x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3589


Mai multe titluri din categorie

Știați? SMS-urile pot modifica creierul prin frecvenţa de utilizare a smartphone-ului la expedierea de mesaje

Știați? SMS-urile pot modifica creierul prin frecvenţa de utilizare a smartphone-ului la expedierea de mesaje
Folosirea repetată a degetelor pentru a scrie SMS-uri provoacă unele modificări la nivelul creierului comparabile până la un punct cu cele induse de învăţarea şi exersarea la un instrument muzical, în special...

Drama unei fetițe de nici 3 ani. Viața ei depinde și de tine!

Drama unei fetițe de nici 3 ani. Viața ei depinde și de tine!
 Are numai 2 ani și 8 luni și a petrecut deja mai multe zile pe un pat de spital decât în brațele mamei ei. Viața ei depinde de terapia ce-i este administrată fără nici o sminteală, de o intervenție...

Ţigările electronice, risc mare de cancer

Ţigările electronice, risc mare de cancer
Ţigara electronică ar putea fi mai periculoasă de 5 până la 15 ori faţă de ţigara tradiţională în privinţa riscului de cancer. Încălzită la maximum şi aspirând profund în piept, vaporii ce conţin...

De cât timp avem nevoie pentru a trece peste o despărţire?

De cât timp avem nevoie pentru a trece peste o despărţire?
 Un nou studiu, care viza identificarea efectelor pozitive ale despărţirilor, a descoperit că oamenii au nevoie de trei luni pentru a trece peste o relaţie care se destramă, relatează Daily Mail.Cercetarea,...

Diabet de la lipsa vitaminei A

Diabet de la lipsa vitaminei A
Carenţa de vitamina A ar putea fi cauza apariţiei diabetului tip 2, demonstrează un studiu realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medical College de New-York (SUA), publicat în The Journal of Biological...

Ai insomnii? Ai grijă de spatele tău!

Ai insomnii? Ai grijă de spatele tău!
Dacă suferiţi de insomnie, sunteţi foarte susceptibili de a experimenta durerile de spate, potrivit unui studiu publicat recent în revista PLOS One de cercetători de la Universitatea din Haifa, scrie...

Detoxifierea - un concept pseudo-medical construit în scop comercial

Detoxifierea - un concept pseudo-medical construit în scop comercial
Oamenii se confruntă din ce în ce mai des cu mesajele emise de industria detoxificării. Ideea că pot scăpa de caloriile acumulate reprezintă o soluţie la alegerile alimentare de tip fast-food şi la cantităţile...

Clipuri tv mincinoase

Clipuri tv mincinoase
Din cauza mesajelor, adesea false, privitor la unele alimente, dependenţii de tv pierd capacitatea de a se hrăni sănătosTeleviziunea are o influenţă negativă în privinţa alegerii alimentelor, demonstrează un st...

Un nou test al glicemiei

Testul glicemiei. Este un ritual bine cunoscut diabeticilor. De până la patru ori pe zi, suferinzii de diabet tip 1 dau din deget o picătură de sânge. Dar iată că o echipă de specialişti de la Universitatea...

Medicii germani au depistat o nouă maladie la un copil de 3 ani care cântarea peste 40 de kg

Medicii germani au depistat o nouă maladie la un copil de 3 ani care cântarea peste 40 de kg
Surplusul de greutate la copii tinde să devină una dintre marile probleme ale secolului 21. În mod normal un copil de trei ani cântăreşte 15 kilograme. Medicii germani din Ulm s-au trezit la spital cu un băieţel...

Munceşti prea mult? S-ar putea să devii “prieten” cu paharul

Munceşti prea mult? S-ar putea să devii “prieten” cu paharul
Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool, punându-şi în pericol sănătatea, avertizează oamenii de ştiinţă într-o cercetare publicată de British Medical Journal (BMJ) şi citată de...

Gena din spatele unui cancer agresiv

Gena din spatele unui cancer agresiv
O descoperire ce deschide calea spre noi terapii care să împidice evoluţia tumorilor mamareGena responsabilă de cancerul de sân triplu negativ, una dintre formele cele mai agresive de cancer, a fost descoperită de...

Virusul care ucide cancerul. Cercetătorii francezi au pus la punct o terapie contra tumorilor pancreatice

Virusul care ucide cancerul. Cercetătorii francezi au pus la punct o terapie contra tumorilor pancreatice
Cercetătorii de la Inserm (Franţa) sunt foarte aproape de a pune la punct o terapie contra cancerului de pancreas. Noua terapie constă într-un virus capabil de a ţinti exact celulele maligne pancreatice. Cancerul...

Paşii către succes. Eliminaţi stresul, învăţaţi să spuneţi “nu” şi gândiţi pozitiv!

Paşii către succes. Eliminaţi stresul, învăţaţi să spuneţi “nu” şi gândiţi pozitiv!
Autorul Bestseller-ului “Inteligenţa Emoţională 2.0”, Travis Bradberry, subliniază în cartea sa că un om de succes reuşeşte mereu să îşi păstreze calmul. “Oamenii de succes apreciază mereu ceea ce au....

Nou antibiotic eficient în cazul unor bacterii rezistente la alte medicamente

Nou antibiotic eficient în cazul unor bacterii rezistente la alte medicamente
Un nou tip de antibiotic, numit 'Teixobactin', eficient inclusiv contra unor bacterii care au dezvoltat rezistenţă la alte tratamente, a fost realizat de un colectiv de cercetători din Germania şi SUA, coordonat de...