x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Borza: Prin Hidroservuri au fost sifonate 300 de milioane de lei în ultimii trei ani. Sindicaliştii îl acuză de încălcarea unui ordin ANRE

Borza: Prin Hidroservuri au fost sifonate 300 de milioane de lei în ultimii trei ani. Sindicaliştii îl acuză de încălcarea unui ordin ANRE

de Daniel Ionaşcu    |    07 Mar 2013   •   16:33
Borza: Prin Hidroservuri au fost sifonate 300 de milioane de lei în ultimii trei ani. Sindicaliştii îl acuză de încălcarea unui ordin ANRE

Prin cele opt Hidroservuri, filialele de mentenanţă al Hidroelectrica, s-au scurs către "firme de casă" 300 de milioane de lei doar în ultimii trei ani, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat.

El a justificat pe această cale planurile de concediere a 800 din cei 2.500 de salariaţi ai Hidroservurilor. "Este o realitate faptul că Hidroserv-urile trebuie să se adapteze economiei reale, că nu pot avea un viitor cu cheltuieli de personal care reprezintă peste 38% din cifra de afaceri şi că nu pot să subcontracteze către firme de casă, 30% din lucrările pe care le-au obţinut prin încredinţare directă de la Hidroelectrica, modalitate prin care au fost sifonate, doar în ultimii trei ani, 300 milioane lei (cca. 70 milioane euro)", a afirmat Borza, potrivit unui comunicat transmis de Hidroelectrica. El nu a dat detalii despre firmele respective.

Anterior, Hidroservurile au fost identificate de administratorul judiciar drept una dintre cauzele care au dus Hidroelectrica în insolvenţă. Potrivit datelor Euro Insol, cifra de afaceri a Hidroservurilor a crescut de la 12 milioane de euro în 2002, la momentul înfiinţării, până la 110 milioane de euro în 2011. Concomitent, personalul a ajuns la 2.529 în 2012, de la 2.041 în 2002, în urcare cu 25%. Borza crede că o dată cu retehnologizarea agregatelor - în care Hidroelectrica a investit 1,5 miliarde de euro în ultimii zece ani - "personalul Hidroserv care asigura servicii de mentenanţă ar fi trebuit să scadă cu circa 40%, în mod natural şi economic, proporţional cu ponderea de 40% pe care o au cei 2.300 de MW retehnologizaţi, în totalul de 6.643 MW putere instalată deţinută de societate".

Disponibilizările ar fi trebuit să aibă loc în două etape: 500 de persoane până la 30 martie şi 300 de persoane până la 31 decembrie 2013.

Proteste şi acuze

Din această cauză, sindicaliştii au protestat astăzi în faţa sediului companiei, între orele 11-13, unde au participat în jur de 300 de persoane. Mai mult, sindicaliştii îl acuză pe Borza că încalcă un ordin direct al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). "Prin neexecutarea lucrărilor de mentenanţă necesare menţinerii în siguranţă a instalaţiilor Hidroelectrica, se încalcă prevederile Ordinului 35/2002 al ANRE, referitor la obligaţiile deţinătorilor de licenţă în ceea ce priveşte executarea lucrărilor de mentenanţă", se arată într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical (BNS).
De asemenea, ei mai susţin că toate contractele de prestări servicii dintre Hidroservuri şi Hidroelectrica sunt valabile până în anul 2014, şi sunt încheiate în baza OUG 34/2006.

Anterior, aceştia au fost de acord cu "reducerea semnificativă" a drepturilor salariaţilor de la Hidroservuri şi cu înfiinţarea unui singur Hidroserv la nivel naţional.

Hidroelectrica estimează pentru anul 2013 lucrări de mentenanţă şi investiţii în valoare de 220 milioane lei, circa 50 milioane euro, la nivelul valorii lucrărilor realizate în 2007, un an de vârf din punct de vedere al preţurilor de execuţie. Contractarea, însă, se va face prin licitaţie, în condiţii de competitivitate şi transparenţă, potrivit lui Borza. Sindicaliştii acuză, însă, că prin această măsură se doreşte distrugerea hidroenergeticii româneşti iar Hidroservurile sunt în pericol de faliment.  

×