur pe care le respect eu
Treaba asta cu nutriția poate părea complicată dar nu este chiar chirurgie pe creier. Mi s-a întâmplat să-mi spună multă lume că i se pare greu ce fac eu, adică să aibă o anumită disciplină...

Dieta indiană te ajută să slăbești repede și sănătos

Dieta indiană te ajută să slăbești repede și sănătos
Dieta indiană e în top. Când vă gândiți să apelați la o anumită cură de slăbire, trebuie să luați în calcul o serie de factori, de exemplu: vârsta și greutatea. Dar și rata...

Doar în o treime din cazuri apendicul extirpat este cel vinovat

Doar în o treime din cazuri apendicul extirpat este cel vinovat
Unii cusurgii lansează nişte critici nu totdeauna justificate cum că prea stau chirurgii pregătiţi cu bisturiul în mână. Adică optează în majoritatea cazurilor la intervenţia chirurgicală....

De ce nu putem slabi! Concluzie uluitoare!

De ce nu putem slabi! Concluzie uluitoare!
Cercetatorii britanici au realizat un nou studiu, ajungand la concluzia uluitoare ca invelisul antiaderent al vaselor de bucatarie faciliteaza luarea in greutate.   Substantele chimice folosite in productia...
Serviciul de email marketing furnizat de