x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3226


Mai multe titluri din categorie

Necazuri de la guma de mestecat

Necazuri de la guma de mestecat
Afectarea plombelor. Dureri de cap, dinţi şi urechi. Poftă de mâncare. Sindromul de colon iritabilGuma de mestecat ajută la eliminarea stresului şi ne protejează de carii dentare. Dar aceeaşi gumă de mestecat...

Vaginul, fabrică de medicament. O bacterie vaginală produce lactocilina

Vaginul, fabrică de medicament. O bacterie vaginală produce lactocilina
Vaginul conţine o multitudine de bacterii care produc molecule ce ar putea fi folosite pentru obţinerea de produse farmaceutice extrem de utile. Mai pe scurtătură, ceea ce transmite site-ul Slate.fr ar suna aşa:...

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate pentru zeci de afecțiuni! Află cum poți să-ți protejezi sănătatea mâncând zilnic ceapă!

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate pentru zeci de afecțiuni! Află cum poți să-ți protejezi sănătatea mâncând zilnic ceapă!
Tonică, terapeutică, anti-infecţioasă, această legumă este un aliment consumat din cele mai vechi timpuri. Dacă adăugăm faptul că se recomandă ca factor de sănătate si longevitate, sperăm că te-am convins...

Un nou medicament împotriva melanomului suscită speranțe în tratamentul împotriva cancerului

Un nou medicament împotriva melanomului suscită speranțe în tratamentul împotriva cancerului
Experții în cancerul de piele nutresc speranțe, după recenta aprobare, acordată de Administrația Medicamentelor și Alimentelor (FDA) din SUA, unui nou medicament împotriva melanomului, care "stimulează sistemul...

Chirurgie fără bisturiu. Tratarea tumorilor canceroase cu ajutorul ultrasunetelor de înaltă intensitate

  Chirurgie fără bisturiu. Tratarea tumorilor canceroase cu ajutorul ultrasunetelor de înaltă intensitate
 HIFU-HCU este o nouă metodă de tratare a anumitor tumori maligne sau benigne care foloseşte un fascicul de ultrasunete de înaltă intensitate ce distruge tumoarea prin supunerea ei la o temperatură foarte...

Dugesia Japonica - un vierme mai tare ca antibioticele. Poate lupta cu 17 bacterii provocatoare de boli grele

Dugesia Japonica - un vierme mai tare ca antibioticele. Poate lupta cu 17 bacterii provocatoare de boli grele
Viermele din familia Planaria, Dugesia Japonica, are capacitatea de rezista la atacul a 17 bacterii cauzatoare de boli, unele dintre ele chiar mortale pentru om, au descoperit cercetătorii francezi de la CNSR şi...

PÂINEA NU ÎNGRAȘĂ, ci te poate ajuta SĂ SLĂBEȘTI! Află cum și câtă pâine trebuie să mănânci

PÂINEA NU ÎNGRAȘĂ, ci te poate ajuta SĂ SLĂBEȘTI! Află cum și câtă pâine trebuie să mănânci
“De mai bine de 2000 de ani, pâinea a stat la baza alimentaţiei: până și postul negru înseamnă apă şi pâine. Indiferent de statutul social sau financiar, de pregătirea profesională, vârstă, preferinţe...

Acarienii, cu milioanele pe faţa noastră

Acarienii, cu milioanele pe faţa noastră
Se hrănesc cu sebum şi pot fi cauza unor boli de piele, cum este cuperoza Ne-am obişnuit să împărţim patul, perna, păturile... cu acarienii. Dar şi aşa, de fiecare dată când vine vorba de acarieni, brusc ne...

Pericolul avortului

Pericolul avortului
Un subiect atât de delicat şi de intim, dar care trebuie abordat. Discuţia despre pericolul avortului necesită o abordare bazată pe informaţii clare astfel încât orice femeie care se poate afla într-o astfel de...

ALERTĂ MEDICALĂ! Sute de copii afectați de enterovirusul EV-D68, noi cazuri sunt așteptate în cursul săptămânii viitoare

ALERTĂ MEDICALĂ! Sute de copii afectați de enterovirusul EV-D68, noi cazuri sunt așteptate în cursul săptămânii viitoare
Sute de copii din Statele Unite au fost tratați împotriva unui enterovirus rar - EV-D68. Doctorii avertizează că mai multe incidențe ale virusului se așteaptă să se producă în cursul săptămânii...