x close

Dacă nu mai vreţi pâine, încercați mămăligă

0
08 Mar 2017 - 19:00
Dacă nu mai vreţi pâine, încercați mămăligă
Vezi galeria foto


Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina, folosind-o pentru pâine și cozonaci, în zilele de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice de o întoarcere la mămăligă?


Fie că vorbim de grâu, secară, orez sau porumb, toate cerealele au în principiu aceleași trăsături de bază: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grăsimi, vitamine din grupul B si fibre, în funcție de câte tărâțe conțin. În plus, caloriile sunt aceleași, 250 cal/100g, în medie, scrie nutriţionistul Mihaela Bilic, pe o pagină de socializare

 

Pentru că oricum îngraşă, ceea ce diferenţiază cerealele este prezenţa glutenului, o proteină din grâu și secară care lipsește din orez și porumb. Glutenul este cel care dă elasticitate la contactul cu apa, iar făina poate fi frământată, crescută și transformată în toată gama de produse de panificație și patiserie, de la pâine la cozonaci și biscuiți. Din orez și porumb nu putem face decât turtițe. Coca și aluatul se obțin din făină din cereale cu gluten, adaugă aceasta. 


"Deci trebuie să renunțăm la gluten? Nici vorbă! Mai nou persoanele care se declară intolerante la gluten justifică în acest fel eliminarea pâinii, acolo unde motivul principal este slăbitul sau menținerea siluetei. Mai avem puțin și vom deveni cu toții intoleranți la gluten, spre satisfacția laboratoarelor de analize medicale, dar și a producătorilor din industria alimentară. Abundența de etichete cu mențiunea "fără gluten" duce automat la concluzia că glutenul e ceva ce face rău, ce trebuie evitat/eliminat. A mânca fără gluten a devenit o modă, un moft care te poate face special, te scoate din mulțime. Interesant e că cei care au adevărata intoleranță la gluten, aceea cu anticorpi anti-gliadină prezenți în sânge (cei cu diagnostic de boală celiacă) nu consumă produse sofisticate și scumpe de la raionul fără gluten, ci se mulțumesc cu orez și mămăligă. Și oftează, chiar după ani de conviețuire cu boala și dieta lor drastică, de câte ori trec pe lângă o brutărie care miroase a pâine proaspăt scoasă din cuptor", ne explică nutriţionistul. 

 

Consumul de pâine a luat un avânt extraordinar în China şi Japonia, în ultimii ani. Populaţia acestor state sunt încă în faza de cunoaştere a acestui aliment de care "noi suntem sătui". 


Mihaela Bilic încheie postarea cu o recomanadare: "Poate ar trebui să ne întoarcem și noi o perioadă la mămăligă, am scăpa miraculos de așa-zisa intoleranță la gluten fără să cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Și poate așa vom prețui din nou privilegiul de a fi sănătoși și de a putea mânca un colț de pâine bine rumenită".

Citeşte mai multe despre:   mamaliga,   mancare fara gluten,   fara gluten

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3610


Mai multe titluri din categorie

Top 15 alimente care ajută la arderea grăsimilor

Top 15 alimente care ajută la arderea grăsimilor
Eliminarea grăsimilor din alimentație sau înfometarea nu vă vor ajuta să scăpați de grăsimea de pe abdomen sau de celulită. De cele mai multe ori, veți slăbi prin deshidratare și pierdere de masă...

Activitățile zilnice care îți afectează coloana fără să știi

Activitățile zilnice care îți afectează coloana fără să știi
Coloana vertebrală este considerată puternică, dar în același timp este extrem de delicată și fragilă. Chiar și cel mai mic nerv afectat poate avea urmări grave, dar știai că activitățile zilnice pot...

Cum poți preveni un accident vascular cerebral

Cum poți preveni un accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral poate fi provocat de o serie de factori, pe care de cele mai multe ori nu-i poți ține sub control. Însă, pentru a-l preveni, este important să ai un stil de viață sănătos, să...

