x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3167


Mai multe titluri din categorie

Factura europenilor pentru BOLILE CARDIOVASCULARE: peste 120 MILIARDE de EURO

Factura europenilor pentru BOLILE CARDIOVASCULARE: peste 120 MILIARDE de EURO
Costurile economice ale bolilor cardiovasculare în Europa ar urma să crească până la 162 de miliarde de dolari pe an în 2020, arată un nou studiu publicat joi de Centre for Economics and Business Research...

Zece ocupaţii generatoare de depresie. Şoferii sunt în top

Zece ocupaţii generatoare de depresie. Şoferii sunt în top
Un grup de cercetători americani a studiat ani la rând efectul locului de muncă asupra psihicului angajatului. Studiul realizat de Universitatea de Medicină din Cincinnati a scos la iveală faptul că munca fizică...

Vrei să DONEZI SÂNGE? Iată ce CONDIŢII trebuie să îndeplineşti

Vrei să DONEZI SÂNGE? Iată ce CONDIŢII trebuie să îndeplineşti
Dacă te-ai decis să donezi sânge ai făcut o alegere de care poţi fi mândru. Poţi salva vieţile a trei persoane. Înainte de a merge la centrele de transfuzie este bine să te informezi pentru a vedea dacă...

5 TRUCURI CARE TAIE POFTA DE MÂNCARE!

5 TRUCURI CARE TAIE POFTA DE MÂNCARE!
Vrei să slăbești dar îți este mereu foame? În epoca în care obezitatea a ajuns o boală de temut, cu incidenţă mare chiar şi la copii, e important să ştim cum să stăvilim apetitul. E greu să ții...

Roșcovele, balsam pentru sănătate. Află două rețete ale Cavalerilor de Malta

Roșcovele, balsam pentru sănătate. Află două rețete ale Cavalerilor de Malta
Pricepuți nu doar ca luptători, ci și ca medici, Cavalerii de Malta au văzut virtuțile vindecătoare ale acestor păstăi magice.Ce anume recomanda roscovele sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa? Pastaia contine...

Cum să-ţi menţii SILUETA cu...TRANSPORTUL ÎN COMUN

Cum să-ţi menţii SILUETA cu...TRANSPORTUL ÎN COMUN
Persoanele care folosesc transportul în comun, merg pe jos sau pe bicicletă ca să ajungă la serviciu au în medie cu 2,5-3 kg mai puţin decât cele care preferă maşina, susţine un studiu apărut în British...

OMS taie ţigara electronică. Este interzisă minorilor şi în spaţii închise pentru a-i proteja pe nefumători

OMS taie ţigara electronică. Este interzisă minorilor şi în spaţii închise pentru a-i proteja pe nefumători
Ţigările electronice sunt interzise minorilor, nu vor fi folosite în spaţii închise, iar producătorii sunt avertizaţi să nu mai folosească compuşi cu diferite arome. Organizaţia Mondială a Sănătăţii...

Dieta care promite minuni: “Shred - Mănânci ce vrei şi slăbeşti în şase săptămâni”

Dieta care promite minuni: “Shred - Mănânci ce vrei şi slăbeşti în şase săptămâni”
Teoria pare simplă, în practică dieta a dat rezultate doar în SUA. Medicul şi scriitorul american Ian K. Smith a elaborat dieta “Shred”, care promite minuni în doar şase săptămâni. Dieta nu se axează pe...

Laptele de migdale, o aspirină naturală

Laptele de migdale, o aspirină naturală
Laptele de migdale este unul dintre alimentele naturale cele mai benefice si contine un procent mare de antioxidanti, fiind si una dintre cele mai bune surse de calciu.Spre deosebire de laptele de vaca, laptele de...

Slăbește eficient cu ajutorul ARDEIULUI GRAS, Află în ce constă DIETA ELVEȚIANĂ!

Slăbește eficient cu ajutorul ARDEIULUI GRAS, Află în ce constă DIETA ELVEȚIANĂ!
Principiile active nou descoperite in aceasta leguma au devenit de real interes pentru biochimisti Au fost publicate peste 122 de articole stiintifice din domeniul medicinei moderne care fac referire stricta la actiunea...

Fructele MIRACULOASE ale sezonului: PRUNELE sunt adevărate MEDICAMENTE NATURALE. Află 6 REȚETE TERAPEUTICE utile pentru sănătatea ta

Fructele MIRACULOASE ale sezonului: PRUNELE sunt adevărate MEDICAMENTE NATURALE. Află 6 REȚETE TERAPEUTICE utile pentru sănătatea ta
  Prunele, pe care toamna ni le daruieste cu generozitate intr-o varietate de soiuri, ne aduc o mare cantitate de potasiu, element esential unei bune functionari a inimii si sistemului nervos. Aceste fructe...

Dieta femeii peste 30 de ani

Dieta femeii peste 30 de ani
Odată cu înaintarea către vârsta adultă, organismul îşi schimbă anumiţi parametri hormonali şi astfel apar modificări ale aspectului picioarelor, sânilor sau tenului. O dietă corespunzătoare poate...

6 tehnici de slăbit în cada cu apă fierbinte! Încearcă și tu (chiar dacă îți place dușul)!

6 tehnici de slăbit în cada cu apă fierbinte! Încearcă și tu (chiar dacă îți place dușul)!
Este foarte bine cunoscut faptul ca oricare contact corporal mai indelungat cu apa de temperatura diferita de cea a corpului poate influenta metabolsimul.Astfel, atat contactul cu apa calda, cat si cu cea rece, sub dus,...

Persoanele care au obiceiul de “a ciuguli” în timpul nopţii sunt în pericol de infarct

Persoanele care au obiceiul de “a ciuguli” în timpul nopţii sunt în pericol de infarct
Canicula. Duşurile fierbinţi. Frigul. Virusul varicelei şi zonei zoster. A ciuguli în timpul nopţii. Poluarea. Zgomotul avioanelor. Tristeţea. Furia. Ora de vară. Sunt zece factori mai puţini cunoscuţi care...

Care este legătura dintre IAURT şi apariţia DIABETULUI

Care este legătura dintre IAURT şi apariţia DIABETULUI
Consumul regulat de iaurt şi de produse lactate cu conţinut scăzut de grăsime acţionează favorabil asupra riscului de a dezvolta un diabet de tip 2, se arată într-un studiu realizat de o echipă de cercetători...