x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5218


Mai multe titluri din categorie

Ce și când să mănânci seara ca să nu te îngrași și să nu ți se facă foame peste noapte. Exemplu de meniu pentru cină

Ce și când să mănânci seara ca să nu te îngrași și să nu ți se facă foame peste noapte. Exemplu de meniu pentru cină
Deși nutriționiștii insistă că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, programul încărcat și plăcerea de te recrea la un restaurant fac din cină, pentru mulți, un moment foarte important....

Tratamente naturiste. ȚUICA ROMÂNEASCĂ DE PRUNĂ - un REMEDIU recunoscut pe plan mondial

Tratamente naturiste. ȚUICA ROMÂNEASCĂ DE PRUNĂ - un REMEDIU recunoscut pe plan mondial
N-o să îți vină să crezi, dar această băutură alcoolică tradițională poate fi, la nevoie, unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste. Ia mai toarnă-un păhărel/ ca să ne tratăm...

5 alimente care te ajută să te concentrezi mai bine și să fii mai performant

5 alimente care te ajută să te concentrezi mai bine și să fii mai performant
Nu, articolul ăsta nu este despre cum să devii mai deștept. Alimente care să crească IQ-ul nu s-au inventat încă. Dar capacitățile noastre intelectuale depind foarte mult de stilul de viață. Da! În...

Beneficiile secrete ale sucului de roșii

 Beneficiile secrete ale sucului de roșii
Roșiile sunt iubite de toată lumea. Sunt delicioase, dar și un centru de putere de nutriție, deoarece au multe beneficii asupra sănătății, fiind folosite în tratarea mai multor boli. Și din moment ce...

Loțiunile secrete care țin țănțarii la distanță

 Loțiunile secrete care țin țănțarii la distanță
Te numeri printre acele persoane de care sunt atrase țânțarii? Înainte de a cumpăra tot felul de pastile și loțiuni care conțin substanțe chimice, află cum se prepară loțiunile pentru corp care...

Sfatul medicului. Acupunctura – ce este şi ce afecţiuni tratează

Sfatul medicului. Acupunctura – ce este şi ce afecţiuni tratează
Acupunctura este o metodă terapeutică milenară, parte integrantă a medicinei chineze. Este vorba despre arta vindecării ce îmbină filosofia orientală cu tehnica (aplicarea de ace metalice în puncte...

ATENȚIE! Ceaiul și cafeaua te pot îmbolnăvi de CANCER dacă le bei greșit

ATENȚIE! Ceaiul și cafeaua te pot îmbolnăvi de CANCER dacă le bei greșit
Cafeaua apare tot mai des în studiile diferitelor echipe de cercetare, care dovedesc ba că e importantă pentru o viață sănătoasă, ba reversul. Nici ceaiurile nu scapă de lupa oamenilor de știință. Dar c&...

Tratamente naturiste. 8 motive pentru care e indicat să bei APĂ CU LĂMÂIE pe stomacul gol

Tratamente naturiste. 8 motive pentru care e indicat să bei APĂ CU LĂMÂIE pe stomacul gol
Zăpușeala te-a convins să bei de mai multe ori pe zi apă cu lămâie. Te răcorește, te remontează. Dar nu în plină văpaie a zilei e cel mai indicat să apelezi la această băutură (deși nici...

7 secrete ale unui fund frumos și tonifiat. Cu VIDEO cu exerciții

7 secrete ale unui fund frumos și tonifiat. Cu VIDEO cu exerciții
Video Fundul este poate cea mai apreciată și privită parte a unei femei. Din păcate, este și partea care este cel mai repede afectată de gravitație și un stil de viață dezordonat. Și ar mai fi și partea cu...

Ghips sau operație, după o fractură?

Ghips sau operație, după o fractură?
Imaginea clasică a unei secţii de ortopedie înecată într-un nor de praf de ghips este de domeniul trecutului. Ortopedia modernă imprimă o altă viziune, pentru că peste 90% dintre fracturi se operează....

Copiii lăsați să plângă noaptea vor dormi mai mult

Copiii lăsați să plângă noaptea vor dormi mai mult
Pentru părinți, trezitul în miez de noapte, pentru a liniști copiii care plâng este ceva obișnuit. Însă cercetătorii de la o universitate din Australia susțin că este mai bine să lăsăm copiii...

Speranță pentru bolnavii de cancer

Speranță pentru bolnavii de cancer
Cancerul devine, încet, încet, o boală cronică tratabilă. Cele mai recente studii prezentate la congresul ASCO de la Chigaco arată că tratamentele imuno-oncologice dau rezultate promițătoare. Potrivit...

Naturisme. Gălbenelele și traista ciobanului protejează gura

Naturisme. Gălbenelele și traista ciobanului protejează gura
Bucoprotect Gel pentru Igiena Cavităţii Bucale este un amestec de extracte de gălbenele, traista ciobanului, coada şoricelului, colagen şi din uleiuri de cătină, fenicul, mentă, portocală. Se aplică în st...

Diete sănătoase. 4 KILOGRAME pe săptămână, JOS! Dieta cu KIWI te ajută să SLĂBEȘTI frumos și ușor

Diete sănătoase. 4 KILOGRAME pe săptămână, JOS! Dieta cu KIWI te ajută să SLĂBEȘTI frumos și ușor
Cu siguranță vara și apropierea concediului le fac pe multe dintre reprezentantele sexului frumos (și nu doar pe ele) să caute metode noi, rapide și ușoare de slăbit. Dar câte dintre aceste metode sunt cu...

Tratamente naturiste. “Sângele verde” – alimentul perfect, tratamentul-minune pentru 100 de boli

Tratamente naturiste. “Sângele verde” – alimentul perfect, tratamentul-minune pentru 100 de boli
Datorită celor peste 100 de compuşi ortomoleculari nutriţional-activi existenţi în acest ingredient-minune, este considerat „alimentul perfect din punct de vedere micronutriţional” și unul dintre...