x close

Fructele, cu bune şi rele

0
Autor: IncomeMagazine 23 Dec 2012 - 08:03
Fructele, cu bune şi rele Creatas Images/Getty Images/Creatas RF Sliced fruit


Nutriţioniştii consideră că într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete. Consumul acestora trebuie făcut însă după anumite reguli şi precauţii deoarece acestea necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.

Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.

Când se consumă fructele

• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.

• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.

• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.

• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.

Fructele nu se consumă

• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.

• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.

Ce fac rău

- Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
- Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
- Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
- Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
- Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
- Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).

Fructe de sezon, importate sau preparate?

Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
„Niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară. Pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe“, explică Mihaela Bilic, Medic Specialist în Diabet şi Boli de Nutriţie.

Sucul de fructe

Nutriţional, sucul de fructe nu este recomandat decât vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şI fitonutrienţI, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

„Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce“ spune Mihaela Bilic.

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.

„Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă eu recomand renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului“, ne spune Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi.

Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

Intoleranţa la fructoză

Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.

Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Persoanele care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

- alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici
- băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces
- sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango
- alimente îndulcite cu suc de mere
- sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală)
- fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală. 
Citeşte mai multe despre:   fructe,   dieta,   nutritionisti

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5314


Mai multe titluri din categorie

Prea multă lumină artificială ne poate afecta sănătatea

Prea multă lumină artificială ne poate afecta sănătatea
Dacă lucrezi într-o clădire de birouri, de dimineață până seara, în special în zilele scurte de iarnă, aproape că nu vezi lumina naturală. Majoritatea angajaților lucrează la lumina...

Ce spun picioarele despre sănătatea ta

Ce spun picioarele despre sănătatea ta
Deși nu le dăm întotdeauna atenția cuvenită, picioarele sunt o parte extrem de importantă a organismului nostru. În ele se concentrează o treime din totalul oaselor din corp, precum și peste o sută de...

Naturisme. Soc şi mesteacăn, în luptă cu kilogramele

Naturisme. Soc şi mesteacăn, în luptă cu kilogramele
Capsulele Siluetă Perfectă Controlul Greutăţii M101 se recomandă în cura de slăbire. Favorizează arderea grăsimilor şi procesul de generare a energiei la nivel celular, scad lipidele şi colesterolul şi...

Descoperire MAJORĂ legată de CANCER. "Timp de 60 de ani am crezut asta"

Descoperire MAJORĂ legată de CANCER. "Timp de 60 de ani am crezut asta"
Oamenii de știință au descoperit că obișnuim să privim dezvoltarea cancerului dintr-o perspectivă greșită. Un studiu a descoperit că tumorile cerebrale folosesc grăsimile ca sursă preferată de energie, ceea...

VIDEO. Antrenament de 10 minute pentru abdomen plat și tonifiat

VIDEO. Antrenament de 10 minute pentru abdomen plat și tonifiat
Pătrățelele pe abdomen cu muncă se fac. :)) Din păcate cam ăsta este adevărul. Vestea bună e că nu trebuie să tragi cu orele.   Sunt suficiente câteva minute, măcar de 2-3 ori pe...

Sfatul medicului. Tot ce trebuie să știi despre cancerul tiroidian. Cauze, diagnostic, tratament

Sfatul medicului. Tot ce trebuie să știi despre cancerul tiroidian. Cauze, diagnostic, tratament
Dezvoltarea unei tumori maligne la nivelul glandei tiroide deregleaza functiile tiroidiene si implica tulburari hormonale ce vor afecta profund organismul. Glanda tiroida este situata in fata traheei si coordoneaza...

Alimentele care te scapă de dureri de stomac

Alimentele care te scapă de dureri de stomac
Atunci cand te doare stomacul, incearca sa iei mai putine medicamente si sa-ti indrepti atentia catre diverse alimente pe care le poti folosi ca remedii naturale. Iata ce alimente poti folosi atunci te doare...

Ce a pățit o femeie care a mâncat usturoi prăjit câteva zile la rând

Ce a pățit o femeie care a mâncat usturoi prăjit câteva zile la rând
O femeie a fost plăcut surprinsă de tonusul căpătat după ce a mâncat, câteva zile la rând, usturoi prăjit. Motivul? Usturoiul este folosit in medicina alternativa gratie proprietatilor sale...

10 sucuri care luptă contra cancerului

 10 sucuri care luptă contra cancerului
Sfecla roşie, varza şi lămâia sunt recunoscute pentru efectul lor anticancerigen. Descoperă câteva combinaţii pentru a obţine sucuri care luptă împotriva cancerului, scrie eva.ro. Sucurile...

Ce se întâmplă dacă bei zilnic suc de morcovi? Un experiment real

 Ce se întâmplă dacă bei zilnic suc de morcovi? Un experiment real
Efectele sunt uimitoare pentru corp dacă obişnuieşti să consumi zilnic suc de morcovi! Descoperă povestea unei femei care a făcut acest experiment şi s-a vindecat de cancer, scrie eva.ro. După ce a fost...

Beneficiile uluitoare ale uleiului de cocos asupra organismului. Cum îl poți folosi

Beneficiile uluitoare ale uleiului de cocos asupra organismului. Cum îl poți folosi
Are beneficii incontestabile pentru piele, păr și gene. Află cum să folosești în fiecare zi uleiul de cocos pentru înfrumusețare, scrie eva.ro. Uleiul de cocos, cunoscut și ca unt de cocos, este un...

Topul alimentelor cancerigene. Ce nu trebuie să consumi

Topul alimentelor cancerigene. Ce nu trebuie să consumi
Alimentele şi băuturile pe care le consumi zilnic îşi pun amprenta asupra sănătăţii. Ai grijă la ceea ce mănânci şi exclude alimentele cancerigene, scrie eva.ro! "Eşti ceea ce...

10 alimente care nu sunt atât de sănătoase pe cât credeai

10 alimente care nu sunt atât de sănătoase pe cât credeai
Un pahar obişnuit de lapte de migdale este practic lipsit de substanţe nutritive, el conţine doar 2% migdale, adică proteinele aproape că nu există, scrie eva.ro. Iflscience ne prezintă o selecţie a...

Ce se întâmplă în corpul tău când te îndrăgostești

Ce se întâmplă în corpul tău când te îndrăgostești
Emoţiile fizice asociate „îndrăgostelii” ne sunt familiare tuturor: fluturii în stomac, bătăile rapide ale inimii care parcă îşi doreşte să sară din pieptul tău şi să zboare să...

Combinația miraculoasă: lămâie și bicarbonat de sodiu

 Combinația miraculoasă: lămâie și bicarbonat de sodiu
Studiile recente în domeniu au scos la iveală că amestecul de suc de lămâie și bicarbonat de sodiu are un efect potențial anticancer. Cercetările experimentale au scos la iveală că această...