x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5148


Mai multe titluri din categorie

Atacul de cord. Care sunt simptomele asociate și cum trebuie să acționăm în caz de urgență?

Atacul de cord. Care sunt simptomele asociate și cum trebuie să acționăm în caz de urgență?
Anual, milioane de oameni din întreaga lume suferă un atac de cord. În general, atacul de cord sau infarctul miocardic are loc atunci când un cheag de sânge obstrucționează una din artere....

Vitaminele esenţiale pentru a combate balonarea

Vitaminele esenţiale pentru a combate balonarea
Balonarea este o problemă de ordin estetic, care provoacă discomfort şi o stare general proastă. Balonarea este cauzată în general de dieta pe care o adoptăm, dar şi de anumite carenţe. Anumite alimente ...

Remediul perfect pentru cei care nu pot dormi

 Remediul perfect pentru cei care nu pot dormi
Dacă suferi de insomnie, atunci trebuie să încerci acest remediu natural care este pe bază de miere și lapte. Este un remediu antic, cel mai bun, și în plus, tot ce trebuie să faci este să-l bei...

Ce riști dacă dormi în pat cu animalul tău de companie

Ce riști dacă dormi în pat cu animalul tău de companie
Dacă și pentru tine animalul tău de companie este precum un membru al familiei, cu care împarți totul, e mai bine să te gândești de două ori înainte de a dormi cu el alături, scrie...

10 mituri despre diabet, demontate

10 mituri despre diabet, demontate
Probabil aţi auzit că persoanele care consumă prea mult zahăr pot face diabet… Sau poate vi s-a zis că persoanele care suferă de această boală trebuie să renunţe la toate alimentele preferate. De fapt,...

Cât de periculos e să înghiți o gumă de mestecat

Cât de periculos e să înghiți o gumă de mestecat
Cu toți știm de acel mit din copilarie potrivit căruia dacă înghițim guma de mestecat ea va rămâne în stomac 7 ani. Oamenii de știință ne lămuresc privind acest aspect, scrie...

Alimentele care te scapă de insomnie

Alimentele care te scapă de insomnie
Tot mai des întâlnite în ultima perioadă, tulburările de somn pot afecta în timp nu doar activitățile zilnice, ci și starea de sănătate fizică și cea psihică a persoanei. Știai că...

Remediul-minune care elimină pietrele la rinichi

  Remediul-minune care elimină pietrele la rinichi
Funcția principală a rinichilor este de a elimina toate toxinele și cantitățile de sare în exces din organism. Întrucât rinichii absorb toxinele și sărurile, există riscul apariției pietrelor...

Ce e important să știi despre glicemie

Ce e important să știi despre glicemie
La noi în ţară, 10% din populația țării suferă de diabet zaharat, acestă situaţie alarmantă fiind confirmată de numeroase studii, scrie clicksanatate.ro. Ce determină fluctuațiile...

Super-virusurile de neoprit care ar putea UCIDE milioane de oameni. Unele dintre ele îmbolnăvesc pacienții spitalelor

Super-virusurile de neoprit care ar putea UCIDE milioane de oameni. Unele dintre ele îmbolnăvesc pacienții spitalelor
Experții trag semnale de alarmă, anunțând o iminentă criză a sănătății mondiale pentru că medicamentele disponibile pe piață devin ineficiente în fața virusurilor care suferă mutații, devenind...

Beneficiile uluitoare ale ceaiului de trandafiri

Beneficiile uluitoare ale ceaiului de trandafiri
Acest tip de ceai este renumit în medicina tradiţională pentru faptul că are rezultate excelente în numeroase afecţiuni. Iată ce anume poţi trata cu ajutorul acestuia, dar şi cum trebuie să-l prepari...

Klaus Iohannis: Am convenit în CSAT elaborarea unui plan de acţiune privind sistemul sanitar

Klaus Iohannis: Am convenit în CSAT elaborarea unui plan de acţiune privind sistemul sanitar
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că în CSAT s-a convenit elaborarea unui plan de acţiune privind sistemul sanitar. "Am discutat şi convenit un plan de acţiune, concretizat printr-o...

Dieta cu apă. Slăbește 12 kilograme în doar trei săptămâni

Dieta cu apă. Slăbește 12 kilograme în doar trei săptămâni
Nu ai nevoie de foarte mulţi bani ca să slăbeşti. Nici de foarte mult timp. În schimb, îţi trebuie voinţă.  Dacă consideri că acest lucru nu-ţi lipseşte, îţi scriu astăzi despre un...

Ardeiul iute, leacul perfect pentru toate

 Ardeiul iute, leacul perfect pentru toate
În medicina naturistă, ardeiul iute are o reputaţie excelentă; acesta fiind recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune remedii pentru numeroase afecţiuni, scrie clicksanatate.ro. Eficient în...

Ce să mănânci ca să ai un pancreas sănătos

 Ce să mănânci ca să ai un pancreas sănătos
Pancreasul este un organ vital, chiar dacă nu se discută foarte mult despre el. Practic, este singurul organ ce are şi funcţie endocrină şi exocrină, el excretând enzimele necesare digestiei, dar şi...