x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 6264


Mai multe titluri din categorie

Diete sănătoase. Dieta cu supă de varză – ghid complet pentru slăbire rapidă

Diete sănătoase. Dieta cu supă de varză – ghid complet pentru slăbire rapidă
Dieta cu supă de varză este una bazată pe consumul extrem de redus al caloriilor, eliminându-le aproape complet din alimentație pentru o anumită perioadă. Nu exista o versiune oficiala referitoare la...

Clasamentul celor mai fericite ţări ale lumii pentru anul 2017

Clasamentul celor mai fericite ţări ale lumii pentru anul 2017
Rusia ocupă poziţia 49 într-un clasament pe 2017 al celor mai fericite ţări, cu şapte poziţii mai sus în comparaţie cu clasamentul de anul trecut, arată raportul World Happiness Report,...

DIETE SĂNĂTOASE. E uluitor cât de puternică este această băutură. Arde caloriile și grăsimile, detoxifică și întinerește organismul

DIETE SĂNĂTOASE. E uluitor cât de puternică este această băutură. Arde caloriile și grăsimile, detoxifică și întinerește organismul
E uluitor cât de puternică este această băutură. Află cum se prepară sucul din castravete, lămâie și ghimbir și cum te ajută Intr-o dieta de slabire este important sa includeti alimente si bautur...

3 lucruri pe care nu le ştiai despre ţigările electronice

3 lucruri pe care nu le ştiai despre ţigările electronice
Cele mai importante instituţii de sănătate din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, două pieţe foarte mari ale ţigărilor electronice, au atitudini diferite şi complexe asupra acestui lucru. În...

8 metode GARANTATE ca să scapi de HEMOROIZI! Fără operație!

8 metode GARANTATE ca să scapi de HEMOROIZI! Fără operație!
Tratamente naturiste pentru hemoroizi? De ce nu? De fapt, sunt cele mai indicate! Încearcă și tu unul dintre aceste 8 tratamente naturiste care dau rezultate garantate! Hemoroizii reprezintă una dintre cele...

Tratamente naturiste. „CEAIUL LUI IVAN” - planta care UCIDE CANCERUL

Tratamente naturiste. „CEAIUL LUI IVAN” - planta care UCIDE CANCERUL
"Ceaiul lui Ivan" este denumirea unei plante extrem de valoroasă din punct de vedere medicinal pentru cei care suferă de afecțiuni biliare, hepatice, ciroze, diferite forme de cancer, hipertensiune...

Tratamente naturiste. Celebrele LEACURI ALE CĂLUGĂRILOR RUȘI

Tratamente naturiste. Celebrele LEACURI ALE CĂLUGĂRILOR RUȘI
In urma cu sute de ani, manastirile ortodoxe din Rusia erau celebre si cautate nu doar pentru „rugul aprins" al credintei lor, ci si pentru „bolnitele" in care erau tratati, cu leacuri stravechi, oa...

Tratamente naturiste. LUPTĂ CU CANCERUL, previne infarctul şi arteroscleroza. Află ingredientele secrete

Tratamente naturiste. LUPTĂ CU CANCERUL, previne infarctul şi arteroscleroza. Află ingredientele secrete
Descoperit de dr. Johanna Budwig, biochimist, expert în grăsimi şi uleiuri, acest amestec, realizat din trei ingrediente naturale are puteri terapeutice deosebite, fiind folosit de medicul german în...

Bolile care influențează greutatea

Bolile care influențează greutatea
Se întâmplă adesea ca greutatea să îți dea mari bătăi de cap chiar dacă duci un stil de viață sănătos și faci sport constant. În astfel de situații este bine să te adresezi unui...

Naturisme. Plante care întârzie îmbătrânirea creierului

Capsulele naturale Neuro Protect protejează celulele nervoase, cresc memoria şi capacitatea de concentrare, stimulează funcţia mentală. Extractul de Ginkgo Biloba îmbunătăţeşte circulaţia sângelui...

Românii trebuie să fie extrem de atenţi la produsele de post

Românii trebuie să fie extrem de atenţi la produsele de post
Specialiştii în industrie alimentară atenţionează populaţia să verifice cu atenţie produsele de post care se vând în această perioadă în magazine, pentru că multe dintre acestea conţin...

Care sunt cele mai frecvente probleme din dormitorul românilor?

Care sunt cele mai frecvente probleme din dormitorul românilor?
Galerie Foto Activitatea sexuală este un factor esenţial în relaţia de cuplu, iar în cadrul cuplurilor căsătorite, unde intervine adeseori monotonia, este cu atât mai importantă cu cât are puterea de a...

De ce ți-e foame mai mereu și alimente care taie pofta de mâncare

De ce ți-e foame mai mereu și alimente care taie pofta de mâncare
În general, orice poftă exagerată, imposibil de ignorat, indică o carență în organism. De fapt, corpului îi lipsește ceva și asta este forma sub care îți transmite acest lucru. Indiferent...

Este adevărat mitul că trebuie să mănânci mai mult pentru a slăbi?

Este adevărat mitul că trebuie să mănânci mai mult pentru a slăbi?
Când vrem să slăbim, începem să renunţăm la multe lucruri. La sare, la grăsimi şi chiar la caloriile pe care trebuie să le consumăm. Dacă tai 500 de calorii este bine, dar dacă renunţi la 1000,ar...

Beneficiile uimitoare ale iaurtului

 Beneficiile uimitoare ale iaurtului
Toată lumea ştie că iaurtul este un aliment nutritiv ce aduce o serie de beneficii organismului. Principala lui proprietate este de a ne spori imunitatea  organismului, ca o consecinţă a  faptului...
Serviciul de email marketing furnizat de