x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Tesla livrează primele mașini produse în Germania

Tesla livrează primele mașini produse în Germania

22 Mar 2022   •   20:00
Tesla livrează primele mașini produse în Germania

Tesla va livra marți clienților primele 30 de automobile Model Y produse la uzina sa de 5 miliarde de euro din Gruenheide, primul său centru de producție european, care reprezintă cea mai mare investiție într-o fabrică de automobile din Germania din istoria recentă, anunță Reuters.

Directorul executiv Elon Musk a sosit luni la Berlin pentru eveniment, scriind pe Twitter: "Sunt încântat să predau mâine primele mașini de producție fabricate de Giga Berlin-Brandenburg!"

Clienții aleși vor primi configurația Model Y Performance, un vehicul care costă 63.990 de euro și are o autonomie de 514 km, a precizat Tesla, adăugând că noile comenzi ar putea fi livrate începând cu luna aprilie.

Cancelarul german Olaf Scholz va participa la evenimentul care ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu opt luni. Chiar și așa, autoritățile locale au spus că proiectul a fost totuși finalizat relativ rapid.

"Unii oameni nu au avut încredere că Germania poate face acest lucru", a declarat marți ministrul regional de finanțe Joerg Steinbach la radio rbb. "Noi am arătat asta lumii".

Mai mult de 3.000 din cei 12.000 de muncitori de care uzina are nevoie au fost angajați până acum, a declarat Tesla marți.

Întârzierea acordării licenței pentru fabrică a însemnat că Tesla a trebuit să deservească comenzile europene anterioare de la fabrica sa din Shanghai, ceea ce a dus la creșterea costurilor logistice.

"Este o diferență uriașă în ceea ce privește eficiența capitalului să localizezi producția pe un continent", a scris Musk pe Twitter.

La capacitate maximă, uzina va produce 500.000 de mașini anual - mai mult decât cele 450.000 de vehicule electrice pe baterii pe care rivalul german Volkswagen le-a vândut la nivel global în 2021. De asemenea, va genera 50 de gigawați-oră (GWh) de energie în baterii, depășind toate celelalte uzine din Germania.

Deocamdată, Volkswagen încă deține supremația pe piața europeană a vehiculelor electrice, cu o cotă de piață de 25% față de 13% pentru Tesla. Musk a declarat că accelerarea producției va dura mai mult decât cei doi ani necesari pentru a construi uzina.

JPMorgan a prezis că Gruenheide va produce aproximativ 54.000 de mașini în 2022, urmând să crească la 280.000 unități în 2023 și la 500.000 de unități până în 2025.

Volkswagen, care a primit deja 95.000 de comenzi de vehicule electrice în Europa în acest an, plănuiește o nouă fabrică de vehicule electrice de 2 miliarde de euro, alături de fabrica sa din Wolfsburg și șase fabrici de baterii în Europa.

Însă calendarul său este în urma celui al Tesla, fabrica de automobile urmând să se deschidă în 2026, iar prima fabrică de baterii în 2023.

La 4 martie, Tesla a primit aprobarea finală din partea autorităților locale pentru a începe producția, cu condiția să îndeplinească mai multe condiții, care acoperă aspecte precum utilizarea apei și controlul poluării aerului.

Constructorul auto a fost la un pas de a pierde contractul de furnizare a apei atunci când grupurile locale de mediu au depus o plângere împotriva ministerului mediului, contestând licența acordată furnizorului de apă al Tesla.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tesla