Ministerul Finanțelor și Ministerul Mediului au publicat normele metodologice care dau startul depunerii cererilor pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu pentru autovehicule. Oricum s-ar fi chemat birul, trebuie știut că cererea pentru recuperarea sumelor trebuie depusă până cel târziu la 31 august 2018. Taxa poate fi cerută chiar dacă solicitantul nu mai deține chitanța cu care a achitat-o, însă este necesar să știe suma exactă pe care a plătit-o.
Restituirea sumelor se face pe baza cererii depuse de contribuabil la organul fiscal central competent în administrarea acesteia. Cererea trebuie să cuprindă în mod obligatoriu contul bancar în care urmează să fie restituită suma, datele de identificare ale plătitorului şi datele de identificare ale autovehiculului. Trebuie precizate marca, tipul/varianta, numărul de înmatriculare şi numărul de identificare pentru care se solicită restituirea oricărei forme de taxă. În cazul în care nu s-a efectuat înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, în cerere se înscrie numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plăţii taxei/timbrului de mediu. În cazul în care numărul de identificare este necompletat, fiind necunoscut plătitorului de taxă/timbru de mediu, acesta poate depune cererea fără a completa numărul de identificare al autovehiculului. În situaţia achitării sumelor de restituit de către societăţile de leasing, cererea de restituire se depune de către proprietarii care au achiziţionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar, numai în condiţiile în care contractul de leasing este finalizat.
Aveți de luat și dobânda
Termenul de soluţionare a cererilor de restituire este de 45 de zile de la data înregistrării acestora. Este important de știut că, dacă aveți orice fel de datorie către Fisc, banii rezultați din restituirea taxei vor merge în primul rând pentru stingerea acestor creanțe. Restituirea sumelor se efectuează prin decontare bancară în contul bancar indicat în cererea de restituire. După efectuarea restituirii sumelor reprezentând taxa/timbrul de mediu, Fiscul e obligat să calculeaze şi dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii. Nivelul dobânzii este de 0,02%/zi. Cu alte cuvinte, dacă ați achitat acum zece ani o taxă de 1.000 de euro, statul ar urma să va înapoieze acum 1.730 de euro.
0.02%/zi, dobânda pe care statul o datorează celor care au achitat taxa de mediu
45 de zile, termenul în care Fiscul trebuie să soluționeze cererea de restituire
31 martie 2019, data limită până la care se restituie sumele