x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Periajul corect la copii. Cum îl înveți să se spele pe dinți

Periajul corect la copii. Cum îl înveți să se spele pe dinți

19 Oct 2017   •   13:47
Periajul corect la copii. Cum îl înveți să se spele pe dinți

Tu te speli pe dinţi? Da, de două ori pe zi. Este răspunsul pe care îl dăm cei mai mulţi dintre noi atunci când suntem întrebaţi. Suntem conştienţi cu toţii de importanţa igienei orale, de mici. Chiar dacă aceasta este realitatea teoretică, în practică, se întâmplă deseori ca modalităţile de realizare şi de menţinere a unei igiene orale corecte să nu fie pe deplin cunoscute. Nou-născuţi, copii, tineri şi adulţi, fiecare are nevoie de o îngrijire corespunzătoare a dinţilor şi a cavităţii orale.

La copii, primul lucru de care trebuie să fim conştienţi este că igiena orală începe înainte ca primii dinţi să fie prezenţi în guriţa celui mic. ”Până la apariţia primilor sau primului dinţisor, putem folosi o periuţă dentară cu peri din silicon. Cu aceasta se curăţă gingiile, obrajii şi limba copilului, pentru că la nivelul lor se retenţionează resturi de lapte. Acestea fermentează şi se descompun dând un miros neplăcut. În plus, această acţiune are şi rolul de a începe obişnuirea copilului cu periajul”, ne-a declarat Dr. Diana Deaconu, medic stomatolog pedodont.

După apariţia primului dinte, medicii recomandă schimbarea periuţei cu una specială, adaptată vârstei copilului. Este valabil şi pentru paste de dinţi. În funcţie de vârsta copilului, periuţa poate varia ca mărime, iar la pastă variază cantitatea de fluor conţinută. Odată cu înaintarea în vârstă a copilului, va creşte şi cantitatea de fluor din pasta de dinţi. Pentru copiii sub 3 ani, pastele de dinţi nu trebuie să conțină fluor pentru că nu este periculoasă ingerarea.

Periajul se face sub supravegherea adultului. Copilul trebuie ajutat până la vârsta de 10-12 ani, pentru a ne asigura că el deprinde o tehnică corectă a periajului.

 

Citeste continuarea pe ideisanatoase.ro 

×
Subiecte în articol: periaj