Vă propunem un nou reality show. Cunoaşte doi Indiana Jones ai armelor istorice: cuplul tată-fiu Christian şi Alex Cranmer, a căror pasiune i-a purtat chiar şi până într-un palat îndepărtat din Nepal, plin cu peste 55.000 de puşti şi muschete, ascunse mai bine de un secol. ”Noi vindem istorie”, spune Alex, şi asta nu înseamnă cărţi; înseamnă arme de valoare precum un pistol de 40.000 de dolari provenit din Bătălia de la Trafalgar; sau un prototip unic de 50.000 de dolari pentru revolverele din timpul Războiului Civil al Statelor Confederate ale Americii; şi zeci de puşti şi mitraliere din Primul şi Al Doilea Război Mondial.
■ Ce te face să iubeşti această afacere?
■ Christian Cranmer: Faptul că găsesc obiecte fără de care alţi oameni nu pot trăi.
■ Ce ţi se pare mai interesant: să cumperi un articol extraordinar sau să-l vinzi?
■ Să-l cumpăr, de departe.
■ Ai fost vreodată păcălit?
■ Absolut, în nenumărate ocazii, din greşeli învăţăm.
■ Ai recomanda altora să intre într-o afacere cu fiul / tatăl?
■ Faptul că Alexander a realizat brusc că tatăl său nu este, aşa cum a crezut el mereu, un idiot în acest tip de afacere, a fost un dar divin. Ca să nu mai spun că am şansa de a-l vedea în fiecare zi.
■ Cum înveţi toată istoria şi meşteşugul armelor pentru a comercializa arme de foc antice?
■ Cumpărând şi vânzând, totul se bazează pe experienţă.
■ Sunt meşteşugul şi istoria armelor încă vii în afacerea cu arme de foc sau au devenit şi acestea de domeniul trecutului?
■ Cu tehnologia modernă, armurierii iscuţiţi pot produce arme mult mai bine decât înaintaşii noştri, este doar o chestiune financiară.
■ Care este piesa favorită din colecţia ta?
■ Fără nici o îndoială: soţia mea, o achiziţie de acum 38 de ani; urmată de un set de pistoale poloneze cu mecanism de dare a focului cu cremene, cu decoraţiuni din argint, datate 1692, pe care le-am cumpărat cu doar doi ani în urmă.
■ Aşadar vindeţi tunuri. De unde pot cumpăra o ghiulea?
■ Avem 2000 de ghiulele vechi, ce datează din anii 1860 şi înapoi până la anii 1600, pe care le-am cumpărat de la armata nepaleză.
■ Din ce perioadă istorică preferi să colecţionezi arme?
■ Ca tânăr colecţionar, eram înnebunit după Imperiul Britanic al secolului al XVIII-lea şi am comercializat foarte multe produse din acea perioadă. În prezent, mie personal îmi plac francezii, Louis al XIV-lea, perioada 1638-1715. Am mai multe seturi de pistoale cu cremene din acea eră, toate urmând a fi aşezate în coşciugul meu când va veni vremea să merg în ultima călătorie către Marea Expoziţie de Arme din Ceruri.
■ Christian, cum ai intrat în această afacere?
■ Am fost un colecţionar pasionat până la vârsta de 20 de ani, apoi am cunoscut un tânăr negustor de arme german şi am început să-i vând câteva piese. Apoi pasiunea a luat proporţii uriaşe şi, spre vârsta de 25 de ani, mi-am abandonat slujba pentru a mă dedica total afacerii cu arme după ce am obţinut, în bani lichizi, într-un sfârşit de săptămână, salariul meu pe un an.
Citește pe Antena3.ro