x close

Dacă nu mai vreţi pâine, încercați mămăligă

0
08 Mar 2017 - 19:00
Dacă nu mai vreţi pâine, încercați mămăligă
Vezi galeria foto


Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina, folosind-o pentru pâine și cozonaci, în zilele de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice de o întoarcere la mămăligă?


Fie că vorbim de grâu, secară, orez sau porumb, toate cerealele au în principiu aceleași trăsături de bază: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grăsimi, vitamine din grupul B si fibre, în funcție de câte tărâțe conțin. În plus, caloriile sunt aceleași, 250 cal/100g, în medie, scrie nutriţionistul Mihaela Bilic, pe o pagină de socializare

 

Pentru că oricum îngraşă, ceea ce diferenţiază cerealele este prezenţa glutenului, o proteină din grâu și secară care lipsește din orez și porumb. Glutenul este cel care dă elasticitate la contactul cu apa, iar făina poate fi frământată, crescută și transformată în toată gama de produse de panificație și patiserie, de la pâine la cozonaci și biscuiți. Din orez și porumb nu putem face decât turtițe. Coca și aluatul se obțin din făină din cereale cu gluten, adaugă aceasta. 


"Deci trebuie să renunțăm la gluten? Nici vorbă! Mai nou persoanele care se declară intolerante la gluten justifică în acest fel eliminarea pâinii, acolo unde motivul principal este slăbitul sau menținerea siluetei. Mai avem puțin și vom deveni cu toții intoleranți la gluten, spre satisfacția laboratoarelor de analize medicale, dar și a producătorilor din industria alimentară. Abundența de etichete cu mențiunea "fără gluten" duce automat la concluzia că glutenul e ceva ce face rău, ce trebuie evitat/eliminat. A mânca fără gluten a devenit o modă, un moft care te poate face special, te scoate din mulțime. Interesant e că cei care au adevărata intoleranță la gluten, aceea cu anticorpi anti-gliadină prezenți în sânge (cei cu diagnostic de boală celiacă) nu consumă produse sofisticate și scumpe de la raionul fără gluten, ci se mulțumesc cu orez și mămăligă. Și oftează, chiar după ani de conviețuire cu boala și dieta lor drastică, de câte ori trec pe lângă o brutărie care miroase a pâine proaspăt scoasă din cuptor", ne explică nutriţionistul. 

 

Consumul de pâine a luat un avânt extraordinar în China şi Japonia, în ultimii ani. Populaţia acestor state sunt încă în faza de cunoaştere a acestui aliment de care "noi suntem sătui". 


Mihaela Bilic încheie postarea cu o recomanadare: "Poate ar trebui să ne întoarcem și noi o perioadă la mămăligă, am scăpa miraculos de așa-zisa intoleranță la gluten fără să cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Și poate așa vom prețui din nou privilegiul de a fi sănătoși și de a putea mânca un colț de pâine bine rumenită".

Citeşte mai multe despre:   mamaliga,   mancare fara gluten,   fara gluten

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3404


Mai multe titluri din categorie

Cauzele durerilor din spatele urechilor

Cauzele durerilor din spatele urechilor
Durerile de cap localizate în spatele urechilor pot avea mai multe cauze, de la afecțiuni ale nervilor până la probleme dentare. Astfel, dacă aveți probleme cu durerile în zona urechilor, ar fi...

De ce este bine să consumăm miere de rapiță

De ce este bine să consumăm miere de rapiță
Proprietățile curative impresionante ale mierii de rapiță o recomandă în bolile ce afectează rinichii, dar și în cazul osteoporozei, deoarece uleiul de rapiță conține coenzima Q3, extrem de...

Tratament revoluționar pentru tratarea cancerului, aprobat pentru comercializare în SUA

Tratament revoluționar pentru tratarea cancerului, aprobat pentru comercializare în SUA
Agenția americană pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat undă verde marți comercializării unui prim medicament anticancer care țintește tumorile cu profil genetic specific și nu...

Ce efecte au măștile de păr cu maioneză

  Ce efecte au măștile de păr cu maioneză
Dacă ai părul foarte uscat și deteriorat, există un singur ingredient care-l ajută să se refacă și să devină din nou strălucitor și sănătos. Ne referim la maioneză, pe care trebuie să o incluzi în...

