x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4048


Mai multe titluri din categorie

10+1 motive ca să mănânci pătrunjel verde la fiecare masă

10+1 motive ca să mănânci pătrunjel verde la fiecare masă
 Patrunjelul conține proteine (20%), flavonoide (intretin membranele celulelor sangelui, au rol de antioxidant), uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten si, in...

Un post negru de 3 zile PRELUNGEȘTE VIAȚA celulelor. Află de ce trebuie să faci asta și de câte ori pe an

Un post negru de 3 zile PRELUNGEȘTE VIAȚA celulelor. Află de ce trebuie să faci asta și de câte ori pe an
 Chiar dacă ești tânăr și sănătos, dar sari peste mese pentru o perioadă mai lungă de timp, asta ar putea duce la tipul de slăbiciune și fragilitate întâlnit în rândul adulților în vârstă. Pare...

„Cele mai ieftine medicamente din UE” s-au scumpit la raft

„Cele mai ieftine medicamente din UE” s-au scumpit la raft
Galerie Foto De la 1 iulie, teoretic, românii au cele mai ieftine medicamente din Uniunea Europeană, odată cu noua listă de preţuri. Practic, cei care au intrat în farmacii au avut parte de o mare surpriză: au scos mai mulţi...

Medicamentele s-au ieftinit numai pe hârtie. Ce spune Ministerul Sănătății

Medicamentele s-au ieftinit numai pe hârtie. Ce spune Ministerul Sănătății
De astăzi, medicamentele s-au ieftinit. Pe hârtie, pentru că în cele mai multe farmacii, aproape că nu s-a auzit despre tăieri, relatează Antena 3.PUBLICITATE Degeaba a făcut Ministerul Sănătăţii...

Care este cel mai mare cusur al optimiştilor

Care este cel mai mare cusur al optimiştilor
Persoanele optimiste sunt mereu în întârziere, susţine un studiu prezentat de cercetătoarea Diana DeLonzor în volumul intitulat 'Never Be Late Again' ('Niciodată să nu mai întârzii'), potrivit căruia lipsa...

DIETA indicată în bolile VEZICII BILIARE. 7 alimente interzise, 5 alimente permise și programul strict de masă

DIETA indicată în bolile VEZICII BILIARE. 7 alimente interzise, 5 alimente permise și programul strict de masă
Îi spune bilă, fiere sau vezică biliară, de fapt vorbim despre același organ din sistemul digestiv care are un rol crucial în echilibrul sănătății noastre. Iar disfuncțiile ei se repercutează în starea...

Medicamentele se ieftinesc cu 20%, de astăzi

Medicamentele se ieftinesc cu 20%, de astăzi
De astazi, medicamentele se ieftinesc cu 20%. "Vom plăti cel mai mic preţ la medicamente din Uniunea Europeană", spune ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.Citeşte şi Preţurile medicamentelor vor scădea de...

DIABETUL de tip II poate fi REVERSIBIL! Află cum este posibil

DIABETUL de tip II poate fi REVERSIBIL! Află cum este posibil
 Respectarea unei diete stricte, de 600 de calorii pe zi, ajuta la scaderea nivelului grasimii din pancreas, restabilind functia normala a acestui organ, sustine profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle....

Ce trebuie să ştii înainte de a-ţi da medicul în judecată

Ce trebuie să ştii înainte de a-ţi da medicul în judecată
Procesele de malpraxis intentate medicilor sunt rare în România, deşi nemulţumirile legate tratamentul de care au parte pacienţii în spitale abundă. Când vine vorba de actul medical, românii nu-şi cunosc...

6 sfaturi de frumusețe, ca să îți acoperi pistruii, pe timp de vară

6 sfaturi de frumusețe, ca să îți acoperi pistruii, pe timp de vară
Pistruii sunt pigmentări ale tegumentului, cauzate de excesul de melanină. Pot apărea la orice vârstă, mai ales pe faţă şi pe decolteu, la persoanele cu pielea deschisă la culoare, în special pe timpul verii....

Slăbeşte rapid şi sănătos cu această dietă. Este perfectă pentru sezonul estival

Slăbeşte rapid şi sănătos cu această dietă. Este perfectă pentru sezonul estival
Specialiştii consideră că această dietă este una dintre cele mai sănătoase, deoarece se bazează numai pe crudităţi, adică alimente crude, nepreparate termic. Cura bazată pe legume şi fructe crude, bogate în...

Medicamente pentru care s-a dat alertă de risc în ultimul an

Medicamente pentru care s-a dat alertă de risc în ultimul an
Galerie Foto Efectele adverse ale medicamentelor sunt constatate, de multe ori, după eliberarea lor pe piaţă. În ultimul an, autorităţile au emis avertismente în privinţa mai multor medicamente de uz comun. Specialiştii...

5 lucruri INCREDIBILE care se întâmplă LA PRAGUL DINTRE VIAȚĂ ȘI MOARTE

5 lucruri INCREDIBILE care se întâmplă LA PRAGUL DINTRE  VIAȚĂ ȘI MOARTE
 Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost interesați să afle cu un ceas mai devreme când vine sfârșitul. Și nu despre sfârșitul lumii este vorba, ci despre sfârșitul vieții - nici măcar al...

Dacă adaugi acest ingredient în cafeaua de dimineață, vei slăbi rapid, în chip miraculos

Dacă adaugi acest ingredient în cafeaua de dimineață, vei slăbi rapid, în chip miraculos
Potrivit medicului american Jeffrey Gladd, daca adaugi un anumit ingredient in cafea, te ajuta sa concentrezi mai bine, iti taie poftele alimentare si iti imbunatateste metabolismul.Doctorul sustine ca dupa ce a inceput...

Dieta uşoară de vară. Reţete simple pentru zilele caniculare

Dieta uşoară de vară. Reţete simple pentru zilele caniculare
În anotimpul cald alegem o dietă uşoară, pe bază de fructe şi legume proaspete: salate, supe şi ciorbe răcoroase, deserturi fără coacere. Sunt mâncăruri uşoare şi gustoase, potrivite pentru această...
Citeşte în Jurnalul Naţional de vineri un interviu EXCLUSIV cu Mugur Ciuvică despre cartea sa, ZECE ANI RĂI