x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Opinia psihologului: Agresivitatea la volan, printre cauzele accidentelor rutiere

Opinia psihologului: Agresivitatea la volan, printre cauzele accidentelor rutiere

20 Ian 2016   •   10:45
Opinia psihologului: Agresivitatea la volan, printre cauzele accidentelor rutiere

Pe langa oboseala, neatentie, alcool sau lipsa de experienta, si agresivitatea la volan creste semnificativ iminenta producerii de accidente rutiere, atrag atentia specialistii in psihologia transportului.

Totodata, prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera “PsihoTrafiQ” afirma ca persoanele agresive la volan se incadreaza din punct de vedere psiholog in categoria comportamentului de tip A, adica sunt acele persoane impulsive care au, in general, un temperament coleric, caracterizate prin competitivitate accentuata.

Cand suntem mai agresivi in trafic si care sunt cauzele?

Specialistul semnaleaza ca perioada din saptamana cand se atinge gradul critic de agresivitate la volan este vineri, la ora 17.45, deoarece se apropie weekendul si persoanele din trafic au acumulat toata oboseala si tensiunile din timpul saptamanii. In acelasi timp, agresivitatea la volan este intretinuta de modul in care se comporta ceilalti participanti la trafic.

“Din punct de vedere al varstei, am observat o frecventa mai mare, atunci cand vine vorba de agresivitate la volan, la tineri. Acestia isi gestioneaza mai greu comportamentul agresiv din cauza lipsei de experienta rutiera si a indicelui de maturitate rutiera scazut si au tendinta de a raspunde agresiv in trafic. Persoanele mai in varsta sunt mai defensive in trafic deoarece au acumulat experienta rutiera suficienta astfel incat sa isi gestioneze mai bine emotiile”, declara doctorul in psihologie Mihaela Rus.

Citește si HOROSCOPUL PLANTELOR VINDECĂTOARE. BOALA și planta ei de LEAC, pentru fiecare ZODIE în parte

Tipul de masina pe care o conducem reprezinta, in opinia expertului, un alt factor facilitator al comportamentului agresiv. “In acest intreg proces, practica a demonstrat ca nu doar educatia, cat mai ales propria raportare la masina pe care o conduce poate genera un comportament agresiv. Acest lucru poate crea cognitii disfunctionale in raportarea soferilor la trafic, deoarece simplul considerent ca au o masina puternica, masiva, le creaza un sentiment de siguranta si nu iau in calcul siguranta celorlalti participanti la trafic”, declara presedintele Asociatiei PsihoTrafiQ.

Cum trebuie sa raspundem cand alti soferi sunt agresivi cu noi in trafic? 
...............................

Citește mai departe AICI


×