x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5418


Mai multe titluri din categorie

Cum poti elimina petele pigmentare de pe maini

Cum poti elimina petele pigmentare de pe maini
Soarele, fumatul, poluarea și bagajul genetic sunt câțiva factori care duc la apariția petelor pigmentare la nivelul mâinilor. Acestea au un aspect estetic neplăcut, care nu numai că persistă, dar se po...

Epilepsia poate fi tratată şi crizele rărite

Epilepsia poate fi tratată şi crizele rărite
Un uriaş chirurg pe creier de valoare mondială, profesorul Leon Dănăilă, scriitor de tratate-bijuterie despre neurochirurgie, cel care a salvat zeci de mii de suferinzi cu bisturiul lui teribil a dat un răspuns...

Halucinaţiile - perturbări în creier pe traseul dopaminei

Halucinaţiile - perturbări în creier pe traseul dopaminei
Unii oameni povestesc cum că unele voci misterioase le dau ordine şi asta înseamnă ceva periculos fiindcă o parte din aceştia nu se duc la medic, ci pun în aplicare aceste porunci stranii. Alţi oameni...

De ce slăbim odată cu vârsta

De ce slăbim odată cu vârsta
Persoanele mai în vârstă se confruntă adesea cu problema greutății, în sens invers. De la o anumită vârstă încep să mănânce din ce în ce mai puțin și pierd în...

Te dor genunchii când urci scările? Iată care ar putea fi cauza!

Te dor genunchii când urci scările? Iată care ar putea fi cauza!
Dacă vă dor genunchii cand urcaţi scările poate fi simptomul osteoartritei. Dacă durerea din genunchi vă face să evitaţi scările, liftul s-ar putea să nu fie cea mai bună variantă. Cercetări de la...

Dieta chinezească cu care slăbești 20 de kilograme

Dieta chinezească cu care slăbești 20 de kilograme
Când te lupți din răsputeri să scapi de kilogramele nedorite, nu trebuie să faci multe compormisuri. Din contra, trebuie doar să schimbi câte ceva în alimentație. De exemplu, să mănânci c&...

Ce dureri vindecă banalii cartofi

Ce dureri vindecă banalii cartofi
Dincolo de mâncărurile reuşite pe care le prepari din cartofi, aceste legume sunt şi un adevărat medicament al naturii. Descoperă care sunt cele mai eficiente leacuri cu cartofi, scrie clicksanatate.ro. Te...

Cele mai bune remedii pentru durerile de spate

 Cele mai bune remedii pentru durerile de spate
Potrivit unui studiu, trei luni de cursuri de yoga au remediat durerile de spate în mod semnificativ. Chiar și un an mai târziu, pacienții cu dureri de spate cronice care au participat la cursuri de yoga au...

10 exemple de alimente care stimulează metabolismul lent

10 exemple de alimente care stimulează metabolismul lent
Am vorbit de multe ori despre metabolismul lent și cum intensificarea arderilor este cea mai bună metodă de a slăbi. V-am spus, în general, ce categorii de alimente ajută procesele metabolice. Iată acum o...

Cum ne pregătim corpul pentru toamnă?

Cum ne pregătim corpul pentru toamnă?
După o vară toridă, în care ne-am împrietenit cu soarele şi cu apa mării, a venit momentul să ne pregătim corpul, mintea şi emoţiile pentru a putea face o tranziţie mai uşoară către sezonul...

Un citostatic important lipseşte în mai multe spitale! Ministerul Sănătăţii caută soluţii

Un citostatic important lipseşte în mai multe spitale! Ministerul Sănătăţii caută soluţii
Un citostatic care este folosit în tratarea leucemiei este deficitar în unele spitale, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii căutând soluţii. "Este o problemă de producător,...

Reutilizând sticlele de apă fără să le speli este ca și cum ai linge toaleta

Reutilizând sticlele de apă fără să le speli este ca și cum ai linge toaleta
Refolosești sticlele de apă? Le speli atunci când le reutilizezi? Ei bine, dacă nu faci acest lucru riști să te confrunți cu un număr foarte mare de bacterii, potrivit Metro. Cu toții știm că trebuie s...

VIDEO. Cum să faci mișcare prin casă, în timp ce te uiți la TV

VIDEO. Cum să faci mișcare prin casă, în timp ce te uiți la TV
Scopul acestui blog este de a demonstra că nu ai nevoie decât de voință ca să faci mișcare. Lipsa de timp sau de bai de mers la sală, de echipament etc nu sunt decât pretexte, motive ca să justifice li...

De ce oamenii inteligenţi socializează mai puţin

De ce oamenii inteligenţi socializează mai puţin
Un studiu publicat în “British Journal of Psihology”, care a inclus adulți cu vârste între 18 și 28 de ani, susține că persoanele inteligente au tendința de a socializa mai puțin și...

3 gustări dulci și sănătoase, cu mai puțin de 200 de calorii

3 gustări dulci și sănătoase, cu mai puțin de 200 de calorii
Am spus de fiecare dată că nu sunt de acord cu înfometarea. Nici măcar nu este sănătoasă, îți provoacă frustrări și, pe termen lung, vei ajunge să te îngrași la loc sau mai tare decât...