x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Profitul Toyota scade cu 42%

Profitul Toyota scade cu 42%

05 Aug 2022   •   11:20
Profitul Toyota scade cu 42%

Profitul Toyota Motor Corp a scăzut cu 42% în primul trimestru, mai mult decât se aștepta, în condițiile în care producătorul auto japonez a fost presat de constrângerile de aprovizionare și de creșterea costurilor, scrie Reuters.

Profitul operațional pentru cele trei luni încheiate la 30 iunie a ajuns la 578,66 miliarde de yeni (4,3 miliarde de dolari), de la 997,4 miliarde de yeni în aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat joi Toyota, la finalul unei perioade dificile. Compania și-a redus în mod repetat obiectivele lunare de producție din cauza penuriei globale de cipuri și a restricțiilor COVID-19 impuse uzinelor din China.

Amploarea loviturii asupra veniturilor a fost cu mult peste așteptări - analiștii chestionați de Refinitiv estimaseră o scădere de 15% - și a părut să ia prin surprindere investitorii. Acțiunile Toyota, cel mai mare producător auto din lume după vânzări, și-au extins pierderile, scăzând cu 3%.

"Este extrem de rău", a declarat Koichi Sugimoto, analist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Deși problemele de producție fuseseră deja semnalate de producătorul auto, Sugimoto a spus că unele dintre costurile mai mari au ieșit în evidență.

Constructorul auto a declarat că majorarea prețurilor materialelor l-a costat 315 miliarde de yeni.

În ciuda trimestrului sumbru, producătorul auto și-a menținut prognoza privind profitul operațional pentru întregul an și planul de a produce 9,7 milioane de vehicule în acest an fiscal, citând ceea ce a spus că a fost o cerere reziduală puternică.

Un purtător de cuvânt al Toyota a declarat că producătorul auto va putea să achiziționeze cipurile care au împiedicat producția și se așteaptă ca deficitul de personal de la unele fabrici naționale din cauza epidemiilor COVID-19 să fie rezolvat.

Producția ar urma să se relanseze spre a doua jumătate a anului financiar, a spus purtătorul de cuvânt.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: toyota