x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 6144


Mai multe titluri din categorie

Să aflăm singuri ce semne de întrebare vin de la organism

Să aflăm singuri ce semne de întrebare vin de la organism
Organismul omului este un univers fabulos, mecanisme sofisticate îşi dau mâna să guverneze fiinţa umană. În fiecare moment ceva se întâmplă în corpul nostru, unele sunt înt&...

Este carnea roșie periculoasă pentru sănătate?

Este carnea roșie periculoasă pentru sănătate?
Carnea roșie conține numeroase vitamine și minerale esențiale pentru sănătate și pentru o dietă echilibrată. Totuși, în ultima vreme, reputația ei a avut de suferit din cauza mai multor studii care...

Porți lentile de contact și ai ochii uscați? Iată ce trebuie să faci

Porți lentile de contact și ai ochii uscați? Iată ce trebuie să faci
Sindromul ochilor uscați afectează milioane de persoane din toată lumea. Această afecțiune poate deveni extrem de inconfortabilă pentru persoanele care poartă lentile de contact. Printre simptome se numără...

Gravidele care poartă fete, mai expuse unor afecțiuni

Gravidele care poartă fete, mai expuse unor afecțiuni
Medicii sunt de părere că sexul fătului influențează imunitatea mamei. O echipă de cercetători de la Centrul Medical Wexner al Universității din Ohio a făcut un studiu pentru a determina dacă există o...

Cel mai eficient REMEDIU natural pentru COLESTEROL și HIPERTENSIUNE

Cel mai eficient REMEDIU natural pentru COLESTEROL și HIPERTENSIUNE
Galerie Foto Un remediu naturist pentru hipertensiune și colesterol eficient, dar foarte puțin cunoscut, are la bază usturoiul. Cei care au încercat acest tratament alternativ susțin că amestecul întărește...

Mitul celor 10 mii de paşi şi alte cinci mituri de fitness pe care trebuie să le ignori imediat

Mitul celor 10 mii de paşi şi alte cinci mituri de fitness pe care trebuie să le ignori imediat
Galerie Foto Există acest principiu modern legat de fitness care a intrat în minţile generaţiilor fanaticilor de a arăta bine, dar ideea că ar trebui să faci 10 mii de paşi pe zi s-ar putea să nu te ajute...

Top 5 alimente pe care le poți mânca noaptea fără emoții că te îngrași

Top 5 alimente pe care le poți mânca noaptea fără emoții că te îngrași
Cea mai mare problemă a stilului modern de viață e că, de cele mai multe ori, oamenii ajung târziu în noapte nemâncați, se îndoapă cu ce le vine la mână, își...

Descoperire: Ce ne face să fim stângaci sau dreptaci

Descoperire: Ce ne face să fim stângaci sau dreptaci
Mult timp s-a crezut că dezvoltarea mâinii dominante se realizează, în stadiul fetal, la nivelul creierului. Un nou studiu arată însă că acest lucru se realizează, de fapt, la nivelul măduvei...

5 simptome ale cancerului pe care orice femeie trebuie să le ştie

5 simptome ale cancerului pe care orice femeie trebuie să le ştie
Eşti vigilentă şi îţi examinezi sânii cu regularitate, faci testul Papanicolau şi eşti atentă la culoarea şi textura tenului, dar cancerul de vezică urinară nu se află pe radarul tău. În...

5 pași spre un abdomen plat și frumos reliefat

5 pași spre un abdomen plat și frumos reliefat
Un abdomen plat arată frumos la plajă dar, mai important de atât, este și un semn de sănătate. De ce? Fiindcă grăsimea din jurul taliei nu este doar inestetică, asta ar fi cea mai mică problemă, dar...

10 trucuri simple pentru cei care nu pot ține cură de slăbire

10 trucuri simple pentru cei care nu pot ține cură de slăbire
Galerie Foto Niciodată nu am putut să țin o cură de slăbire până la capăt sau să nu mă mai îngraș la loc după ce am slăbit. Am reușit la 30 de ani schimbându-mi stilul de viață și de a mânca....

Puteți scăpa de migrene în doar câteva minute consumând acest amestec natural

Puteți scăpa de migrene în doar câteva minute consumând acest amestec natural
Migrenele sunt acele dureri de cap insuportabile, foarte intense, care cauzează slăbiciune și o stare generală de rău. Pentru a combate această problemă, analgezicele par cea mai la îndemână...

Care e legătura între singurătate și slăbit

 Care e legătura între singurătate și slăbit
Alegerea de a-ți petrece timpul liber în singurătate te poate costa sănătatea, nu doar pentru că îți face anevoioasă calea spre o siluetă mai frumoasă, ci și pentru că îți afectează...

13 motive care ar trebui să te pună pe gânduri în privința inimii tale

 13 motive care ar trebui să te pună pe gânduri în privința inimii tale
La nivel mondial, bolile de inimă constituie principala cauză de deces. Specialiştii ne explică principalele simptome care trebuie să ne trimită urgent la medic, scrie clicksanatate.ro. Destul de dificil de...

De ce e bine să mânânci varză. Efectele minunate asupra părului tău

De ce e bine să mânânci varză. Efectele minunate asupra părului tău
Vrei ca firele de păr să fie mai puternice și mai groase? Dacă asta este ceea ce-ți dorești, atunci încearcă una dintre rețetele de măști pentru păr pe bază de varză, scrie clicksanatate.ro. S-au...