x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 6949


Mai multe titluri din categorie

Abdomen, fund și picioare frumoase cu un singur exercițiu de 1 minut

Abdomen, fund și picioare frumoase cu un singur exercițiu de 1 minut
Este vorba despre un exercițiu foarte simplu pe care-l poți face absolut oriunde: când speli vasele, te poți opri pentru un singur minut să-l faci, la serviciu te poți retrage într-un loc unde nu te...

Simptome care îţi dovedesc că nu eşti potrivit pentru o dietă vegetariană sau vegană

Simptome care îţi dovedesc că nu eşti potrivit pentru o dietă vegetariană sau vegană
Într-un efort de a-ţi îmbunătăţi sănătate şi de a pierde în greutate, apelezi la dieta vegetariană sau vegană. Însă, de ce nu te simţi fantastic, precum orice vegan sau vegetarian? Mai...

7 alimente despre care se spune că sunt afrodisiace. Mit sau adevăr?

7 alimente despre care se spune că sunt afrodisiace. Mit sau adevăr?
Afrodisiacele există de când lumea, căci, dacă există un aliment care este cunoscut ca fiind un potenţiator sexual, oamenii îl vor încera, scrie HUFFPOST. Însă, aceste alimente chiar...

Cum îți distrugi de fapt sănătatea creierului

Cum îți distrugi de fapt sănătatea creierului
La fel ca celelalte organe ale corpului nostru, creierul poate fi afectat de diferiți factori, chiar și de cei care nu sunt vizibili. Există câte obiceiuri de zi cu zi care pot dăuna sănătății creierului,...

Ce este Stresul Parental şi cum se manifestă

Ce este Stresul Parental şi cum se manifestă
“Meseria” de părinte este foarte grea, deşi cei care fac primii paşi către acest statut nu-şi pun prea multe întrebări, la început. Dacă poliţiştii se confruntă cu afecţiuni grave ale...

99% dintre microbii care trăiesc în corpul uman sunt încă un mister pentru știință

99% dintre microbii care trăiesc în corpul uman sunt încă un mister pentru știință
Vedem descoperiri științifice incredibile făcute zilnic, dar noi cercetări indică faptul că există un decalaj destul de mare în ceea ce privește cunoștințele noastre când vine vorba de corpul uman...

Lidia Fecioru și leacul zilei: Se ia 2-3 boabe de cuișoare și se pune într-o ceașcă de ceai verde sau negru. Efectul uluitor asupra organismului...

Lidia Fecioru și leacul zilei: Se ia 2-3 boabe de cuișoare și se pune într-o ceașcă de ceai verde sau negru. Efectul uluitor asupra organismului...
Lidia Fecioru a venit în emisiunea „Adevăruri Ascunse” cu un leac pentru tratarea depresiei „Se pune la ceaiul normal, verde, negru la o ceașcă de 250 de grame, 2-3 boabe de cuișoare. Te...

Cancerul ovarian, ucigasul tacut. Nu ignora aceste semne

Cancerul ovarian, ucigasul tacut. Nu ignora aceste semne
Galerie Foto La persoanele sănătoase, ovarele sunt compuse din celule care se multiplică în conformitate cu cerințele organismului. Celulele care se formează în afara nevoilor sunt anormale, acestea fiind denumite...

Cum poți să faci mișcare cu ce ai prin casă fără să-ți schimbi programul

Cum poți să faci mișcare cu ce ai prin casă fără să-ți schimbi programul
Sedentarismul este printre principalele cauze pentru îngrășare și multe probleme de sănătate care pot duce inclusiv la deces. Deci nu e de glumă cu asta. Știu, cei mai mulți invocă lipsa timpului. Tocmai...

Top 15 alimente care intensifică arderile metabolice

Top 15 alimente care intensifică arderile metabolice
Așa cum am mai spus, metabolismul lent nu este doar o scuză inventată de oameni care n-au voință să slăbească. Chiar există așa ceva, fie că vorbim despre informație genetică, înaintarea în...

Dieta cu dopamină. Regimul alimentar care te ajută să slăbești și te face fericit

Dieta cu dopamină. Regimul alimentar care te ajută să slăbești și te face fericit
Dopamina este o substanță chimică din creier care afectează emoțiile, mișcările și senzațiile de plăcere și durere. Dopaminele neurotransmițătoare sunt situate în regiunea mijlocie adâncă a...

Ce alimente îți cresc nivelul de stres

Ce alimente îți cresc nivelul de stres
Anumite alimente pe care și tu le consumi sunt responsabile de acumularea unei doze de stres în oganismul tău în fiecare zi, scrie clicksanatate.ro. Rutina zilnică, sarcinile de la servici, problemele...

Remedii naturale pentru nasul înfundat

Remedii naturale pentru nasul înfundat
Când virusurile își fac de cap, nasul înfundat este o problemă destul de des întâlnită. Poţi face faţă cu brio acestei senzații neplăcute, dacă iei cele mai inspirate măsuri de...

Cum să scapi de respirația urât mirositoare

Cum să scapi de respirația urât mirositoare
Halena sau respirația urât mirositoare poate fi provocată de diferiți factori, dar principalii sunt igiena orală precară, alimentația sau infecțiile orale. Pentru că nu poți să te speli pe dinți după fi...

Tot ce trebuie să știi despre insulină

 Tot ce trebuie să știi despre insulină
Tratamentul cu insulină este o modalitate prin care se poate ține sub control nivelul glucozei în sânge. Un hormon secretat de anumite celule aflate în pancreas, insulina participă la metabolizarea...
Serviciul de email marketing furnizat de