x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri 3 obiceiuri responsabile pe care să le adopți pentru o situație financiară stabilă pe termen lung

3 obiceiuri responsabile pe care să le adopți pentru o situație financiară stabilă pe termen lung

25 Iul 2024   •   10:23
3 obiceiuri responsabile pe care să le adopți pentru o situație financiară stabilă pe termen lung
Sursa foto: Shutterstock

Obiceiurile de consum pe care le avem în prezent pot face diferența dintre un viitor financiar stabil și unul incert. De aceea, cel mai bun moment în care să acționăm este acum.

Descoperă și tu ce obiceiuri responsabile poți să implementezi chiar de azi și pune bazele unui viitor prosper!

 

  1. Evită cheltuielile neprevăzute

Deși situațiile neprevăzute nu pot fi evitate, oricât de mult ai încerca să îți planifici în detaliu viața, poți să gestionezi modul în care acestea îți afectează bugetul lunar. Indiferent că vorbim despre o defecțiune a mașinii sau de o nevoie de a efectua câteva reparații în locuință, toate aceste evenimente costă bani. Și, dacă nu ai economii adunate de-a lungul timpului, costurile trebuie suportate din veniturile obținute în luna întâmplării evenimentului.

Dar cum poți să eviți asta? Ei bine, prin constituirea unui fond de urgență. 

Conform specialiștilor, un fond de urgență ar trebui să fie egal cu salariul net pe o perioadă de 3-6 luni, în funcție de stilul tău de viață și de cheltuielile lunare pe care le ai. Deci, indiferent de ce obiectiv îți setezi, poți începe chiar de acum să constitui fondul de urgență. Astfel, în cazul unor situații neprevăzute, precum cele de mai sus, poți să folosești buget din fond, iar cheltuielile lunare nu îți vor fi afectate.

O altă modalitate prin care poți să eviți cheltuielile neprevăzute este de a alege anumite polițe de asigurare care să îți ofere protecție financiară în diferite cazuri. De exemplu, o asigurare de sanatate cu protecție suplimentară în cazul depistării unor boli te poate ajuta să susții financiar tratamentele de care ai avea nevoie. Dacă ceva se întâmplă cu tine, cei dragi beneficiază de suma asigurată, pentru a se putea susține financiar chiar și după ce tu nu mai ești.

Și asigurarea facultativă pentru locuință îți poate fi de folos pentru evitarea cheltuielilor neprevăzute în caz de incendiu, furt sau vandalism. Spre deosebire de aceasta, asigurarea PAD îți oferă protecție financiară numai în cazul daunelor suferite de locuința ta din cauze naturale, cum ar fi cutremurele sau alunecările de teren.

 

  1. Prioritizează rambursarea datoriilor

O altă prioritate pe care ar trebui să o ai, pentru a-ți crea un viitor financiar mai stabil, este rambursarea anticipată a datoriilor. Dar cum o poți transforma într-un obicei? 

Ei bine, primul pas este să îți generezi un scadențar de plată, pentru a vedea cât anume din rata totală reprezintă dobânda și cât reprezintă rambursarea efectivă. Deoarece acesta îți va afișa informații pe următorii ani, ai posibilitatea de a pune la cale un plan de rambursare anticipată. 

De exemplu, poți alege să rambursezi în fiecare lună anticipat rata pentru luna următoare. În acest mod, vei plăti doar partea din rată ce reprezintă rambursarea efectivă a creditului, fără dobândă.

Cele mai multe bănci permit efectuarea rambursării anticipate din aplicație, astfel că nu îți va fi dificil să transformi această acțiune într-un obicei.

 

  1. Adoptă obiceiuri sănătoase de consum în rutina zilnică

Ca să prioritizezi rambursarea anticipată și să poți economisi cât mai mulți bani lunar, poți începe să adopți anumite obiceiuri noi de consum, în viața de zi cu zi. Acestea te vor ajuta să economisești câte puțin în fiecare lună, dar, în timp, cu siguranță se va observa diferența. Iată câteva exemple care să te inspire să acționezi:

  • Înainte de a face o achiziție, întreabă-te dacă ai cu adevărat nevoie de acel produs sau dacă este doar un moft. Caută reduceri, folosește cupoane și compară prețurile, pentru a obține cel mai bun raport calitate-preț.

  • Redu consumul de energie. Închide lumina și aparatele electronice, atunci când nu le folosești, utilizează becuri LED cu un consum redus de energie și nu lăsa telefonul la încărcat peste noapte, decât atât cât are nevoie pentru încărcarea totală a bateriei.

  • În loc să mănânci în oraș sau să comanzi mâncare, gătește acasă cât mai des posibil. Planificarea meselor și cumpărarea ingredientelor în avans te pot ajuta să economisești semnificativ și să eviți risipa alimentară.

  • Redu sau renunță complet la obiceiuri care consumă bani, cum ar fi fumatul, cumpărarea băuturilor alcoolice în exces sau alte plăceri care implică mari cheltuieli și care nu aduc niciun beneficiu stării tale de sănătate.

În concluzie, dacă obiectivul tău nu este doar să faci față cheltuielilor curente, ci și să-ți construiești un viitor financiar stabil, atunci pune în aplicare sfaturile din acest articol. Asigură-te că rămâi consecvent și disciplinat în practicarea obiceiurilor alese și vei observa în scurt timp beneficiile.

 

×