x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 6508


Mai multe titluri din categorie

Sfaturile psihologului:​​​​​​​ Cuvinte care dărâmă şi cele care construiesc o relaţie

Sfaturile psihologului:​​​​​​​ Cuvinte care dărâmă şi cele care construiesc o relaţie
Cuvintele pot răni mult mai rău chiar decât o palmă. De aceea, atunci când suntem supăraţi pe cineva, efervescenţa momentului nu trebuie să ne determine să folosim cuvinte dure, pe care le vom regret...

Cinci superalimente pentru o inimă sănătoasă

Cinci superalimente pentru o inimă sănătoasă
Bolile cardio-vasculare sunt principala cauză a mortalității, în întreaga lume, de aceea este foarte important să avem grijă de inimile noastre și de sistemul circulator. Iată cinci alimente, pe care n...

Te mănâncă scalpul? Iată care ar putea fi motivele

Te mănâncă scalpul? Iată care ar putea fi motivele
Mâncărimile la nivelul scalpului pot fi foarte deranjante. Și, deși mătreața este cea mai frecventă afecțiune care le poate provoca, nu este singura. O ciupercă, o reacție alergică sau anumite tipuri de...

Tratamente naturiste. Cum să elimini definitiv bătăturile în mod natural

Tratamente naturiste. Cum să elimini definitiv bătăturile în mod natural
Bătătura este o zonă de piele îngroșată care a devenit relativ tare și uscată datorită efortului de presiune repetată, frecare sau alte iritații. Întrucât contactul repetat este...

Ai probleme cu glanda tiroidă? Află care sunt cele mai bune tratamente naturiste

Ai probleme cu glanda tiroidă? Află care sunt cele mai bune tratamente naturiste
Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului, chiar sub mărul lui Adam. Face parte dintr-o rețea complexă de glande numită sistemul endocrin. Sistemul endocrin este resp...

Cum să-ți reduci colesterolul fără medicamente. Pașii pe care trebuie să îi urmezi îți curăță și arterele!

Cum să-ți reduci colesterolul fără medicamente. Pașii pe care trebuie să îi urmezi îți curăță și arterele!
Colesterolul este produs în mod natural de către organism și este esențial pentru funcționarea corpului. Cu toate acestea, un nivel excesiv de ridicat de colesterol "rău" (LDL), poate duce la...

Alimentația și bolile cardiovasculare: cum să-ți protejezi inima printr-o alimentație echilibrată

Alimentația și bolile cardiovasculare: cum să-ți protejezi inima printr-o alimentație echilibrată
Boala cardiovasculară (BCV) este una dintre principalele cauze de deces în Europa. În ciuda unei scăderi semnificative în ultimii 30 de ani, aproximativ patru milioane de decese din cauza BCV sunt...

Cauzele durerilor din spatele urechilor

Cauzele durerilor din spatele urechilor
Durerile de cap localizate în spatele urechilor pot avea mai multe cauze, de la afecțiuni ale nervilor până la probleme dentare. Astfel, dacă aveți probleme cu durerile în zona urechilor, ar fi...

De ce este bine să consumăm miere de rapiță

De ce este bine să consumăm miere de rapiță
Proprietățile curative impresionante ale mierii de rapiță o recomandă în bolile ce afectează rinichii, dar și în cazul osteoporozei, deoarece uleiul de rapiță conține coenzima Q3, extrem de...

Tratament revoluționar pentru tratarea cancerului, aprobat pentru comercializare în SUA

Tratament revoluționar pentru tratarea cancerului, aprobat pentru comercializare în SUA
Agenția americană pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat undă verde marți comercializării unui prim medicament anticancer care țintește tumorile cu profil genetic specific și nu...

Ce efecte au măștile de păr cu maioneză

  Ce efecte au măștile de păr cu maioneză
Dacă ai părul foarte uscat și deteriorat, există un singur ingredient care-l ajută să se refacă și să devină din nou strălucitor și sănătos. Ne referim la maioneză, pe care trebuie să o incluzi în...

Efectul minunat al florilor de salcâm

Efectul minunat al florilor de salcâm
Luna mai aduce cu sine parfumul puternic și dulce al florilor de salcâm, care te cuceresc de îndată cu mireasma lor îmbietoare. Inflorescențele albe au proprietăţi terapeutice şi pot vindeca boli...

Cum te afectează Luna Nouă pe 25 mai

Cum te afectează Luna Nouă pe 25 mai
Luna Nouă de pe 25 mai va atrage cu sine o energie deosebită pentru fiecare semn al zodiacului. În timp ce unii nativi vor avea parte de noi oportunități, alții se vor regăsi pe sine și vor putea comunica ma...

Ce să mănânci la micul dejun ca să slăbești și de ce nu trebuie să sari peste el

Ce să mănânci la micul dejun ca să slăbești și de ce nu trebuie să sari peste el
Voi începe cu finalul. Știu că foarte multă lume are obiceiul să sară peste micul dejun, gândindu-se că oricum dacă mănâncă mai puțin nu se va îngrășa dar este complet greșit. Nu...

Planta care îi ajută pe cei care vor să se lase de fumat

Planta care îi ajută pe cei care vor să se lase de fumat
Obligeana (Acorus calamus), sau trestia mirositoare, este o plantă originară din India, fiind cunoscută încă din îndepărtata Antichitate. Ştiinţa modernă nu a reuşit să explice decât în...
Serviciul de email marketing furnizat de