x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Poluarea crește riscul de obezitate

Poluarea crește riscul de obezitate

29 Feb 2016   •   19:32
Poluarea crește riscul de obezitate
Sursa foto: Thinkstock Images/Getty Images

Poluarea poate avea efecte devastatoare asupra organismului, arată un studiu cu rezultate îngrijorătoare, care tocmai a fost finalizat la Beijing și va apărea în ediția din martie a Jurnalului Fedarației Societăților Americane de Biologie Experimentală (FASEB).

In cadrul studiului, șoarecii de laborator care au respirat aerul puternic poluat din Beijing au luat rapid în greutate și au început să aibă probleme cardio-respiratorii și disfuncții metabolice, după numai câteva săptămâni de expunere.

Femelele șoarecilor de laborator gestante și puii de șoareci de la borator au fost puși în două camere. În una dintre ele au fost expuși la aerul poluat din Beijing, iar în cealaltă au beneficiat de filtre care au înlăturat particulele poluante. După doar 19 zile, plămânii și ficatul femelelor gestante expuse la poluare erau mai grele și arătau semne vizibile de inflamație.

În același timp, acestea aveau un nivel crescut de colesterol LDL, trigliceride crescute cu 46 de procente, iar colesterolul total crescut cu 97%. Și rezistența la insulină, o condiție pentru apariția diabetului de tip 2, era mai crescută decât în cazul șoarecilor care nu au fost expuși la poluare. Toate aceste rezultate indică faptul că expunerea la poluare determină disfuncții emtabolice care pot duce la obezitate.


După opt săptămâni de expunere, rezultatele au fost și mai pronunțate, fapt care îi face pe cercetători să creadă că expunerea de lungă durată la poluare aduce cu sine efecte inflamatorii și schimbări de metabolism. După opt săptămâni, șoarecii de laborator expuși la poluare erau cu 10 procente (femelele), respectiv 18 procente (masculii) mai grei decât cei care respiraseră aer curat.


Expliația cercetătorilor este că poluarea aerului declanșează stresul oxidativ și inflamația la nivelul organelor și al sistemului circulator. Chiar dacă studiul s-a desfășurat pe șoareci de laborator, efectele piluării asupra organismului uman sunt la fel de nocive.

×
Subiecte în articol: obezitate