x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3417


Mai multe titluri din categorie

Ajutați-o pe Raisa! Caz grav de Spina Bifida

Ajutați-o pe Raisa! Caz grav de Spina Bifida
RAISA BIANCA ASANDEI, din Oradea, nascuta la Spitalul Academic Wilhelmina Kinderziekenhuis din Utrecht pe 13 august 2014. Dupa o sarcina normala, parintii au aflat cu sase zile inainte de nastere ca Raisa este grav...

Boli uitate ce revin în forţă

Boli uitate ce revin în forţă
Conf. dr. Monica Luminos: Creşte numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiiiExistă pericolul ca boli considerate eradicate să revină în forţă şi să generează complicaţii din cauza refuzului un...

Uitaţi de îndulcitori. Pot îngrăşa şi provoca diabetul!

Uitaţi de îndulcitori. Pot îngrăşa şi provoca diabetul!
Nu-i aşa că aţi ştiut dintotdeauna că îndulcitorii artificiali sunt din categoria “prea frumos, să fie adevărat”?Acum, un studiu revoluţionar al Institutului Weizmann de Ştiinţe din Israel, dat...

Un miliard de oameni nu au closete. În ţara noastră, peste 40% dintre WC-uri sunt în afara casei

Un miliard de oameni nu au closete. În ţara noastră, peste 40% dintre WC-uri sunt în afara casei
La nivel global, aproximativ un miliard de persoane nu au acces la toaletă, ceea ce constituie o cauză a răspândirii multor boli, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.  Asta înseamnă că nici î...

Ela Crăciun îţi spune 3 remedii naturale care te scapă de răceală

Ela Crăciun îţi spune 3 remedii naturale care te scapă de răceală
Pentru că în această perioadă multă lume se confruntă cu răceala şi gripa, Ela Crăciun, prezentatoarea emisiunii „Numai de bine”, de la Antena 3, ne vine în ajutor cu trei remedii naturale, mai puţin...

De la diabet, la orbire, la picior amputat, la dializă...

De la diabet, la orbire, la picior amputat, la dializă...
Riscul cardiovascular este de 3-4 ori mai mare la pacienţii cu diabet zaharat, comparativ cu celelalte persoaneRomânia se plasează pe locul doi în Europa, după Turcia, în privinţa diabetului zaharat, potrivit...

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate în zeci de boli. Află miraculoasele rețete!

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate în zeci de boli. Află miraculoasele rețete!
 Dieta cu iaurt este excelentă pentru persoanele care consumă cu plăcere produse lactate. Pentru că este destul de restrictivă, dar dă rezultate bune, se recomandă să nu fie ţinută mai mult de cinci zile....

Nicotina şi mentolul ucid plămânii. Ţigările cu arome reprezintă o modalitate de ademenire a adolescenţilor să fumeze

Nicotina şi mentolul ucid plămânii. Ţigările cu arome reprezintă o modalitate de ademenire a adolescenţilor să fumeze
Medicii americani atrag atenţia că menta din ţigări nu este o simplă aromă. Dimpotrivă, combinaţia dintre nicotină şi mentol ar fi, potrivit medicilor americani, devastatoare pentru plămâni, potrivit Society...

Folosirea transportului în comun ajută la menținerea siluetei

Folosirea transportului în comun ajută la menținerea siluetei
Persoanele care folosesc transportul în comun, merg pe jos sau pe bicicletă ca să ajungă la serviciu au în medie cu 2,5-3 kg mai puțin decât cele care preferă mașina, susține un studiu apărut în British...

Care este ritmul ideal de lucru şi câd trebuie să iei pauză

Care este ritmul ideal de lucru şi câd trebuie să iei pauză
Ecuația magică pentru o bună productivitate la locul de muncă ar fi 52 de minute de lucru și 17 minute de pauză - a constatat o firmă letonă, conform lefigaro.fr.După câteva ore consecutive de lucru, se...

Oamenii sunt cel mai puțin fericiți între 45 și 55 de ani

Oamenii sunt cel mai puțin fericiți între 45 și 55 de ani
Starea de bine a oamenilor are forma unei curbe în ''u'', cu o scădere a tonusului după 30 de ani, arată un studiu amplu, realizat de cercetători anglo-saxoni și publicat în revista medicală britanică The...

Descoperă secretele părului lung şi frumos. Ce alimente trebuie să consumi pentru un păr sănătos

Descoperă secretele părului lung şi frumos. Ce alimente trebuie să consumi pentru un păr sănătos
Carnea, peștele, lintea, soia și drojdia de bere conțin în cantitate mare aminoacizi sulfurați - metionină și cisteină - necesari părului. Fiindcă materia primă din care se formează structura părului este o...

Bloomberg: țările din Balcani mizează pe turismul medical

Bloomberg: țările din Balcani mizează pe turismul medical
România, Bulgaria, Croația, Serbia și Ungaria investesc în clinici moderne pentru a-i atrage pe occidentalii interesați de tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurările lor medicale, o strategie care ar...

Gral Medical desfăşoară campania de prevenţie a cancerului de sân

Gral Medical desfăşoară campania de prevenţie a cancerului de sân
Galerie Foto Gral Medical desfasoara in perioada 03.11.2014 – 31.12.2014 campania de preventie a cancerului de san „Viitorul depinde de tine. Ia masuri acum!”. In fiecare an Gral Medical se implica in lupta contra cancerului...

Opt alimente-capcană pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să slăbiţi

Opt alimente-capcană pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să slăbiţi
Germanii sunt foarte preocupaţi de nutriţie. Ultimele statistici indică faptul că 67% dintre bărbaţii şi 53% din femeile din Germania sunt supraponderali. Nu întâmplător apar săptămânal articole în presa...