Aceasta leguma cu gust dulceag, cu o valoare energetica moderata, dar care ne ofera un aport diversificat de vitamine si minerale, nu ar trebui ocolita in alimentatie. Conopida contine cantitati importante de vitamina C: 100 g ne furnizeaza aproximativ 60 g de vitamina. Astfel, o portie de 200 de grame de conopida gatita permite acoperirea aproape in totalitate a necesarului zilnic. Atentie! Vitamina C se distruge in apa, de aceea conopida nu trebuie fiarta multa vreme, ci mai degraba oparita sau gatita la cuptor. In plus, aceasta leguma ne furnizeaza si vitamine din complexul B (B2, B3, B6), vitaminele K si E, minerale (potasiu, calciu, magneziu), oligoelemente (fier, zinc, fluor, seleniu, cupru, bor), precum si fibre, care se stie ca stimuleaza tranzitul intestinal. Ca majoritatea legumelor proaspete, conopida nu atenteaza la silueta noastra: 100 g ne ofera doar 24 de calorii.
Aliat de nadejde in prevenirea cancerului Asemenea altor legume din grupa cruciferelor (broccoli, varza, varza creata), conopida contine substante care pot ajuta la prevenirea cancerului. Numeroase studii au sustinut aceasta teorie si in trecut, insa abia in ultimul deceniu au reusit oamenii de stiinta sa inteleaga cum "actioneazai aceste substante: impiedicand unele enzime sa activeze agentii care cauzeaza cancerul si stimuland activitatea acelor enzime care distrug substantele carcinogene. Este cunoscut faptul ca plantele crucifere au proprietati detoxifiante, datorita unor compusi precum glucosinolate si tiocianate, care stimuleaza ficatul sa neutralizeze potentialele substante toxice. Daca asemenea substante "relei nu sunt rapid eliminate din ficat, ele pot distruge membranele celulelor si moleculelor din organism, inclusiv ale moleculelor ADN. O asemenea "stricaciunei poate declansa o reactie in lant ce ar putea conduce la carcinogeneza, procesul de formare a tumorilor canceroase. Studiile au dovedit ca persoanele care consuma mai multe vegetale crucifere prezinta un risc mult mai mic de a suferi de cancer de prostata, colonorectal sau de plamani.
Protejeaza impotriva artritei reumatoide Un studiu efectuat pe 20.000 de persoane a demonstrat ca aceia care consuma mai putine alimente bogate in vitamina C sunt de trei ori mai expusi riscului de a dezvolta poliartrita inflamatorie (o forma a artritei reumatoide care afecteaza doua sau mai multe articulatii) decat cei care consuma cantitati mari de alimente bogate in vitamina C, cum este si conopida.
Sucul de conopida - excelent pentru diabetici Cercetarile au dovedit ca sucul de conopida, dar si leguma ca atare, au proprietatea de a scadea nivelul glucozei din sange, ceea ce permite persoanelor care sufera de diabet sa tina mai bine sub control boala. Iata de ce aceasta leguma poate si chiar este recomandata a fi consumata de diabetici.
Sindromul intestinului iritabil Conopida contine anumiti compusi care in timpul procesului de preparare termica pot da nastere la fenoli si hidrogen sulfurat. Aceste substante sunt raspunzatoare de aparitia balonarii la persoanele care au un intestin mai sensibil. Iata ce avem de facut pentru a preveni astfel de neplaceri: inainte de a o gati, cufundati conopida pentru cateva minute in apa clocotita, intr-un vas fara capac. In acest fel se elimina o buna parte din derivatii sulfurosi mai volatili, iar leguma devine mult mai digesta. Apoi, conopida poate fi gatita in alta apa sau preparata la aburi. Cum producerea de hidrogen sulfurat are loc in timpul prepararii, este recomandabil sa nu prelungiti acest proces mai mult decat este necesar.
Atentie! Persoanele care consuma cantitati mari de crucifere trebuie sa tina seama de un aspect: anumite substante din aceste legume pot diminua eficacitatea unor analgezice care contin paracetamol.
Cum o conservam Conopida poate fi pastrata doua-trei zile in cutia de legume din frigider. Spalata, separata in mici "buchetei si pusa intr-un recipient inchis ermetic se pastreaza chiar mai bine. Aceasta leguma poate fi usor congelata: se oparesc buchetele prin scufundare timp de 3 minute in apa clocotita sarata, se lasa sa se scurga bine, se pun apoi in pungute (pune intr-o punguta cantitatea pe care crezi ca o utilizezi o data) si se introduc in congelator. Pot fi conservate astfel timp de sase luni. Trebuie sa stii ca, in afara de conopida alba sau crem, exista soiuri de culoare orange si violet. Daca vrei sa colorezi mancarea de conopida alba, fierb-o impreuna cu buchetele de brocoli sau cu cativa morcovi.