x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2911
 


Mai multe titluri din categorie

Mare grijă la masa de Paşte: Mieii prea slabi sunt periculoşi pentru sănătatea noastră

Mare grijă la masa de Paşte: Mieii prea slabi sunt periculoşi pentru sănătatea noastră
Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi sfătuieşte oamenii să aibă grijă atunci când cumpără carnea de miel pentru masa de Paşte. Specialistul spune că nu este recomandat să cumpărăm un miel mai mic de 10...

Alimentele care mențin tinerețea pielii

Alimentele care mențin tinerețea pielii
Ne străduim să ne menținem tinerețea cât mai mult, însă vine inveitabil momentul în care observăm cum acea linie fină din jurul ochilor sau de pe frunte se transformă ușor în rid. Deși produsele cosmetice...

Bijuteriile vindecă depresia

Bijuteriile vindecă depresia
Nu intamplator cele mai bune prietene ale femeii sunt bijuteriile. Si nu orice fel de bijuterii, ci din metale pretioase. Pentru ca aurul si argintul asigura echilibrul nervos.Pentru ca actioneaza diferit asupra...

Cătina - leacul minune în 100 de maladii

Cătina - leacul minune în 100 de maladii
Catina este una dintre cele mai bune surse naturale de polivitamine. Fructele, frunzele, coaja si semintele de catina sunt utilizate la scara larga in scopuri terapeutice, fiind bogate in vitamine (A, E, C, B1, B2, K,...

Dieta care vindecă diabetul de tip 2

Dieta care vindecă diabetul de tip 2
Respectarea unei diete stricte, de 600 de calorii pe zi, ajuta la scaderea nivelului grasimii din pancreas, restabilind functia normala a acestui organ, sustine profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle.Acest...

26% din gumele de mestecat au 11 E-uri

 26% din gumele de mestecat au 11 E-uri
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip guma de mestecat ...

Vaccinul anti-cancer a depasit o noua etapa a testelor

Vaccinul anti-cancer a depasit o noua etapa a testelor
Vaccinul anti-cancer, dezvoltat de oamenii de știință britanici, ar putea fi o șansă pentru sutele de mii de cazuri depistate anual pe planetă. La doi ani după anunțul făcut în revista „Vaccin”, testele...

Cum poți slăbi fără să te înfometezi

Cum poți slăbi fără să te înfometezi
Schimbaţi-vă obiceiurile alimentare pentru menţinerea greutăţii. Evitaţi pâinea şi zahărul! Renunţaţi la alimentele rafinate! Nu săriţi peste mese! Beţi opt pahare cu apă zilnic! A te aşeza la masă...

Şapte organe transplantate unei fetiţe

Şapte organe transplantate unei fetiţe
Micuţei paciente din Germania, operată la Paris, i-au fost înlocuite: stomacul, duoden-pancreasul, intestinul subţire, colonul, ambii rinichi şi ficatul   Chirurgii de la Spitalul Necker din Paris au...

Sunt timid, dar mă tratez!

Sunt timid, dar mă tratez!
Sunt timid, dar mă tratez! Sau poate că nu e nevoie? În anumite situații, o atitudine timidă poate fi semnul unor calități care te așază într-o lumină frumoasă... Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o...

Unul din cele mai consumate iaurturi este făcut din GÂNDACI. Iată ce conţine de fapt

Unul din cele mai consumate iaurturi este făcut din GÂNDACI. Iată ce conţine de fapt
Galerie Foto Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul, pe langa laptele praf, emulgatori, conţine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural. Pentru a nu speria...

Nas şi vagin regenerate în laborator

Nas şi vagin regenerate în laborator
La Bucureşti, cercetătorii de la IBPC “Nicolae Simionescu” lucrează la refacerea cu celule stem a inimii afectate de infarctRegenerarea unui organ în laborator pornind de la celulele pacientului reprezintă un vi...

Tratament miraculos! Virusul hepatitei C, eliminat din organism în doar 12 săptămâni

Tratament miraculos! Virusul hepatitei C, eliminat din organism în doar 12 săptămâni
Modul de transmitere al virusului hepatic de tip C, prin transfuzii sanguine, injecţii cu acele seringilor folosite de persoanele infectate sau prin contact sexual, face ca statistica să consemneze o curbă ascendentă...

Medicii au obţinut vagine viabile din celule recoltate de la paciente

Medicii au obţinut vagine viabile din celule recoltate de la paciente
Patru tinere femei care s-au născut cu vagine dezvoltate anormal sau fără vagine, au primit implanturi de vagine dezvoltate în condiţii de laborator din propriile celule - cel mai nou succes medical în domeniul...

Vrei să slăbești? Alege dieta cretană! Este echilibrată și sănătoasă

Vrei să slăbești? Alege dieta cretană! Este echilibrată și sănătoasă
Nutritionistii francezi considera ca, pentru a slabi in mod sanatos, nimic nu poate inlocui alimentatia echilibrata si diversificata. Cel mai apropiat de aceasta recomandare este regimul specific insulei Creta, bogat in...
Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu