x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5545


Mai multe titluri din categorie

Ce beneficii au semințele de dovleac asupra organismului uman

Ce beneficii au semințele de dovleac asupra organismului uman
Infecțiile urinare sunt anunțate de dureri și usturimi pe care tratamentele naturiste le pot înlătura. Printre acestea se numără și decoctul de semințe de dovleac care îndepărtează inflamațiile, sc...

De ce trebuie să înlocuiești zahărul cu mierea de albine

De ce trebuie să înlocuiești zahărul cu mierea de albine
Nutriţioniştii ne recomandă să înlocuim zahărul (despre care s-a dovedit că este cancerigen şi că duce la obezitate) cu mierea. Pe lângă apă biologică şi zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză,...

Condimentul-minune care te ajută să slăbești

Condimentul-minune care te ajută să slăbești
În urma unor cercetări făcute recent, s-a descoperit că pudra de chimen te poate ajuta să slăbești fără să depui eforturi prea mari. Trebuie doar să o introduci în alimentația ta. Are un gust...

Efectul vinului roșu asupra grăsimilor din ficat

 Efectul vinului roșu asupra grăsimilor din ficat
În urma unui studiu, ce a fost publicat în Journal of Nutritional Biochemistry, s-a demonstrat că vinul roșu conține un compus care arde grăsimile depozitate în ficat. De aceea, este recomandat să...

Care sunt cele mai bune uleiuri de gătit

Care sunt cele mai bune uleiuri de gătit
Majoritatea gospodinelor din România folosesc în bucătărie uleiul de floarea-soarelui, însă este bine de văzut cât este de sănătos, dar şi dacă există variante mai bune, scrie...

Greșeli pe care le faci atunci când consumi struguri

Greșeli pe care le faci atunci când consumi struguri
Unul dintre cele mai importante motive pentru care adorăm toamna? Este sezonul livezilor îmbelşugate, cu fructe parfumate şi gustoase! Dintre sortimentele noastre preferate, strugurii se numără printre cele ma...

Dieta cu conopidă. Cum pierzi rapid din kilograme

Dieta cu conopidă. Cum pierzi rapid din kilograme
Aparent o legumă obișnuită, cu multe vitamine și minerale, conopida are și efect de subțiere a siluetei, lucru observat de nutriționiști. Aceștia au conceput o dietă sănătoasă pe bază de conopidă, care te...

Doctorii recomandă persoanelor care au trecut de 40 de ani să nu mai ia Ibuprofen

Doctorii recomandă persoanelor care au trecut de 40 de ani să nu mai ia Ibuprofen
Ibuprofenul este unul dintre cele mai folosite medicamente în tratarea durerilor de cap sau de spate. Chiar dacă pare că ne ajută să scăpăm de dureri foarte repede, efectele secundare sunt foarte...

Alimentele care trebuie consumate pentru a scăpa de crampele musculare

Alimentele care trebuie consumate pentru a scăpa de crampele musculare
Fie că se manifestă noaptea sau în timpul unui efort, crampele musculare sunt foarte dureroase şi neplăcute, mai ales când se repetă des. Dacă ai astfel de probleme, consumă alimente bogate în po...

Cum să slăbești cu apa cu scorțișoară

Cum să slăbești cu apa cu scorțișoară
Apa cu scorțișoară este cea mai bună și sănătoasă alegere pe care o poți lua atunci când vrei să scapi de kilogramele nedorite. Iar în combinație cu o dietă sănătoasă și activități fizice,...

Deficiența de fier: Tot ce trebuie să știi despre ea

 Deficiența de fier: Tot ce trebuie să știi despre ea
Fierul este produs în organism de proteina numită hemoglobină, care transportă oxigenul în tot corpul, de la celule la mușchi. Iar deficiența de fier este o afecțiune în care nivelul fierului din...

De ce trebuie să mănânci soia

De ce trebuie să mănânci soia
Soia poate fi un înlocuitor excelent pentru carnea roșie. Nutriționiștii susțin că are în compoziție 40% proteine, comparativ cu carnea, care are 15-20%,  precum și aminoacizi esenţiali...

Dieta japoneză. Cum slăbești eficient și rapid

Dieta japoneză. Cum slăbești eficient și rapid
Tofu, orez, fructe și legume în porții cât mai mici. Asta are la bază dieta japoneză care te ajută să slăbești rapid. De exemplu, poți da jos cel puțin 3 kg în 3 zile, scrie...

Care sunt implicațiile ulcerului netratat

Care sunt implicațiile ulcerului netratat
Înainte sau după masă te supără stomacul, iar durerile nu încetează decât după aproape o oră? Dacă ți se întâmplă în mod repetat, mai ales toamna, pe o perioadă de o lună,...

De ce e important să fii atent atunci când bei must

De ce e important să fii atent atunci când bei must
Nu este de glumit. Acum, în plină toamnă, când se culeg viile şi se face vinul, puţini oameni ştiu la ce pericole se expun dacă beau mult must. Fermentaţia vinului duce, numai în Iaşi, la peste...