x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Români ameninţaţi direct de Ebola

Români ameninţaţi direct de Ebola

de Dan Constantin    |    Magda Marincovici    |    13 Oct 2014   •   12:53
Români ameninţaţi direct de Ebola
Isterie la Praga din cauza a trei suspiciuni de infecţie Ebola neconfirmate
În ţările din vestul Africii, zonă atinsă sever de epidemia de Ebola, lucrează şi români. Un ofiţer superior român din BRIGADA 8 LAROM, care şi-a încheiat misiunea în cadrul unei operaţiuni de supraveghere ONU în anul 2013 în Liberia, povesteşte că a întâlnit acolo concetăţeni, foşti militari angajaţi în servicii de securitate. Liberia este considerată o ţară cu risc de Ebola. Alte informaţii menţionează că şase cetăţeni români lucrează în Sierra Leone, unde s-au înregistrat numeroase decese din cauza virusului Ebola. Într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe din 10 octombrie se precizează: “Conform datelor existente la nivelul MAE, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detaşat în statul Sierra Leone. Compania Alro şi-a rechemat angajaţii români din statul Sierra Leone. Datele actuale indică posibila prezenţă a 5 cetăţeni români în Sierra Leone, care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, MAE verifică situaţia celor 5 persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetăţenilor români. MAE infirmă, cu acest prilej, decesul unui cetăţean român în Sierra Leone şi îşi exprimă dezacordul faţă de mesajele vehiculate în unele publicaţii, care creează panică nefundamentată la nivelul opiniei publice româneşti”.

Până acum, în România vorbim despre două suspiciuni, neconfirmate. În luna august, un bărbat, în vârstă de 51 de ani, din Ploieşti, întors din Nigeria, unde a lucrat ca inginer, a fost internat cu suspiciune de Ebola. Testele de laborator au fost demonstrat că pacientul avea malarie. În luna septembrie, a fost izolat, potrivit protocolului, un adult sosit din Ghana. Testele, care acum pot fi realizate la Institutul “Matei Balş” şi nu mai trebuie trimise în Germania, au infirmat suspiciunea de Ebola.

Guineea, Nigeria, Mali, Senegal sunt alte ţări asupra cărora sunt emise avertizări de călătorie. De asemenea, se ştie că românii formează una dintre cele mai mari comunităţi de străini din Spania. Potrivit unor date, numărul românilor din Spania se ridică la aproximativ 900.000. În contextul confirmării, în Spania, a primului pacient cu virusul Ebola luat în afara Africii, FADERE ( Federaţia asociaţiilor de români din Europa) “recomandă tuturor românilor din zona Madrid să trateze cu cea mai mare seriozitate orice simptom de Ebola. Să meargă imediat la medicul de familie pentru consult în momentul în care au febră puternică, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare, stare de slăbiciune generală, diaree, vomă, lipsa poftei de mâncare sau sângerări”.
În afara Spaniei, în ţările europene s-au semnalat doar cazuri suspecte. Recent, la Praga, doi cehi întorşi din Nigeria şi Liberia, internaţi în spital, nu au fost confirmaţi ca infectaţi cu Ebola. Poliţişti şi medici cehi, aparţinând diviziei speciale HAZMAT, au izolat un călător venit din Ghana, suspectat de infecţie cu Ebola. Aces episod a avut loc în gara din Praga şi probează isteria generală care a pus stăpânire insantaneu pe oamenii aflaţi pe peron. Bărbatul a fost înfăşurat într-o folie de plastic negru şi pus într-un cărucior pentru bagaje. El a fost cărat prin gară sub ochii oripilaţi ai celorlaţi călători. Ulterior, ministerul ceh al Sănătăţii a anunţat că studentul ghanez avea o simplă răceală.


×
Subiecte în articol: ebola