Efectul minunat al florilor de salcâm

Efectul minunat al florilor de salcâm
Luna mai aduce cu sine parfumul puternic și dulce al florilor de salcâm, care te cuceresc de îndată cu mireasma lor îmbietoare. Inflorescențele albe au proprietăţi terapeutice şi pot vindeca boli...

Cum te afectează Luna Nouă pe 25 mai

Cum te afectează Luna Nouă pe 25 mai
Luna Nouă de pe 25 mai va atrage cu sine o energie deosebită pentru fiecare semn al zodiacului. În timp ce unii nativi vor avea parte de noi oportunități, alții se vor regăsi pe sine și vor putea comunica ma...

Ce să mănânci la micul dejun ca să slăbești și de ce nu trebuie să sari peste el

Ce să mănânci la micul dejun ca să slăbești și de ce nu trebuie să sari peste el
Voi începe cu finalul. Știu că foarte multă lume are obiceiul să sară peste micul dejun, gândindu-se că oricum dacă mănâncă mai puțin nu se va îngrășa dar este complet greșit. Nu...

Planta care îi ajută pe cei care vor să se lase de fumat

Planta care îi ajută pe cei care vor să se lase de fumat
Obligeana (Acorus calamus), sau trestia mirositoare, este o plantă originară din India, fiind cunoscută încă din îndepărtata Antichitate. Ştiinţa modernă nu a reuşit să explice decât în...

Tratamente naturiste. 4 antidoturi siberiene care alungă bătrânețea

Tratamente naturiste. 4 antidoturi siberiene care alungă bătrânețea
Deși regresivă, seniliatea este o boală care poate fi împiedicată sau întârziată cu ajutorul unor tratamente naturiste. Îmbătrânirea spiritului se manifestă printr-o regresie...

Ce se petrece în corpul tău dacă bei apă imediat ce te trezești. Nebănuitele beneficii terapeutice

Ce se petrece în corpul tău dacă bei apă imediat ce te trezești. Nebănuitele beneficii terapeutice
Se spune că un consum de aproximativ 7 până la 8 pahare de apă pe zi este important pentru sănătatea ta. Un lucru pe care mulți oameni nu îl știu este că un prim pahar de apă, de îndată ce...

Tot ce trebuie să știi despre SINUZITĂ: Cauze, simptome și TRATAMENT

Tot ce trebuie să știi despre SINUZITĂ: Cauze, simptome și TRATAMENT
Sinuzita este o inflamație a sinusurilor paranazale, care poate fi cauzată de virusuri, bacterii, ciuperci, alergii sau chiar o reacție autoimună. Simptomele de sinuzită pot include febră, slăbiciune, oboseală...

Cel mai bun tratament naturist pentru vindecarea gastritei

Cel mai bun tratament naturist pentru vindecarea gastritei
Gastrita, inflamatia mucoasei gastrice, este adesea cauzata de o infectie, medicamente, stres sau un raspuns autoimun. Dieta si nutritia pot ajuta la gestionarea disconfortului asociat cu gastrita. Gastrita poate...

Nu lăsaţi tot efortul pe seama coloanei, angrenaţi şi alţi muşchi!

Nu lăsaţi tot efortul pe seama coloanei, angrenaţi şi alţi muşchi!
Asaltaţi de treburi, unii oameni oftează: ”am obosit, mă aşez pe un scaun câteva minute”. Ei ar trebui să ştie că multe forţe cad în sarcina coloanei vertebrale, însă statul pe...

Ce spune testul ținerii de mână despre relația ta

 Ce spune testul ținerii de mână despre relația ta
Sărutările dulci, nopțile pasionale și îmbrăţişările pătimașe spun multe despre relaţia voastră, dar unul dintre cei mai importanți indici ai iubirii dintre voi este clasica strângere de...

Socul – inamicul bolilor degenerative şi al cancerelor. Tratamentul cu iz de sănătate pe care TREBUIE să îl încerci!

Socul – inamicul bolilor degenerative şi al cancerelor. Tratamentul cu iz de sănătate pe care TREBUIE să îl încerci!
Socul este planta - vedetă ale cărei flori sunt mângâiate de roua dimineţilor răcoroase de mai. În această perioadă, mireasma florilor de soc, ce concurează cu cea a florilor de salcâm ne...
Serviciul de email marketing furnizat de