Deși Bitcoin a pornit anul în forță, croind poteci largi spre maxime istorice după un avans de 50,1% până pe 3 aprilie, ulterior, moneda a încetinit atât de mult încât a cedat aurului poziția de lider al cursei. În ultima lună, avansul Bitcoin este de 5%, față de 9,7% al aurului.
Aurul a atins record după record în martie. În dimineața zilei de 3 aprilie, avansul său de la începutul anului este de 10,7% iar cotațiile futures (la termen) cu livrare în decembrie sunt cu aproape 100 de dolari/uncie peste prețul spot, un semn al așteptărilor optimiste ale investitorilor, arată Claudiu Cazacu.
Prețul a crescut chiar și în unele sesiuni în care dobânzile la titlurile de stat americane au crescut. Apetitul speculativ este, pe termen scurt, relativ ridicat, și acest lucru nu exclude vulnerabilități temporare. Alinierea factorilor de risc macro și geopolitici menține, însă, în orizontul îndepărtat, foarte viu interesul investitorilor, și nu doar al speculatorilor, pentru cel mai faimos metal prețios.
Metalul prețios s-a angajat într-o serie de maxime istorice, evoluția fiind, în același timp, un semnal al unor schimbări de atitudine din motive fundamentale și un indicator al unei stări de spirit, arată Claudiu Cazacu.
Există diverse argumente de ordin economic pentru aprecierea aurului, însă depășirea unor recorduri a atras și un interes speculativ în creștere din partea traderilor care detectează probabilitatea unor mișcări rapide. Scena geopolitică e unul dintre motivele accelerării, cu atenția împărțită între Ucraina, Orientul Mijlociu și Taiwan. Între timp, atacul asupra ambasadei iraniene din Damasc a generat o reevaluare „în sus” a riscului de conflict cu Iranul.
Deși datele economice din SUA sunt relativ optimiste, cu o creștere peste așteptări a comenzilor și a indicatorului ISM în industrie, indicii din zona de inflație și consum se aliniază pentru a permite trei tăieri de dobândă din partea Fed anul acesta. Cu cât dobânzile sunt mai scăzute, cu atât este mai puțin penalizată deținerea de aur, în raport cu cash-ul plasat în bănci.
Pe de altă parte, petrolul Brent a crescut la cel mai înalt nivel de după noiembrie anul trecut și a adunat un avans de 17,5% anul acesta. Dacă tendința nu se va dovedi a fi tranzitorie, procesul de reducere a dobânzilor - pe care mizează în prezent atât traderii pe aur, cât și investitorii din piețele de acțiuni - s-ar putea să fie mai lent decât se așteaptă în prezent.
Un risc referitor la petrol vine și în urma deteriorării relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită, în timp ce Mexicul a anunțat reducerea exporturilor cu 0,4 milioane de barili pe zi pentru susținerea rafinăriilor locale.
Mișcarea sincronizată a aurului și petrolului confirmă peisajul geopolitic complicat, iar comunicările băncilor centrale pot să continue trimiterile la un parcurs al dobânzilor care depinde, în cele din urmă, de date - deci mai schimbător și mai puțin stimulativ decât ar dori să vadă, în prezent, investitorii, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.
Esențială pentru setarea prețului aurului este China, care, potrivit lui Pierre Lassonde de la Franco-Nevada, preia o cotă atât de importantă din producția anuală încât decide, în cele din urmă, prețul. Apetitul achizițiilor de aur din partea unor bănci centrale, în special cea din China (care a ajuns la 2.235 de tone după cumpărări de 225 de tone anul trecut), a fost unul din motoarele trendului ascendent.
În același timp, în ianuarie au fost retrase din depozitele bursei din Shanghai 271 de tone, o cantitate uriașă. Această mișcare ar putea arăta o cerere locală efervescentă. Alte voci citate de Euronews sugerează transporturi de aur efectuate de operatori specializați, în flux dinspre Vest, către Est. Diversificarea rezervelor băncilor centrale este dublată de apetitul individual pentru aur în țările emergente.
La rândul său, argintul a crescut cu 10,4% anul acesta, însă se află la mare distanță de maximele istorice. Profilul său este diferit, având o utilizare industrială mult mai puternică. Potrivit Silver Institute, se așteaptă o cerere record de 690 milioane de uncii în 2024, cu 4% peste cifrele de anul trecut, pe seama nevoii de energie solară și a producției de autovehicule electrice.
Mișcările prețului argintului tind să fie ocazional „violente”, dar între acestea se pot înregistra lungi perioade de așteptare. O analiză TD Securities descrie, însă, un deficit structural de ofertă, cu prea puține investiții în mine noi, ceea ce s-ar putea vedea într-o reașezare a percepțiilor în piață în următorii 1-2 ani.
(sursa: Mediafax)