x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

5 beneficii pentru sănătate oferite de vişine

5 beneficii pentru sănătate oferite de vişine
Vişinele, deşi mult mai puţin populare decât cireşele, au beneficii pentru sănătate la care nu ne-am fi gândit niciodată, motiv pentru care este momentul să fie apreciate. Prevention prezintă cinci...

ELIMINĂ GRĂSIMEA ABDOMINALĂ! "Minunea de dimineaţă" - CREMA adăugată în cafea care stimulează metabolismul

ELIMINĂ GRĂSIMEA ABDOMINALĂ! "Minunea de dimineaţă" - CREMA adăugată în cafea care stimulează metabolismul
Cu toţii ne dorim un abdomen plat, care să ne contureze armonios linia corpului. Însă, în realitate, lucrurile nu stau întotdeauna aşa cum ne dorim. Grăsimea viscerală, tipul care se găseşte la nivelul...

Cele mai bune remedii naturale pentru combaterea asteniei de primăvară

Cele mai bune remedii naturale pentru combaterea asteniei de primăvară
Mulți oameni privesc primăvara ca cel mai bun și cel mai frumos sezon al anului. Le place să observe reînnoirea totală a naturii după o iarnă lungă și rece. Află care sunt cele mai bune tratamente...

Tratamente naturiste. Ceaiuri care țin diabetul sub control

Tratamente naturiste. Ceaiuri care țin diabetul sub control
Caracterizat printr-un exces de zahăr în sânge, diabetul poate apărea din cauza unor factori genetici sau în urma unui stil de viață nesănătos. Ceaiurile te pot ajuta să ții sub control nivelul zahărului din...

Viaţa sedentară afectează capacitatea de a stoca noi amintiri

Viaţa sedentară afectează capacitatea de a stoca noi amintiri
A sta jos are un efect negativ asupra sănătăţii mintale, potrivit unui nou studiu. Astfel, tot timpul pe care îl petreci la birou îţi poate afecta memoria, scrie Elite Daily. Cercetătorii de la UCLA au...

6 sfaturi care te vor ajuta să adormi mai uşor în etapele stresante ale vieţii

6 sfaturi care te vor ajuta să adormi mai uşor în etapele stresante ale vieţii
Când urmează o zi plină de treburi, stresul apare mai devreme decât te aştepţi, iar efortul de a adormi este din ce în ce mai mare, un alt motiv de stres, căci lipsa de somn nu te poate ajuta cu...

Sorgul, o planta putin cunoscuta, dar care face minuni!

Sorgul, o planta putin cunoscuta, dar care face minuni!
Sorgul, a cincea cea mai cultivata cereala din intreaga lume, dupa grau, orez, porumb si orz, este destul de putin cunoscut la noi, fiind folosit preponderent in preparate traditionale din Africa, Europa de Sud dar si...

Bolile autoimune. Care sunt factorii care fac ca organismul să se autoatace (sfatul medicului)

Bolile autoimune. Care sunt factorii care fac ca organismul să se autoatace (sfatul medicului)
Bolile autoimune reprezintă o serie de reacții imunitare cauzate de inflamația sistemică ce determină corpul să se atace singur. Acestea afectează peste 50 milioane de persoane la nivel mondial, majoritatea...

Tratamente naturiste. 5 minuni pe care le face cătina pentru sănătate

Are bobițele portocalii – deja e semn de betacaroten. E acrișoară... ei, hai, acră de-a binelea – semn că e plină de vitamina C. Oricine a mâncat cătină nu se poate să nu se fi strâmbat așa, ca atunci...

Adevărul pe care puţini îl cunosc despre măslinele negre! De ce e bine să le consumi cât mai des

Adevărul pe care puţini îl cunosc despre măslinele negre! De ce e bine să le consumi cât mai des
Gustoase şi bogate în nutrienţi, măslinele nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, mai ales că acestea contribuie la buna funcţionare a organismului: protejează venele și arterele, coboară...

Tratamente naturiste. Cum să elimini definitiv bătăturile, în mod natural

Tratamente naturiste. Cum să elimini definitiv bătăturile, în mod natural
Bătătura este o zonă de piele îngroșată care a devenit relativ tare și uscată datorită efortului de presiune repetată, frecare sau alte iritații. Întrucât contactul repetat este esențial pentru...

Tratamente naturiste. 4 „leacuri băbești”, la îndemână la tine în cămară

Tratamente naturiste. 4 „leacuri băbești”, la îndemână la tine în cămară
Migrenele sau durerile de dinţi vă pot strica ziua, mai ales dacă apar din senin şi nu puteţi să vă duceţi imediat la medic. Nu intraţi în panică, pentru că leacul se află mai aproape decât credeţi, chiar...

Diete sănătoase în trend: Dieta "Mănâncă - Oprește-te - Mănâncă"

Diete sănătoase în trend: Dieta "Mănâncă - Oprește-te - Mănâncă"
Dieta Eat Stop Eat (în traducere Mănâncă Opreşte-te Mănâncă), creată de nutriţionistul Brad Pilon este un regim de slăbire eficient. Acest regim se poate adapta foarte bine pe stilul de viaţă al...

Tu știi care este cea mai murdară parte a corpului? Este incredibil! Dacă nu o păstrezi curată, zeci de boli te pândesc

Tu știi care este cea mai murdară parte a corpului? Este incredibil! Dacă nu o păstrezi curată, zeci de boli te pândesc
Dușurile sunt o parte foarte importantă a igienei personale. în timpul zilei, hainele, părul și pielea poartă mai multe microorganisme, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Dar, chiar daca ati...

Vaccinul nonavalent, singurul vaccin anti-HPV care protejează împotriva a patru tipuri de cancer

Vaccinul nonavalent, singurul vaccin anti-HPV care protejează împotriva a patru tipuri de cancer
Vaccinul nonavalent, singurul vaccin anti-HPV care protejează împotriva a patru tipuri de cancer, a fost lansat vineri la Institutul "Matei Balş". Vaccinul protejează împotriva infecţiei cu 7 tipuri de HPV impli...
Serviciul de email marketing furnizat de