x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Bugs Bunny, amic sau dusman?

Bugs Bunny, amic sau dusman?

00 0000   •   00:00

Bugs Bunny, Daffy Duck, Tom si Jerry si, mai nou, Billy si Mandy, catelul Courage si Samurai Jack... Sunt personaje din desenele animate difuzate in prezent pe posturile dedicate copiilor si, in acelasi timp, cei mai buni prieteni ai micutilor incepand de la varsta de doi anisori. In ultimii ani, parintii au primit informatii contradictorii cu privire la efectele pe care le au desenele animate asupra dezvoltarii copilului. S-a ajuns chiar ca unele studii sa propuna interzicerea vizionarii desenelor animate de catre micuti. Si, in incercarea de a eticheta personajele animate drept "vinovate" pentru comportamentul neadecvat al pustilor de 2-6 ani, psihologii au pierdut din vedere calitatile filmelor de desene animate si efectele benefice ale acestora asupra dezvoltarii micutilor. Un lucru e cert: in lumea copiilor, desenele animate sunt nelipsite. Specialistul nostru, psihologul Oana-Maria Udrea, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", sugereaza ca solutia pentru a nu transforma desenele animate in adevarati dusmani ai dezvoltarii armonioase a copilului o constituie moderatia si comunicarea.

Avantaje

"Desenele animate sunt create pentru a raspunde nevoilor copilului. Ele sunt potrivite cu modul de gandire a micutilor, raspund capacitatii lor de a intelege lucrurile", explica psihologul Oana-Maria Udrea. Lumea copiilor este un amestec intre real si fantastic. Iar personajele din desenele animate sunt oameni sau animale reale cu puteri fantastice, sunt supereroi. Cei mici au nevoie de stimulare senzoriala, iar desenele animate le ofera culori intense si muzica placuta. In plus, firul povestilor din filmele de desene animate este pe intelesul lor, iar actiunea se desfasoara intr-un ritm alert, pentru ca micutii sa nu se plictiseasca si sa-si piarda interesul. "O jumatate de ora de desene animate zilnic stimuleaza concentrarea, atentia copilului si imaginatia", adauga specialistul. Filmele de desene animate dezvolta si capacitatea de gandire a celor mici, invatandu-i sa anticipeze firul povestii.

Studii recente au demonstrat chiar ca Scooby Doo, fetitele Powerpuff sau Dexter pot inlocui anestezia locala, deoarece copiii suporta mai usor durerea cand se uita la desene animate.

Desenele animate mai prezinta un avantaj: creeaza modele pentru cei mici. Iar parintii pot folosi aceste repere in educatia copilului. Astfel, daca pustiul este mofturos la mancare, mami si tati pot sa apeleze la personajul preferat. Discutii de genul "Sa stii ca Scooby nu face mofturi la mancare, el mananca tot din farfurie" pot face minuni.

Activitati variate

Atat timp cat comunicarea parinti-copil este pe primul plan, desenele animate nu fac decat sa raspunda nevoilor micutului. Semnale de alarma apar cand mami si tati obseva ca desenele animate au devenit pentru copil principala modalitate de petrecere a timpului. In momentul in care copilul nu mai simte nevoia sa faca altceva decat sa stea in fata televizorului, e clar ca ceva nu este in regula si ca parintii trebuie sa intervina.

TOM SI JERRY VICIOSI. In Anglia vor fi cenzurate peste 1.500 de desene animate, din cauza ca unele personaje apar cu tigara in gura. Printre acestea se numara cateva episoade din Tom si Jerry, Familia Flinstone si Scooby Doo, care contin scene in care fumatul este prezentat ca o activitate la moda, se arata intr-un articol publicat de BBC. Decizia de a taia secventele din Tom si Jerry in care o pisica fumeaza trabuc a venit in urma unei plangeri facute de un telespectator.

COMUNICARE. Privitul excesiv la televizor poate afecta capacitatea copilului de a comunica. De aceea, daca parintii observa ca micutul lor nu face altceva decat sa se uite la televizor, este indicat sa incerce sa comunice cu el cat mai mult. Dupa cele 30 de minute alocate desenelor animate, este bine ca mami sau tati sa il lase pe pusti sa povesteasca ce a vazut, ce anume i-a placut in episodul respectiv si de ce. "In acest mod, parintii pot avea discutii constructive cu copilul lor: il invata diferenta dintre bine si rau, ii controleaza tendinta de a imita comportamentele agresive", arata psihologul.

DEZAVANTAJE. Psihologul Oana-Maria Udrea le atrage atentia parintilor ca desenele animate nu stimuleaza comunicarea. "Am intalnit situatii in care copii de 3 anisori, din cauza timpului indelungat petrecut in fata televizorului, prezentau o intarziere in aparitia si dezvoltarea limbajului expresiv", arata specialistul. Ba mai mult, filmele de desene animate nu influenteaza in mod pozitiv implicarea activa a micutului intr-o activitate, intr-un joc creativ. El se raporteaza la lumea fantastica a lui Scooby Doo, dar nu isi exprima si nu isi valorifica potentialul creativ. La copiii crescuti de Tom si Jerry apar frecvent stari de neliniste, furie, dificultati de concentrare, reactii agresive.

IMITATIE. Tendinta copiilor de a imita personajele preferate din desene animate este absolut normala. De aceea, parintii nu trebuie sa se sperie daca isi aud micutul strigand prin casa: "Eu sunt Distrugatorul!". Un semnal de alarma este insa atunci cand pustiul isi ia in serios rolul si incepe sa distruga lucrurile din casa. Si daca este pedepsit frecvent de educatoare pentru ca isi bate colegii. In aceasta situatie, parintii trebuie sa ii explice copilului diferenta dintre bine si rau si sa incerce sa ii concentreze atentia asupra personajelor pozitive.

SFATUL PSIHOLOGULUI
Singurii care pot impiedica desenele animate sa devina dusmanii dezvoltarii copilului sunt parintii. "De foarte multe ori, ei folosesc desenele animate pe post de baby-sitter si isi lasa copilul ore intregi in fata televizorului. Iar acest lucru, mai ales la varste fragede, poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii limbajului micutului, dar si in plan emotional. Cel mai indicat este ca mami si tati sa ii faca un program copilului, in care desenele animate sa nu depaseasca o jumatate de ora zilnic, restul timpului sa fie ocupat cu activitati variate: jocuri, activitati educative, lectura etc., este de parere psihologul Oana-Maria Udrea.
×