x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate HIV/SIDA: Anual, circa 1.000 de cazuri noi

HIV/SIDA: Anual, circa 1.000 de cazuri noi

de Magda Marincovici    |    15 Mar 2015   •   21:02
HIV/SIDA: Anual, circa 1.000 de cazuri noi
57% dintre acestea sunt bărbaţi între 25 şi 30 de ani, predominantă fiind transmiterea sexuală
De la 720-750 de cazuri noi de HIV/SIDA, depistate în anii anteriori, s-a ajuns, la aproximativ 1.000, anual. La peste jumătate dintre aceste persoane (57%) infecţia este cu transmitere sexuală, avertizează dr. Mariana Mărdărescu, şeful Compartimentului pentru monitorizarea şi evaluarea infecţiei cu HIV/SIDA din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş». "Avem aproape 7.500 de persoane cu HIV/SIDA care vin din anii anteriori. În medie, aveam, anual, între 720 şi 750 de cazuri noi pe an. Acum, am ajuns la aproape o mie de cazuri noi pe an la categoria de vârstă 25 - 30 de ani, iar cei mai mulţi sunt bărbaţi. 57% dintre pacienţi s-au infectat prin transmitere sexuală", precizează dr. Mărdărescu. La ora actuală, foarte expuşi riscului infectării cu HIV sunt consumatorii de droguri.
Medicii atrag atenţia asupra unor tendinţe extrem de periculoase: creşterea numărului pacienţilor cu HIV/SIDA care renunţă la tratament din proprie iniţiativă şi a celor care resimt o «oboseală» terapeutică. Anual, între 350 şi 400 de persoane, chiar 650 în 2012 au abandonat tratamentul. În cazul acestor pacienţi, reluarea medicaţiei este mai scumpă şi mai dificilă. Dr. Mariana Mărdărescu spune că «există obiceiul ca pacientele gravide să nu ia tratamentul pentru că ştiu că, pe durata sarcinii, este interzisă orice medicaţie, dar dacă o gavidă opreşte şi porneşte tratamentul se poate întâmpla ca boala să treacă la copil».

În special, pacienţii tineri se confruntă cu o accentuată oboseală terapeutică. Ei şi-au pus toate speranţele de vindecare în tratamente, dar descopera că, de fapt, ele sunt de lungă durată. Pentru a semnala autorităţilor dificultăţile pe care le întâmpină pacienţii cu HIV/SIDA în privinţa accesului la tratament, Federaţia UNOPA a lansat campania «Vrem să trăim» . «2015 a început direct cu probleme în câteva judeţe, iar în primele două luni s-au semnalat mai multe situaţii de întrerupere de tratament», semnalează Iulian Petre, directorul UNOPA. Conf. dr. Otilia Benea, responsabil cu managementul programului HIV, semnalează că aproximativ jumatate dintre spitalele cu secţii pentru pacienţii cu HIV /SIDA au probleme cu tratamentele. Potrivit directorului de program din Ministerul Sănătăţii, Mihaela Bardoş, pentru HIV/SIDA, «în 2015, bugetul alocat este de 650 de milioane lei. Banii alocaţi vor ajunge până în octombrie-noiembrie», aşteptându-se apoi rectificările bugetare. Între 1985 şi 2014, au fost înregistraţi 20.146 de bolnavi cu HIV/SIDA, iar dintre aceştia 12.886 sunt în viaţă. «În 2007, erau în tratament 6.995, iar anul trecut, 10.718», mai spune Mihaela Bardoş.

×