Ce trebuie să știi despre hepatita A

Ce trebuie să știi despre hepatita A
Cunoscută şi ca gălbinare sau ca boala mâinilor murdare, hepatita A este mai puţin periculoasă decât tipurile B şi C pentru că nu se cronicizează, scrie clicksanatate.ro. Hepatita A este o...

Efectul rădăcinilor de păpădie asupra celulelor canceroase

Efectul rădăcinilor de păpădie asupra celulelor canceroase
Chiar dacă mulți o consideră o buruiană fără nicio întrebuințare, păpădia este o plantă valoroasă, folosită atât ca aliment, cât și ca medicament. Totuși, tot mai multe cercetări arată...

Efectele roșiilor asupra inimii

Efectele roșiilor asupra inimii
Dulci, răcoritoare, pline de substanţe vitale. Aceste legume au o valoare nutritivă foarte mare şi o savoare unică, posedând importante virtuţi medicinale, scrie clicksanatate.ro. Bogate în vitamina...

Dieta care previne chisturile mamare

Dieta care previne chisturile mamare
Excesul de alimente care conțin carbohidrați și grăsimi saturate te poate aduce în situația de a suferi de chisturi sau de a afla că s-au mărit, scrie clicksanatate.ro. Potrivit unor studii, femeile care...

Top 10 fructe care te ajută să slăbești

Top 10 fructe care te ajută să slăbești
Cu siguranță știți foarte bine că fructele sunt bogate în fructoză, adică sunt sursă de zahăr, deci ați mai auzit că trebuie să aveți grijă cu ele dacă vreți să slăbiți. Nu toate însă....

Avantajele chirurgiei cardiace minim invazive

Avantajele chirurgiei cardiace minim invazive
În prezent, pacienţii pot suferi intervenţii chirurgicale care nu presupun tăierea sternului şi, în plus, îşi pot reveni la normal mai rapid decât în cazul intervenţiilor...

Cele mai eficiente deodorante naturale

Cele mai eficiente deodorante naturale
Stresul, oboseala şi căldura excesivă sunt doar câţiva dintre factorii care favorizează transpiraţia în exces. O poţi ţine sub control printr-o igienă riguroasă şi cu ajutorul deodorantelor care...

Când ceaiul verde îți dăunează

Când ceaiul verde îți dăunează
Ceaiul verde este una din cele mai populare băuturi, după apă, fiindcă e aromat și are o mulțime de proprietăți benefice asupra organismului. Există însă cazuri când nu e recomandat, scrie...

Sursele secrete de vitamine

 Sursele secrete de vitamine
Problemele grave de sănătate pot fi cauzate de aportul insuficient de vitamine. Astfel, carențele duc la stări de oboseală, insomnie și la scăderea imunității. Majoritatea vitaminelor pot fi însă...

Cum scapi ușor de arsurile la stomac

Cum scapi ușor de arsurile la stomac
Ai dureri și arsuri de stomac? O soluție rapidă, de luat numai pe durate scurte de timp este să prepari o pastă dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu, puțină apă și un stop de oțet de mere. Iei din ea de...

Când le e permisă ciocolata diabeticilor

Când le e permisă ciocolata diabeticilor
Fie că suferi de diabet zaharat, fie că ai colesterolul mărit, ciocolata poate rămâne în dieta ta, dar numai dacă respecți anumite reguli, scrie clicksanatate.ro. Alege varianta...

Tinereţe fără bătrâneţe sau înşelăciune. Sângele adolescenţilor vândut cu 6,200 de lire doza

Tinereţe fără bătrâneţe sau înşelăciune. Sângele adolescenţilor vândut cu 6,200 de lire doza
Sângele adolescenţilor, obţinut prin trnsfuzii de la donatori, este vândut cu 6,200 de lire doza, către o companie din Statele Unite, care afimră că acest sânge are proprietăţi...
Serviciul de email marketing furnizat de