x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu bisturiul prin esofag

Cu bisturiul prin esofag

de Florin Condurateanu    |    12 Aug 2016   •   20:15
Cu bisturiul prin esofag
Sursa foto: magicmine/Getty Images/iStockphoto

Medicina mondială a scris în tratatele ei despre o tehnică de chirurgie care poartă numele unui român - procedeul chirurgical pe esofag doctor Dan Gavriliu. Cancerul de esofag este o formă brutală de boală canceroasă, are o evoluţie rapidă, se răspândeşte iute în vecinătăţi prin metastaze extinse şi soluţia chirurgicală este grea.

Profesorul român Dan Gavriliu, care a făcut numeroase intervenţii pe esofag la Spitalul Universitar, a inovat o tehnică de chirurgie care permite construirea unui alt esofag din porţiunea superioară a stomacului. Factorii de risc care favorizează instalarea cancerului de esofag sunt tutunul, alcoolul, băuturile prea reci, mâncarea prea fierbinte şi bineînţeles predispoziţia congenitală la o astfel de maladie malignă.

Un pericol de cancer de esofag apare şi ca urmare a refluxului gastro esofagian. Reîntoarcerea alimentelor şi secreţiilor din stomac pe contrasens în esofag înseamnă o situaţie anormală.

Mucoasa esofagului nu este construită să facă faţă refluxului acid, se transformă în mucoasă de tip intestin subţire predispusă la cancerizare în aşa numitul esofag Barett. O inovaţie de chirurgie a realizat şi profesorul Alexandru Pesamosca, care a construit un alt esofag din colon la sugar de 3 zile care s-a născut cu mare defect la esofag sau fără esofag.

×