x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3098


Mai multe titluri din categorie

DIETA RINA 90. Cum să slăbești 25 de kilograme în 90 de zile!

DIETA RINA 90. Cum să slăbești 25 de kilograme în 90 de zile!
O dietă promițătoare, pentru persoanele supraponderale care au depășit cu mult „pragul de avarie”. O dietă care te poate ajuta să slăbește între 2 și 3 kilograme la fieacare 10 zile. Ai nevoie însă de...

Boli de la soare. Cancerul de piele. Keratoza actinică. Rozaceea. Petele maronii. Eritemul

Boli de la soare. Cancerul de piele. Keratoza actinică. Rozaceea. Petele maronii. Eritemul
Terapie revoluționară pentru bolnavii de cancer pancreaticilor provocate sau agravate de prea mult soare, semnul vizibil, de alertă, cel mai frecvent este apariţia leziunii cutanate. Este suficient ca bolile să se...

Un leac pentru cancerul pancreatic. Terapia revoluționară e în curs de omologare în America

Un leac pentru cancerul pancreatic. Terapia revoluționară e în curs de omologare în America
O nouă combinație de medicamente - vaccinul CRS-207 și GVAX Pancreas - ar putea fi aprobată în curând în Statele Unite, ca fiind cea mai revoluționară terapie a cancerului pancreatic, cu efecte vizibile inclusiv...

A da un pumn bacteriilor! Mai ales în spitale, se recomandă renunţarea la tradiţionalul gest al strânsului mâinii

A da un pumn bacteriilor! Mai ales în spitale, se recomandă renunţarea la tradiţionalul gest al strânsului mâinii
În mai puţin de un an, trei articole ştiinţifice, publicate în reviste prestigioase, pledează pentru renunţarea la strânsul mâinii, mai ales în mediul spitalicesc, pentru a reduce astfel riscul transmiterii...

Ce pățești dacă ții trei zile de post negru?

Ce pățești dacă ții trei zile de post negru?
O echipă de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca a examinat mușchii a opt oameni sănătoși, înainte și după un post dur de 72 de ore. După ce au sărit peste mese timp de trei zile, oamenii au prezentat o...

Lumina de la tablete şi terapia anticancer

A dormi noapte în beznă totală măreşte eficienţa tratamentului contra cancerului de sânÎn timpul nopţii, o sursă de lumină, oricât de slabă, reuşeşte să anulează efectul celui mai folosit medicament...

Condimentul-minune care previne și ameliorează diabetul și boala Alzheimer

Condimentul-minune care previne și ameliorează diabetul și boala Alzheimer
Două boli care afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane - în special trecute de 50-60 de ani - pot fi ținute în frâu cu un consum zilnic, moderat, de... scorțișoară!Cercetări din ultimul deceniu...

Febra hemoragică Ebola. În Africa de Vest s-au înregistrat 1.048 de cazuri din care 632 de decese

Febra hemoragică Ebola. În Africa de Vest s-au înregistrat 1.048 de cazuri din care 632 de decese
În ţara noastră nu avem niciun caz de febră cu virusul Ebola. Totuşi este bine să informaţi corect, în contextul epidemiei semnalate de OMS în Africa de Vest, subliniază prof. dr. Adrian Streinu-Cercel,...

Atenţie la hepatitele fulminante!

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel ne atrage atenţia asupra formelor fulminante de hepatită. Virusul A, care a stat stat cuminte ani în şir, acum este reemergent şi vine pe piaţa medicală cu afectări severe,...

Dieta Americană sau Dieta celor 1000 de calorii! Slăbești 4 kilograme în numai 5 zile!

Dieta Americană sau Dieta celor 1000 de calorii! Slăbești 4 kilograme în numai 5 zile!
 E mijloc de vară și vrei să arăți perfect la plajă sau la piscină? Te pregătești de vacanță și nu mai încapi în rochia cumpărată în concediul trecut? Totul se poate rezolva dacă urmezi această...

Miracolul pădurii: afinele și beneficiile lor pentru sănătate

Miracolul pădurii: afinele și beneficiile lor pentru sănătate
Cele mai cunoscute efecte benefice pentru organism ale consumului de afine sunt cele legate de îmbunătăţirea vederii, efectul antiulceros, efectul antidiabetic, tonifiant nervos şi de întărire a sistemului...

Cubul de zahăr din fructe

Cubul de zahăr din fructe
Strugurii, în topul celor mai dulci fructe: 100 g conţin echivalentul a aproape trei bucăţi de zahărZahărul din miezul fructelor se numeşte fructoză. Despre fructoză se mai spune că este “zahărul simplu”....

Cum dezvolţi inteligenţa emoţională a bebeluşului

Cum dezvolţi inteligenţa emoţională a bebeluşului
Bebeluşii simt mai mult decât ne imaginam noi. Sunt conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor şi percep informaţii în cel mai mic detaliu. În psihologie, sunt cercetători care susţin contrariul, dar...

Topul națiunilor cele mai active sexual

Topul națiunilor cele mai active sexual
Galerie Foto  O să te surprindă locuitorii cărei țări se pot lăuda cu cea mai lungă... durată a unui act sexual, nu mai puțin de 4 minute și 2 secunde (în medie), față de următorii clasați, cu numai... 3 minute...

Abdomen plat, după un program complex de numai 3 săptămâni!

Abdomen plat, după un program complex de numai 3 săptămâni!
Vrei să îmbraci rochiile din vara trecută, dar abdomenul tău arată de parcă ai fi gravidă în 3 luni? Poți să scapi de burtică și să intri din nou în hainele tale dacă urmezi un plan simplu de dietă și...