Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Munca la birou. Cât timp trebuie să faci mișcare pentru a contracara statul pe scaun

Munca la birou. Cât timp trebuie să faci mișcare pentru a contracara statul pe scaun

de Redacția Jurnalul    |   

Știm că sedentarismul ne afectează sănătatea însă tot mai mulți oameni au activitate de birou, ceea ce înseamnă ore întregi de stat pe scaun. Există însă soluții pentru a combate efectele sale negative.

Un studiu recent arată că între 30 și 40 de minute de activitate fizică zilnică pot contracara impactul statului prelungit pe scaun. Exercițiile trebuie să fie de intensitate moderată spre mare pentru a contrabalansa cele circa 10 ore ded sedentarism pe zi. Însă orice mișcare are beneficii pentru sănătate, potrivit sciencealert.com.

Concluziile sunt susținute de o analiză din 2020, care a revizuit date din 9 studii anterioare, cu un total de 44.370 de participanți din patru țări, toți purtând dispozitive de monitorizare a activității fizice. Potrivit cercetării, în cazul persoanelor cu un stil de viață sedentar, riscul de deces crește pe măsură ce timpul petrecut în activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă scade.

”30 - 40 de minute de activitate fizică în fiecare zi”

„Pentru persoanele active, care desfășoară zilnic între 30 și 40 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau viguroasă, legătura dintre timpul îndelungat de sedentarism și riscul de deces nu este semnificativă față de cei care stau mai puțin jos", au explicat cercetătorii.

Activități precum mersul pe bicicletă, mersul rapid sau grădinăritul pot reduce riscul de deces asociat sedentarismului până la un nivel comparabil cu cel al persoanelor care nu stau atât de mult jos.

”Orice mișcare este mai bună decât nicio mișcare”

Cercetarea se bazează pe informații obiective, furnizate de dispozitive de monitorizare, și nu raportate de participanți. Studiul a fost publicat la lansarea Ghidurilor globale din 2020 ale OMS, care recomandă 150-300 de minute de activitate moderată sau 75-150 de minute de activitate viguroasă săptămânal pentru a contracara efectele sedentarismului.

„Așa cum subliniază aceste ghiduri, orice formă de activitate fizică este importantă și orice mișcare este mai bună decât nicio mișcare”, spune Emmanuel Stamatakis, cercetător în domeniul sănătății populației la Universitatea din Sydney. „Oamenii își pot proteja sănătatea și pot combate efectele negative ale sedentarismului.”

Ghidurile OMS din 2020 subliniază că activități simple, precum urcatul scărilor, jocurile cu copiii și animalele de companie, yoga, dansul, treburile casnice sau mersul pe jos și cu bicicleta sunt metode eficiente de a fi mai activi. Dacă cele 30-40 de minute zilnice de activitate fizică par dificil de atins, cercetătorii recomandă să începeți treptat, cu mici modificări.

”Nu știm încă exact cât de mult stat este prea mult”

Deși este dificil să se ofere recomandări universale pentru toate vârstele, intervalul de 40 de minute se aliniază cu cercetările anterioare. 

„Deși noile ghiduri reflectă cele mai bune cunoștințe disponibile, există încă lacune în informațiile noastre”, a adăugat Stamatakis. „De exemplu, nu știm încă exact cât de mult stat este prea mult. Dar cercetările evoluează rapid, și sperăm să avem răspunsuri mai clare în următorii ani”, a concluzionat acesta, notează Antena3 CNN.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri