x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Atenție șoferi! Staționarea cu motorul pornit ar putea fi sancționată

Atenție șoferi! Staționarea cu motorul pornit ar putea fi sancționată

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2023   •   13:30
Atenție șoferi! Staționarea cu motorul pornit ar putea fi sancționată

Un proiect de lege prevede amenzi pentru şoferii care staționează cu motorul pornit.

Amenda pe care o pot primi şoferii pentru staționarea cu motorul pornit

Acesta urmează să fie dezbătut în Parlament în Parlamentul România. Sancțiunile sunt inspirate din reguli ce se aplică în mai multe state europene.

Astfel că în Italia și Franța, șoferii nu pot staționa cu motorul pornit mai mult de 10 secunde, în Austria și Germania, 20, respectiv 40 de secunde. Amenzile variază de la 20 până la 750 de euro.

Motivul interzicerii staționării cu motorul pornit este de a reduce poluarea în zonele aglomerate. 

În primăvara lui 2023, Asociaţia Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 au fost la școlile vizate prin proiect.

Campania a dus  la redactarea unei legi naționale care va putea modifica Codul Rutier, astfel încât acesta să prevadă interzicerea staționării cu motorul pornit. Dacă legea va fi adoptată, cei care o încalcă primesc la prima abatere avertisment, iar apoi amendă, care va fi cuprinsă între 100 și 200 de lei.

Potrivit specialiștilor, staționarea în trafic cu motorul mașinii pornit poate avea mai multe consecințe negative, printre care

  • Consum redus de combustibil: Motorul mașinii consumă combustibil și emite poluanți chiar și atunci când staționează în modul ralanti. Oprimând motorul, economisiți combustibil și reduceți emisiile de gaze cu efect de seră și alte substanțe poluante.
  • Prezervarea mediului înconjurător: Oprirea motorului atunci când stai în trafic contribuie la reducerea impactului negativ asupra mediului. Emisiile poluante provenite de la vehicule sunt un factor major în poluarea aerului. Oprirea motoarelor în situații de staționare poate ajuta la ameliorarea acestei probleme.
  • Reducerea zgomotului: Staționarea cu motorul pornit poate contribui la nivelul zgomotului ambiental. Oprirea motorului atunci când nu este necesar poate contribui la un mediu mai liniștit, cu impact pozitiv asupra calității vieții în zonele urbane.
  • Prevenirea supraîncălzirii motorului: În trafic dens sau în situații de staționare prelungită, motorul poate ajunge la temperaturi ridicate, ceea ce poate afecta componentele sale și duce la deteriorări pe termen lung. Oprirea motorului în astfel de situații poate ajuta la menținerea unei temperaturi optime.
  • Economie de energie: Oprirea motorului în situații de staționare prelungită poate contribui la economisirea energiei și la reducerea emisiilor de carbon, având un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice, notează alba24.ro

 

×
Subiecte în articol: soferi amenda auto motor pornit