x close

Dacă nu mai vreţi pâine, încercați mămăligă

0
08 Mar 2017 - 19:00
Dacă nu mai vreţi pâine, încercați mămăligă
Vezi galeria foto


Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina, folosind-o pentru pâine și cozonaci, în zilele de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice de o întoarcere la mămăligă?


Fie că vorbim de grâu, secară, orez sau porumb, toate cerealele au în principiu aceleași trăsături de bază: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grăsimi, vitamine din grupul B si fibre, în funcție de câte tărâțe conțin. În plus, caloriile sunt aceleași, 250 cal/100g, în medie, scrie nutriţionistul Mihaela Bilic, pe o pagină de socializare

 

Pentru că oricum îngraşă, ceea ce diferenţiază cerealele este prezenţa glutenului, o proteină din grâu și secară care lipsește din orez și porumb. Glutenul este cel care dă elasticitate la contactul cu apa, iar făina poate fi frământată, crescută și transformată în toată gama de produse de panificație și patiserie, de la pâine la cozonaci și biscuiți. Din orez și porumb nu putem face decât turtițe. Coca și aluatul se obțin din făină din cereale cu gluten, adaugă aceasta. 


"Deci trebuie să renunțăm la gluten? Nici vorbă! Mai nou persoanele care se declară intolerante la gluten justifică în acest fel eliminarea pâinii, acolo unde motivul principal este slăbitul sau menținerea siluetei. Mai avem puțin și vom deveni cu toții intoleranți la gluten, spre satisfacția laboratoarelor de analize medicale, dar și a producătorilor din industria alimentară. Abundența de etichete cu mențiunea "fără gluten" duce automat la concluzia că glutenul e ceva ce face rău, ce trebuie evitat/eliminat. A mânca fără gluten a devenit o modă, un moft care te poate face special, te scoate din mulțime. Interesant e că cei care au adevărata intoleranță la gluten, aceea cu anticorpi anti-gliadină prezenți în sânge (cei cu diagnostic de boală celiacă) nu consumă produse sofisticate și scumpe de la raionul fără gluten, ci se mulțumesc cu orez și mămăligă. Și oftează, chiar după ani de conviețuire cu boala și dieta lor drastică, de câte ori trec pe lângă o brutărie care miroase a pâine proaspăt scoasă din cuptor", ne explică nutriţionistul. 

 

Consumul de pâine a luat un avânt extraordinar în China şi Japonia, în ultimii ani. Populaţia acestor state sunt încă în faza de cunoaştere a acestui aliment de care "noi suntem sătui". 


Mihaela Bilic încheie postarea cu o recomanadare: "Poate ar trebui să ne întoarcem și noi o perioadă la mămăligă, am scăpa miraculos de așa-zisa intoleranță la gluten fără să cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Și poate așa vom prețui din nou privilegiul de a fi sănătoși și de a putea mânca un colț de pâine bine rumenită".

Citeşte mai multe despre:   mamaliga,   mancare fara gluten,   fara gluten

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 2897


Mai multe titluri din categorie

Remediu natural pentru fire albe. O rețetă uluitoare!

Remediu natural pentru fire albe. O rețetă uluitoare!
Remediu natural pentru părul încărunțit înainte de vreme, rețeta care urmează se află la îndemâna ta. Părul alb este asociat cu îmbătrânirea, însă din ce în...

Herpesul oral. Ce îl activează și cum îl tratăm fără medicamente

Herpesul oral. Ce îl activează și cum îl tratăm fără medicamente
Herpesul este o infecție foarte frecventă cauzată de două virusuri diferite, dar foarte apropiate - virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1) și virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2). Ambele forme de herpes sunt...

Tratamente naturiste. O banală plantă furajeră vindecă zeci de boli și e de fapt un superaliment

Tratamente naturiste. O banală plantă furajeră vindecă zeci de boli și e de fapt un superaliment
Tratamente naturiste pentru zeci de boli, care la bază o plantă aparent banală. Deşi o considerăm plantă furajeră şi o găsim potrivită doar pentru hrana animalelor, este un superaliment cu calităţi de...

APA DE AUR din Munții Dognecei, râvnită de toată planeta (VIDEO)

APA DE AUR din Munții Dognecei, râvnită de toată planeta (VIDEO)
Apa de aur, extrem de preţioasă atât la propriu, cât şi la figurat este o bogăţie a naturii care curge din munţi încă de pe vremea dacilor. Singura modificare notabilă este aceea că,...

Am renunţat să mai mănânc după 7 seara şi iată ce s-a întâmplat

Am renunţat să mai mănânc după 7 seara şi iată ce s-a întâmplat
Ca majoritatea femeilor, sunt o devoratoare noaptea. Sunt bine toată ziua şi apoi, toţii demonii foamei (şi mâncatul cauzat de emoţii, "emotional eating") ies la iveala seara. Aşa că am decis să...

Ce mănânci dacă ți-e foame între mese. 3 exemple gustoase și cu mai puțin de 100 de calorii

Ce mănânci dacă ți-e foame între mese. 3 exemple gustoase și cu mai puțin de 100 de calorii
Spun de fiecare dată că eu recomand mâncatul de 5 ori pe zi: adică 3 mese principale și 2 gustări. Dacă, însă, pe fond nervos sau de plictiseală, ți se mai face foame și ești la dietă, dacă nu te...

Naturisme. Cojile de lămâi calmează boala hemoroidală

Naturisme. Cojile de lămâi calmează boala hemoroidală
Boala de hemoroizi se extinde şi din pricina alimentaţiei eronate şi din cauza sedentarismului, dar să nu se uite că se şubrezesc şi venele din zona rectului. Aşa apar hemoroizii, un fel de varice la fund....

Artrozele atacă şi cartilajul şi lichidul sinovial

Artrozele atacă şi cartilajul şi lichidul sinovial
Curgerea timpului atacă fără milă articulaţiile, se degradează cartilagiul, se modifică în rău compoziţia lichidului sinovial de ungere şi se ajunge la uzura în încheieturi, în...

8 metode GARANTATE ca să scapi de HEMOROIZI! Fără operație!

8 metode GARANTATE ca să scapi de HEMOROIZI! Fără operație!
Tratamente naturiste pentru hemoroizi? De ce nu? De fapt, sunt cele mai indicate! Încearcă și tu unul dintre aceste 8 tratamente naturiste care dau rezultate garantate! Hemoroizii reprezintă una dintre cele...

Cum să reduci durerile de stomac de după masa de Sărbători

Cum să reduci durerile de stomac de după masa de Sărbători
Galerie Foto Atunci când mănânci o masă copioasă, există un interval de aproximativ 20 de minute între momentul în care stomacul este plin și cel în care creierul realizează acest lucru și induce...

Ai mâncat prea mult de Paște? Iată ce NU trebuie să faci!

Ai mâncat prea mult de Paște? Iată ce NU trebuie să faci!
Galerie Foto Dacă ai exagerat cu ouăle, carnea de miel și drobul și, pe deasupra, ai mâncat și prea mult cozonac sau pască, nu te speria. Așa fac cei mai mulți oameni, de sărbători. Dacă nu ai avut probleme cu...

Halucinaţiile vizuale şi auditive impun consultarea psihiatrului

Halucinaţiile vizuale şi auditive impun consultarea psihiatrului
Dacă îi întrebi pe medicii psihiatrii care este boala care justifică acea zicere a poporului “ăla e nebun”, primeşti un răspuns complicat. Şi anume, că în această catalogare de...

Andreea Sava: Metoda cea mai rapidă să slăbești după festinul de Paști

Andreea Sava: Metoda cea mai rapidă să slăbești după festinul de Paști
Cum spuneam, sărbătorile, în general, înseamnă mese copioase și multă leneveală așa că multă lume iese din ele cu mai multe kg decât a intrat. Vin, însă, zile frumoase și călduroase ș...

Alimentul minune de pe masa de Paști. Nici nu știați câte efecte extraordinare are

Alimentul minune de pe masa de Paști. Nici nu știați câte efecte extraordinare are
Articolele despre mesele de sărbători, în general, se referă la excese, calorii cu carul, îndopat la refuz, eventual ajuns la spital cu indigestii și alte probleme metabolice. Ca să mai...
Serviciul de email marketing furnizat de