x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul medicament conectat autorizat in Statele Unite

Primul medicament conectat autorizat in Statele Unite

22 Noi 2017   •   15:38
Primul medicament conectat autorizat  in Statele Unite

Abilify MyCite, tratament indicat in afectiunile de natura psihiatica, integreaza un senzor care semnaleaza cand pacientul isi ia medicamentul prescris.

 

Primul preparat administrat pe cale orala si care dispune, printre componentele sale, de un senzor, a primit autorizatie de comercializare in Statele Unite din partea agentiei americane a medicamentului, Food and Drug Administration (FDA). Avand ca substanta activa aripiprazolul, acest produs fabricat de laboratorul japonez Otsuka este recomandat, printre altele, in tratarea schizofreniei.

Fiecare comprimat contine un senzor compus din cupru, magneziu si siliciu, care va fi eliminat pe cale digestiva. Odata in contact cu sucul gastric, senzorul sufera o reactie de oxidare-reducere. "Dispozitivul" functioneaza precum o baterie: emite un semnal captat de un plasture lipit pe pielea pacientului.

Acest plature transmite prin Bluetooth informatiile captate unei aplicatii instala pe smarthone-ul bolnavului. Printre altele, acesta din urma decide cine are acces la informtatii, medicul sau sau rudele. Toate datele vor fi stocate pe un server securizat.

Unii medici nu sunt insa convinsi de eficienta preparatului. "Forma injectabila cu eliberare prelungita ofera certitudinea ca preparatul este administrat de pacient, pentru ca medicul este cel care efectueaza operatiunea. In plus, in caz de intreruperea tratamentului, se poate proceda la o oprire mai blanda decat in cazul pastilelor", explica medicii. Otsuka asteapta reactia asiguratorilor privati inainte de a decide daca este cazul unor livrari masive pe piata americana.

×