x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Răsfăţ pe timp de iarnă. Lomi Lomi: din Hawaii, în SPA-urile din România

Răsfăţ pe timp de iarnă. Lomi Lomi: din Hawaii, în SPA-urile din România
Lomi Lomi este o tehnică de masaj veche practicată de indigenii polinezieni din Hawaii. Poate fi un masaj relaxant pentru trup sau ceva mai rapid şi mai revigorant. Partea inedită în Lomi Lomi este că de la &i...

Ce trebuie sa stiti despre portocale!

Ce trebuie sa stiti despre portocale!
În perioada iernii, portocalele sunt cele mai consumate fructe, dar medicii atrag atenția să aveți grijă la cantitatea pe care o consumați.   Portocalele sunt o sursă bogată de potasiu, magneziu,...

Cauzele metabolismului lent și program eficient de stimulare

Cauzele metabolismului lent și program eficient de stimulare
Da, există metabolism lent, nu este doar o scuză mult prea invocată pentru cei prea leneși să se miște sau care nu pot ține o cură de slăbire. La fel de adevărat este că arderile, la fel ca mai toate...

Top 10 alimente care taie pofta de mâncare

Top 10 alimente care taie pofta de mâncare
Nu, nu toate alimentele sunt la fel. Este și normal să fie așa. În organismul nostru se produc o mulțime de procese chimice deci e normal să fie influențate de substanțele pe care le introduci în...

Cum scapi de insomnie. Este foarte simplu!

Cum scapi de insomnie. Este foarte simplu!
Insomnia reprezintă o afecţiune din ce în ce mai des întâlnită în societatea noastra moderna si agitata. Cum o combatem insa, cum scapam de ea fara medicamente insa? Sunt cateva remedii la...

Cuptoarele cu microunde, un pericol pentru mediu

Cuptoarele cu microunde, un pericol pentru mediu
A pune nişte mazăre îngheţată într-un cuptor cu microunde pentru câteva minute pare, la prima vedere, o acţiune inofensivă, însă stocul de cuptoare cu microunde din Europa emite aproape la...

Avertismentul medicilor privind tulburările de memorie

Avertismentul medicilor privind tulburările de memorie
Tulburările memoriei şi ale concentrării sunt dificultăţi care intervin, de obicei, în procesul de evocare a anumitor amintiri. Chiar dacă aceste amintiri nu sunt foarte importante, în momentul...

Alimentul care previne și vindecă o formă de cancer

Alimentul care previne și vindecă o formă de cancer
Oamenii de ştiinţă din Singapore au descoperit că iaurtul pe bază de broccoli previne şi dă rezultate în vindecarea cancerului de colon. Acest iaurt de calitate superioară distruge 75% din tumori şi...

Testul cardiacului: În câți metri obosește

Testul cardiacului: În câți metri obosește
Fiecare om e cazul să fie niţel şi propriul medic. Nu în a pune singur diagnosticul suferinţelor lui, nu să facă tratamente auzite de la un vecin. Asta e periculoasa terapie după ureche. Fiecare om,...

Cum poti slabi mancand cartofi. Cum se gătesc corect

Cum poti slabi mancand cartofi. Cum se gătesc corect
„Cartofii îngrașă” este una dintre cele mai răspândite idei legate de nutriție. Cel mai probabil știi asta dar, foarte probabil, nu poți să spui exact unde ai auzit-o sau care este...

De ce trebuie sa mancam bananele cand sunt inca verzi!

De ce trebuie sa mancam bananele cand sunt inca verzi!
Bananele verzi conțin și vitamina B6, care menține masa musculară și corporală, deci contribuie la menținerea unei greutăți corporale echilibrate. Un alt plus al bananelor verzi este conținutul bogat de...

Câte proteine consumi dacă mănânci 100 de grame de…

Câte proteine consumi dacă  mănânci 100 de grame de…
1. Piept de pui – Dacă pieptul este dezosat și fără pieliță, o porție de 100 de grame înseamnă 31 de grame de proteine. 2. Curcan – Carnea de curcan este și ea bogată în proteine. La...

Cum trebuie să te antrenezi eficient acasă

Cum trebuie să te antrenezi eficient acasă
Dacă există printre voi persoane care vor să se apuce de făcut mișcare, și sper să fiți cât mai mulți, dar nu vreți să mergeți la sală, din motive diverse, n-aveți bani, timp, nu vă place să vă...

Apa plată cu lămâie ajută la slăbit?

Apa plată cu lămâie ajută la slăbit?
Galerie Foto De ani de zile, de când vedetele de la Hollywood sau supermodele celebre au îmbrățișat această modă, se consideră că a bea apă plată cu lămâie ajută organismul să piardă din ...
Serviciul de email marketing furnizat de